ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 100 – 03.06.2022

Вечір

Звернення президента Володимира Зеленського про 100 слів після 100 днів великої війни.

Вдень

Указ президента: утворити Генічеську міську військову адміністрацію Генічеського району Херсонської області.

Напередодні

Приліт ракети (ну або просто вибух) в порт окупованого Бердянська. Відпочивальники задоволені.

Вечір

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський повідомив, що комунікацію з полоненими бійцями полку “Азов”, які захищали Маріуполь, здійснюють українські розвідники з ГУР МОУ.

Саме через них ми дізнаємося більше інформації: про умови тримання, харчування та можливості їхнього визволення. Ми всі знаємо, що вони всі опиняться тут, у Києві, і ми робимо для цього все можливе”, – запевнив міністр.

23-тя година

Під час повітряної тривоги близько 23-ї години Збройні сили України збили щонайменше чотири крилаті ракети, запущені по українських містах із кримського напрямку.

Одну крилату ракету збито над морем на Одещині, ще три крилатих ракети наші підрозділи влучно збили над Миколаївщиною, йдеться в повідомленні Одеської міськради з посиланням на ОК “Південь”.

21:35

ООС: Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні дев’ять атак ворога. На одній локації ще триває бій.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 1 танк;
• 1 артилерійську систему;
• 6 бойових броньованих машин;
• 2 спеціальні броньовані автомобілі;
• 3 одиниці автомобільної техніки.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 1 крилату ракету, 1 тактичний розвідувальний безпілотний літальний апарат “Елерон” та 2 безпілотні літальні апарати “Орлан-10”.

Окупанти обстріляли більше 20 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 26 цивільних об’єктів, з них: 25 житлових будинків і лінію електропередач. В результаті цих обстрілів загинули 4 цивільні особи (серед них одна дитина), ще 3 отримали поранення.

Вечір

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: “Україна готова створити необхідні умови для відновлення експорту з порту Одеси. Питання в тому, як гарантувати, що Росія не скористається цим торговим шляхом для того, щоб атакувати Одесу. Наразі гарантій від Росії немає. Ми шукаємо рішення разом з ООН і нашими партнерами”.

Вечір

Президент України Володимир Зеленський нагородив почесною відзнакою “За мужність та відвагу” 503-й окремий батальйон морської піхоти Військово-Морських сил ЗСУ, – указ.

Вечір

У тимчасово окупованому Маріуполі росіяни вирішили посилити режим фільтрації і карально-пошукові загони через зростання незадоволення містян, повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

“Вчора на великій нараді російських військових, донецької окупаційної влади та колаборантів Маріуполя було прийнято рішення про необхідність посилення режиму фільтрації. Де-факто вирішили шляхом процедурного затягування зупинити переміщення між районами міста та зупинити виїзд з нього.

Причини дві – зростання незадоволення всередині міста та безконтрольний витік інформації в Україну. Тому будуть посилені карально-пошукові загони і процес пошуку проукраїнського активу”, – повідомив Андрющенко.

Він зазначив, що самопроголошеного “мера” Маріуполя Костянтина Іващенка призначили головою штабу тероборони так званої “ДНР”, і це “фактично дорога на кладовище”. “Це наслідок незадоволення та запровадження персональної відповідальності за антиросійські настрої міста”.

21-ша година

Звернення Володимира Зеленського наприкінці сотого дня війни.

Вдень

Російські військові затримали декана агрономічного факультету Херсонського державного аграрно-економічного університету Івана Мринського.

18:20

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18-ту годину:

На Слобожанському напрямку противник основні зусилля зосереджує стримуванні просування наших військ у напрямку Державного кордону. Продовжував вогневий вплив на підрозділи Сил оборони із застосуванням авіації, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів та танків. Триває розвідка з метою пошуку слабких місць в обороні наших військ та визначення подальших напрямків активних дій. Не припиняється проведення заходів логістичного забезпечення та посилення угруповання військ ворога.
На Харківському напрямку російські окупанти продовжують ведення оборони, руйнують цивільні об’єкти у місті Харкові. Завдали авіаційного удару вертольотами Мі-8 по позиціях наших військ в районах населених пунктів Слатине та Дементіївка.
На Слов’янському напрямку ворог готувався до відновлення наступу, зосередив угруповання чисельністю до двадцяти батальйонних тактичних груп. З метою покращення тактичного положення намагався вести наступ у напрямках на населені пункти Барвінкове та Святогірськ, успіху не мав.
На Донецькому напрямку противник зосереджував основні зусилля в районі міста Сєверодонецьк. Під прикриттям вогню артилерії вів штурмові дії у житлових районах східної частини міста. Має частковий успіх, активні бойові дії тривають.
Ворог вів наступ у напрямках населених пунктів Бахмут, Соледар та Лисичанськ. Успіху не має, відійшов на раніше зайняті позиції. Намагався взяти під контроль ділянку лівого берега річки Сіверський Донець та створити умови для її форсування основними силами угруповання.
На Лиманському напрямку окупанти застосували реактивну та ствольну артилерію в районах населених пунктів Щурове та Брусівка.
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних бойових дій не вів. Зафіксовано обстріли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Піски, Миколаївка, Полтавка та Покровське.
На Південнобузькому напрямку противник веде оборону, на окремих напрямках намагається повернути втрачені позиції. Здійснював артилерійське вогневе ураження та активізував ведення повітряної розвідки.

Вдень

Міністерство оборони США показало відео завантаження чергової партії американських бронетранспортерів М113 для відправки в Україну.

Напередодні

У мережу виклали відео з кадрами бою 30-31 травня в селищі Комишуваха, що в районі Попасної Луганської області.
Боєць 131-го батальйону ТрО ЗСУ Сергій Сосюра підриває танк гранатою, закинувши її в люк.

Вдень

За сто днів повномасштабної війни з Росією по Києву вдарило 28 ворожих ракет. Унаслідок російської агресії загинули 95 мирних жителів, зокрема четверо дітей. Російські війська пошкодили у Києві 412 об’єктів, із них 233 житлових будинки, 36 приватних садиб, 46 шкіл та 29 дитячих садочків, – КМДА.

Вдень

На Сєвєродонецькому напрямку українські війська звели нанівець спроби російських окупантів захопити села Метьолкіне та Білогорівка. Ворог зазнав втрат і відійшов, – речник МОУ.

Вдень

ОК “Північ”: Ворог продовжує обстрілювати прикордонні населені пункти Сумської області з території РФ.
Так, о 09:15 спостерігачі зафіксували вісім вибухів (приходи), попередньо з міномету на напрямку н.п. Старикове.
О 10:05 зафіксовано п’ять вибухів (приходів) по території України на напрямку Шалигіне.
В обох випадках втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Вдень

Ворожий мінометний розрахунок у степах Донбасу зустрівся із володарями “Стугни” одного з підрозділів ОК “Північ” ЗСУ. Чіткий постріл – і рахунок 4:0 на користь “Стугни”.

Вдень

У Маріупольському районі на Донеччині окупанти ув’язнюють та розстрілюють українських волонтерів та чиновників, які відмовилися співпрацювати з колаборантами та окупаційною владою. Про це повідомляє пресслужба міськради Маріуполя.

“Фейковий суд “ДНР” засудив до 10-річного ув’язнення голову одного з приазовських селищ. Щонайменше одного держслужбовця страчено через розстріл.

Вдень

УЧеркаській області контррозвідники Служби безпеки України затримали ворожого агента, який зібрав фото і точні координати блокпостів, підрозділів Збройних сил та силових структур, щоб передати їх російським спецслужбам.

Вдень

Голова ВР Руслан Стефанчук та канцлер Німеччини Олаф Шольц зустрілися в Берліні. Стефанчук закликав канцлера збільшити військову підтримку України, зокрема надати БТР Marder і танки Leopard.

Вдень

У Чорному морі поблизу Севастополя росіяни прикривають свої військові кораблі цивільними суднами, – пресслужба Військово-морських сил Збройних сил України.

Вдень

Збройні сили України розпочали навчання на сучасних багатофункціональних американських комплексах HIMARS.

Вдень

На тимчасово окупованих територіях Херсонської області знову з’явився зв’язок та інтернет від українських операторів. Загарбники сьогодні дали живлення на українські мобільні та інтернет-мережі, радник голови Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

Ранок

100 днів героїчної боротьби. Генштаб ЗСУ поширює відео на пісню “Стати героєм” Тараса Боровка.

Ранок

Рада Європейського Союзу затвердила шостий пакет економічних і персональних санкцій, спрямованих проти Російської Федерації та Республіки Білорусь.

“Завдяки нинішньому пакету ми посилюємо обмеження на здатність Кремля фінансувати війну шляхом введення подальших економічних санкцій. Ми забороняємо імпорт російської нафти в ЄС, і тим самим скорочуємо величезне джерело доходу для Росії. Ми відключаємо більше ключових російських банків від міжнародної платіжної системи SWIFT. Ми також накладаємо санкції на винних у звірствах, які сталися в Бучі та Маріуполі, і забороняємо більше поширювачів дезінформації, які активно сприяють пропаганді війни президента Путіна”, – заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Ранок

У тимчасово окупованому Маріуполі, в районі, де ворожий танк впритул розстріляв цивільні будинки, дістали шість тіл загиблих та вивезли до братської могили.

Ранок

За сто днів вторгнення в Україну Російська Федерація не змогла досягти жодної стратегічної цілі в Україні, інформує міністерство оборони Великої Британії із посиланням на дані розвідки.

Наголошується, що російським військам не вдалося досягти своїх початкових цілей із захоплення Києва та українських центрів влади. До відбиття наступальних операцій Росії призвели стійкий український опір та нездатність убезпечити аеродром Гостомеля у перші 24 години.

Після провалу початкового плану через помилкові припущення при плануванні та погане тактичне виконання Росія адаптувала свій оперативний план, зосередивши увагу на Донбасі. РФ зараз досягає там тактичного успіху, російські сили створили та зберегли імпульс і сьогодні, схоже, володіють ініціативою над українським опором, йдеться у зведенні.

Агресор контролює понад 90% Луганської області та, ймовірно, встановить повний контроль у найближчі два тижні. Росія досягла цих недавніх тактичних успіхів за рахунок значних втрат ресурсів і за рахунок концентрації сил та вогню на одній частині загальної кампанії.

Водночас Росія не змогла створити маневр чи рух на інших фронтах чи напрямках і всі вони перейшли до оборони.

Ранок

Російські військові вкотре обстріляли прикордонні населені пункти Чернігівської області, інформує пресслужба оперативного командування “Північ”.

Із 04:42 до 05:15 спостерігачі зафіксували на напрямку Кам’янська Слобода понад 40 вибухів (приходи) з артилерії калібру 152 мм та міномета калібру 120 мм.

Фото: пресслужба ОК “Північ”

9:30

Загальні бойові втрати противника за 100 днів великої війни – з 24.02 по 03.06 (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу близько – 30950 (+100) осіб ліквідовано
  • танків ‒ 1367 (+4)
  • бойових броньованих машин ‒ 3366 (+12)
  • артилерійських систем – 661 (+14)
  • РСЗВ – 207
  • засобів ППО – 95
  • літаків – 210
  • гелікоптерів – 175
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 535 (+14)
  • крилатих ракет – 121 (+1)
  • кораблів /катерів – 13
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2329 (+4)
  • спеціальної техніки – 51

Найбільших втрат за минулу добу противник зазнав на Бахмутському напрямку.

9:15

ДПСУ: за 100 днів повномасштабної війни кордон України з державами ЄС та Молдовою в обох напрямках перетнули понад 8,3 млн осіб.

⬅️Із них на виїзд з країни прослідували понад 5,2 млн осіб, переважна більшість з яких – громадяни України.

➡️На в’їзд в Україну за цей час прослідували майже 2,7 млн громадян України.

Після восьмої

Ввечері 2 червня росіяни обстріляли село Мар’янське Криворізького району на Дніпропетровщині. Поранені троє людей, повністю зруйновані кілька приватних будинків, повідомив голова Криворізької військової адміністрації Олександр Вілкул.
Постраждалі – жінка 35 років, двоє дітей – 5 та 10 років. “Легкі”.

Ранок

Напередодні російські загарбники накрили вогнем артилерії Лисичанськ, загинула жінка. Також завдали ракетного удару по селищу Мирна Долина Попаснянського району на Луганщині, повідомив глава ЛугОВА Сергій Гайдай.

“Лише в Сєвєродонецьку, де точаться бої в центрі міста, пошкоджено дев’ять будинків.
У Лисичанську – два, а також інфраструктура та транспорт пожежної частини. Зокрема, чотири автомобілі, на яких б могли виїжджати на пожежі і рятувати життя. 16 будинків зруйновано в Гірському, шість – в Золотому, ще три – в Тошківці.
Вчора (2 червня) зранку в Лисичанську артилерійським снарядом ворога вбило жінку”, – написав Гайдай.

За словами голова ВЦА Лисичанська Олександра Заїки, у Лисичанську на 60% зруйнована інфраструктура та житлові будинки.

Траса Бахмут – Лисичанськ під контролем ЗСУ, але під постійними обстрілами окупантів. Проте гуманітарна допомога надходить, у людей вистачає їжі. У місті залишилося приблизно 20 тисяч людей – це п’ята частина населення Лисичанська.

Після сьомої

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слобожанському напрямку противник продовжує підготовку до наступу. Поповнює запаси матеріальних засобів, озброєння і техніки з території Російської Федерації. З метою зниження наступального потенціалу наших військ здійснює вогневе ураження зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню.

На Харківському напрямку противник активних дій не проводив. Основні зусилля зосереджує на стримуванні дій Сил оборони України. Ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Башкирівка, Моспине, Руська Лозова, Печеніги та Михайлівка. Завдав авіаційних ударів поблизу Нового.

На Слов’янському напрямку ворог концентрується зокрема на інженерному обладнанні позицій. Обстріли цивільної інфраструктури фіксувалися в районах Дібрівного, Курульків, Вірнопілля, Червоної Поляни та інших.

Поблизу Довгенького ворог завдав авіаударів силами армійської авіації. Проводив штурмові дії в районах населених пунктів Богородичне та Долина, успіху не мав, після завданих підрозділами Сил оборони втрат відійшов.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій ворог не проводив. Обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Кам’янка, Веселе, Мар’їнка, Новомихайлівка, Авдіївка, Піски, Золота Нива. Силами окремих підрозділів та диверсійно-розвідувальних груп намагався вступати у бойові зіткнення та вести штурмові дії поблизу Красногорівки та Полтавки. Успіху не мав, відійшов на попередні позиції.

На Південнобузькому напрямку протягом доби ворог, застосував міномети, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Кавказ, Лепетиха, Дмитрівка, Осокорівка, Благодійне, Степова Долина.

На окремих ділянках Криворізького напрямку противник активізував ведення повітряної розвідки та намагався провести штурмові дії. Отримав відсіч і відійшов на раніше зайняті позиції.

З метою утримання рубежів оборони окупанти посилюють передові позиції за рахунок переміщення резервів на вірогідні напрямки висування підрозділів Сил оборони.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Завдав ракетного удару по об’єктах цивільної інфраструктури в районі Гудового Сумської області. Також на Сумщині ворог обстріляв райони населених пунктів Бачівськ, Ходине і Славгород.

Після сьомої

Окремі підрозділи 150-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії на Попаснянському напрямку зазнали значних втрат, щонайменше 50% особового складу, озброєння та техніки.
Особовий склад противника деморалізований, що обумовлено постійним переносом термінів їх ротації. Це призводить до відмов особового складу від участі в бойових діях, – ГШ ЗСУ.

Після сьомої

Генштаб ЗСУ про обстановку на Донецькому напрямку: російські окупанти продовжують артилерійські обстріли по всій лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Ярова, Щурове, Старий Караван і Райгородок. Проводив штурмові дії поблизу села Студенок (на північний захід від Святогірська), бойові дії тривають.

На Сєвєродонецькому напрямку російські загарбники продовжують обстріли позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Борівське, Устинівка і Лисичанськ. Ворожа штурмова авіація завдала авіаударів неподалік Мирної Долини. Крім того, в районі Метьолкіного та Білогорівки противник намагався вести штурмові дії, зазнав втрат, відійшов на попередні позиції.

В центральній частині Сєверодонецька тривають бої.

На Бахмутському напрямку ворог здійснює обстріли в районах населених пунктів Покровське, Нью-Йорк, Золоте, Комишуваха, Миколаївка, Берестове, Білогорівка та Врубівка. Поблизу останнього окупанти вели безуспішні штурмові дії.

Силами штурмової та армійської авіації ворог завдав авіаударів по інфраструктурі неподалік Відродження, Ротів, Новолуганського і Доломітного.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.