ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 114 – 17.06.2022

21:24

Парамедик Юлія Паєвська “Тайра”, яка перебувала в полоні росіян три місяці, звільнена. Про це у вечірньому зверненні повідомив президент Володимир Зеленський.

Вечір

Буксир Чорноморського флоту РФ “Василий Бех”, уражений Збройними силами України, затонув, – голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Вечір

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час раніше не оголошеного візиту до Києва запропонував Володимиру Зеленському програму підготовки українських військових на британській території.

“Українські військові використовують британські ракети для захисту суверенітету вашої держави, але також – і для захисту тих самим свобод, які ми сприймаємо як належне. Саме тому я запропонував президентові Зеленському нову масштабну програму військової підготовки, яка може змінити баланс цієї війни”, – зазначив Джонсон. Він уточнив, що військові Сполученого Королівства можуть забезпечити підготовку до 10 тисяч українських військовослужбовців кожні 120 днів.

Фото: ОПУ

Вдень

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у присутності Володимира Путіна заявив, що його країна не визнає державності так званих “ДНР” та “ЛНР”.

Як повідомляє Orda, таку заяву він зробив під час виступу на Петербурзькому міжнародному економічному форумі.

19-та година

Зі зведення Генштабу ЗСУ: на Харківському напрямку противник намагається не допустити виходу підрозділів Сил оборони до державного кордону України та в тил російського угруповання військ, яке діє на Слов’янському напрямку.

З метою виявлення слабких місць в обороні наших військ в районах Дементіївки, Рубіжного та П’ятихаток ворог задіяв диверсійно-розвідувальні групи. Українські воїни їх виявили і завдали втрат.  Противник відійшов.

Неподалік Кочубіївки окупанти намагалися вести розвідку боєм, але ЗСУ “не дали їм жодного шансу на успіх і ворог з втратами відступив.

Також російські окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Циркуни, Верхній Салтів, Піщане, Руська Лозова та Криничне.

19-та година

Українське військо відтіснило російських окупантів із села Дмитрівка, що в Ізюмському районі Харківської області, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Також на Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на продовженні наступу у напрямку міста Слов’янськ, бої тривають. Поблизу Краснопілля намагався вести розвідку боєм, успіху не мав, відступив.
Ворог здійснював систематичні артилерійські обстріли в районах населених пунктів Дібрівне,  Пашкове, Грушуваха, Курулька, Велика Комишуваха.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Окрім того, завдали авіаударів по позиціях наших підрозділів неподалік Сиротиного та Борівського.
Тривають бойові дії за встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк.
В районах Сиротиного та Метьолкіного наші воїни успішно відбили штурм. Противник з втратами відійшов на раніше займані позиції.

На Бахмутському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Миколаївка, Білогорівка, Покровське, Зайцеве та Степне.
Поблизу Гірського українські захисники вибірковим вогнем припинили спробу ворожої розвідки боєм. Також противник знову безуспішно вів штурмові дії в районах населених пунктів Берестове та Кодема.  Зазнав втрат і відійшов.

18-та година

В тимчасово окупованому Донецьку горить і детонує військова база російських окупантів, повідомляють місцеві мешканці в телеграм-каналах.

“..Місцеві повідомляють про #хлопки. Окремо звітують про влучення снаряда в будинок “чиновниці ДНР”, – йдеться в повідомленні InformNapalm.

У телеграм-каналі “Типичный Донецк” пишуть, що пожежа – в Київському районі міста.

Про вибухи пишуть також “Новости Донбасса”.

Відомо, що щось вибухає також на території загону “МЧС ДНР”.

Вечір

Прем’єр-міністри Албанії Еді Рама та Чорногорії Дрітан Абазович 15 червня побували в Ірпені та Бородянці.

Вечір

В уряді Нідерландів, як і в Данії та Швеції, заявили про готовність підтримати надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. Відтак відпали останні три бар’єри на шляху до кандидатства.

Вдень

Українські військові збили російський розвідувальний безпілотний літальний апарат “Мерлин-ВР”. Цей експериментальний БПЛА був публічно продемонстрований лише у вересні минулого року та офіційно не прийнятий на озброєння армії Російської Федерації, – ПС ЗСУ.

Вдень

Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 4509 випадків загибелі та 5585 випадків поранень цивільного населення України після повномасштабного російського вторгнення.

Серед загиблих – 1747 чоловіків, 1166 жінок, 124 дівчинки та 129 хлопчиків, а також 41 дитина та 1302 дорослі особи, стать яких поки що невідома. Крім того, поранені 1138 чоловіків, 792 жінки, 125 дівчаток, 166 хлопчиків, а також 172 дитини та 3192 дорослих, стать яких невідома.

Більшість смертей і поранень спричинені застосуванням боєприпасів та вибухових речовин із великою площею ураження, включаючи обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та повітряні удари.

Фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, затримується, а багато звітів усе ще очікують підтвердження.

Вдень

Голова Київської міської військової адміністрації Микола Жирнов заборонив у столиці використання піротехнічних виробів та гучну музику.

17:36

Андрій Єрмак: “Сьогодні разом з Володимиром Зеленським, командою Офісу та Уряду зустрілися з нашим добрим другом та союзником, прем‘єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

Ми обговорили з Борисом необхідність постачання важкої зброї та систем ППО, економічну підтримку України, посилення санкційного тиску на росію, зокрема, пропозиції міжнародної групи Макфола-Єрмака, а також гарантії безпеки для України та необхідність компенсації росією завданих збитків нашій державі.

І, звісно, нашу перемогу у війні за Незалежність.

Ми дуже вдячні Британії за потужну підтримку. Як кажуть, друзі пізнаються а біді. У нас спільні цілі і розуміння, як їх досягнути.

Україна переможе з такими сильними союзниками”.

17:30

Прем’єр Великої Британії Борис Джонсон вдруге неанонсовано прибув до Києва, повідомив президент Зеленський.

Вдень

Внаслідок ранкового удару по Миколаєву загинуло двоє людей, щонайменше 20 поранених, пошкоджено більш як 10 житлових будинків та об’єкт інфраструктури.

Про це повідомили голова Миколаївської ОВА Віталій Кім та голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва.

Вдень

Артилеристи Збройних сил України із самохідних артустановок CAESAR, наданих Францією, знищили самохідну гаубицю 2С-19 “Мста-С” і командно-штабну машину командира батареї росіян.

CAESAR уражає загарбників на віддаленні понад 20 км від лінії фронту з високою точністю, заявили в ГШ ЗСУ, поширивщи відео.

У Генштабі зазначають, що українські артилеристи проводять унікальний для світової практики надшвидкий перехід на натовські системи озброєння та їх стандарти.

Вдень

Європейська мовна спілка вирішила, що через безпекову ситуацію пісенний конкурс “Євробачення” у 2023 році відбудеться не в Україні.

14-та година

Зеленський: Україна запроваджує візовий режим для громадян РФ

“У межах протидії безпрецедентним загрозам національній безпеці, суверенітету й територіальній цілісності нашої держави запропонував Кабінету Міністрів опрацювати питання перегляду режиму в’їзду російських громадян на територію України. І сьогодні Кабмін має ухвалити це важливе рішення – Постанову «Про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації та застосування деяких міжнародних договорів України з Російською Федерацією”.

Згідно із запланованим рішенням Кабінету Міністрів, Україна запровадить візовий режим в’їзду для громадян РФ із 1 липня 2022 року.

13-та година

Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС. Остаточне рішення має ухвалити Єврорада 23 червня.

Вдень

Сашко Положинський на війні:

Ранок

Вранці протиповітряна оборона Запорізької області збила ракету російських військ над Вільнянщиною, інформує пресслужба ОВА. За попередньою інформацією, жертв і руйнувань немає.

Ранок

У Бєлгородській області Російської Федерації розбився військовий літак Су-25. Штурмовик упав під час планового навчально-тренувального польоту, льотчик катапультувався.

10:15

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 17.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько 33 150 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 456 (+7) одиниць,
  • бойових броньованих машин – 3 563 (+18),
  • артилерійських систем – 734 (+5),
  • РСЗВ – 233,
  • засобів ППО – 97,
  • літаків – 215 (+2),
  • гелікоптерів – 180 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 593 (+2),
  • крилатих ракет – 129,
  • кораблів /катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 496 (+2),
  • спеціальної техніки – 55.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 16 червня)

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

Ранок

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: “Вчора росіяни зруйнували будинок культури в Лисичанську, який слугував прихистком для багатьох мешканців. Там загинуло четверо людей, ще семеро отримали поранення.

Окрім того, внаслідок обстрілу обвалилася будівля місцевого профілакторію, також було три прильоти в будівлю місцевої школи. Є загиблий лисичанець, якого виявили на вулиці після обстрілів.

У Сєвєродонецьку окупанти знову обстріляли хімзавод “Азот”, пошкоджено ще одну прохідну, окрім того, прилетіло в Сєвєродонецький завод хімічного нестандартизованого обладнання. Двоє загиблих у старих районах Сєвєродонецька.

Найбільша кількість руйнувань житлового фонду за добу в Гірському – близько 20 будинків пошкоджено”.

Ранок

Військово-морські сили Збройних сил вразили буксир російських окупантів із зенітно-ракетним комплексом “Тор” на борту, який віз окупантів і зброю на Зміїний, інформує пресслужба ВМСУ.

“Навіть наявність на борту зенітно-ракетного комплексу “Тор” не завадила ВМС ЗСУ демілітаризувати російських загарбників”, – йдеться в повідомленні.

Ранок

Близько 5-ї ранку ворог почав обстрілювати через кордон із міномета Хотінську громаду на Сумщині. Всього 30 “приходів”. Жертв і руйнувань попередньо немає, – голова ОВА Дмитро Живицький.

Ранок

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що до саміту Альянсу в Мадриді його члени мають узгодити нову модель оборони східного флангу, що викликано повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

Ранок

Російські окупанти зранку вдарили ракетами по Миколаєву. Одна людина загинула, шестеро – поранені, серед них дитина. Є руйнування житлових будинків, повідомили мер та голова ОВА.

9:25

На фото зафіксовано дві ворожі реактивні системи залпового вогню БМ-27 “Ураган”, які були знищені артилеристами Десантно-штурмових військ у взаємодії з артилерією Сухопутні війська ЗС України.

“Полювання на російських окупантів продовжується!” – сповіщає пресслужба Командування ДШВ.

Після восьмої

ОГП: станом на ранок 17 червня  більше 900 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 322 дитини загинуло та понад 581 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

У ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель ще двох дівчаток 12 років та хлопчика і дівчинки 5 років внаслідок обстрілів військами РФ міста Маріуполь у період із березня по травень.

8:20

14-та окрема механізована бригада ЗСУ імені князя Романа Великого показала влучну роботу своїх воїнів по ворожій техніці на Донбасі:

7:05

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, недопущенні виходу Сил оборони на державний кордон та в тил угруповання військ, яке діє на Слов’янському напрямку. Противник намагався провести розвідку боєм в районі населеного пункту Кочубіївка. Наші воїни відповіли влучним вогнем і ворог відійшов.

На Слов’янському напрямку окупанти зосереджують основні зусилля на продовженні наступу на Слов’янськ. Ведуть розвідку боєм в районі населеного пункту Краснопілля, бій триває. Ворог намагався взяти під повний контроль населений пункт Богородичне. Українські воїни успішно відбили штурм.

Намагаючись створити умови для розвитку наступу на місто Слов’янськ, ворог застосовує артилерію у районах Долини, Краснопілля, Дібрівного та Вірнопілля.

На Лиманському напрямку активних дій противник не вів.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив із ствольної та реактивної артилерії по підрозділах наших військ. Завдали авіаудару по населеному пункту Устинівка. Тривають бойові дії за повний контроль над містом Сєверодонецьк. Противник здійснює переміщення на напрямок додаткових підрозділів реактивної артилерії.

На Бахмутському напрямку захисники України відбили ворожий штурм у напрямку населеного пункту Золоте. Ворог відійшов. Окупанти спробували висунутись у напрямку населених пунктів Василівка та Берестове. Наші воїни завдали вогневого ураження і змусили ворога тікати.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних наступальних дій противника не зафіксовано. Ворог завдав авіаційних ударів поблизу Нью-Йорка, Авдіївки та Побєди.

На Південнобузькому напрямку ворог застосовував ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Кульбакине, Миколаївка, Степова Долина, Мурахівка, Новопавлівське, Шевченкове, Зоря, Партизанське, Квітневе, Новогригорівка, Киселівка, Князівка, Осокорівка, Лупареве та Посад-Покровське. Українська авіація завдавала ударів по скупченнях противника в Херсонському, Каховському та Бериславському районах Херсонщини.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.