ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 93 – 27.05.2022

Вечір

Уряд США ухвалив попереднє рішення про постачання до України сучасних пускових установок М270 MLRS та М142 HIMARS, які можна використовувати як РСЗВ, так і як оперативно-тактичні ракетні комплекси. Про це розповіли американські високопосадовці на умовах анонімності в коментарі Wall Street Journal.

Адміністрація Байдена може оголосити про постачання Україні обидвох типів пускових установок вже наступного тижня.

Після 23-ї

Володимир Зеленський: “Окупанти намагаються хоча б до ста днів війни досягнути тих цілей, які сподівалися реалізувати вже за перші дні після 24 лютого. Тому вони зосередили на Донбасі максимум артилерії, максимум резервів. Там і ракетні удари, і авіація – все. Захищаємо нашу землю так, як дає змогу наявний на сьогодні оборонний ресурс. Ми робимо все для того, щоб посилити його. І посилимо”.

Державними нагородами відзначені 198 військовослужбовців Збройних сил України, чотири з них – посмертно. А також 27 військовослужбовців Головного управління розвідки.

Вечір

Робота – люкс.

21:45

ООС: Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні вісім атак ворога. На п’ятьох локаціях ще тривають бої.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 5 танків;
• 10 одиниць бойової броньованої техніки;
• 4 ворожих автомобілі (один з них з боєкомплектом);
• 1 безпілотний літальний апарат (типу “Орлан-10”).

При цьому за добу окупанти обстріляли 49 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях. Лише на Донеччині зруйнували і пошкодили 22 цивільних об’єкти, з них: 13 житлових будинків, будівельний завод, фермерське підприємство, пожежну частину, базу відпочинку, станцію техобслуговування, знеструмлено фільтрувальну насосну станцію.
В результаті цих обстрілів загинуло троє цивільних осіб, ще п’ять отримали поранення і травми різного ступеню важкості. Дані про загиблих, руйнування та пошкодження в Луганській області уточнюються.

Вечір

​Президент-утікач Віктор Янукович оприлюднив заяву на шести аркушах, у якому звинуватив Польщу в намірах анексувати західні області України, а українцям порадив не сподіватися на Захід, а домовлятися з Росією не з позицій сили, а з повагою.

Вечір

Військовослужбовці зенітного ракетно-артилерійського дивізіону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ збили черговий бойовий вертоліт російських окупантів Ка-52 “Алігатор”.

Відтак, зазанчає командування, на бойовому рахунку воїнів ДШВ ЗС України вже 67 повітряних цілей.

Вдень

Антивоєнний демарш депутатів від КПРФ у законодавчих зборах Приморського краю. Вимагають від Путіна вивести війська з України.

Вечір

Як повідомляє Kurier, канцлер Австрії Карл Негаммер провів телефонну розмову з Путіним, яка “була дуже напруженою, дуже серйозною”, та дав “позитивні сигнали”.

“Путін дав позитивні сигнали, щоб дозволити рішення щодо експорту українського зерна через морські порти Чорного моря. Я також доповім про це Генеральному секретарю ООН, щоб ООН могла використати свою місію, щоб знайти рішення щодо продовольчої безпеки для світу.

По-друге, Путін запевнив, що зусилля з обміну полоненими знову будуть активізовані. Він впевнений, що такий обмін буде можливий найближчим часом.

По-третє, Путін запевнив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста матиме вільний доступ до українських військовополонених, однак він також вимагає, щоб цей доступ був наданий російським військовополоненим в Україні”, – розповів австрійський канцлер.

18:15

ГШ ЗСУ: На Слобожанському напрямку активних наступальних дій ворог не проводив, намагається утримати займані позиції та не допустити подальше просування українських підрозділів у напрямку державного кордону. Продовжує систематичні обстріли населених пунктів, руйнування цивільної інфраструктури та здійснює дистанційне мінування ймовірних маршрутів висування підрозділів наших військ.

З метою покращення логістичного забезпечення військ ворог намагається відновити пошкоджену залізницю. Зокрема, на тимчасово зайнятих територіях Харківської області, окупанти залучають підрозділи 29-ї окремої залізничної бригади ЗС РФ зі Смоленська із спеціальною технікою та обладнанням для ремонту залізничної інфраструктури.

18:15

Зі зведення Генштабу станом на 18:00:

На Лиманському напрямку ворог намагається витіснити наші підрозділи з населеного пункту Лиман та розвинути наступ на Слов’янськ. Обстріляв із мінометів і реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Озерне та Діброва. Також завдав авіаудару в районі Сіверська.

На Сєвєродонецькому напрямку російські окупанти, за підтримки артилерії, здійснювали штурмові дії у районах населених пунктів Щедрищеве, Борівське і Тошківка, бойові дії тривають.

Ворог намагається покращити тактичне положення на Бахмутському напрямку, порушити шляхи логістичного забезпечення наших військ. Проводив штурми в районах населених пунктів Комишуваха, Берестове, Білогорівка, успіху не мав.

На Авдіївському напрямку противник застосував артилерію по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Новобахмутівка, Кам’янка, Авдіївка, Піски та Мар’їнка.

На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог застосував міномети, реактивну та ствольну артилерію уздовж лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів із літаків штурмової авіації Су-25 в районах Малої Токмачки та Оріхова.

На Слов’янському напрямку окупанти наступальних дій не проводили. Ворог обстрілював з артилерії населені пункти Святогірськ, Богородичне та Вірнопілля. Крім того, російські загарбники застосували авіацію для ударів по Слов’янську та Довгенькому.

18:15

ГШ ЗСУ: “На Південнобузькому напрямку агресор основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, сковуванні дій наших військ та недопущенні перекидання резервів Сил оборони на інші напрямки. Обстрілює наші війська. Здійснив невдалу спробу штурмових дій в районі населеного пункту Любомирівка”.

Любомирівка — окуповане селище у Снігурівському районі Миколаївської області, який значною мірою контролюють окупанти.

За даними ГШ, крім того, на Миколаївському та Криворізькому напрямках ворог, для логістичного забезпечення та доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат, перемістив до Херсонської області автомобільну техніку, бойові броньовані машини та реактивні системи залпового вогню.

16-та година

У російських загарбників на Харківському напрямку почалися масові бунти. Цілі підрозділи відмовляються йти в наступ. Про це свідчить нова телефонна розмова окупантів, яку вдалося перехопити СБУ.

“Опять бунт, на*уй! Как я понял, личный состав… весь. Практически все!” – розповідає своїм командирам загарбник, який воює на сході України.

Судячи з розмови, що це вже не перший подібний випадок у цьому полку. І щоб хоч якось приборкати попередній взвод “бунтівників”, їх “посадили на підвал”.

16-та година

Близько 14.00 винищувач МіГ-29 Повітряних сил Збройних сил України у небі Херсонщини збив російський винищувач Су-35, який полював за літаками української штурмової авіації, – ГШ ЗСУ.

Вдень

Військовослужбовці 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Короля Данила здобули в боях ще один трофейний танк, він вже служить нашим військовим та працює по росіянах.

Фото: МОУ

Вдень

Міністр розвитку НімеччиниСвенья Шульце відвідала Україну, ставши другим членом німецького уряду, який приїхав з візитом з початку російської агресії.

Свенья Шульце, фото: Bild

Під час відвідування Бородянки вона запевнила мешканців у наданні допомоги від Німеччини. Вже затверджено 185 млн євро на екстрені заходи.

Вдень

Від початку повномасштабної війни Російська Федерація використала проти України 2400 ракет різних видів. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив під час виступу в індонезійському аналітичному центрі Foreign Policy Community.

Вдень

Збройні сили України своїм танком уразили танк російської армії з великої дистанції – понад 7 км.

На відео зафіксовано знищення основного бойового танка моделі Т-72Б.

Російські військові намагалися замаскувати танк у лісовій смузі. Імовірно, українські військові використали спеціальні прилади, які дозволяють розраховувати траєкторію польоту снаряда для ведення вогню із закритих позицій.

Вдень

Завдяки воїнам ССО України знищено російських окупантів, які  намагалися вести вогонь зі 120-мм міномета під Сєвєродонецьком.

“Противник облаштував позицію прямо у подвір’ї захопленого приватного будинку. Утім, це його не врятувало: за підтвердженими даними, внаслідок удару українських воїнів у ворога є вбиті. Після “прильотів” з нашого боку “200-х” противника від вибуху накрило сміттям, що цілком відповідає сенсу їхнього життя і смерті”, – йдеться в повідомленні Командування ССО.

Вдень

Унаслідок нічного обстрілу Дніпропетровщини російська ракета влучила в казарму Нацгвардії. Про це повідомив керівник центру тероборони Дніпра Геннадій Корбан в ефірі “ДніпроТВ”.

За словами Корбана, ішло три ракети, й був “приліт” однієї ракети “Іскандер” до казарми Нацгвардії в Дніпровському районі. За попередніми даними, загинули 10 людей, близько 35 поранених.

Корбан уточнив, що за наказом Міноборони армія не може концентрувати понад 20 осіб в одному місці.

Вдень

Місто Лиман у Краматорському районі Донецької області здебільшого контролюють російські війська, а українські військові зайняли нові укріплені позиції на Лиманському напрямку, повідомив голова ОВА Павло Кириленко.

“Особливо гарячі бої на Лиманському напрямку. Більшість Лимана не контролюється українськими військовими. Так само як і Світлодарський напрямок: відбулося перегрупування сил ЗСУ для того, щоб зайняти укріплені позиції. Ворог зараз перебуває на території Світлодарської громади”, – сказав Кириленко.

Голова ОВА зазначив, що українські військові залишаються на Лиманському напрямку, але на нових укріплених позиціях, щоб стримувати ворога та переходити у контратаку.

Обстріли тривають уздовж усієї лінії фронту на Донеччині.

Вдень

26 травня ворог обстрілював Харків гармантами “Піон” та реактивними системами залпового вогню, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Внаслідок цих обстрілів загинули 8 харків’ян (зокрема п’ятимісячне немовля). Ще 17 осіб зазнали поранень.

2С7 “Піон” – радянська самохідна гармата артилерії резерву верховного головнокомандування калібру 203 мм. Дальність її стрільби досягає 47 км.

“Ще раз наголошую, що розслаблятися в жодному разі ще не можна. Ворог діє підступно і цілеспрямовано б’є по мирних мешканцях. Не перебувайте без нагальної потреби на вулицях та не ігноруйте сигнали повітряної тривоги”, – сказав голова ОВА.

Вдень

У захопленому росіянами Маріуполі на території колишнього заводу “Октябрь” знайшли близько 70 тіл загиблих, яких заблокувало уламками будівлі після ворожого обстрілу. Тіла вивезли для поховання в братську могилу.

Ранок

Антикризовий радник голови офісу президента Михайло Подоляк оприлюднив відео роботи важкої вогнеметної системи “Солнцепек” армії Росії у масштабній війні проти України.

“Деякі партнери вагаються, чи давати необхідну зброю, боячись ескалації. Ескалації?! РФ уже застосовує найважчу неядерну зброю проти українців, змушуючи людей горіти живцем. Може, час дати відповідь нелюдам і передати Україні РСЗВ?” – написав Подоляк у твіттері.

Ранок

У готель в Сєвєродонецьку напередодні увірвалася ворожа ДРГ. Диверсійно-розвідувальну групу довелося вибивати з будівлі українським військовим, повідомив керівник міської ВЦА Сєвєродонецька Олександр Стрюк в ефірі телемарафону:

“У нас є гаряча точка – це готель «Мир», в який зайшла російська ДРГ, протягом дня (26 травня) її намагалися звідти вибити. Там досить запекла ситуація, але ми встояли. З іншого боку намагалися заходити… При цьому не припиняються обстріли міста з артилерії”.

Напередодні

Фотограф AFP Аріс Мессініс зафіксував бої та українських військових під Лисичанськом Луганської області.
Фотографії зроблені 23 травня, коли цивільні намагалися виїхати “дорогою життя” Лисичанськ-Бахмут, яку російська армія обстрілює з мінометів та намагається взяти під контроль.

Ранок

Офіс генпрокурора: станом на ранок 27 травня 2022 року більше ніж 679 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 241 дитина загинула та понад 438 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 151, Київській – 116, Харківській – 108, Чернігівській – 68, Луганській – 50, Херсонській – 49, Миколаївській – 45, Запорізькій – 28, Сумській областях – 17, у місті Києві – 16 та у Житомирській області – 15.

26 травня окупанти вкотре обстріляли місто Харків з артилерії. Загинуло вісім мирних мешканців. Серед постраждалих родина: 5-місячний хлопчик з батьком загинули, а мати в лікарні. Поранено 17 людей, в їх числі 9-річна дівчинка.

Ранок

Статистика генпрокуратури в день останнього дзвоника:
через постійні бомбардування та обстріли збройними силами РФ українських міст та сіл пошкоджено 1887 закладів освіти. 180 із них зруйновано повністю.

9:10

Генеральний штаб ЗС України подав оновлену статистику втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 27 травня.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 27.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 29750 (+150) осіб,
  • танків ‒ 1322 (+7) одиниць,
  • бойових броньованих машин ‒ 3246 (+11),
  • артилерійських систем – 623 (+6),
  • РСЗВ – 201,
  • засобів ППО – 93,
  • літаків – 206,
  • гелікоптерів – 170,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 503 (+1),
  • крилатих ракет – 115 (+1),
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2226 (+1),
  • спеціальної техніки – 48 (+1).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 26 травня)

Зазначається, що найбільших втрат противник зазнав на Авдіївському напрямку.

Ранок

Вчора в Маріуполі на території школи №30 у Кальміуському районі, по вул. Дністровській, в результаті детонації нерозірваного російського снаряда від “Граду” загинув 12-річний хлопчик.
“Російська зброя продовжує вбивати дітей Маріуполя навіть після активних дій”, – радник мера Петро Андрющенко.

Дев’ята година

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай:

Орки б’ють по мостах та “дорозі життя” – намагаються відрізати Луганщину.
На Сєвєродонецьк наступають одразу з декількох напрямків. В області за добу загинуло п‘ятеро цивільних.

Росіяни закидують Сєвєродонецьк артилерійським вогнем. Обстріли хаотичні, прилітало в різні райони міста. Найбільше дісталося старій частині – там загинуло чотири людини.

У Комишувасі отримав несумісні з життям поранення чоловік, ще двоє жінок загинули днями в Гірському, але про це стало відомо тільки зараз.

Руйнації шалені по всій області. Пошкоджено [за минулу добу] близько 20 об‘єктів у Лисичанську, зокрема рашисти поцілили в будівлю поліції, на щастя – без жертв, 11 багатоповерхівок – у Сєвєродонецьку, біля 30 – в Гірській громаді, ще з десяток – на Попаснянщині.

Рашисти намагаються на Бахмутському напрямку ближче підійти до “дороги життя”, щоб захопити її, це не вдається, тож ворог постійно її обстрілює, що ускладнює пересування нею.

Вночі

Харківщина: близько першої ночі в місті Люботин ворог обстрілами пошкодив школу. Постраждалих немає.
Внаслідок обстрілу Чугуєва, пошкоджений житловий будинок, жертв немає.

7:40

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко про ситуацію в регіоні: “Неспокійна ніч і неспокійний ранок. Маємо кілька “прильотів”. Серйозні руйнування. Рятувальники розбирають завали і шукають людей”.

Де саме були обстріли і коли, Резніченко не повідомив.

Напередодні

128-ма гірсько-штурмова бригада ЗСУ звітує:

6:45

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слобожанському напрямку ворог здійснює підготовку особового складу для доукомплектування мотострілецьких, танкових та артилерійських підрозділів. Завдає вогневого ураження та проводить дистанційне мінування місцевості на маршрутах можливого висування підрозділів наших військ.
На Харківському напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позицій та стримуванні просування українських військ.
На Слов’янському напрямку російські окупанти продовжують обстріли позицій ЗСУ, відновили наступ.

На Донецькому напрямку окупанти проводять активні наступальні дії. Продовжують вогневе ураження українських підрозділів, завдають ракетних ударів, перегруповують війська.
Противник намагається розвинути успіх на Бахмутському напрямку, порушити маршрути логістичного забезпечення та відрізати українські підрозділи від основних сил.
На Лиманському напрямку ворог веде розвідку, за підтримки артилерії намагається закріпитись у населеному пункті Лиман.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує вживати заходів щодо збереження контролю над територією Херсонської області. Збільшив кількість обстрілів підрозділів ЗСУ, веде повітряну розвідку, здійснює інженерне обладнання позицій. Посилив угруповання за рахунок перекидання резервних підрозділів.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути Сєвєродонецьк та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині.
▪️ 16-20 травня фактично закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.