​Родичі бійців з “Азовсталі” створили Раду дружин і матерів захисників України “Жінки зі сталі”

Дружини, сестри та матері українських військових, які захищали Маріуполь, зокрема, завод “Азовсталь”, заснували організацію із захисту прав українських військовополонених. Це Рада дружин і матерів захисників України “Жінки зі сталі”. Вона буде медіатором між людьми та владою.

Про це родичі бійців “Азовсталі” заявили на брифінгу в медіацентрі “Україна” в понеділок, 30 травня. 

“Я дружина бійця полку “Азов”, і контактний номер ради дружин та матерів захисників України – це мій особистий номер. На цей мій номер мій чоловік востаннє вийшов на зв’язок 17 травня. Наразі невідомо, де він, що він, чи не закатований він, чи не піддається тортурам”, – заявила Наталія Зарицька, дружина бійця полку “Азов”, її цитує “Лівий берег”.

За її словами, 17 травня чоловік написав їй, що з 32 людей взводу 24 – загинуло, 17 з 24 – загинули за раз, коли за один авіаналіт була скинута фосфорна бомба. Тоді всього загинуло 70 бійців, вісім вціліло, з них сім мали поранення різного ступеню тяжкості.

“В таких умовах тривали 80 днів оборони “Азовсталі”. Наші хлопці героїчно виконали наказ. Наступним був наказ скласти зброю і зберегти життя. Ми завмерли на певний час у чеканні. Але дива не сталося. Ми шоковані, але не можемо бездіяти”, – наголосила вона.

Наталка Зарицька закликала якнайшвидше повернути бійців “Азову” додому. 

“Нас просили мовчати, щоб не зашкодити. Але не треба думати, що історія героїв Азовсталі завершена. Їм потрібна підтримка, їх потрібно повернути додому. Я закликаю всі організації, суспільство, всіх блогерів говорити про героїв “Азовсталі” дуже голосно”, – заявила Тетяна Харько, сестра Сергія Волинського, командира 36-ї окремої бригади морської піхоти.

Сестра майора Богдана Кротевича, начальника штабу та першого заступника командира полку “Азов”, Сандра Кротевич, в свою чергу додала, що родина не знає, де її брат і в якому він стані. Вона наголошує, що евакуація з Азовсталі – це не повернення українських військових додому.

Із Сандрою погоджується Олена Чорнобай, дружина військовослужбовця Донецького прикордонного загону:

“Ми розуміємо, що вирішення питання повернення мого чоловіка з рук ворога можливе лише із допомогою з-за кордону, командування та народу України. Військовослужбовці – це люди. Ми закликаємо дотримуватися Женевської конвенції. Ми вимагаємо повернути тіла загиблих воїнів та врегулювати питання безвісти зниклих. Ми закликаємо повернути наших хлопців додому до їх рідних та сімей”.

Наталія Зарицька підсумувала, що наразі вона не бачить активних дій від Червоного Хреста.

“Востаннє представник Червоного Хреста просто повідомив мені, що чоловіка евакуювали з “Азовсталі”. Ані де він знаходиться, ані в якому стані мені не відповіли. Я навіть не знаю, чи є зараз представники Червоного Хреста на тій території, де перебуває зараз мій чоловік”, – сказала вона.

Читайте також:
Командир “Азову” Прокопенко зателефонував дружині з полону

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна