ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 99 – 02.06.2022

21:35

ООС: українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні  п’ять атак ворога. На двох локаціях ще тривають бої.
За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 5 танків;
• 3 артилерійські системи;
• 2 бойові броньовані машини;
• 3 безпілотні літальні апарати (типу “Орлан-10”).

Окупанти обстріляли близько 30 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 52 цивільних об’єкти, з них: 42 житлових будинки, два заводи, адмінприміщення і автомобільну техніку кількох державних пожежно-рятувальних частин, ангар.
В результаті цих обстрілів загинуло 5 цивільних осіб, ще 7 отримали поранення.

Вечір

Ще 330 млн євро отримає Україна від Євросоюзу для підтримки населення та економіки. Ця допомога буде надана в межах Програми з підтримки України в надзвичайних ситуаціях, повідомила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Вечір

У декількох бомбосховищах під хімзаводом “Азот” у Сєвєродонецьку переховуються від обстрілів російських окупантів близько восьми сотень жителів. Про це повідомив керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

У сховищах є також діти, але їх небагато.

За словами Гайдая, коли загарбники завдали авіаудару по цистерні з азотною кислотою, це не спричинило шкоди жителям, які перебували в бомбосховищах. Хмара від вибуху піднялася й одразу рушила від заводу.

21-ша година

Дніпропетровська ОДА:

  • Ворог касетними боєприпасами обстріляв Синельниківський район. Виявлено близько 40 сучасних касетних бойових елементів від снаряду РСЗВ. Попередньо жертв та руйнувань немає.
  • Удень під обстріл потрапив Криворізький район. За межами населеного пункту виявлено ворожий артилерійський снаряд та снаряд від РСЗВ “Ураган”.
    Надвечір окупанти поцілили вже по населеному пункту району, пошкоджено будинки та газопровід. Інформації про постраждалих немає.
  • Зеленодольська громада вдруге за день потрапила під обстріл рашистів — там пошкоджені будинки та газопровід. Наразі інформації про поранених немає.

Вечір

Посол США Бріджит Брінк заявила журналістам після вручення вірчих грамот президентові України: “Кожен пакет військової допомоги, як учорашній на 700 млн доларів, із загального ухваленого Конгресом на суму 40 млрд доларів буде весь час переглядатися з урахуванням ситуації на полі бою, і з огляду на це вона (допомога) буде змінюватися”.

Посол США Бріджит Брінк і Володимир Зеленський

18:00

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках основні зусилля збройних сил республіки білорусь зосереджені на посиленні заходів щодо охорони державного кордону. Одночасно, здійснюється мінування лісових доріг, об’їзних шляхів та мостів у прикордонних з нашою державою районах. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовчі заходи до ведення наступу, підрозділи поповнюють втрачене озброєння, військову техніку та матеріальні засоби.

З метою зниження наступального потенціалу наших військ ворог застосовує ствольну та реактивну артилерію по позиціях Сил оборони.

На Харківському напрямку противник активних дій не проводив. Основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та маршрутів постачання, стримуванні дій Сил оборони. Ворог продовжує обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Циркуни, Стара Гнилиця, Перемога і Старий Салтів. Завдавав авіаційних ударів поблизу Нового.

На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджує на створенні умов для ведення наступу. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Довгеньке, Вірнопілля, Грушуваха, Велика Комишуваха та Гусарівка.

На Донецькому напрямку російські окупанти продовжують застосування мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Соснового, Святогірська, Старого Каравану і Райгородка. Вів штурмові дії в районах населених пунктів Студенок, Соснове і Ярова, бойові дії тривають. На цьому напрямку ворог активізував роботу засобів радіоелектронної боротьби.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують обстріли позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Ворожа штурмова авіація завдала авіаударів в районах населених пунктів Устинівка та Борівське. Крім того, поблизу Борівського противник вів штурмові дії, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку ворог вів наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Комишуваха, Миколаївка, Врубівка, Берестове та Білогорівка, бойові дії тривають.

Ворог завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі Мар’їнки. Крім того, обстріли зафіксовані в районах населених пунктів Відродження, Доломітне, Торецьк, Новобахмутовка, Авдіївка, Піски, Микільське, Вугледар та інших.

На Південнобузькому напрямку, з метою утримання рубежів оборони, російські окупанти руйнують об’єкти транспортної інфраструктури на вірогідних напрямках просування Сил оборони.

На Криворізькому напрямку ворог змушений перейти до оборони непідготовлених рубежів. Активізував роботу засобів радіоелектронної боротьби. Здійснив вогневе ураження цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Широке, Лепетиха, Шевченкове, Осокорівка, Партизанське та інших.

У Чорноморській та Азовській операційних зонах корабельні угрупування противника зосереджуються на підтриманні сприятливого оперативного режиму та блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

Ворог продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці. Так, за наявною інформацією, у лікувальні заклади тільки на тимчасово окупованих територіях Донецької області в період 27-28 травня 2022 року потрапили 115 поранених та 32 тіла загиблих.

У зв’язку з великими санітарними і безповоротними втратами у військових частинах та підрозділах 1-го армійського корпусу 8-ї загальновійськової армії збройних сил російської федерації, продовжуються заходи з примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької області.

17:45

По Миколаївській області завдано масованого ракетного удару із застосуванням стратегічної авіації. Чотирма крилатими ракетами супротивник ударив по раніше зруйнованому залізничному мосту в районі села Трихати, інформує оперативне командування “Південь”.

Після 17-ї

Пресслужба Командування Медичних сил ЗСУ розповіла про те, як у прифронтовому мобільному госпіталі врятували українського військовослужбовця із проникаючим пораненням серця. Зазначається, що операція тривала 2 години.

“Спочатку була швидка та професійна доставка пораненого бойовими медиками у госпіталь. Ну а далі – професіоналізм військових хірургів та анестезіологів врятували життя бійцю. Зараз поранений вже проходить етап реабілітації та почуває себе добре. На згадку про смертельне поранення військовослужбовцю нагадує лише шрам після операції та осколок металу, який хірурги подарували на згадку”, – йдеться в повідомленні.

Напередодні

Як стало відомо, полковник Владислав Аллеров загинув в бою з російськими окупантами на Харківщині; під обстрілом ворожої артилерії та мінометів він забезпечив відхід групи евакуації.
Офіцер був сином колишнього командувача Національної гвардії України Юрія Аллерова.

Владислав Аллеров

Вдень

Швеція анонсувала четвертий пакет допомоги для України, що включає зброю і фінансову підтримку для потреб українських військових.

Як заявила міністр закордонних справ Анн Лінде, Швеція надасть Україні протикорабельні ракети, протитанкову зброю та 12,7 мм гвинтівки, у тому числі боєприпаси.

Цей пакет підтримки вартістю понад 95 млн євро включає також фінансовий внесок на потреби ЗСУ.

“Війна Росії проти України має зупинитися”, – написала міністерка у твіттері.

Вдень

У ніч із 1-го на 2 червня армія РФ обстріляла Слобідський район Харкова. Снаряд влучив у складські приміщення. Частину приміщень та цехів пошкоджено, зокрема зазнала руйнувань стеля. Внаслідок влучання снаряду зайнялася пожежа на площі 125 кв. м, повідомили в обласній прокуратурі.

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Досудове розслідування проводять слідчі Управління СБУ в Харківській області.

Вдень

Туреччина безкоштовно надасть безпілотник “Байрактар”, на який для України збирали кошти литовці. Про це повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Зібрані литовцями гроші підуть на закупівлю необхідних для безпілотника боєприпасів, а решту використають для підтримки України.

13:54

В окупованому російською армією Запорізької області в районі порту пролунав сильний вибух. Про це повідомила в телеграмі міська рада.

Відео також поширив на своєму телеграм-каналі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Вдень

1 червня в смт Високопілля Херсонської області невстановлений військовий, з-поміж армії РФ, розстріляв беззбройне місцеве подружжя у їхньому власному дворі. Від вогнепальних поранень чоловік і жінка загинули на місці, – повідомила пресслужба обласно\ прокуратури..

Відкрито кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Вдень

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська зараз контролюють майже 20% території нашої держави.

Проте від початку повномасштабного вторгнення українські сили оборони звільнили 1 017 населених пунктів (окуповано було 3 620).

Вдень

У Сумській області правоохоронці затримали місцевого мешканця, який передавав ворогу дані про переміщення Збройних сил України та координати для обстрілів. Йому оголосили підозру в державній зраді, – ОГП.

Ранок

Литва підписала угоду з Туреччиною про співпрацю для купівлі розвідувально-ударного комплексу Bayraktar TB2 для потреб українського війська. Ідеться про використання волонтерських 6 млн євро, які громадяни Литви зібрали лише за три доби.

11-та година

КМДА: У столиці відсьогодні дозволено продаж алкоголю в магазинах із 11:00 до 19:00.

Нагадують, що продаж алкоголю у закладах громадського харчування можливий із 11:00 до 22:00.

Міська влада закликає киян дотримуватися комендантської години, яка триває щоночі із 23:00 до 05:00, та не втрачати пильності.

10:40

Генеральний штаб ЗС України оприлюднив оновлену статистику втрат російської армії з початку повномасштабної агресії – станом на ранок 2 червня.

Додатково до вчорашніх показників підтверджено знищення 150 військовослужбовців противника, 2 танків, 11 бронемашин тощо.

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Бахмутському напрямку.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – приблизно 30 850 (+150) осіб ліквідовано;
  • танків – 1363 (+2) одиниць,
  • бойових броньованих машин – 3354 (+11),
  • артилерійських систем – 661 (+2),
  • РСЗВ – 207,
  • засобів ППО – 95 (+1),
  • літаків – 210 (+2),
  • гелікоптерів – 175 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 521 (+2),
  • крилатих ракет – 120,
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 325 (+35),
  • спеціальної техніки – 51 (+2).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 1 червня)

Ранок

Українські ювенальні прокурори констатували смерть ще 17 дітей у Маріуполі.
Таким чином, підтверджена кількість українських дітей, які загинули від повномасштабної російської агресії, зросла до 261. Поранених – щонайменше 460.

Напередодні

Велика Британія надасть Україні реактивні системи залпового вогню M270, повідомив міністр оборони Бен Воллес. Цей крок був “тісно скоординований” із рішенням Сполучених Штатів надати Україні РСЗВ HIMARS.

Напередодні

У Харківській області ліквідований російський окупант Антон Федосєєв. Він пішов на війну в Україну, щоб заробити грошей на пластичну операцію.

Російський окупант Антон Фєдосєєв

Ранок

Україна і Словаччина підписали контракт на постачання восьми самохідних гаубиць Zuzana 2.

Після дев’ятої

У Києві почали реконструкцію житлових будинків, які постраждали внаслідок російських обстрілів, повідомляє КМДА. Місто виділило на реконструкцію зі столичного бюджету майже 600 млн гривень. Крім цього, уряд виділив 200 млн гривень із держбюджету. Загалом відновлення потребують майже 390 будівель, із них понад 220 – це житлові будинки. Роботи заплановано завершити ближче до середини осені.

8:40

Уночі росіяни атакували Сумщину. Російський літак завдав трьох ракетних ударів по території Краснопільської громади. Один будинок зруйнований прямим влучанням ракети. Ще кілька будинків пошкоджено, є великі руйнування у домогосподарствах.
Попередньо троє людей поранені. Усі – цивільні жителі Краснопілля, розповів голова Сумської ОВ Дмитро Живицький.

Ранок

У Херсонській області військові Російської Федерації, потерпаючи від нестачі логістичного забезпечення, приходять до місцевих і намагаються найнятися на збір полуниці.

Рашисти пропонують свої послуги за 50 грн за годину, інформує пресслужба Оперативного командування “Південь”.

Місцеві мешканці зазначають, що “рашо-гастробайтери” поводяться нормально, працюють добре.

8:05

Воїни 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади збили російський безпілотник-камікадзе “Куб”.

Фото: пресслужба 128-ї огшбр

“Апарат розроблено концерном «Калашніков» і вперше представлений у 2019 році. Він може зависати в повітрі й атакувати ціль вертикальним пікіруванням. “Куб” ще називають дроном-камікадзе, після запуску він не повертається до оператора, а вражає ціль або пікіруванням, або опускається на парашуті, чекає потрібного моменту й вибухає”, – повідомляє пресслужба Генерального штабу ЗСУ.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слов’янському напрямку основні зусилля ворог зосередив на утриманні зайнятих позицій, веденні розвідки та створенні умов для відновлення наступу. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Довгеньке, Курулька, Вірнопілля та Долина.

На Донецькому напрямку противник продовжує вогневе ураження позицій наших військ вздовж всієї лінії зіткнення із мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

На Лиманському напрямку ворог вів бойові дії у напрямку населеного пункту Райгородок, зазнав втрат та відійшов.

На Сєвєродонецькому напрямку противник веде штурмові дії в населеному пункті Сєвєродонецьк. За підтримки вогню мінометів проводив штурм у напрямку населених пунктів Боброве та Устинівка, успіху не має.

На Бахмутському напрямку ворог веде штурмові дії в населеному пункті Комишуваха з метою взяття під контроль міста, має частковий успіх, бої тривають. Вів штурм у напрямках населених пунктів Нагірне та Білогорівка, у результаті завданого вогневого нашими підрозділами ураження відійшов.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. Обстрілював українські війська з артилерії та мінометів в районах населених пунктів Піски, Авдіївка, Успенівка, Вугледар, Новосілка й Оріхів.

На Південнобузькому напрямку окупанти збільшили кількість обстрілів наших позицій. Також обстрілювали з мінометів та ствольної артилерії населені пункти Шевченкове, Трудолюбівка, Луч, Степова Долина та Широке. Ворог завдав авіаційних ударів вертольотами Мі-24 в районах Новогригорівки та Олександрівки.

Російські окупанти, щоб виправдати руйнування ними цивільних об’єктів, продовжують інформаційні вкиди про нібито розташування військових підрозділів в школах, лікарнях та дитячих садках.

Сьома година

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках підрозділи протиповітряної оборони угруповання Об’єднаних сил збили сім ворожих БПлА типу “Орлан-10”.
Безпілотні літальні апарати ворог продовжує втрачати на всіх напрямках. Противник вже задіює безпілотники навіть МЧС (міністерства з надзвичайних ситуацій) Російської Федерації.

Вночі

В Чорному морі кількість ворожих кораблів, що загрожують ракетними ударами, зросла з двох до трьох. Про це вночі в четвер, 2 червня, повідомила пресслужба Оперативного командування “Південь”.

Десантних кораблів не спостерігається.

Зазначається, що росіяни відтягнули свої два підбиті “Раптори” від Зміїного до пункту базування в Севастополі із “залишками надії” їх реанімувати.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.