ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 91 – 25.05.2022

Після 23-ї

КПС: За добу Збройні сили України знищили в небі п’ять БпЛА “Орлан-10” та дві крилаті ракети росіян.

Цього ж дня ударна авіація Повітряних сил завдала удару по позиціях окупаційних військ та уразила ротно-тактичну групу. Знищено живу силу та близько 10 одиниць легкої броньованої техніки.

Після 22-ї

ООС: українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 10 атак ворога, на двох локаціях ще тривають бої з окупантом.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 4 танки;
• 1 одиницю спеціальної техніки;
• 2 артилерійські системи;
• 1 бронетранспортер;
• 1 ворожий автомобіль;
• збили 4 безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10”.

Окупанти обстріляли більше 40 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 47 цивільних об’єктів, із них: 38 житлових будинків, школу, оздоровчий табір, базу відпочинку, залізничний вокзал. В результаті цих обстрілів загинуло 5 цивільних осіб, ще 12 поранено.

23:30

Президент повідомив, що підписав сьогодні черговий указ про нагородження наших героїв:
144 військовослужбовці Збройних Сил України відзначені державними нагородами, з них 17 – посмертно.

23:30

Зеленський повідомив, що провів розмову з канцлером Австрії Карлом Негаммером, поінформував його про ситуацію на Донбасі та в інших районах бойових дій. Крім іншого, “домовилися, що Австрія візьме на лікування наших важкопоранених військових”.

23:30

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні:

“Хоч би що робила російська держава, знаходиться хтось, хто каже: давайте врахуємо її інтереси. Цьогоріч у Давосі це знову прозвучало. Попри тисячі російських ракет, які вдарили по Україні. Попри десятки тисяч убитих українців. Попри Бучу й Маріуполь. Попри зруйновані міста. І попри побудовані російською державою «фільтраційні табори», у яких убивають, катують, ґвалтують і принижують, як на конвеєрі. Росія зробила це все у Європі. Але все одно в Давосі з глибокого минулого виринає, наприклад, пан Кіссинджер і говорить, що нібито треба віддати Росії шматок України. Щоб нібито не було відчуження Росії від Європи.

Таке враження, що в пана Кіссинджера на календарі не 2022 рік, а 1938-й, і він думав, що говорить з аудиторією не в Давосі, а в тодішньому Мюнхені. До речі, в реальному 1938 році, коли родина пана Кіссинджера рятувалася з нацистської Німеччини, йому було 15 років, і він все чудово розумів. І від нього тоді не чули, що треба нібито адаптуватися до нацистів замість того, щоб рятуватися від них чи боротися з ними.

Почали з’являтися й симптоматичні редакційні статті в деяких західних ЗМІ про те, що нібито Україна повинна прийняти так звані важкі компроміси, віддавши територію в обмін на мир. Можливо, у New York Times у 1938 році теж писали щось подібне. Але зараз, нагадую, все ж 2022 рік.

І за всіма цими геополітичними міркуваннями тих, хто радить Україні щось віддати Росії, «великі геополітики» завжди не хочуть бачити звичайних людей. Звичайних українців. Мільйони тих, хто, власне, й живе на території, яку вони пропонують обміняти на ілюзію миру. Треба завжди бачити людей. І пам’ятати, що цінності – це не просто слово”.

Вечір

На Луганщині бійці 57-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ імені Костя Гордієнка знищили два російські танки.

20-та година

У важкому бою на Луганщині Олег Сенцов зазнав контузії, командир його роти загинув, підрозділ мусив відійти через важкий артилерійський обстріл. Про це кінорежисер, який нині є бійцем київської тероборони, розповів у відеозверненні в фейсбуці ввечері 25 травня.

“Сьогодні був, мабуть, найважливіший і найстрашніший день у житті. Я займався коригуваннням арти і розвідкою на передньому краї. Горб і велике поле між двома населеними пунктами на Донбасі, де зараз прориваються російські війська… Такого страшного артилерійського обстрілу – із “градів”, ракет, танків… – я ще такого ще не відчував на цій війні”.

Сенцов розповів, що в цьому бою влучанням ракети убили командира його роти. Заступник вирішив відступити, забравши поранених і важливе озброєння.

“Мене трішки “збовтнуло” міною, легка контузія, але це дрібниці”, – сказав режисер, згадавши загиблих – тих, хто залишився лежати в полі.

20-та година

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що росіянами вже окуповано 95% території області.

Ситуація на Донбасі – надзвичайно погана. Луганщина продовжує стримувати орду, яка знищує наші населені пункти. Обстріли не припиняються взагалі”.

Вечір

У Луганської області створили спеціальну поховальну команду, що складається із працівників поліції. Вона виїжджає на місця загибелі чи смерті громадян та проводить поховання цивільних у братський могилі.

За період вторгнення тут уже поховали 150 тіл. Після завершення бойових дій родичі загиблих можуть забрати тіла для перепоховання.

Вечір

Ешелон зі старовинними російськими танками Т-62, які командування армії РФ раніше почало перекидати до кордону з Україною, вже прибув у тимчасово окупований Мелітополь на Запоріжжі.

Про це повідомила міжнародна волонтерська розвідувальна спільнота InformNapalm, яка раніше публікувала відео перекидання цих радянських танків до кордону з Україною. Виробництво Т-62 в СРСР припинили ще у 1975 році, тож їх розконсервування для війни з Україною свідчить про стан речей в армії РФ.

18:50

“Ворог кілька разів за день обстріляв Криворізький район. Ударив з артилерії по Зеленодольській громаді. Влучили по Великій Костромці та Мар‘янському. Пошкоджені дитячий садок, церква, будинки”, – повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

18:45

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Слобожанському напрямку окупанти здійснюють систематичний вогневий вплив високої інтенсивності по районах зосередження наших військ. Підрозділи агресора обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Краснопілля Сумської області, а також Тернова, Руські Тишки, Довгеньке та Нова Дмитрівка Харківської області.

Ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів в районах міст Ізюм та Слов’янськ. Здійснив спроби штурмових та наступальних дій в районах Довгенького Харківської області та Богородичне Донецької області, успіху не мав, з втратами відійшов.

На Донецькому напрямку противник завдає артилерійських та авіаційних ударів в районах Лиману та Комишувахи Донецької області і Сєвєродонецьк та Новозванівка на Луганщині.

Противник здійснив спроби наступальних та штурмових дій на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках в районах населених пунктів Берестове, Липове і Ниркове, успіху не мав, відійшов на раніше зайняті рубежі.

На Авдіївському напрямку російські окупанти вели безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка та Піски.

Противник здійснив авіаційні удари та артилерійські обстріли в районах Мар’їнки, Микільського, Полтавки та Оріхова.

На Південнобузькому напрямку ворожі підрозділи намагалися покращити тактичне положення у напрямку Миколаєва та забезпечити вихід на адміністративні кордони Херсонської області.

Ворог обстріляв позиції наших військ та цивільну інфраструктуру в районах Новоолександрівки, Трудолюбівки, Новопавлівки, Благодатного та Посад-Покровського.

Після 16:30

Артилеристи 79-ї окремої десантно-штурмової бригади знищили кілька броньованих машин російських окупантів, екіпаж яких згорів разом із технікою. ”

Кожен окупант, який прийшов на нашу землю отримає свою кулю, кожна одиниця ворожої техніки перетвориться на обгорілий металобрухт”, – наголошують десантники з Миколаєва.

ББМ російські й ББМ російські 2 ББМ російські 3 ББМ російські 4 ББМ російські 5
<
>
Фото: пресслужба 79-ї одшбр

Вдень

Ситуація на східній ділянці фронту дуже динамічна, Збройні сили України вдаються до маневрів, заявив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

На запитання про те, чи можна сказати, що росіяни просуваються вперед, а українське військо відступає на східному напрямку, Мотузяник відповів: “Безумовно, на деяких окремих напрямках російські угруповання мають тимчасовий тактичний успіх і, в принципі, це не є таємницею. Але те, що українські війська там відступають – це абсолютно неправильне трактування цих дій.
На окремих ділянках українські підрозділи ведуть маневрену оборону, тобто де можна – відійти в сторону, змінити позиції, за настання сприятливих умов – провести контрнаступальні дії.
Там є певні території і населені пункти, які можуть переходити з рук в руки”.

Вдень

В Україні запрацювали мобільні застосунки для збору доказів воєнних злочинів РФ – це мобільні додатки до єдиного порталу warcrimes.gov.ua.
Користувачі iOS та Android можуть завантажити програму RWC (Russian War Crimes) в AppStore або Google Play.

Вдень

Воїни 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ здобули трофейний танк. “Після ремонту машина битиме колишніх господарів”, – йдеться в повідомленні Закарпатського легіону.

Т-72 російський 2

Вдень

Мотивуюче відео від Генштабу ЗСУ:

Вдень

За даними української військової розвідки, російські окупанти вже використали майже дві третини запасів високоточного озброєння. Про це заявив заступник очільника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

“За нашими даними, якщо говорити про високоточну зброю, то використано вже близько 60% запасів. По деяких видах, навіть і більше – 70%”, – сказав він.

16.00

У небі над Дніпропетровщиною українські військові збили ворожий безпілотник, – голова ОВА Валентин Резніченко.

Вдень

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощену видачу російських паспортів жителям Запорізької та Херсонської областей України, значну честину яких окупували війська Росії. Документ опубліковано на офіційному порталі правої інформації країни-агресора.

У 2019 році Путін видавав аналогічних указ щодо жителів ОРДЛО.

13:35

Керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай спростував інформацію про те, що російські військові вийшли на трасу Лисичанськ–Бахмут.

“Луганщина не відрізана! Траса Лисичанськ–Бахмут не перекрита. Доступ до Лисичанська та Сєвєродонецька є. Пообіді ЗМІ почали поширювати новину про те, що окупанти нібито відрізали “дорогу життя”. Це не відповідає дійсності. Дорога прострілюється, але ми сьогодні вже змогли завезти гуманітарні вантажі. Станом на 13-ту годину пересування дорогою можливе“, – написав Гайдай.

Траса “Лисичанськ Бахмут”. Фото – Сергія Гайдая

Раніше цього дня журналіст Юрій Бутусов, який перебуває в районі Лисичанська і Сєвєродонецька, повідомив, що російські війська взяли під контроль відрізок траси Бахмут – Лисичанськ у селі Білогорівка Донецької області.
Відтак, за його словами, наразі залишається доступною тільки одна другорядна дорога між основною підконтрольною частиною Донеччини та великими містами Луганської області, які ще контролює Україна – Сєвєродонецьком і Лисичанськом.

Вдень

Служба безпеки України виявила мобільний додаток, через який у користувачів в ігровій формі виманювали геолокацію та реальні фото стратегічних об’єктів.

Щоб залучити дітей до підривної діяльності, агресор використовував популярну ігрову програму для смартфонів. За її умовами учасники шукають так звані “коробки” із віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші. Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, у тому числі об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів. Усю інформацію з геолокацій учасники квесту завантажують у базу ігрового додатка.

Доступ до адміністрування цього застосунку має підконтрольна спецслужбам рф ІТ-компанія, яка зареєстрована в одній з європейських країн і займається розповсюдженням інтерактивних платформ. Таким чином ворог “в темну”, тобто без їх відома, використовував українських дітей для збору інформації про розташування стратегічно важливих об’єктів.

Зокрема, у Кіровоградській області було затримано двох підлітків, які фотографували блокпости, елеватори та транспортні шляхи на території регіону. На їхніх смартфонах був встановлений інтерактивний додаток, куди вони планували завантажити зроблені фото з прив’язкою до місцевості. Окрім того, підлітки переправляли свої віртуальні “знахідки” з координатами у месенджері Telegram.

13:05

Вранці місто Покровськ на Донеччині зазнало двох ракетних ударів. Наразі відомо про чотирьох поранених цивільних – вони доставлені до лікарні. Пошкоджено три інфраструктурні об’єкти, повідомив голова Донецької обласної війської адміністрації Павло Кириленко.

Ранок

Командир окремого загону спецпризначення “Азов” Національної гвардії України Денис Прокопенко зателефонував із полону своїй дружині Катерині. Він живий.

“Він зателефонував з невідомого номера, розмова була буквально 30 секунд. Він запитав, як у мене справи. Я намагалася запитати, як у нього справи, наче добре, але зв’язок був дуже поганий”, – розповіла дружина журналістам.

12:50

Увечері 24 травня по Миколаєву було завдано черговий артилерійський удар ракетною системою залпового вогню “Торнадо-С”. Внаслідок обстрілу околиць міста було завдано значної шкоди багатоповерховому будинку. Одна особа зазнала поранень, повідомляє Миколаївська ОДА.

Вдень

В окупованому росіянами місті Мелітополь Запорізької області розгорнулася партизанська війна.
Після приходу ворожих військ у лютому мелітопольці намагалися блокувати бронетехніку та протестували. Після застосування сили проти них рух опору лише набрав обертів, ідеться в матеріалі “BBC Україна”.
Минулої середи з рейок там зійшов російських бронепотяг. Днями в Мелітополі знайшли тіла двох окупантів. А минулого місяця біля Мелітополя підірвали міст, яким постачали припаси для ворога.
“Це робота наших партизанів, наших спецслужб та наших солдатів. Вони діяли спільно”, – заявив мер міста Іван Федоров.

Вдень

Премʼєр-міністр Білорусі Роман Головченко підтвердив, що їхня країна постачає зброю Росії. За його словами, білоруська зброя використовується не тільки всередині країни, а й на “потреби Російської Федерації”.

Ранок

У Маріуполі ще два сапери, тепер із так званої “ДНР”, підірвалися, розміновуючи територію меткомбінату “Азовсталь”.
Радник міського голови МаріуполяПетро Андрющенко: “Обидва важкі, і наші з лікарні кажуть, без варіантів… Азовсталь продовжує битись навіть зараз”,

Ранок

Обмін полоненими між Україною і Росією можливий після того, як українські військові будуть засуджені. Зокрема, це стосується і захисників “Азовсталі”. Про це заявив заступник голови МЗС РФ Андрій Руденко.

Після десятої

На Луганщині внаслідок обстрілів з боку російських військових зупинено роботу останньої газорозподільної станції в регіоні, відтепер область повністю без газу. Травмовано працівника цієї ГРС. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

За його словами, станом на 24 травня на Луганщині із газом залишалися 36 тис. абонентів у трьох населених пунктах, а залишків блакитного палива в магістральних трубах вистачило б на півтора місяця.

9:40

За даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 25 травня, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 25.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 29450 (+100),
  • танків ‒ 1305 (+3),
  • бойових броньованих машин ‒ 3213 (+19),
  • артилерійських систем – 606,
  • РСЗВ – 201,
  • засобів ППО – 93,
  • літаків – 206 (+1),
  • гелікоптерів – 170,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 491 (+11),
  • крилатих ракет – 112,
  • кораблі/катери – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2217 (+5),
  • спеціальної техніки – 44 (+1).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 24 травня)

Зазначається, що найбільших втрат противник зазнав на Лиманському напрямку.

Ранок

Унаслідок російської агресії в Маріуполі загинуло щонайменше 22 тисячі цивільних мешканців. Про це в коментарі CNN заявив радник мера Петро Андрющенко.

Ранок

Близько першої години ночі з території Росії ворог випустив ракети по смт Краснопілля Сумської області, повдіомив голова ОВА Дмитро Живицький.
Пуск, попередньо, відбувся з літака, який не перетинав державний кордон. Постраждали будинки мирних мешканців Краснопілля. Пошкоджені близько 20 будинків та лінія електропередач. Половина селища лишилась без електроенергії. Загиблих, за попередньою інформацією, немає.

8:35

Попередження від Генштабу ЗСУ: ОБЕРЕЖНО, ШАХРАЇ!

“Родичам військовослужбовців Збройних Сил України почали надходити підозрілі телефонні дзвінки та повідомлення.
Особливо це стосується тих військовослужбовців, які потрапили в полон або рахуються безвісті зниклими.

Користуючись емоційним станом рідних та близьких, зловмисники телефонують з прихованих номерів та пропонують за грошову винагороду “надати інформацію” про військового та “сприяти визволенню з полону”.

Також шахраї намагаються, нібито з метою уточнення, дізнатися особисті дані українських захисників.

Офіційно повідомляємо, що представники Збройних Сил України або інших органів військового управління чи державних установ НЕ ЗБИРАЮТЬ КОШТІВ та не вирішують питання звільнення з полону шляхом викупу.
Питання звільнення військовополонених перебувають у виключній компетенції органів державної влади. Жодного збору коштів з членів сімей та близьких не відбувається”.

Читайте також:
Росіяни виклали в загальний доступ дані щодо українських полонених та контакти їхніх родичів

8:30

“Тривожна ніч у Краматорську. Авіаракетний удар по спальних районах та приватному сектору. Без жертв”, – повідомив у ФБ мер міста Олександр Гончаренко.

Він закликав всіх мешканців, які виїхали з міста у безпечні місця, залишатися там і поки не повертатися до Краматорська.

8:30

ОГП: Станом на ранок 25 травня 2022 року більше ніж 671 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 238 дітей загинуло та понад 433 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 149, Київській – 116, Харківській – 104, Чернігівській – 68, Луганській – 50, Херсонській – 49, Миколаївській – 45, Запорізькій – 28, Сумській – 17, у м. Києві – 16, Житомирській області – 15.

В ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель 11-річної дівчинки через обстріл військами РФ 25 лютого Чугуївського району Харківської області.

Також стало відомо, що внаслідок обстрілів окупантами м. Маріуполь Донецької області загинули троє підлітків 14, 15 та 17 років.

8:25

Пресцентр ОС показав роботу зі шведськими гранатометами “Карл Густав”, які надають Збройним силам України союзники:

7:50

Уранці ворог завдав трьох ракетних ударів по Кривому Рогу, влучили в промислове підприємство. Є серйозні руйнування. “Інформацію щодо постраждалих уточнюємо”, – повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Він додав, що у Криворізькому районі військові РФ знову обстріляли з “ураганів” Широківську та Апостолівську громади. Унаслідок обстрілів Апостолове частково лишилося без світла. Люди не постраждали.

Після шостої

О 05:13 російські війська запустили чотири крилаті ракети по Запоріжжю. Одну з них збила наша ППО. Інші три атакували два райони міста: гатили по цивільних об’єктах Шевченківського району та торговельному центру в Олександрівському районі. У приватному секторі щонайменше 62 пошкоджені будинки, – інформація Запорізької ОВА.

6:40

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Ворог активізував застосування авіації для підтримання наступу свого наземного угруповання. У зв’язку з недостатньою кількістю запасів високоточної ракетної зброї противник здійснює пошук інших способів ураження критично важливих та військових об’єктів на території України.

На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих позицій. Обстріляв з артилерії цивільну інфраструктуру в районі населеного пункту Рубіжне. Крім того, ворог здійснив чергову спробу ведення наступальних дій у напрямку Тернової, успіху не мав.

На Слов’янському напрямку ворожі підрозділи активних дій не проводили, зосередили основні зусилля на утриманні зайнятих позицій, веденні розвідки та створенні умов для відновлення наступу. Зафіксовано обстріли зі ствольної та реактивної артилерії, мінометів і танків в районі населених пунктів Святогірськ та Довгеньке. Також ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Байрак.
За підтримки артилерії та армійської авіації ворог безуспішно спробував взяти під контроль населений пункт Пасіка.

На Лиманському напрямку ворог активізував ведення бойових дій. За артилерійської та авіаційної підтримки веде бойові дії в районі населеного пункту Лиман.

На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, російські окупанти ведуть наступ у напрямку населеного пункту Сєвєродонецьк, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії в районі Комишувахи, Яковлівки і Троїцького, успіху не мав, зазнав втрат.

На Авдіївському напрямку ворог не припиняє мінометні та артилерійські обстріли позицій Сил оборони і цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Авдіївка, Піски, Мар’їнка, Оріхів та Новосілка. Застосував штурмову та армійську авіацію в районах Кам’янки, Авдіївки і Новомихайлівки.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Здійснював обстріли підрозділів наших військ та вів контрбатарейну боротьбу. Проводив заходи інженерного забезпечення основних шляхів сполучення та мостів.

На Сіверському напрямку ворог продовжує посилювати прикриття ділянки українсько-російського кордону, обладнує опорні пункти в прикордонних районах на території Брянської області. Окупанти продовжували артилерійські та мінометні обстріли позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури у Сумській області з території РФ.

З метою ведення бойових дій та поповнення значних втрат у живій силі та техніці на території України російські окупанти формують резервні підрозділи зі складу Південного військового округу.

Вночі

ОК “Південь”: На північному сході Миколаївщини, в напрямку Кривого Рогу відбулось бойове зіткнення нашого підрозділу із специфічною групою ворожих сил. Противник за підтримки двох бойових броньованих машин “Тигр” під прикриттям мінометного вогню намагався захопити наш спостережний пост. При цьому на рашистах був військовий однострій ЗСУ.
Атаку було відбито, ворог ретирувався, полишивши чотирьох своїх назавжди.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути Сєвєродонецьк та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині.
▪️ 16-20 травня фактично закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.