ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 97 – 31.05.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

22:35

З вечірнього звернення президента Володимира Зеленського:

На Херсонському напрямку маємо певні успіхи, як і просування на Харківщині. Збройні Сили України стримують тиск окупантів у Запорізькій області, ключовий напрямок – Гуляйполе та Оріхів.

У цій широкій картині треба бачити, що наші захисники й захисниці проявляють максимальну хоробрість і залишаються господарями фронтової ситуації попри те, що у російської армії досі значна перевага в техніці та кількості.

Звичайно, кожному в Україні хочеться, щоб усі наші території, усі наші люди були звільнені вже сьогодні, якнайшвидше. Повне відновлення територіальної цілісності нашої держави – це наша мета. Але діяти треба обережно, цінуючи життя.

21:15

ООС: українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 9 атак ворога. На 4 локаціях ще тривають бої.
За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 2 танки;
• 13 артилерійських систем;
• 8 бойових броньованих машин;
• 6 ворожих автомобілів.
Окупанти за добу обстріляли більше 20 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 45 цивільних об’єктів, з них: 41 житловий будинок, школу мистецтв, дитячий садок та ряд господарських споруд.
В результаті цих обстрілів загинула жінка, ще двох чоловіків поранено.
Дані про точну кількість загиблих, поранених, руйнування та пошкодження в обох областях уточнюються.

20-та година

Мобільна вогнева група 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр” збила російський гелікоптер Ка-52 “Алігатор” з переносного зенітного ракетного комлексу “Ігла”.

У бригаді нагадали, що вчора Генеральний штаб ЗСУ повідомляв, що під Ізюмом ворог тримає напоготові вертолітну ескадрилью Ка-52. “А сьогодні завдяки цьому підрозділу холодноярців ескадрилья трохи поріділа. Дані про збиття «Алігатора» підтвердила розвідка”.

“По наших позиціях на Ізюмському напрямку постійно працювали ворожі вертольоти. Закидували некерованими авіаційними ракетами. Сьогодні знову вилетіло два гелікоптери. Один із них вдалося збити за допомогою ПЗРК “Ігла”, – розповів військовослужбовець бригади Іван.

Вдень

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не поспішатиме з деокупацією територій, якщо це вимагатиме десятків тисяч жертв, а чекатиме на потрібне озброєння. Про це він сказав на брифінгу за підсумками зустрічі з президенткою Словаччини Зузаною Чапутовою.

“Ми не прив’язуємося до дат деокупації, ми прив’язуємось до людей. Якщо ті чи інші наші кроки, наші операції, пов’язані з деокупацією того чи іншого регіону, будуть пов’язані з десятками тисяч загиблих наших людей, то ми будемо чекати на відповідну зброю, щоб зберегти по-максимуму наших людей… Бо ці території без живих українців нам, чесно кажучи, не в пріоритеті”, – сказав глава держави.

“Ситуація складна на сході через те, що там зосереджена найбільша кількість техніки, військових формувань, батальйонів як РФ, так і зрадників, які є колаборантами, сепаратистами, представниками умовних “ДНР” і “ЛНР”. Вони зосередили всі сили там, щоб виконати той чи інший план”, – зазначив Зеленський.

19:22

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив про авіаудар рашистів по Сєвєродонецьку: влучили в цистерну з азотною кислотою на хімзаводі.

“Підготуйте захисні маски для обличчя, просякнуті содовим розчином”, – закликав він.

Дія на людину: азотна кислота небезпечна при вдиханні, ковтанні та при попаданні на шкіру та слизові оболонки.
Пари кислоти викликають подразнюючу дію на дихальні шляхи. При слабких отруєннях з’являються ознаки бронхіту, легкого бронхіоліту, запаморочення, сонливість; при важких отруєннях – набряк легенів. Для захисту від парів і туману азотної кислоти користуються протигазами.

Вдень

Російський танк підірвався на міні, під час втечі зірвав мінний шлагбаум, отримав контрольний постріл зі “Стугни” і згорів. Відповідне відео поширили у фонді “Повернись живим”.

“Як каже нам командир підрозділу К2 54 ОМБр, в армії не буває випадковостей. Тож коли російський Т-72Б3 підривається на протитанковій міні, а потім, під час втечі, зриває мінний шлагбаум і “контрольним” прилітає постріл зі “Стугни” — це не випадковість, а блискуча робота українських воїнів”, – йдеться в дописі. 

18:15

“Ворог здійснив ракетний авіаційний удар по підрозділах наших військ в Сумській області з літаків Су-30СМ. Тривають артилерійські та мінометні обстріли прикордонних населених пунктів”, – інформує ГШ ЗСУ у вечірньому зведенні.

На Слобожанському напрямку угруповання противника зі складу частин та підрозділів Західного військового округу збройних сил РФ намагаються утримати зайняті позиції та не допустити просування підрозділів Сил оборони вглиб тимчасово зайнятої території.

18:15

Генштаб ЗСУ:

На Донецькому напрямку противник, за підтримки вогню артилерії та мінометів, проводить активні штурмові дії на Сєверодонецькому та Бахмутському напрямках, бої тривають.
Ворог намагається встановити повний контроль над населеним пунктом Сєвєродонецьк та оточити підрозділи Сил оборони, що діють на зазначеному напрямку. Веде підготовку до наступу в напрямках населених пунктів Сіверськ та Райгородок.

На Курахівському напрямку противник активних бойових дій не проводив, здійснював вогневе ураження наших військ із застосуванням артилерії.

На інших напрямках продовжує обстріли з метою сковування дій наших військ та недопущення їх перекидання на загрозливі напрямки.

На Південнобузькому напрямку ворог веде оборону та проводить мінування узбережжя річки Інгулець на ділянках можливих дій підрозділів наших військ. Веде контрбатарейну боротьбу. Завдав авіаційних ударів із залученням армійської авіації в районі населеного пункту Давидів Брід Херсонської області.

18:15

Зі зведення Генштабу ЗСУ: “Відзначено зняття з баз зберігання Республіки Білорусь танків та бойових машин піхоти. Не виключається їх подальша передача до збройних сил Російської Федерації з метою поповнення поточних втрат”.

Зазначається, що на Волинському та Поліському напрямках обстановка змін не зазнала. Ознак формування противником наступальних угруповань не виявлено. Основні зусилля збройних сил Білорусі зосереджуються на посиленні охорони державного кордону.

Вдень

Верховна Рада на черговому засіданні ухвалила постанову про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) проти представників Російської православної церкви.

Вдень

Розвідники Десантно-штурмових військ ЗС України знищили інженерний підрозділ російських окупантів, – Командування ДШВ.

мертвий росіянин 2 спалена російська техніка1 мертвий росіянин 1 спалена російська техніка
<
>

Вдень

Збройні сили України ліквідували великий підрозділ “вагнерівців” на Донбасі. Про це інформує пресцентр Служби безпеки України з посиланням на нові перехоплення.

“Туди, де рубіж треба взяти, туди ПВКашників он скільки загнали… А толку них*я немає від цих ПВКашників! Там вони, всі полягли, ці ПВКшники. Це, бл*, спецназ, нах*й!” Підготовлений, єб*ий у рот! Вони всі полягли. Ну, не всі, там залишки якісь безпонтові залишилися”, – розповідає окупант дружині.

Після 13:30

Президентка Словаччини Зузана Чапутова виступила з трибуни Верховної Ради України:
“Українці, своєю боротьбою ви захищаєте нас, ви захищаєте право, яке забезпечувало десятиліття миру. Україні потрібна не лише гуманітарна, але й військова допомога”.

Фото: ФБ Володимир В’ятрович

Вдень

У мережу виклали відео, як українські Мі-8 літали в блокадний Маріуполь:

Напередодні

Українські військові оприлюднили світлини з фотоапарата, який російські окупанти вкрали із дому українців на Київщині і привезли з собою аж у Луганську область.

“Перед вами, здавалося б, звичайні фото з звичайним фотоапаратом. Багато українських родин використовують такі “мильнички” для створення свого особистого сімейного фотоархіву: відпочинок, із сімейними подіями та багато іншого. Але цей фотоапарат має історію. Російські окупанти вкрали його цивільної домівки простих українців на Київщині і притягнули з собою на Луганщину”, –  повідомила пресслужба 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила.

Близько 12-ї

Суд на Полтавщині засудив до 11 років і 6 місяців ув’язнення двох російських військових, Олександра Бобикіна та Олександра Іванова, які обстрілювати райони Харківщини.
Як інформує видання “Ґрати” з посиланням на вирок Котелевського райсуду, росіян визнали винними в порушенні законів і звичаїв війни. 24 лютого їхні підрозділи кілька разів обстрілювали Харків та околиці, при цьому Бобикін та Іванов добре знали, що в зону ураження можуть потрапити цивільні об’єкти. У результаті цих обстрілів у двох селах Харківщини були пошкоджені електрична підстанція, повітряні лінії електропередачі, житлові будинки, ліцей.
Обидва підсуді свою провину визнали і розкаялися.

Вдень

Координаційний штаб з питань військовополонених очолив голова Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов, повідомила пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

Основними завданнями Координаційного штабу є:

  • сприяння здійсненню заходів, спрямованих на забезпечення виконання міжнародно-правових зобов’язань України з питань поводження з військовополоненими;
  • сприяння координації діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших органів, органів місцевого самоврядування, військових формувань, утворених відповідно до законів, правоохоронних органів та громадських об’єднань з питань поводження з військовополоненими;
  • визначення шляхів і способів розв’язання проблемних питань щодо поводження з військовополоненими.

Після 11-ї

Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ показало відео знищення ворожої машини десанту в Луганській області. Повідомляється, що ворожу техніку “утилізував” інженерно-саперний підрозділ 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ, підготувавши рашистам “сюрпризи” у вигляді замінованих ділянок місцевості”.

Вдень

Агенція АрміяInform показала, як українські захисники для розвідки на Запорізькому напрямку вже використовують американські БПЛА RQ-20 Puma, отримані віж Сполучених Штатів.

Десята година

Генеральний штаб ЗС України оприлюднив оновлену статистику втрат російської армії з початку повномасштабної агресії.

Додатково до вчорашніх показників підтверджено знищення 150 військовослужбовців противника, 9 танків, 20 бронемашин тощо.

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Запорізькому та Криворізькому напрямках.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 31.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – приблизно 30 500 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 358 (+9),
  • бойових броньованих машин – 3 302 (+20),
  • артилерійських систем – 649 (+6),
  • РСЗВ – 207 (+2),
  • засобів ППО – 93,
  • літаків – 208 (+1),
  • гелікоптерів – 174,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 515 (+8),
  • крилатих ракет – 120 (+2),
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 275 (+17),
  • спеціальної техніки – 48.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 30 травня)

8:45

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: За минулу добу в області двоє загиблих та четверо поранених.
Рашисти штурмують Сєвєродонецьк, намагаючись просунутися вглиб міста, вуличні бої тривають.
Окрім того, ворог штурмує інші напрямки Луганщини: гаряче в Тошківці, Золотому, Комишувасі, Нирковому – рашисти успіху не мають, бої продовжуються. В області близько 50 руйнувань будівель, зокрема дитсадок в Гірському.
Райони, де тривають вуличні бої в Сєвєродонецьку важко обстежувати, тож кількість жертв там невідома.

8:40

Харківщина. Більш як 1500 українців вдалося напередодні евакуювати із тимчасово окупованих територій.

“Усі вони уже в безпеці. Це жінки, діти, люди похилого віку, особи з інвалідністю. Для всіх організували підвезення в залежності від запитів евакуйованих, автобусами довезли до логістичних центрів. Ще 16 осіб вдалося евакуювати залізницею.
Евакуйованих забезпечили харчуванням, медичною та психологічною допомогою. На місці аналізуємо потреби та запити для ухвалення подальших логістичних рішень”, – голова ОВА Олег Синєгубов.

Ранок

Уночі окупанти завдали ракетного удару по Слов’янську. Щонайменше троє людей загинули, шестеро поранені. Постраждала школа та щонайменше сім багатоповерхівок. Наразі проводяться рятувальні роботи.
Точну кількість жертв та постраждалих ще встановлюють, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

7:50

Дніпропетровська область. “Ніч більш-менш спокійна. Одна коротка тривога на ранок. Ворог продовжує обстріли Криворізького району. Знову вдарив по Зеленодольській громаді. Людей не зачепило”, – голова ОВА Валентин Резніченко.

6:45

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовку до наступу, проводить вивчення імовірних шляхів висування, постачання озброєння та військової техніки, матеріальних засобів з території РФ.

На Харківському напрямку ворог активних дій не проводив. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Терни, Лозова, Протопопівка, Рудневе, Соколівка та інших.

На Слов’янському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та маршрутів постачання, створенні умов для подальшого наступу. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Довгеньке, Вірнопілля, Грушуваха та Велика Комишуваха.
Була спроба штурму в районі населеного пункту Довгеньке, ворог успіху не мав, відійшов на раніше зайняті позиції.

Село Довгеньке на мапі бойових дій

На Донецькому напрямку противник здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню вздовж лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджує на встановленні контролю над містом Сєверодонецьк. Активно застосовує засоби радіоелектронної боротьби.

На Лиманському напрямку ворог здійснює перегрупування та підготовку до наступу. Намагався провести розвідку маршрутів подальшого просування в районі населеного пункту Лиман, зазнав втрат, відійшов.

На Сєвєродонецькому напрямку веде штурмові дії в районах населених пунктів Сєвєродонецьк та Тошківка, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку ворог вів бойові та штурмові дії в районах населених пунктів Золоте, Комишуваха, Ниркове, Берестове, Покровське, Доломітне. Успіху не має, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагається посилити угруповання та поповнити втрати за рахунок застарілої та відновленої техніки. Проводив повітряну розвідку. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Мала Токмачка, Новоандріївка.

На Південнобузькому напрямку противник активних бойових дій не проводив. Здійснив вогневе ураження цивільних об’єктів в районах населених пунктів Олександрівка, Прибузьке, Посад-Покровське, Новогригорівка, Осокорівка, Князівка та Трудолюбівка.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Ворог здійснював мінометні обстріли населених пунктів у прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

Третя година

ОК “Південь”: На півдні України окупанти активізують авіаційні та артилерійсько-мінометні удари.
За останню добу українські воїни завдали їм великих втрат. Силами ЗСУ знищено: 78 рашистів; 8 танків; 2 гаубиці; самохідна гармата “Піон”; 2 реактивні системи залпового вогню “Град”; 5 одиниць броньованої техніки; 2 одиниці автомобільної техніки.

Напередодні

У Маріуполі окупанти почали процедуру прийому документів для отримання російських паспортів.

Як розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, для цього маріупольці мають спочатку отримати довідку про реєстрацію в Донецьку, а потім подати документи на паспорт у місті Новоазовськ у так звану “міграційну службу ДНР”. Таки чином, “анексія Маріуполя Росією перейшла в наступну стадію реалізації”.

Вночі

Президент США Джо Байден не виключає відправку Україні ракетних системи залпового вогню, але з меншою дальністю.

Як пише The Washington Post із посиланням на високопоставленого чиновника, “РСЗВ розглядається, але на столі немає нічого з можливостями дальнього удару”.

Вночі

Євросоюз і члени G7 погодили виділення 9 млрд євро на відновлення України, повідомив Європейської ради Шарль Мішель. Він назвав це “сильною і конкретною підтримкою відбудови України”.

Перша година

Учасники саміту лідерів ЄС нарешті домовилися про шостий пакет санкцій проти Росії, зокрема про ембарго на російську нафту. Заборона стосується морських поставок, виняток – трубопроводи.

Це рішення фактично скоротить до кінця року близько 90% імпорту нафти з Росії в ЄС, запевняє голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Також у пакеті – відключення від SWIFT найбільшого російського Сбербанку.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути Сєвєродонецьк та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.