Лідери ЄС домовилися про шостий пакет санкцій проти Росії. Зокрема про урізане нафтове ембарго

Глава Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що лідери країн Євросоюзу на саміті в Брюсселі таки домовилися про шостий пакет санкцій проти Росії. Ідеться про часткову заборону на імпорт російської нафти та інші обмеження.

Про це Мішель написав у твіттері в ніч із 30 на 31 травня.

Згідно з домовленостями, Євросоюз може заборонити ввезення близько 2/3 російської нафти, яку він досі купував.

“Це скоротить величезне джерело фінансування для її військової машини”, – зазначив Мішель, назвавши це “максимальним тиском на Росію з метою припинення війни”.

Крім того, у шостому пакеті санкцій будуть й інші заходи, зокрема відключення від SWIFT найбільшого російського банку “Сбербанк”, персональні санкції проти відповідальних за військові злочини в Україні осіб, заборона трансляції в ЄС ще трьох російських державних мовників.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн у свою чергу привітала домовленість про ембарго на російську нафту.

Фактично це означає, що до кінця року ЄС відмовиться від 90% постачання російської нафти, написала вона у твіттері.

Описане формулювання вочевидь передбачає заборону морських поставок нафти до ЄС та продовження закупівель через нафтопровід “Дружба”.

Як відомо, до трубопровідної третини імпорту російської нафти в Євросоюз входять поставки до Чехії та Словаччини, які були згодні відмовитися від російської нафти до кінця 2024 року, Німеччини та Польщі (до кінця 2022-го), а також Угорщини (вимагала особливих умов і не йшла на поступки для ембарго).

Читайте також:
Прем’єр Угорщини назвав нові умови, за яких підтримає ембарго на нафту з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна