ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 101 – 04.06.2022

22:45

Вечірнє звернення Володимира Зеленського:

“У цей день, 101-й день повномасштабної війни, на Донеччині у Святогірській лаврі згорів Всіхсвятський скит. Він загорівся внаслідок російського артилерійського обстрілу. Вже далеко не першого удару по лаврі. Ще в середу від російського обстрілу загинули троє монахів лаври. Богослужіння змушені проводити в підвалі. Гуркіт артилерії та «прильоти» російських снарядів у лаврі постійні. І це одна з трьох лавр України. Це лавра Української православної церкви, яку в Москві досі вважають повʼязаною з Російською православною церквою. Навіть це не зупиняє російську армію. Вони готові спалювати все – православні церкви так само, як і будь-що інше в Україні”.

Вечір

Обстріляно центр Донецька, повідомляють про десяток потерпілих.

Версія “Інформнапалм”: Раристи вирішили покарати донецьких “мобіків” за непослух і низьку боєздатність та за схемою 2014 року вдарили з РСЗВ, щоб звинуватити ЗСУ й дорікнути місцевим, які не хочуть “захищати ДНРію”.

22:10

ООС: українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні п’ять атак ворога, на трьох локаціях ще тривають бої.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 3 танки;
• 4 артилерійські системи;
• 11 бойових броньованих машин;
• 26 одиниць автомобільної техніки;
• 1 бойовий вертоліт (Ка-52);
• 2 БПЛА (“Орлан-10”).

При цьому окупанти обстріляли близько 30 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 27 цивільних об’єктів, з них: 24 житлові будинки, дитячий табір, підприємство “Азот” та сільськогосподарське підприємство. В результаті цих обстрілів загинули дві цивільні особи, ще вісім отримали поранення різних ступенів тяжкості.

Вечір

Полонені загарбники з підрозділу ВПС Росії. Полк ударної авіації.

Вечір

Самохідні гаубиці М109А3, надані Збройним силам України Норвегією в рамках міжнародної технічної допомоги, вже працюють на передовій та з високою точністю знищують ворога, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.
Він поширив низку фото з норвезькими гаубицями в українській армії та зауважив: “Мої люди з легкістю за один тиждень опанували М109А3”.

Самохідні гаубиці М109А3_2 Самохідні гаубиці М109А3 Самохідні гаубиці М109А3_4 Самохідні гаубиці М109А3_3 Самохідні гаубиці М109А3_1 Самохідні гаубиці М109А3_5
<
>
Самохідна гаубиця М109А3 на озброєнні ЗСУ. Фото: ФБ ГШ

Вечір

Вживаються всі заходи, щоб повернути Сєвєродонецьк під повний контроль України. Про це в ефірі національного телемарафону заявив керівник ВЦА Сєвєродонецька Олександр Стрюк.

“Я б не сказав, що Сєвєродонецьк окупований. Був певний військовий успіх з боку орків, яким вдалося пройти в місто і захопити досить суттєву його частину, майже розділивши навпіл, якщо ми кажемо про житлові квартали, де вони можуть себе почувати впевнено. Але нашим військовим вдалося перегрупуватися, побудувати лінію оборони. І зараз вживаються всі необхідні заходи для того, щоб все ж таки місто повернути під повний контроль України. Місто залишається українським.

Наші військові вживають всі відповідні заходи, щоб відтіснити ворога з території міста, ведуться позиційні вуличні бої. Це супроводжується постійними артилерійськими обстрілами. Ситуація досить напружена, але є сподівання і є впевненість наших Збройних сил, що все вдасться”, – сказав Стрюк.

Вдень

Євросоюз уже працює над сьомим пакетом санкцій проти Росії, – МЗС Польщі.

Вдень

Командування Сухопутних військ України оприлюднило кадри з навчань, під час яких була задіяна армійська авіація, підрозділи Сухопутних військ, катери ВМС та цивільні пасажирські судна, мобілізовані на допомогу військовим. В кількох таких суднах легко впізнати прогулянкові “річкові трамваї”, пофарбовані в камуфляжні барви.

“Вони доволі схожі на проєкт Д-055 “Каштан” і вже оснащені вертлюгами з кулеметами, – зазначають фахівці з Defense Express. – Самі навчання, судячи з усього, були відпрацюванням дій з форсування водної перешкоди за підтримки авіації. А “річковий трамвай”, вочевидь, відігравав роль судна забезпечення”.

Вдень

Вибухи на військовому складі рашистів в окупованій Макіївці (Донецька область).

18:20

Зі зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Слобожанському напрямку противник продовжує зосереджувати резерви для спроб продовження наступальних дій в напрямках населених пунктів Ізюм, Барвінкове та Словʼянськ.
На Харківському напрямку ворог намагається утримати займані рубежі та не допустити просування підрозділів Сил оборони. Триває систематичний вогневий вплив на позиції наших військ.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог застосовував реактивні системи залпового вогню по районах Гуляйполя, Оріхова і Зеленого Гаю. Авіаційний удар літаками Су-25 завдано по населеному пункту Кам’янське.

Ворожі артилерійські обстріли фіксувалися у районах населених пунктів Старікове та Катеринівка Сумської області і Кам’янська Слобода Чернігівської області.

Російські окупанти, щоб хоч якось виправдати руйнування цивільних об’єктів на території України, продовжують інформаційні вкиди про розташування військових підрозділів в школах, лікарнях та церквах.

18:20

Генштаб про ситуацію на Донбасі (станом на 18:00):

Ворог завдав чотирьох ракетних ударів із тактичного ракетного комплексу “Точка-У” по районах міст Бахмут, Краматорськ, Костянтинівка та Лисичанськ. Також російські загарбники завдали ракетно-авіаційних ударів по містах Слов’янськ та Соледар.

На Донецькому напрямку тривають бойові дії “за встановлення повного контролю” на містом Сєверодонецьк (наразі його значною мірою контролюють рашисти).

Крім того, на Сєверодонецькому напрямку противник обстрілював зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Устинівка та Тошківка. Завдав авіаційних ударів вертольотами Ка-52 неподалік Гірського, Яковлівки й Мирної Долини, а літаками Су-25 – по району населеного пункту Устинівка.

На Лиманському напрямку ворог застосував артилерію поблизу Святогірська, Стародубівки та Миколаївки.

На Бахмутському напрямку ворог застосовував міномети, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню по районах населених пунктів Торецьк, Нью-Йорк, Врубівка, Покровське. Завдав авіаційних ударів вертольотами Ка-52 неподалік Берестового та Клинового.

У районі міста Донецьк противник обстрілював населені пункти Микільське, Красногорівка, Веселе і Новоселівка. Застосував озброєння літаків Су-25 по районах Новомихайлівки, Мар’їнки. Ракетно-авіаційних ударів завдано по населеному пункту Курахове.

Загалом, на Донецькому напрямку окупанти намагаються стримати захисників та захисниць України шляхом порушення системи логістичного забезпечення.

17:15

ОК “Північ”: Ще один ворожий вертоліт знайшов останній пристанок на Донбасі!

Вдень

Російські окупанти обстріляли Корабельний район Миколаєва, внаслідок чого загинуло щонайменше три людини. Ще чотири людини поранені, за їхнє життя борються лікарі, повідомив мер міста Олександр Сенкевич.

Обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню відбулися вранці, а інформація про постраждалих та загиблих з’явилася по обіді.

Вдень

Добровольчий батальйон “ОДЧ Карпатська Січ” демонструє результати свого вчорашнього полювання.

Вдень

Воїни ОК “Південь” збили ворожий розвідувально-ударний безпілотник “Форпост”, що намагався стежити за чорноморським узбережжям. Літальний апарат вартістю 7 млн доларів упав у море, – ОК “Південь”.

Вдень

Ворожий літак, який зайшов з боку російського села Миколаївка, по обіді здійснив шість пусків ракетами по прикордонній території Сумщини, повідомила пресслужба ДПСУ.

Прикордонники зазначили, що за три години до цього російський безпілотник скинув два вибухові пристрої у Великописарівському районі Сумщини.

Вдень

Російські ЗМІ повідомляють про обмін тілами загиблих, що відбувся неподалік лінії фронту, в Запорізькій області.

“Здійснено обмін загиблими між Росією та Україною. Обміняли 160 на 160“, – написала пропагандистка Пєрвого канала Ірина Куксенкова у телеграмі.

За її словами, тіла, які РФ передала Україні, – це загиблі з “Азовсталі”.

Офіційно інформацію про обмін загиблими військовими не коментує наразі ні українська, ні ворожа сторона.

Вдень

Російські окупанти вразили дерев’яний Всіхсвятський скит Святогірської лаври “УПЦ МП” на Донеччині, храм горить. Про це повідомив офіцер 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Юрій Кочевенко.

Ранок

ОГП: більш ніж 726 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
Станом на ранок 4 червня 2022 року офіційне число загиблих дітей за добу не змінилося – 261. Зросла кількість поранених- 465.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

11:50

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 04.06 орієнтовно склали (за даними ГШ ЗСУ станом на ранок):

  • особового складу – приблизно 31 050 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 376 (+9) одиниць,
  • бойових броньованих машин – 3 379 (+13),
  • артилерійських систем – 680 (+5),
  • РСЗВ – 207,
  • засобів ППО – 95,
  • літаків – 210,
  • гелікоптерів – 175,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 540 (+5),
  • крилатих ракет – 122 (+1),
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 337 (+8),
  • спеціальної техніки – 52 (+1).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 3 червня)

Ранок

Окупанти зносять понівечені війною будинки в Маріуполі, почали з руїн на проспекті Єдності, 56-60, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Напередодні окупаційна влада надала певні відомості про виявлені тіла загиблих мешканців міста, проте під завалами ще можуть залишатися небіжчики.

“Дані про тіла загиблих неможливо отримати у з’вязку з тим, що після знесення все вивозять на сміттєзвалище Лівобережного району. Якщо в будівлях залишались трупи, то їх разом зі сміттям вивантажено на сміттеєвому полігоні… Росіяни нищать докази, не витрачаючи більше часу на пошук загиблих в розтрощених будинках”, – обурюється Андрющенко.

Ранок

Мотивуюче відео на 100 днів великої війни: “Сміливі завжди будуть вільними” (з ФБ президента Зеленського):

Ранок

Російський агресор крилатою ракетою повітряного базування завдав удару по складських приміщеннях сільгосппідприємства неподалік Одеси. Як повідомляє телеграм-канал Одеської міської ради, за попередніми даними ОК “Південь”, є двоє постраждалих. Рятувальники оперативно ліквідували займання, спричинене ракетним ударом.

Пуск ракети Х-59 було здійснено літаками стратегічної авіації РФ.

Ранок

Пресслужба Запорізької обласної військової адміністрації та ОК “Південь” підтвердили ураження російських арсеналів в окупованому місті Пологи.

“Також знищено один спостережний пункт російських зайд, палали два ворожих склади боєприпасів та вантажний автомобіль з боєкомплектом в Пологах”, – сказано в повідомленні ОВА.

Напередодні в мережі з’явилося відео, яке зафіксувало, як у Пологах у двох місцях валить стовпом чорний дим та горять будівлі. Місцеві жителі чули вибухи – як виявилося, це детонували боєприпаси окупантів.

9:25

Після 4-ї години ранку по території Сумщини працював ворожий літак. Чотири вибухи на території Сумського району. Жертв серед цивільного населення немає, руйнування уточнюються, – голова ОВА Дмитро Живицький.

Ранок

У місті Гірське 3 червня від обстрілів російської армії загинули мати з дитиною, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Ще один мирний мешканець помер у Золотому від отриманих під час обстрілів поранень. “Також стало відомо про загиблого три дні тому мешканця Гірського.

За інформацією голови Луганської ОВА, за минулу добу в Сєверодонецьку та Лисичанську пошкоджено щонайменше по шість багатоповерхівок. У Гірському – вісім будинків, у Новоіванівці – сім, у Врубівці – шість; є руйнування житлових будівель у Метьолкіному. Бої на вулицях Сєверодонецька тривають.

Після сьомої

Запорізька ОВА: 3 червня російські заброди здійснили обстріл з РСЗВ по цивільній інфраструктурі та мирним домогосподарствам м. Гуляйполе, а також з артилерії – села Преображенка та Успенівка. Внаслідок російських артилерійських ударів було пошкоджено близько 11 будинків та два магазини. Крім цього, ворог обстрілював позиції підрозділів наших військ вздовж лінії зіткнення з усіх видів озброєння в районі населених пунктів: Млинівка, Затишшя, Мала Токмачка, Полтавка, Новопіль, Ольгівське, Времівка, Зелений Гай, Гуляйпільське, Червоне, Гуляйполе, Оріхів, Кам’янське, Малі Щербаки та Чарівне.

6:50

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

Російські окупанти не припиняють ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та продовжують завдавати ракетних і авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України.

На Слобожанському напрямку тривають бойові дії. У напрямку населеного пункту Шипувате відзначено переміщення колони техніки з пальним та боєприпасами. У зворотному напрямку здійснюється евакуація пошкодженого озброєння та військової техніки (до 100 одиниць).

На Харківському напрямку основні зусилля окупантів зосереджені на утриманні зайнятих рубежів. Продовжується інтенсивний вогневий вплив на підрозділи Сил оборони в районах населених пунктів Глибоке, Руські Тишки, Старий Салтів та Черкаські Тишки. Ворог завдав ракетного удару по об’єкту транспортної інфраструктури в районі населеного пункту Мохнач.

На Слов’янському напрямку, з метою зниження бойового потенціалу наших військ, противник здійснював артилерійські обстріли населених пунктів Грушуваха, Тетянівка та Дібрівне. Проводив штурмові дії у напрямку населеного пункту Богородичне, успіху не мав. Вів безуспішний наступ у напрямку населеного пункту Вірнопілля, зазнав втрат.

На Донецькому напрямку ворог обстрілює позиції наших військ уздовж всієї лінії зіткнення із мінометів, ствольної та реактивної артилерії. Застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію.
Основні зусилля зосереджує на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.

За підтримки артилерії, ворог веде штурмові дії в населеному пункті Сєвєродонецьк, посилив угруповання за рахунок мобілізаційного резерву 2-го армійського корпусу, у місті тривають бої.

Окупанти вели наступ у напрямку населеного пункту Устинівка, успіху не мали.

На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, ворог веде наступ, успіху не має, за результатами вогневого ураження від українських підрозділів, відійшов.

На Авдіївському та Курахівському напрямках противник веде сковуючі та відволікаючі дії.

На Лиманському напрямку, в районі населеного пункту Старий Караван, окупанти намагаються взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець.
Темп просування ворожих підрозділів під час бойових дій на Донецькому напрямку низький, що зумовлено фізичним виснаженням особового складу і низьким морально-психологічним станом.

На Південнобузькому напрямку противник веде позиційну оборону та намагається здійснювати вогневе ураження наших підрозділів.

Загарбники бояться опору місцевого населення, який наростає зокрема у Херсонській області. Керівництво окупантів пересувається з великою кількістю охорони, в бронежилетах, у броньованих машинах. Місцеві жителі продовжують чинити тотальний спротив.

На Бессарабському напрямку, а також у Чорноморській та Азовській морських операційних зонах ситуація без суттєвих змін.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.