ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 92 – 26.05.2022

Ввечері

“Не може бути жодного зняття санкцій, жодного умиротворення, це лише зробить Путіна сильнішим. Російську агресію не можна умиротворити. На неї повинно відповісти силою. Тепер ми не можемо прибрати ногу з педалі газу”,
міністр іноземних справ Великої Британії Ліз Трасс у виступі в Боснії і Герцеговині

Перед північчю

Володимир Зеленський: “Сьогодні знову окупантами був обстріляний Харків. На цей час у переліку загиблих – дев’ять людей. 19 поранених. Усі мирні мешканці. Вбиті дитина (п’ять місяців) і батько. Мати в тяжкому стані. Серед поранених у Харкові також дівчинка дев’яти років.

Знову ракетні удари – Сумщина, знову-таки Донбас. Знову значна активізація артилерії окупантів у Запорізькій області. Знову їхні намагання вгризатися в землю на півдні країни.

Тиск на Росію – це буквально питання збереження життів. І кожен день зволікання, слабкості, різних суперечок чи пропозицій “умиротворити” агресора за рахунок жертви – це нові вбиті українці. І це нові загрози для всіх на нашому континенті”.

Перед північчю

Командування ПС ЗСУ: “Близько 22.30 винищувач Повітряних Сил Збройних Сил України у небі Чернівецької області знищив ворожу крилату ракету!”

23:10

КПС: Складна ситуація для Сил оборони залишається на Луганському напрямку. Саме сюди найчастіше прилітають ракети різних типів, випущені літаками окупантів з території Росії. Одну із них – авіаційну ракету класу “повітря-поверхня” Х-59 – збито зенітним ракетним підрозділом Повітряних сил.
Протиповітряна оборона Сухопутних військ уразила один БпЛА “Орлан-10”, а військовослужбовці однієї із бригад збили ворожий вертоліт Ка-52 ракетою ПЗРК “Стінгер”.

23-тя година

Голова Чернівецької ОВА Сергій Осачук: “Літак-винищувач ПС ЗСУ успішно відпрацював ворожу ціль (ракету – “Н”) в небі над Чернівецькою областю”.

Вечір

Су-24 ПС ЗСУ в строю.

Вечір

Число загиблих унаслідок рашистського обстрілу Харкова зросло до восьми. Про це повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко.

“Коли почався обстріл, на вулиці гуляла молода сім’я: дружина та чоловік, у якого на руках було п’ятимісячне маля. Чоловік помер одразу, жінку в тяжкому стані госпіталізували.
Згодом поліцейські Поліції Харківської області знайшли й тіло дитини. Малюка з рук батька вибуховою хвилею відкинуло вгору на дах під’їзду”.

21:50

ООС: Уздовж усієї смуги оборони на Донбасі ворог застосовує бойову авіацію, реактивні системи залпового вогню, ствольну артилерію великих калібрів, танки, міномети різних систем, завдає ракетно-бомбових ударів по цивільних об’єктах інфраструктури, мирних житлових кварталах.

Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 12 атак ворога.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 1 танк;
• 5 артилерійських систем;
• 5 одиниць бойової броньованої техніки;
• 5 ворожих автомобілів;
• 1 багатоцільовий гелікоптер Ка-52;
• 1 крилату ракету;
• 1 безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”.

Окупанти обстріляли майже 50 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 60 цивільних об’єктів, з них: 55 житлових будинків, школу, видобувне підприємство, адмінбудівлю бази відпочинку, пожежну частину. В результаті цих обстрілів загинуло 9 цивільних осіб, ще 14 отримали поранення і травми різного ступеню важкості.

Вдень

Влітку 2021 року на таємному засіданні РНБО було доручено забезпечити відповідний захист кількох областей України на випадок вторгнення противника. Чому в лютому 2022 року ворогу вдалося швидко просунутися Херсонщиною – ще належить з’ясувати. Про це у секретар РНБО Олексій Данілов розповів у інтерв’ю “24 каналу”.

Вдень

Командири російської армії повідомляють у Москву неправдиву інформацію про нібито “перемоги” в Україні. Про це свідчать перехоплені СБУ розмови окупантів.

“Понимаешь, в чем прикол? Тут же были разборки: мы если типа Долгенькое не берём, на комдива две, вот три уголовки сейчас висит, его сажают. И всё! А смысл в том, что Долгенькое ещё 3 недели назад же доложили, что мы его взяли. А мы, вон, за него воюем”, – розповідає російський загарбник матері про село Довгеньке на Харківщині.

19-та година

З вечірнього зведення Генштабу ЗСУ:

На Донецькому напрямку ворог продовжує обстріли підрозділів наших військ, завдає ракетних ударів, веде розвідку, нарощує авіаційну підтримку, здійснює перегрупування військ. Посилює угруповання за рахунок переміщення резервних підрозділів.

На Лиманському напрямку противник зосереджував зусилля на вогневому ураженні наших підрозділів в районах Озерного та південніше населеного пункту Лиман.

На Сєвєродонецькому напрямку противник веде наступ у напрямках населених пунктів Сєвєродонецьк та Борівське. Успіху не має. У напрямку населеного пункту Устинівка має частковий успіх. З метою порушення логістичного сполучення та недопущення маневру наших військ завдає ударів по мостових переправах.

На Бахмутському напрямку російські окупанти ведуть наступ у напрямках населених пунктів Комишуваха, Ниркове, Берестове та Білогорівка, успіху не мають, зазнали втрат та відійшли. У напрямках Покровського та Клинового ворог має частковий успіх, оволодів населеним пунктом Мідна Руда. Здійснює перегрупування. 

На Авдіївському напрямку ворог намагався поновити наступ, успіху не має.

На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій противник не вів, обстрілював позиції наших військ з мінометів, реактивної та ствольної артилерії, вів контрбатарейну боротьбу.

Вдень

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов:

“Ситуація в Луганському регіоні важка, але ми намагаємося всіма силами змінити ситуацію… Так, противник наразі має перевагу і в авіації, і в артилерії, але ми робимо все можливе. Прискорить нашу перемогу надання сучасного озброєння від країн-партнерів.
Противник діє за класичною схемою – початку використовує бомбардувальну авіацію, далі – штурмову авіацію, потім – артилерію і лише потім безпосередньо вступають у бій наземні сили. Але завдяки стійкості наших воїнів, завдяки відсічі зараз ситуація важка, але стабільна”.

17:50

Семеро загиблих та 17 поранених, – зросла кількість жертв унаслідок ворожого обстрілу Харкова.

Під ударами опинилися Шевченківський та Київський райони міста, також район Павлового Поля. Серед поранених є дев‘ятирічна дитина.

“Ворог знову підступно тероризує цивільне населення. Ще раз прошу усіх без нагальних потреб не перебувати на вулицях. Дослухатися до сигналів тривоги та перебувати під час таких сигналів в укриттях. Розслаблятися ще дуже зарано”, – заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Вдень

На захопленій окупантами Каховській гідроелектростанції скидаються великі обсяги води, оскільки не працюють два гідроагрегати, які окупанти не дають змоги відремонтувати. Це вже призвело до часткового затоплення Нової Каховки, набережної та місцевого парку. Під загрозою є навколишні села та окуповане місто Херсон, повідомив на брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління ГШ ЗСУ Олексій Громов.

Він зазначив, що на Каховській ГЕС розгорнуто один із пунктів управління Південного військового округу ЗС РФ, а також 49-ї армії противника.

Вдень

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що обстановка на фронті залишається складною та має ознаки до подальшого загострення.
Противник задіяв всі сили і засоби для захоплення території та оточення наших військ. Ворог здійснює вогневий вплив вздовж всієї лінії фронту. Бої досягли максимальної інтенсивності. Ворог штурмує позиції наших військ одночасно на декількох напрямках.
“Попереду нас очікує надзвичайно складний і тривалий етап боротьби до повного звільнення наших територій у міжнародно визнаних кордонах.
Треба розуміти, що це війна і, на жаль, втрати з нашого боку неминучі”, – наголосила представниця МОУ.

Вдень

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін, фото – Ірпінська міська рада

Прем’єр-міністр ФінляндіїСанна Марін перебуває з візитом в Україні. Вона вже відвідала Ірпінь і Бучу.

Вдень

“Робота мінометників 126 БТРо та 36-ї бригади морської піхоти по позиціях 108-го десантно-штурмового полку РФ на Миколаївщині”, – відео від Іллі Зелінського.

Вдень

Протиповітряна оборона ЗСУ опівдні збила російську ракету над Сумами, – голова ОВА Дмитро Живицький.

Вдень

Збройні сили України отримали причіпні саморухомі гаубиці FH70 калібру 155-мм. Гаубиці вже передані в бойові українські артилерійські підрозділи та працюють по російських окупантах.

Це показав Генштаб ЗСУ:

Після 15-ї

Окупанти знову обстрілюють Харків. За попередньою інформацією, чотири людини загинули, семеро – поранені. Інформація уточнюється, – голова ОВА Олег Синєгубов.

Напередодні

Колишні донецькі футболісти Олександр Воскобойник (грав за “Шахтар”) та Вадим Солодкий (“Металург” Донецьк) воювали в якості мобілізованих на боці терористичних організацій “ЛДНР”: одного вбили, інший поранений.

Вдень

Маріонетковий ватажок “ДНР” Денис Пушилін заявив, що на маріупольському заводі “Азовсталь” виявили ще кількох українських військових і затримали їх. Вони сховалися або відстали від тих, хто вийшов раніше, і зараз перебувають у полоні.

Вдень

Верховний суд Росії відклав розгляд справи щодо визнання українського полку “Азов” “терористичною організацією” на 29 червня.

У полоні в Росії перебувають “азовці”, які обороняли Маріуполь і до останнього лишалися на території заводу “Азовсталь”. Передбачається, що їх разом з іншими захисниками Маріуполя обміняють на російських військовополонених. У Росії вже почали говорити, щоб обмін може відбутися тільки “після суду”.

11:25

Українські військовослужбовці знищили російський блокпост на трасі Лисичанськ-Бахмуту Луганській області.

Тепер “дорогу життя”, якою евакуювали людей із Луганщини, загарбники не контролюють.

Про це в четвер, 26 травня, повідомив глава ЛугОВА Сергій Гайдай в ефірі національного телемарафону.

“Було чоловік 50, їм навіть вдалося закріпитися на якийсь час, навіть якийсь блокпост поставили, але це був ситуативний успіх. Частина ДРГ залишилася там назавжди. Блокпост розбитий, їх відкинули. Трасу наразі не контролює російська армія”, – сказав він.

За словами Гайдая, російська армія постійно тримає дорогу під обстрілами. Вогонь по людях відкривають прицільно.

“Проїхати трасою – навіть не лотерея 50/50, вже 80/20. Доїхати з Бахмуту до Лисичанська колосально складно”, – наголосив Гайдай.

Вдень

Начальник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов розповів виданню The War Zone про таємні місії українських пілотів у блокований Маріуполь:

  • У вильотах брали участь 16 гелікоптерів Мі-8. Вони доставляли захисникам Маріуполя необхідне для продовження опору – зброю, боєприпаси, медикаменти, провіант.
  • Під час одного з вильотів у Маріуполь доставили підкріплення – 72 бійців “Азову”.
  • Загалом було сім таких вильотів. Українські пілоти змогли подолати організовану росіянами систему протиповітряної оборони довкола міста.
  • Кожен з екіпажів здійснив від двох до чотирьох вильотів протягом місії.
  • Два вертольоти росіянам вдалося збити.
  • Також окупанти знищили гелікоптер, який вирушив на допомогу збитому екіпажу.

Вдень

Україна очікує від міжнародних партнерів зразків озброєння, які уражають противника на великій відстані, заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

“Нам дуже важко, але ми стоїмо. Ми боремося за кожну ділянку фронту, за кожний населений пункт.
Вибивати ворога з нашої землі нам допомагає західне озброєння і техніка. Ми вдячні за надану міжнародну технічну допомогу.
Водночас ми дуже потребуємо зразків озброєння, які дадуть можливість уражати противника на великій відстані. І з цим не можна зволікати, адже ціна затримки вимірюється життями людей, які собою захистили світ від рашизму”, – заявив головнокомандувач Збройних сил, поширивши відео.

Напередодні

На окупованих територіях Донбасу тривають бунти примусово мобілізованих мешканців. Зокрема, мобілізовані так званою “ДНР” бойовики відмовляються воювати за так звану “ЛНР”.

У відеозверненні вони заявили, що спочатку їх відправили на штурм Маріуполя, а тепер хочуть перекинути до Луганської області “на забій”.

“Ми – військовослужбовці 107-го стрілецького полку, четвертий батальйон, друга, третя та четверта роти. 204 особи – відмовляємося їхати на забій у “ЛНР”, – заявляє у зверненні мобілізований так званою “ДНР”.

За його словами, воювати “обманом” відправляють зокрема тих, хто має поранення. Загалом понад 70% особового складу мають серйозні хвороби та каліцтва. Бойовик додає, що він та його товариші по службі не хочуть “бути гарматним м’ясом”, а майже всіх мобілізованих відправили воювати без жодної підготовки.

Читайте також:
“Ми в полоні чи в рабстві? І поскаржитись нікому!” СБУ перехопила розмову мобілізованого “ДНР”

“Одноразові солдати Путіна”.
Як воюють і гинуть в Україні мобілізовані з ОРДЛО

Після 12-ї

Над входом до будівлі міської ради міста Лиман Донецької області вивісили прапори Росії і так званої “ДНР”. Про це повідомляє український сайт “Новости Донбасса” з посиланням на відео й російські телеграм-канали.

На даху будівлі можна побачити також прапор СРСР. Шибки в ній вибиті вибухами. Біля входу пересуваються солдати російської армії, заходять досередини. При цьому, зважаючи на звуки вибухів, у місті продовжуються бої.

Будівля Лиманської міськради розташована в центрі міста. Українські війська утримують південну частину міста – біля залізничного вокзалу.

Після 11-ї

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов – про ситуацію на Харківщині:

  • Зранку 26 травня росіяни знову обстріляли Золочівську громаду та Слатине Дергачівської громади – двоє поранених.
  • За минулу добу у Харкові обстріляли район П’ятихаток – постраждав 62-річний чоловік.
  • Зазнала обстрілів і Балаклія. Там постраждали 10 людей, серед них – 9-річна дитина. Двоє людей загинули
  • Окупанти обстріляли Циркуни – горіли житлові будинки, одна людина постраждала.
  • Також одна людина постраждала внаслідок обстрілу Чугуївського району.
  • Збройні Сили України ведуть інтенсивні бої з окупантами, найгарячіше – на Ізюмщині. Росіяни намагаються покращити тактичне положення в районі міста Ізюм та відновити наступ на Слов’янськ.
    Захисники України утримують зайняті рубежі у напрямку державного кордону з країною-агресором та надають ворогу гідну відсіч.

Ранок

Перегрупування російських військ на Херсонщині та в тимчасово захоплених районах Запорізької області свідчить про намір Росії закріпитися на цих територіях, інформує пресслужба Головного управління розвідки МОУ.

“…Ми бачимо, що з початку травня окупаційні війська почали укріплювати свою оборону. Готуються відповідні інженерні спорудження, будуються навіть не одна і не дві, а третя лінія оборони. І це говорить про те, що окупація цих територій, а можна говорити про перспективу, що РФ хоче залишитися надовго. Саме ці військові аспекти, військові індикатори вказують на наміри Росії загарбати і утримувати ці території”, – повідомив представник ГУР Вадим Скібіцький.

Ранок

У проєкті рішення саміту лідерів Європейського Союзу, який почнеться 30 травня, міститься обіцянка продовжувати озброювати та фінансувати Україну на тлі російських “звірств, страждань і руйнувань”, пише EUobserver.

Видання зазначає, що проєкт декларації саміту є більш жорстким у своїй риториці, ніж бажали деякі країни-члени. Зокрема, Італія, Угорщина та Кіпр також наполягали на заяві ЄС із закликом до негайного припинення вогню. Але останні проєкти рішення не містять згадки про це на тлі опору Польщі та країн Балтії щодо будь-яких поступок Москві.

“Європейський Союз непохитно прагне допомогти Україні реалізувати її невід’ємне право на самооборону від російської агресії”, – йдеться в запропонованому документі, який ще доопрацьовують посли ЄС.

Лідери ЄС також привітають будь-які нові законні “заходи з конфіскації” російського майна в ЄС та вивчення “варіантів, спрямованих на використання заморожених російських активів для підтримки відновлення України”.

Десята година

Генеральний штаб ЗС України подав оновлену статистику втрат російської армії з початку повномасштабної агресії.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 26.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 29 600 (+150) осіб,
  • танків ‒ 1 315 (+10) одиниць,
  • бойових броньованих машин ‒ 3 235 (+22),
  • артилерійських систем – 617 (+11),
  • РСЗВ – 201,
  • засобів ППО – 93,
  • літаків – 206,
  • гелікоптерів – 170,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 502 (+11),
  • крилатих ракет – 114 (+2),
  • кораблі/катери – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 225 (+8),
  • спеціальної техніки – 47 (+3).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 25 травня)

Зазначається, що найбільших втрат противник зазнав на Авдіївському напрямку.

Дев’ята година

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай:

“Вчора росіяни протягом дня рясно поливали артилерійським вогнем Лисичанськ та села громади. Внаслідок штурму орками Устинівки загинуло двоє цивільних, одну людину вбито в самому Лисичанську.

Рашисти вирахували місцезнаходження центру надання гумдопомоги (можливо, навіть, хтось їм допоміг, шукаємо зрадника) та спеціально його обстріляли. Окрім будівлі, влучили у волонтерське авто. Без жертв.

Руйнації шалені: тільки у Сєвєродонецьку пошкоджено 11 багатоповерхівок, підприємство «Імпульс», та вже котрий день поспіль від ворожих обстрілі потерпає хімзавод «Азот». Ще близько 10 зруйновано в Привіллі, Новодружеську та Гірському.

В селах руйнації ще більше, приватні будинки палають вулицями”.

8:30

Офіс генпрокурора: станом на ранок 26 травня 2022 року більше ніж 676 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 240 дітей загинуло та понад 436 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 151, Київській – 116, Харківській – 105, Чернігівській – 68, Луганській – 50, Херсонській – 49, Миколаївській – 45, Запорізькій – 28, Сумській – 17, у м. Києві – 16 та в Житомирській області – 15.

У ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо, що внаслідок обстрілу ворогом цивільних автомобілів в Миколаївському районі Миколаївської області загинуло двоє дітей.

24 травня внаслідок обстрілів військами РФ села Красногорівка Очеретинської ОТГ Донецької області отримала тяжке поранення з ампутацією нижньої кінцівки 6-річна дівчинка.

24 травня через обстріл окупантами міста Балаклія Харківської області тяжко поранена 9-річна дитина.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ українських міст та сіл пошкоджено 1883 заклади освіти. При цьому 178 з них зруйновано повністю.

7:50

По Криворізькому району знову стріляли – опівночі ворог ударив з артилерії по Апостолівській громаді, людей не зачепило. “Ніч більш-менш”, – голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Сьома година

На Сіверському напрямку ворог здійснює заходи щодо прикриття ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях та недопущення перекидання наших військ на інші загрозливі напрямки.
У прикордонних районах зазначених російських областей продовжено дію підвищеного рівня терористичної загрози до 8 червня поточного року.

Напередодні ворог обстріляв з мінометів калібру 120-мм та ствольної артилерії райони населених пунктів Бачівськ і Краснопілля Сумської області та населеного пункту Заріччя Чернігівської області, повідомили в Генштабі ЗСУ.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та продовжує завдавати ракетних і авіаційних ударів по об’єктах інфраструктури на території України.

На Слобожанському напрямку противник здійснює систематичний вогневий вплив високої інтенсивності по районах зосередження наших військ. Також обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Тернова та Черкаські Тишки.

Ворог намагається покращити тактичне положення в районі Ізюма та відновити наступ на місто Слов’янськ. Обстріляв із артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів та танків райони населених пунктів Чепіль, Довгеньке, Курулька, Богородичне та Студенок.

На Донецькому напрямку головні зусилля противника зосереджені на взятті під повний контроль населеного пункту Лиман та спробах покращити тактичне положення поблизу Сєвєродонецька та Авдіївки. Ворог активно застосовує засоби радіоелектронної боротьби на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Задіяв артилерію та штурмову авіацію по позиціях наших підрозділів та цивільній інфраструктурі регіону.

Ворог намагається закріпитись в районі Сєверодонецька. Вів штурмові дії в напрямку населеного пункту Устинівка, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку бойові дії тривають. Противник безуспішно здійснив спроби наступу в районах Комишувахи, Липового і Нагірного.

На Авдіївському напрямку окупанти вели штурмові дії в районах Красногорівки, Кам’янки, Авдіївки та Пісків, успіху не мали.

На Новопавлівському напрямку ворог здійснив спробу наступу в районі населеного пункту Золота Нива, з втратами відійшов.

На Запорізькому напрямку противник обстріляв з артилерії райони населених пунктів Новопіль, Чарівне, Оріхів та Кам’янка.

На Миколаївському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення та забезпечити вихід на адмінкордони Херсонської області. Вів штурмові дії в районі населеного пункту Таврійське, успіху не мав.

На Криворізькому напрямку російські окупанти безуспішно намагалися вести штурмові дії в районі населеного пункту Миколаївка. Обстрілювали цивільну інфраструктуру поблизу Осокорівки, Трудолюбівки і Добрянки.

Противник продовжив інженерне обладнання позицій в районах населених пунктів Чорнобаївка, Правдине, Зоря.

Північ

Журналіст Юрій Бутусов, який перебуває в районі траси Бахмут – Лисичанськ, повідомив, що російські війська – підрозділи 76-ї десантно-штурмової дивізії ЗС РФ – продовжують намагання прорватись на трасу на широкому фронті. Ворожі підрозділи не змогли закріпитися на трасі, але вона продовжує прострілюватися зі стрілецької зброї в районі села Нагірне. Рух по трасі закритий, вантажі йдуть в обхід траси в цьому місці.

Тривають важкі бої, українські воїни завдають ворогу великі втрати. Але значних втрат зазнаємо й ми.

Противник просунувся в районі Покровського та Клинового під Бахмутом. Російські війська зайшли в Лиман, у місті точаться бої.

Основна причина просування противника – велика перевага у засобах ураження та у кількості боєприпасів.

Російські війська вільно маневрують по фронту та мають можливість стягувати війська з інших не атакованих ними ділянок, щоб концентрувати сили на ділянках, де вони хочуть здобути просування. Противник теж втомлений та вже не застосовує атаки великими силами, намагається вирішити тактичні завдання концентрацією артилерійських та авіаційних ударів.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути Сєвєродонецьк та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині.
▪️ 16-20 травня фактично закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.