ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 96 – 30.05.2022

Вечір

Внаслідок шторму на Чорному морі одну з ворожих мін зірвало з кріплення і прибило за хвилями просто до берега на Одещині. Вибухонебезпечний предмет помітили українські захисники на одному з піщаних пляжів, інформує ОК “Південь”.

На щастя, відпочивальників на пляжі не було. Небезпечну знахідку було знешкоджено фахівцями підривної команди ВМС ЗСУ. Після вивезення в небезпечне місце військові спеціалісти здійснили контрольований підрив міни.

23-тя година

Зеленський: “Говорив сьогодні з Президентом Туреччини Ердоганом зокрема й про цю загрозу продовольчій безпеці. Про те, як можна забезпечити нормальний рух з українських чорноморських портів. І, звичайно, про те, як прискорити завершення цієї війни – війни Росії проти нашої держави. Обговорили й подальшу оборонну співпрацю між Україною та Туреччиною”.

Водночас турецька агенція “Анадолу” інформує: Ердоган заявив, що Анкара позитивно ставиться до приєднання до діяльності Моніторингового центру, який передбачається створити за участю України, РФ та ООН у Стамбулі.

23-тя година

Президент Володимир Зеленський у відеозверненні: “На нашій захопленій території російські окупанти вкрали вже, як мінімум, пів мільйона тонн зернових і шукають зараз, як їх десь вчорну продати. Так продати, щоб і грошей заробити на вкраденому, і зберегти дефіцит на легальному ринку”.

За словами Зеленського, через блокаду Росією українських портів у Чорному морі і захоплення української частини берега Азовського моря, Україна не може відправити на експорт 22 мільйони тонн зернових, які вже є на складах. “Це той обсяг, який мав вийти на зовнішній ринок. І блокування Росією нашого експорту дестабілізує ситуацію дійсно в глобальному масштабі. Як результат, дорожчає продовольство в різних країнах. А отже, виникає загроза голоду. В Африці, в Азії, в деяких державах Європи”, – сказав президент.

За його словами, ця загроза може перерости у нову міграційну кризу, і Росія цього прагне.

22:20

Командування Повітряних сил ЗСУ:
За добу 30 травня ударна авіація ПС Збройних сил України завдала вогневих ударів по окупаційних військах на Харківщині, Донеччині, Луганщині та Херсонщині. Ударні групи штурмовиків та бомбардувальників під прикриттям винищувачів здійснили до десяти авіанальотів на ворожі позиції. Завдано вогневе ураження по складах боєприпасів, скупченню броньованої техніки, живій силі рашистів.
Підрозділи зенітних ракетних військ на Донеччині знищили авіаційну ракету класу “повітря-поверхня” – Х-59МК, а на Одещині – крилату ракету Х-22, бойова частина якої – близько тонни.

Уламки ракети Х-22

Після 21-ї

“Ситуація у Сєверодонецьку максимально складна. Вдалося окупантам протиснути територію з окраїн – там, де готель “Мир”, – і трохи просунутися вглиб міста. Там зараз ідуть і будуть ще йти вуличні бої”, – голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у Telegram.

Він також повідомив, що має надію, що троє лікарів, які зникли напередодні, живі, бо в підбитій “швидкій” тіл не було.

Щодо волонтерів, які раніше потрапили під обстріл, то, за словами Гайдая, вони живі, їх вдалося вивезти.

21:40

Дніпропетровщина. “Не маючи ні тактичного, ні стратегічного успіху, ворог продовжує підлі обстріли на всій лінії зіткнення. Сьогодні під удар потрапили Зеленодольська та Апостолівська громади Криворізького району… Також були обстріли в районі Осокорівки, Нововоронцівки та інших населених пунктів. Більше того, орки обстрілюють і окуповані ними ж населені пункти, мабуть, для картинки для своєї пропаганди”, – начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Вечір

У Херсоні та області зник зв’язок. Не працюють українські мобільні оператори та частково домашній інтернет. У мережі тільки невизначені оператори, які з’явилися декілька днів тому.
Голова Херсонської військово-цивільної адміністрації Геннадій Лагута повідомив, що зв’язок відключили російські військові – “працює тільки провайдер “Скайнет” через Крим”. Відтак загарбники анонсують встановлення своїх мобільних мереж.

21:20

ООС: Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні вісім атак ворога. На двох локаціях ще тривають бої.

За добу, що минула, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 1 танк;
• 4 артилерійські системи;
• 5 бойових броньованих машин;
• 2 ворожих автомобіля;
• 1 крилату ракету Х-59МК.

Окупанти обстріляли 46 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 39 цивільних об’єктів, з них: 33 житлові будинки, школу, дитячий садок, завод залізобетонних конструкцій, цех теплоелектростанції та магазин.
В результаті цих обстрілів загинуло щонайменше троє цивільних осіб, ще сім отримали поранення і травми різного ступеню важкості.
Дані про точну кількість загиблих, поранених, руйнування та пошкодження в обох областях уточнюються.

Вечір

Російські військові обстріляли Київський район м. Харкова. Під вогнем опинились дев’ять вулиць. Внаслідок обстрілу отримали поранення троє мирних мешканців: 16-річний хлопець та двоє чоловіків. Наразі всі потерпілі перебувають у лікарні”, – йдеться в повідомленні обласної прокуратури.

Унаслідок обстрілу пошкоджено низку будинків та господарських споруд, сталася пожежа гаражних боксів площею майже 400 кв. м.

19-та година

Близько години ворог поливав артилерійськими снарядами прикордоння Шосткинського району Сумщини. Прикордонники зафіксували понад 20 розривів боєприпасів, випущених з боку російського села Зерново по інфраструктурі одного з населених пунктів неподалік кордону.
Постраждалих унаслідок обстрілів наразі немає. Дані уточнюються, – Державна прикордонна служба України.

18:15

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Донецькому напрямку ворог, окрім артилерійських обстрілів, завдав авіаційних ударів в районах Новоселівки та Лисичанська, ракетні удари в районах населених пунктів Соледар та Сіверськ.

На Лиманському напрямку ворог перегруповується та готується до наступу. Намагався провести розвідку маршрутів висування через водні перешкоди.

На Сєвєродонецькому напрямку противник веде штурмові дії в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Тошківка та Устинівка, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку продовжуються бойові дії в районах населених пунктів Комишуваха, Новолуганське та Берестове.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог успіху не має, намагається посилити угруповання та поповнити втрати за рахунок застарілої та відновленої техніки.

На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовку до наступу, проводить вивчення імовірних шляхів висування, постачання озброєння та військової техніки і матеріальних засобів з території російської федерації.
З метою зниження наступального потенціалу наших військ здійснює вогневе ураження позицій Сил оборони зі ствольної та реактивної артилерії.

На Харківському напрямку активних дій ворог не проводив. Основні зусилля зосереджує на стримуванні дій українських підрозділів. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Одноробівка, Уди, Руські Тишки та Черкаські Тишки.

На Слов’янському напрямку противник продовжує перегрупування військ для поновлення наступу у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. У напрямку населеного пункту Курулька здійснив спробу ведення штурмових дій, успіху не мав, відійшов на раніше зайняті позиції.

На Сіверському напрямку ворог продовжує здійснювати артилерійські обстріли з території РФ прикордонних районів, а саме населених пунктів Бояро-Лежачі та Манухівка Сумської області і Янжулівка та Каменська Слобода Чернігівської області.

Напередодні

У Херсонській області українські спецпризначенці підірвали російський бронеавтомобіль “Тайфун”, у якому їхали окупанти.

”…Ось вам ще один приклад вдалої засідки, проведеної операторами ССО України. У ворожому тилу на Херсонщині наші воїни вийшли на шляхи проїзду російської військової техніки.

Замінувавши ділянку дороги оператори ССО України дочекалися, коли там їхала вантажівка з окупантами. І дистанційно підірвали закладену вибухівку. Результат роботи – повністю знищена техніка та особовий склад противника”, – йдеться в повідомленні Командування Сил спецоперацій.

Вдень

Влада Сполучених Штатів Америки не має наміру постачати Україні ракетні системи, які Київ міг би використати для ударів по Російській Федерації. Про це заявив президент США Джо Байден.

Байден не уточнив, про які саме ракети йдеться.

За даними джерел Politico, адміністрація Байдена розглядає надання Україні установок лише з такими боєприпасами, які дають змогу використовувати їх як реактивні системи залпового вогню, а не оперативно-тактичні ракетні комплекси. Дальність цих боєприпасів – від 30 до 70 км.

18:15

В ході вдалого наступу підрозділів Сил оборони ворог зазнав втрат та відійшов з населеного пункту Миколаївка Херсонської області, що призвело до панічних настроїв серед військовослужбовців інших підрозділів збройних сил РФ, – Генштаб ЗСУ.

17:40

По Миколаєву – артилерійський обстріл! У місті лунають вибухи! – мер Олександр Сєнкевич у Telegram.

Вдень

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонну розмову з російським колегою Володимиром Путіним. Обговорили “двосторонні відносини та регіональні питання, зокрема війну України та Росії”.

“Під час розмови президент Туреччини заявив, що існує потреба в кроках для мінімізації негативних наслідків війни та зміцнення довіри шляхом якнайшвидшого створення умов для миру між Росією та Україною”, – повідомили в Анкарі. Ердоган також заявив про готовність організації зустрічі України, Росії та ООН у Стамбулі, а також участі в “механізмі моніторингу” між сторонами, якщо вони на це погодяться.

17:30

У Донецькій області внаслідок бойових дій було пошкоджено аміакопровод “Тольятті – Одеса”, хмара аміаку рухалася у бік Бахмута, але загрози для міста немає. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його словами, ця гілка не використовується з 2014 року, засувки закриті, але аміак з неї зараз витікає самопливом. Рятувальники обстежили пошкоджену ділянку – на відрізку трубопроводу 7,5 км знаходиться орієнтовно 250 тонн аміаку. Витік – незначний, радіус можливого ураження хмарою аміаку становить близько 4 км. У зоні ураження – Кодема, Гладосове, Семигір’я, Дача, Миколаївка Друга і Доломітне.

16:30

Віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук передає свої повноваження щодо обміну військовополоненими Головному управління розвідки МОУ та Службі безпеки України.

Відповідні реєстри щодо військовополонених уже створили, відпрацювали організаційні питання та налагодили комунікаційні канали з окупантами щодо обміну.

Верещук також повідомила, що Мінреінтеграції, яке вона очолює, залишається відповідальним за утримання реєстрів військовополонених та роботу з профільними міжнародними організаціями.

Вдень

Речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник під час брифінгу заявив, що сьогоднішні бої на сході досягли максимальної інтенсивності.

“Російські окупаційні війська ведуть вогонь вздовж усієї лінії бойового зіткнення і також намагаються бити вглибину нашої оборони. Одночасно з цим, здійснюється штурм на декількох напрямках. Найзапекліші бої точаться на Сєвєродонецькому, Бахмутському і Курахівському напрямках”, – додав речник.

Він також озвучив тактичні плани Росії сьогодні:

  • взяти під повний контроль Донецьку й Луганські області;
  • забезпечити стійкий сухопутний коридор між Ростовською областю й тимчасово окупованим Кримом;
  • блокувати морські комунікації України у північно-західній частині Чорного моря.

Вдень

Боєць Національної гвардії України записав на свій рахунок третій збитий із ПЗРК “Ігла” ворожий штурмовик Су-25, інформує “Українська правда” із посиланням на джерело у військових колах.

У ніч на 30 травня цей нацгвардієць влучним пострілом збив російський літак на Запорізькому напрямку.

Вдень

Жінки та матері полонених “азовців” оголосили про створення Ради дружин і матерів захисників України “Жінки зі сталі”. Рада буде медіатором між людьми та владою.

15-та година

Керівник Луганської області Сергій Гайдай заявив про зупинку евакуації з області — окупанти обстріляли авто, яке їхало забирати 10 людей. Внаслідок обстрілу загинув французький журналіст Фредерік Леклерк, який робив матеріал про евакуацію. Патрульного поліцейського врятувала каска.

Вдень

У тимчасово окупованому Маріуполі наслідки злочину російського агресора значно більші, ніж 22 тисячі загиблих мирних мешканців, повідомив радник міського голови Петро Андрющенко в телеграмі.

“Ми оцінювали кількість загиблих маріупольців у 22 тисячі. Але все більше фактів говорять, що наслідки злочину рашистів значно страшніші. Це потребує особливої уваги світової спільноти, як і жахливе становище місцевого населення в окупації”, – сказав міський голова  Маріуполя Вадим Бойченко.

Зазначається, що на Старокримському кладовищі впродовж місяця з‘явилося 25 нових секторів траншейного типу. Тіла вкладають в кілька шарів, а потім “маскують” табличками як індивідуальні поховання.

Вдень

Офіс генерального прокурора скерував до суду першу справу щодо зґвалтування українки російським військовим.

Злочин стався в березні в Броварському районі. Ґвалтівник і вбивця – Михайло Романов, військовослужбовець 239-го полку 90-ї гвардійської танкової Вітебсько-Новгородскої дивізії ЗС РФ.

Вдень

Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна, яка прибула з візитом до України, відвідала Бучу.

Вдень

ДПСУ: клаптик за клаптиком зведений прикордонний загін у складі Сил оборони звільняє населені пункти від російських окупантів на Харківщині.

Вдень

Українська виконавиця Світлана Тарабарова презентувала чуттєву композицію “Бо ти моя Азовсталь”, яку записала в дуеті з Максом Пташником.

Пісню вже можна послухати на Youtube https://cutt.ly/QJoHBrX.

Вдень

Реактивна артилерія81-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ показала, як знищує російських окупантів на Донеччині.

Ранок

Артилерійські підрозділи 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ знищили взвод 104-го десантно-штурмового полку з Псковської області.

“Було успішно знищено близько 20 російських окупантів разом з бронетехнікою, які просувалися вперед”, – повідомив командир артилерійського підрозділу 80-ї бригади.

У ДШВ наголошують, що ця російська військова частина ще з 2014 року неодноразово протистояла саме львівським десантникам і вже мала значні втрати від військовослужбовців цієї бригади. 

Ранок

У Сєвєродонецьку російські війська розстріляли машину з двома волонтерами – вони поранені, але вже у безпеці, – Гайдай.

Війська РФ просуваються в середину міста.

Ранок

У центрі тимчасово окупованого міста Мелітополь на Запоріжжі прогримів вибух. Там, у районі ТЦ “Квартал”, розташована багатоповерхівка “гайляйтера” Євгена Балицького, а в БК ім. Шевченка знаходиться так звана “військово-цивільна адміністрація” колаборантів.

Після вибуху у Мелітополі огородили центральну площу.

Фото: РИА Мелитополь

У ЗМІ з’явилися кадри, на яких видно, як на ношах медики несуть поранену. За попередньою інформацією – поранено Євгенію Зайцеву, племінницю “гауляйтера” Балицького.

Ранок

ОГП: станом на ранок 30 травня 2022 року більше ніж 687 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 243 дитини загинули та понад 444 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

29 травня внаслідок артилерійського обстрілу ворогом с. Миролюбівка Херсонського району Херсонської області загинула 9-річна дівчинка. Ще двоє дітей – 7-місячне немовля і 5-річна дівчинка – отримали поранення.

Напередодні

Колишній народний депутат, а нині військовослужбовець ЗСУ Ігор Луценко розповів, який вигляд мають бої в районі траси Бахмут-Лисичанськ, де він виконує бойові завдання:

  • Міномети ворога працюють майже постійно, з невеликим перервами.
  • Так само часто – БМД-4, 100 мм.
  • Раз у день – обстріл “Піоном”. Гучно.
  • Спорадично виїжджають танки і валять (не стріляють, а саме валять) з посадки. Вихід-прихід, вихід-прихід. Бах-бах, бах-бах! Відстрілюють швидко 10-15 пострілів і тікають.
  • Раз на дві-три години – вертольоти. Рятує те, що їх, як правило, чути завчасно, є достатньо секунд, щоб сховатися. Комбінація ”гул двигунів – хвилі грому” уже звична для вуха.
  • Літаки не частіше разу на день, але де, куди і як – важко сказати, вони надто швидкі.
  • “Гради” кожну годину. Але буває по кілька годин без “градів”. “Гради” – касетні і звичайні.
  • 152-й калібр чомусь вирізнити не можу. Бачив розбиту гаубицю Д-30 на дорозі на зайнятій противником території, але більше слідів такої артилерії не знаходив.
  • Звісно, ми на це все відповідаємо, за обставинами.

8:55

Генеральний штаб ЗС України оприлюднив оновлену статистику втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 30 травня.

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Запорізькому напрямку.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 30.05 орієнтовно склали:

  • особового складу – приблизно 30350 (+200) осіб,
  • танків – 1349 (+11),
  • бойових броньованих машин – 3282 (+12),
  • артилерійських систем – 643 (+12),
  • РСЗВ – 205 (+2),
  • засобів ППО – 93,
  • літаків – 207,
  • гелікоптерів – 174,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 507 (+3),
  • крилатих ракет – 118 (+2),
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2258 (+18),
  • спеціальної техніки – 48.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 29 травня)

8:45

З початку доби до 8-ї ранку ворог вчинив чотири обстріли прикордонних територій Сумської області.

▪️ Два авіаудари ракетами з території РФ по території Хотінської громади Сумського району.
▪️ Шість “виходів” із реактивної системи залпового вогню з території Росії по території Сумського району.
▪️ Близько 10 прильотів із САУ по території Білопільської громади Сумського району. Вогонь теж вели з території Росії.
▪️ Близько восьми пострілів із міномету із території РФ по територіях Середино-Будської громади Шосткинського району.

За попередніми даними жертв немає, руйнування уточнюються, – голова ОВА Дмитро Живицький.

Восьма година

Тривають важкі бої за Сєвєродонецьк та Лисичанськ, російські військові увійшли на північно-східні і південно-східні околиці Сєвєродонецька, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Ворог задіяв все можливе озброєння, застосовує авіацію. Наші військові міцно тримають оборону, аби не допустити ворога вглиб країни.

Російськими снарядами вбито двох сєвєродончан, ще п’ятеро поранені. Більшість із них – жителі одного кварталу у старому районі міста. Вони готували їжу у дворі, коли почався обстріл. Також важких травм зазнали двоє мешканців Сиротиного. Всі поранені отримали домедичну допомогу і вже перебувають у лікарнях Донеччини”.

За даними голови ОВА, за 29 травня в Сєвєродонецьку було зруйновано щонайменше 12 будинків, у Лисичанську – 18, у Врубівці – 10 та будинок культури, у Золотому – три, у Нирковому, Миколаївці, Вікторівці – по два.

Вночі

Окупанти знову обстріляли Мерефу на Харківщині – горіли складські приміщення, попередньо постраждалих немає.

7:10

Уночі й на світанку по Одещині ворог завдав два ракетні удари по Одеській області.

“Відчайдушно продовжуючи руйнувати непрацюючий міст через Дністровський лиман, рашисти влучили в ту саму розбиту раніше колію. Ударною хвилею пошкоджено кілька приватних будинків неподалік. Постраждалих серед населення нема. Одну ракету збито силами ППО”, – речник голови Одеської ОВА Сергій Братчук із посиланням на ОК “Південь”.

6:50

На Харківщині для авіаційної підтримки своїх підрозділів у районі на північ від міста Ізюм противник утримує в готовності до застосування до вертолітної ескадрильї Ка-52.

У рамках логістичного забезпечення та доукомплектування підрозділів, які зазнали втрат, ворог перемістив до тимчасово зайнятих населених пунктів понад 250 одиниць озброєння і військової техніки. З метою підвищення оперативності перекидання військ та техніки противник відновив залізничний міст у районі міста Куп’янськ, – ГШ ЗСУ.

6:50

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Сіверському напрямку ворог завдав авіаційних ударів по об’єктах на території Сумської області у районах населених пунктів Запсілля, Миропілля та артилерійський обстріл поблизу Кіндратівки.

На Харківському напрямку противник обстріляв райони на північ та північний схід від міста Харків, а також населених пунктів Руські Тишки, Черкаські Тишки, Руська Лозова, Питомник, Борщова та Перемога.

На Слов’янському напрямку угруповання ворога проводить перегрупування військ для поновлення наступу у напрямках Ізюм – Барвінкове, Ізюм – Слов’янськ.

На Донецькому напрямку підрозділи агресора основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій з метою оточення наших військ у районах Лисичанськ, Сєверодонецьк та блокуванні основних логістичних шляхів.

На Лиманському напрямку ворог закріплюється у населеному пункті Лиман, проводить перегрупування для подальшого наступу на Слов’янськ.

На Сєверодонецькому напрямку противник закріплюється на північно-східних та південно-східних околицях міста Сєверодонецька. Для посилення угруповання військ перекинув з території російської федерації до визначених районів боєприпаси та техніку.

На Бахмутському напрямку окупанти перегруповуються для подальшого наступу на напрямку Олександропілля – Комишуваха.

На Курахівському та Новопавлівському напрямках противник активних бойових дій не вів. Здійснює вогневе ураження наших військ, зокрема задіює оперативно-тактичну та армійську авіацію.

На Запорізькому напрямку окупанти посилили угруповання за рахунок переміщення з району міста Мелітополь у напрямку населеного пункту Василівка до 120 одиниць озброєння і військової техніки.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів, сковуванні дій наших військ та запобіганні перекидання резервів Сил оборони на інші напрямки.

Для поповнення втрат угруповання військ окупанти переміщують з територіїРФ та тимчасово окупованого Криму зняту зі зберігання військову техніку.

На Миколаївському напрямку з метою проведення наступальних дій для повернення втрачених позицій противник перекинув окремі підрозділи на визначені напрямки.

На Криворізькому напрямку ворог продовжує артилерійські обстріли позицій наших військ та веде контрбатарейну боротьбу.

Ранок

Володимир Зеленський не заперечує можливості тристоронніх телефонних переговорів з президентами Туреччини і Росії. Про це сказав журналістам прессекретар президента України Сергій Нікіфоров, якого цитує ZN.UA.

“Президент України Володимир Зеленський розгляне пропозицію провести телефонні переговори з главами Росії та Туреччини Путіним і Ердоганом, якщо президент РФ буде готовий у них брати участь”, – пише видання.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути Сєвєродонецьк та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.