ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 108 – 11.06.2022

Після 23-ї

З вечірнього звернення президента Володимира Зеленського: “Українські військові поступово звільняють територію Херсонської області. Сьогодні до переліку повернутих населених пунктів нашої держави додалося Таврійське. Є певні успіхи в Запорізькій області також”.

Вдень

Палають дві російські бойові машини піхоти БМП-2, а потім починає детонувати боєкомплект. Це – відмінна робота артилерійського підрозділу 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗС України на Донеччині.

Вдень

Росія ще має достатній потенціал для ведення довготривалої війни проти України, а її військове керівництво розробило план на 120 днів війни, – представник ГУР МО Вадим Скібіцький.

18:20

Зі зведення ГШ ЗСУ: на Сіверському напрямку противник продовжує мінометні обстріли позицій Сил оборони у прикордонних районах. Крім того, російські окупанти обстрілюють об’єкти цивільної інфраструктури в населеному пункті Миропільське Сумської області.

18:20

Противник продовжує зазнавати значних втрат. З метою організації медичного забезпечення дій угруповання російських військ на Слобожанському напрямку силами 442-го військового клінічного госпіталя з міста Санкт-Петербург додатково розгортається польовий шпиталь в населеному пункті Шебекино Белгородської області, – ГШ ЗСУ.

18:20

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Харківському напрямку для сковування дій сил оборони здійснює вогневий вплив на позиції наших підрозділів. Крім того, ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Уди, Прудянка, Циркуни і Верхній Салтів. Завдав авіаударів в районах Тернової та Рубіжного.

На Слов’янському напрямку противник здійснював систематичні артилерійські обстріли.
Українські воїни успішно відбили ворожий штурм в районах Бражківки, Долини та Вірнопілля. Окупанти відійшли.

За підтримки мінометів, артилерії, реактивних систем залпового вогню ворог намагається закріпитись в Богородичному, бойові дії тривають. Противник активно використовує засоби радіоелектронної боротьби.

На Лиманському напрямку підрозділи противника активних дій не вели. У напрямку міста Лисичанськ ворог збільшив інтенсивність застосування ствольної та реактивної артилерії, вживає заходів щодо посилення угруповання військ. Обстріляв з артилерії цивільну інфраструктуру неподалік Серебрянки та Білогорівки.

На Сєвєродонецькому напрямку противник обстрілював цивільну інфраструктуру в районах Сєверодонецька, Лисичанська, Метьолкіного, Устинівки та Тошківки.

Українські воїни успішно протистоять штурмовим діям ворога у Сєверодонецьку. Частиною підрозділів противник веде штурм у районі Тошківки, бойові дії тривають. Окрім того, ворожий штурм успішно відбито у районі Метьолкіного. Окупанти відійшли.
Противнику довелося посилювати угруповання введенням в операцію підрозділів резерву.

На Бахмутському напрямку ворог вів артилерійські обстріли наших позицій неподалік Миколаївки, Білогорівки, Гірського, Комишувахи та Новолуганського. Застосувавши армійську авіацію завдав авіаудару поблизу Покровського.

У районі Попасної наші захисники успішно зупинили наступ противника. Окупантам довелося відійти.
Ворог наступає у районі Ниркового, бойові дії тривають. У напрямку Миколаївка наступ противника захлинувся. Під влучним вогнем наших воїнів окупанти відійшли.
У районі Берестового ворог, при спробі штурму, зазнав втрат та відійшов на раніше зайняті позиції.
Крім того, з метою виявлення слабких місць в обороні та викриття системи вогню, окупанти, не шкодуючи особового складу, проводили розвідку боєм неподалік Володимирівки. Як і годиться, наші захисники грамотно зустріли ворога – противник з втратами відійшов.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій окупанти не вели. Обстрілювали цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Нью-Йорк, Авдіївка, Красногорівка та Новоандріївка. Завдали удару штурмовою авіацією поблизу Мар’їнки.

На Південнобузькому напрямку противник, з метою стримування наших військ, обстрілював українські позиції у районах Добрянки, Великої Костромки, Мурахівки і Прибузького. Також ворог намагався вести контрбатарейну боротьбу.
Окупанти завдали удару штурмовою та армійською авіацією поблизу Снігурівки та Тополиного.

Вдень

Сучасна німецька система протиповітряної оборони IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail) уже на етапі виготовлення, і є підтвердження від канцлера Олафа Шольца щодо її постачання в Україну у жовтні 2022 року. Про це заявив український посол у ФРН Андрій Мельник.

17:30

Під час візиту до Києва президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відвідала в госпіталі поранених на фронті українських бійців.

“…Попри травми, їхній дух не зламаний. Їхня рішучість неушкоджена. Це важкі часи для України. Європа на вашому боці”, – наголосила фон дер Ляєн у твіттері.

Скріншот з відео

Вдень

У тимчасово окупованому Херсоні паспорти громадянина РФ прийшли перші 23 людини, зокрема самопроголошений “голова адміністрації області” Володимир Сальдо.

На відео показано присягу громадянина РФ, яку зачитує Сальдо, а також обличчя й коментарі деяких інших осіб, які отримують паспорти. Опитані розповідають, що чекали звільнення Херсонщини від “нацистів”.

Церемонія відбувалася в актовій залі обласного апеляційного суду Херсонщини. Вона вже оформлена російською символікою – триколірною стелою на стіні, гербом, прапором РФ.

Вдень

“Хто з мечем до нас прийде…” Відео зі знищеними російськими десантниками десь на Сході:

Вдень

Як стало відомо, внаслідок вибухів, які пролунали вранці у військовій частині в місті Клинці Брянської області РФ, згоріли десятки військових машин, що були сюди доставлені з українського фронту.

Вдень

У лавах ЗСУ – 37 тисяч жінок. Вже понад 1 тисячу жінок стали командирами, – Олена Зеленська на міжнародній конференції.

Вдень

Збройні сили України ведуть у Херсонській області контрнаступальні дії на напрямках н.п. Киселівка, Солдатське та Олександрівка, повідомляє Херсонська міська рада у Facebook. Повідомляється, що селище Таврійське перебуває повністю під контролем України.

Напередодні

На Донеччині 58-ма окрема мотопіхотна бригада ЗСУ з Конотопа знищила штурмову групу російських військ зі складу ПВК “Вагнера”, є більше фото.

Напередодні

Це госпіталь чи дурдом? І як воно важко пораненому рашистському солдату чути: “А значит нам нужна одна победа, одна на всех, мьі за ценой не постоим”?

Ранок

Воїни 28 омбр ЗСУ імені Лицарів Зимового Походу, яка діє на Південному напрямку, виявили та знищили БМД рашистів.

Ранок

Завдяки діям українських військових за останні тижні лінія фронту відсунута від Запоріжжя на п’ять-сім кілометрів, – міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі всеукраїнського телемарафону.

“Тому деокупація Мелітополя буде і інших тимчасово окупованих територій”, – сказав він.

Ранок

Упродовж доби на Харківщині чотири мирні мешканці загинули внаслідок ворожих обстрілів, ще двоє отримали поранення.

“Під час прильоту на територію Чкалівської громади сталось руйнування будівельних конструкцій приватного будинку, де загинули відразу двоє чоловіків та двоє жінок. Рятувальники допомогли дістати їхні тіла з-під завалів”, – йдеться в повідомленні ДСНС області.

Ранок

Окупанти в Маріуполі готують до роботи інфекційне відділення на базі лікарні швидкої допомоги, хоча публічно заперечують загрозу епідемії холери в місті. Вже підготовлено чотири бокси для ізоляції хворих, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Напередодні

Ідентифіковано, встановлено факт злочину та повідомлено про підозру ще двом військовослужбовцям РФ, які лютували на території Київщини в березні 2022 року. Їх обвинувачують у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України), повідомляє Офіс Генерального прокурора.

11:30

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн прибула до Києва, щоб провести переговори щодо заявки України на вступ до ЄС.

Візит відбувається перед тим, як ЄК має опублікувати свою оцінку того, чи слід Україні надати статус кандидата на членство в Євросоюзі. За інформацією ЗМІ, мета візиту фон дер Ляйєн – пояснити особисто президенту Зеленському стан речей і підказати, як Київ може запобігти негативному рішенню саміту ЄС.

Напередодні

Воїни 92-ї окремої механізованої бригади ЗСУ на Харківщині працюють по російських військах скиданнями з безпілотника. “Мінус БТР і БМП”, пише в телеграмі нардеп Юрій Мисягін.

Ранок

Офіс генпрокурора: станом на ранок 11 червня більше як 779 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 287 дітей загинуло та понад 492 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 217, Харківській – 132, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 53, Херсонській – 52, Миколаївській – 48, Запорізькій – 30, Сумській – 17, у м. Києві – 16, Житомирській області – 15.

У ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель ще 24 дітей в м. Маріуполь Донецької області внаслідок невибіркових обстрілів військовими РФ.

Ранок

Уночі в Харкові пролунали три вибухи під час повітяної тривоги, – національний телемарафон.

Ранок

Окупанти обстріляли з артилерії та “Ураганів” дві територіальні громади неподалік Кривого Рогу, повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. Двоє цивільних поранені та евакуйовані до лікарень.

Внаслідок ворожого обстрілу села Степове, що в Широківській ОТГ, зруйновано кілька будинків, поранення отримав місцевий мешканець 1980 р.н.

У Зеленодольській ОТГ від обстрілу “Ураганами” зазнало лиха село Велика Костромка. Зруйновано будинок культури, старостат, приватні будинки та газопровід, поранено чоловіка 1951 р. Наразі село лишається без світла та газу.

8:55

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: рашисти вчора ввечері (10 червня) потужно обстріляли Врубівку, вигоріло одразу декілька вулиць. Імовірно, працювала ворожа вогнеметна система “Солнцепьок”. Інформація уточнюється, щодо жертв – також.

У Сєвєродонецьку орки вкотре вдарили по хімзаводу “Азот”, влучили в залізничну інфраструктуру підприємства. Інші заводи міста також потрапили під ворожий вогонь, зокрема цегляний та дослідницький.

У Лисичанську росіяни вгатили по склозаводу. Крім того, пошкоджено школу та торгово-кулінарний ліцей.

За останні дні маємо багато поранених по області внаслідок обстрілів – всі вони в лікарнях інших регіонів країни.

Руйнації житлового фонду вкрай важко рахувати. Здається, Луганщина вже майже немає вцілілих будівель.

8:30

Загальні бойові втрати противника з 24.02 до ранку 11.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу  – близько 32 050 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 419 (+10),
  • бойових броньованих машин – 3466 (+16),
  • артилерійських систем – 712,
  • РСЗВ – 222,
  • засобів ППО – 97,
  • літаків – 212,
  • гелікоптерів – 178,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 579 (+7),
  • крилатих ракет – 125,
  • кораблів /катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 448 (+10),
  • спеціальної техніки – 54.

Найбільших втрат противник зазнав на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.

6:45

На Волинському та Поліському напрямках до семи батальйонів збройних сил Білорусі продовжують виконувати завдання з посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях.
Продовжено терміни:

  • до 18 червня – проведення перевірки бойової готовності збройних сил Республіки Білорусь;
  • до 8 липня – закриття повітряного простору над південною частиною Білорусі.

Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території Білорусі.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати до трьох батальйонних тактичних груп зі складу підрозділів Західного військового округу на ділянці російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях для запобігання перекидання наших військ на інші загрозливі напрямки.

Агресор здійснив вогневе ураження артилерією позицій наших військ у прикордонних районах Сумської області.

6:45

На Південнобузькому напрямку агресор основні зусилля зосереджує на веденні позиційної оборони, вживає заходів з удосконалення фортифікаційного обладнання другого та третього рубежів оборони. Відзначені укріплені блокпости із залізобетонних конструкцій, що розташовані поблизу мостів через Північно-Кримський канал, – ГШ ЗСУ.

6:45

Зі зведення Генерального штабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слов’янському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на підготовці військ до наступу на Слов’янськ. Веде штурмові дії на напрямку Пасіка–Богородичне. Має успіх, намагається закріпитися на північно-західній околиці Богородичного.

Район н.п. Пасіка і Богородичне

На Лиманському напрямку ворог проводить перегрупування військ та поповнює запаси боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів з метою підготовки наступу на Слов’янськ та Сіверськ.

На Сєвєродонецькому напрямку противник веде наступ у напрямку Новотошківське–Оріхове. Має частковий успіх, закріплюється на північній околиці населеного пункту Оріхове. Продовжує вести штурмові дії у місті Сєверодонецьк.

Район н.п. Новотошківське й Оріхове

На Бахмутському напрямку окупанти проводять перегрупування з метою ведення наступу на Миколаївку та Комишуваху. Для посилення угруповання військ перемістили до однієї батальйонної тактичної групи.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активно застосовує авіацію та артилерію для сковування наших військ та перешкоджання перекиданню резервів на інші напрямки.

Перша година

ОК “Південь”: за добу силами підрозділів ЗСУ на півдні, в тому числі і ракетно-артилерійських, кількість ворога скорочено на 39 рашистів, та, як мінімум на 11 одиниць техніки (танк Т-62 та 4 броньованих автомобілі, 3 вантажні автівки, автоматизований комплекс радіоелектронної боротьби “Борисоглебськ-2” та 2 гаубиці “Мста-Б”). Також влучно знищено польовий склад боєприпасів у районі села Давидів Брід.

Не маючи успіху в просуванні на суходолі, ворог випробовує міць наших позиції гелікоптерними ударами з повітря. У відповідь наші Мі-8 нанесли удар по скупченню противника на Херсонщині, а Су-27 – по складу боєприпасів та скупченню ворожої техніки на Миколаївщині.

В ході вивчення маршруту просування вглиб окупованої Херсонщини наша розвідувальна група знищила групу рашистських десантників, заволодівши їхньою зброєю та засобами зв’язку.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.