Мелітополь охопила партизанська війна, – ЗМІ

В окупованому росіянами місті Мелітополь Запорізької області розгорнулася партизанська війна. Після приходу ворожих військ у лютому мелітопольці намагалися блокувати бронетехніку та протестували. Після застосування сили проти них рух опору лише набрав обертів.

Про це йдеться в матеріалі BBC Україна, який опублікований у вівторок, 24 травня.

За даними Інституту вивчення війни, щонайменше із середини березня в місті триває партизанський рух. Минулої середи з рейок там зійшов російських бронепотяг. Днями в Мелітополі знайшли тіла двох окупантів. А минулого місяця біля Мелітополя підірвали міст, яким постачали припаси для ворога.

“Це робота наших партизанів, наших спецслужб та наших солдатів. Вони діяли спільно”, – заявив мер міста Іван Федоров.

Місцеві мешканці кажуть, що росіяни з усіх сил прагнуть зупинити опір. Вони обшукують будинки та затримують людей, часто – навмання.

Місцева журналістка Світлана Залізецька стверджує, що опір чинять ледь не 90% мешканців міста.

“Одні просто з ненавистю дивляться на російських солдатів. Інші співають ночами патріотичних пісень. Деякі вивішують на вулицях плакати з українськими прапорами”, – зазначила вона.

На Залізецьку окупанти тиснули, щоб схилити до співпраці. Після викрадення мера Федорова журналістка вирішила поїхати з міста. Їй вдалося дістатися вільної частини України, але росіяни почали тиснути на її родину.

“Спочатку вони хотіли знищити сайт. Не вдалося. Тоді вони намагалися схопити мене. Знову не вдалося. Потім вони затримали мого батька і взяли його в заручники, щоб змусити мене повернутися й отримати контроль над сайтом”, – розповіла жінка.

Після публічного визнання, що вона більше не володіє сайтом і не працює, окупанти відпустили її батька.

Окупанти прагнуть змінити проукраїнські погляди мелітопольців.

“Якщо в Маріуполі фізично вбивають українців, то тут намагаються зламати нам душу. Але в них нічого не вийде”, – каже місцева мешанка Ірина (імʼя змінене).

Читайте також:
В окупованому Мелітополі сили опору підірвали бронепоїзд росіян, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна