ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 106 – 09.06.2022

23:40

“Суспільне Харків” інформує, що пролунало три потужні вибухи в різних районах міста.

Приблизно у момент вибухів, о 23.32, у місті була оголошена повітряна тривога.

Вечір

У Сєвєродонецьку бойовими діями зруйнований Льодовий палац, де відбувався відомий “сепаратистський шабаш” 28 листопада 2004 року (збір прибічників Віктора Януковича, які виступили проти Помаранчевої революції та висловили намір проголосити ПіСУАР – Південно-східну українську автономну республіку – в разі перемоги на виборах Віктора Ющенка).

21:50

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький про події за добу:

  • Росіяни скидають бомби на наші прикордонні громади з дронів. Сьогодні о 10-й ранку ворог запустив три дрона-камікадзе з боєприпасами.
  • О 16-й годині з ворожого квадрокоптера росіяни скинули осколковий гранатометний постріл.

Обидві події трапилися на території Краснопільської громади. Постраждалих немає, пошкоджений будинок.

Вдень

Цей український МіГ-29 був поранений, але після лікування повернувся в стрій.

Фото й текстівка з ФБ Віталій Трубніков

22:40

Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили з початку доби сім атак ворога. На двох локаціях ще тривають бої, інформує пресцентр ООС.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 10 танків;
• 7 артилерійських систем;
• 4 бойові броньовані машини;
• 3 спеціальні броньовані автомобілі;
• 4 одиниці автомобільної техніки;
• 1 склад з боєприпасами;
5 безпілотних літальних апаратів (типу “Орлан-10”).

При цьому російські загарбники обстріляли більше 20 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили понад 60 цивільних об’єктів, з них: 49 житлових будинків, профілакторій, кілька виробничих підприємств, фермерське господарство та залізничну станцію.
Унаслідок цих обстрілів загинули дві цивільні особи.

Дев’ята година

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко: за добу 9 червня росіяни вбили трьох мирних жителів Донеччини – двох в Авдіївці та одного в Новоукраїнці.

20:45

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”. З початку доби 9 червня наші воїни знищили:

  • особового складу – 32 осіб,
  • БМП – 1 одиниць,
  • автотранспорту – 3 одиниці,
  • БПЛА – 1 одиниця,
  • склад з боєприпасами.

19:30

Над Роменським районом Сумської області вдень, під час повітряної тривоги, літак Повітряних сил ЗС України збив ворожу крилату ракету, – голова ОВА Дмитро Живицький.

Вдень

Українські військовослужбовці на Півдні успішно використовують американські гаубиці M777. Кадри зі знищенням ворожої техніки опублікував у телеграмі військкор Андрій Цаплієнко, зазначивши, що цдеться про артудар між Миколаєвом та Херсоном.

Вдень

У тимчасово окупованому Херсоні знайшли мертвим тероборонівця Віталія Лапчука, якого викрали наприкінці березня. Про це повідомила його дружина Альона Лапчук.

“Вони вбили тебе, зв’язали ноги, прив’язали гирю і втопили… Не дали мені з тобою попрощатися!” – написала вона у фейсбуці.

18:40

ГШ ЗСУ: На Сєверодонецькому напрямку окупанти силами мотострілецьких підрозділів за підтримки артилерії вели штурмові дії в місті Сєвєродонецьк, успіху не мають, бойові дії тривають.
На північно-західній околиці населеного пункту Тошківка українські воїни успішно відбили ворожий штурм.
Ворог має частковий успіх у напрямках на населені пункти Комишуваха та Роти.

18:40

На Слов’янському напрямку з початку доби ворог активних дій не проводив, намагається закріпитись на досягнутих рубежах. Основні зусилля противник зосереджує на поповненні запасів та перегрупуванні підрозділів. Здійснював артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення.
В районі населеного пункту Долина артилерійські підрозділи Сил оборони завдали вогневого ураження по скупченню особового складу та військової техніки ворога. Втрати противника уточнюються, – вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

Вдень

Президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження персональних санкцій проти російського президента Володимира Путіна, речника Кремля Дмитра Пєскова, прем’єр-міністра РФ Михайла Мішустіна та ще низки високопосадовців держави-агресора. До переліку потрапили всі члени уряду РФ та ради безпеки РФ, зокрема секретар ради безпеки РФ Микола Патрушев, міністр оборони Сергій Шойгу, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров – загалом 35 осіб.

Крім того, Зеленський підписав указ про запровадження санкцій проти 236 російських вищих навчальних закладів та їхніх керівників. Українські освітні, культурні та державні установи повинні розірвати всі зв’язки та угоди, укладені з російськими вишами, зазначеними в переліку РНБО.

Вдень

Згідно з аналізом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, зараз у європейських країнах перебуває близько 4,8 млн біженців з України.

За даними УВКБ ООН у Женеві, від початку агресивної війни Росії було зареєстровано майже 7,3 мільйона перетинів кордону України для виїзду за кордон.
Статистика також показує 2,3 мільйона перетинів кордону у зворотному напрямку, тобто з-за кордону до України. Не виключено, що цей показник зафіксував людей, які їздили туди і назад кілька разів.

Вдень

Так званий “суд” у тимчасово окупованому Донецьку засудив до смертної кари іноземних громадян, що воювали на боці України у складі36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ імені контрадмірала Михайла Білинського. Це громандяни Великої Британії Шон Піннер та Ейден Аслін, а також підданий Королівства Марокко Саадун Брагім. Їх звинуватили у “найманстві” та “в скоєнні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення так званого конституційного ладу” не визнаного ніким, окрім РФ, утворення – “ДНР”.
Йдеться про смертну кару через розстріл. Окупанти дали іноземним захисникам України місяць на оскарження “рішення” так званого суду.

Вдень

Ракетні удари о 1:15 ночі по місту Новоград-Волинський на Житомирщині були завдані російськими літаками з території Білорусі, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління ГШ ЗСУ Олексій Громов.

Він уточнив, що було задіяно крилату ракету X-59. “Два літаки було залучено з району Мозиря, Гомельської області, Республіка Білорусь, аеродром Барановичі. Два літаки Су-34 та один літак Су-30”.

Вдень

У Мелітополі Запорізької області російська окупаційна “адміністрація” терміново шукає додаткові морозильні камери та промислові холодильники, щоб зберігати тіла ліквідованих загарбників, інформує пресслужба Головного управління розвідки МОУ.

“Відомо, що міський м’ясокомбінат, який переобладнали в морг, вже повністю заповнений тілами вбитих окупантів і не може більше приймати «вантаж 200»”, – йдеться в повідомленні.

Напередодні російські військові приїхали на підприємство “Арон-М” та вивчили його холодильні камери.

“Обладнання визнали придатним для переобладнання в морг. Керівництво компанії повідомили про «рішення щодо тимчасового їх використання на безоплатній основі для зберігання тіл загиблих військовослужбовців». Наразі в Мелітополь активно завозяться трупи рашистів, які загинули під час боїв на напрямку Пологи – Гуляйполе”, – зазначає пресслужба ГУР.

Ці події пов’язані з великими втратами окупантів.

Після 15-ї

Уранці російські літаки завдали ракетного удару по території Житомирської області з території Білорусі, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління ГШ ЗСУ Олексій Громов.

“Щодо напрямку Білорусі. Наступальних угруповань противника також там не створено. Але, наприклад, сьогодні з одного з аеродромів Республіки Білорусь противник, Збройні сили РФ, підняв свої літаки і завдав ракетного удару по території України”, – повідомив Громов на брифінгу в Медіацентрі “Україна – Укрінформ”.

Він уточнив, що удар крилатою ракетою X-59 стався о 1:15 ночі по Житомирському регіону. “Два літаки було залучено з району Мозиря, Гомельської області, Республіка Білорусь, аеродром Барановичі. Два літаки Су-34 та один літак Су-30”, – додав Громов.

Вдень

Київрада проситиме уряд створити в столиці військове кладовище для почесних поховань захисників України. Столична влада пропонує облаштувати таке кладовище поряд із урочищем Бабин Яр.  

Вдень

До Києва привезли тіла ще 58 загиблих українських бійців із “Азовсталі”. У Патронатній службі “Азову” “Янголи Азову” припускають, що четверо з-поміж загиблих служили в окремому загоні спеціального призначення Нацгвардії “Азов”.

“Згідно з певними домовленостями, спочатку планувалося, що буде обмін 50 на 50 тіл загиблих військовослужбовців. Але на територію України вчора привезли 58 тіл із території заводу “Азовсталь”, — зазначили в “Азові”. Там нагадали, що під час попереднього обміну в Україну доставили 162 тіла, з яких приблизно 40 “азовців”.

Вдень

Європейський комісар з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич відвідав Ірпінь.

“Я був глибоко вражений звірствами, вчиненими тут, а також в інших місцях. Цивільні особи та цивільна інфраструктура не повинні бути метою ніколи і ніде. Ще раз, я якнайрішучіше засуджую навмисні російські атаки на українське цивільне населення та цивільну інфраструктуру”, – написав Ленарчич у твіттері.

Вдень

Україна вже посилила свою берегову оборону ракетними комплексами Harpoon, заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

За його словами, Українське військо вже має стільки зброї, що здатне перемогти будь-яку армію Європи. Але для перемоги над російською армією цієї зброї замало.

11-та година

Росія мінує Херсонщину боєприпасами, виготовленими у 1950-х роках, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

“Нещодавно на окуповану Херсонщину прибула колона російських військових вантажівок із радянськими мінами, виготовленими у 50-х роках минулого століття. Боєприпаси зберігалися на складах у Ростовській області та були підготовлені для знищення. Присвоївши кошти на утилізацію, російське командування передало небезпечний вантаж у передові підрозділи загарбників для мінування оборонних позицій”, – йдеться в повідомленні ГУР МОУ.

За даними розвідки, що під час спроби встановлення мінних загороджень на старих боєприпасах уже підірвалося кілька саперів-окупантів з батальйонно-тактичної групи 7-ї військової бази 49-ї загальновійськової армії південного військового округу (в/ч 09332) російських окупаційних військ.
“З військовою поліцією та офіцерами ФСБ, які працювали на місцях підривів, командування БТГ домовилося, що це буде класифіковано як нещасний випадок. Родини саперів за загибель родичів-окупантів виплат не отримають”.

Ранок

Російські війська близько першої години ночі завдали ракетного удару по Новограду-Волинському Житомирської області, повідомив голова військової обладміністрації Віталій Бунечко.

“Ракетою була пошкоджена багатоповерхова будівля у Новограді-Волинському. Наразі інформації про загиблих та постраждалих немає. На місці події працюють правоохоронці”, – написав Бунечко у телеграм-каналі.

“Кожен злочин російських військових на Житомирщині має бути ретельно зафіксований. Врешті-решт усе це стане основою для вироку російському злочинному режиму і тим, хто виконує його накази”, – додав він.

За версією МО Росії, в Новограді завдано удару по навчальному центру ЗСУ.

10-та година

Інформує пресслужба Генштабу ЗСУ з посиланням на командування ДШВ:

На Донеччині, завдяки чітким та злагодженим діям розвідки та артилерії, було зірвано план противника, який намагався вдарити у фланг українським підрозділам. Розвідники вчасно виявили просування ворожих танків та передали координати артилеристам, які оперативно “накрили” ворожу бронегрупу.

“Бій був недовгий, але результативний – українські воїни знищили два танки та МТ-ЛБ російських окупантів. Решта танкових екіпажів в паніці відступили та відмовились від подальших дій”, – ідеться в повдіомленні.

Того ж дня артилерійські підрозділи знищили вогневі позиції, які загарбники облаштували у будівлі. За даними розвідки, ліквідовано понад 10 російських окупантів.

Ранок

У Московській області помічений ешелон із танками Т-80БВ. Координати – 56.2877065, 37.5012973.

11-та година

Міністр оборони Олексій Резніков у повідомленні в фейсбуці назвав середні добові втрати українських військ на фронтах: “Ситуація на фронті важка. Ми втрачаємо щодня до сотні наших бійців вбитими і до 500 пораненими”.

Ранок

На тимчасово окупованій Луганщині, в селі Кадіївка Алчевського району, горить стадіон, де розташовувалася база ПВК “Вагнера”. Світлину поширив військовий історик та експерт Михайло Жирохов.

“Хех, чує моє серце, що у нас з’явилася “довга рука”… Окупований Стаханов (Кадіївка), Луганська область. Горить стадіон “Перемога”, де була база росіян (ПВК Вагнер). За попередньою інформацією – лише 1 вижив”, – написав він.

Фото з ФБ Михайла Жирохова

Напередодні

Сполучені Штати відправили чергову партію причіпних гаубиць M777 в рамках пакету військової допомоги Україні для боротьби з російським вторгненням.

Ранок

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що розмови канцлера Німеччини Олафа Шольца та президента Франції Еммануеля Макрона з російським президентом узаконюють дії Путіна.

“Хтось так розмовляв з Адольфом Гітлером під час Другої світової війни? Хтось сказав, що Адольф Гітлер мав “зберегти обличчя”? Що ми повинні діяти так, щоб не принизити Адольфа Гітлера? Я не чув таких голосів»” — сказав Дуда в інтерв’ю виданню Bild.

За його словами, Польща відправила Україні понад 240 танків та майже 100 одиниць бронетехніки.

9:15

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого до ранку 9 червня орієнтовно становлять (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько/ about 31700 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків – 1398 (+5),
  • бойових броньованих машин – 3438 (+9),
  • артилерійських систем – 711 (+8),
  • РСЗВ – 213,
  • засобів ППО – 96,
  • літаків – 212,
  • гелікоптерів – 178,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 562 (+3),
  • крилатих ракет – 125,
  • кораблів /катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2421 (+15),
  • спеціальної техніки – 53.

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

Напередодні

На одній з артилерійських позиції окупаційних сил Росії у Луганській області стався вибух 152-мм причіпної гармати-гаубиці Д-20. На оприлюднених фотографіях видно наслідки вибуху: відбувся вибух заряду, а не снаряда.

Ранок

Внаслідок ворожих ударів із РСЗВ у Новобаварському районі Харкова сталися пожежі в кафе, магазині та шкільній бібліотеці. Загинули щонайменше двоє людей, ще четверо – отримали поранення.

Ранок

На Донеччині тривають активні бойові дії вздовж всієї лінії фронту. Ворог завдав ракетних ударів по Бахмуту, Кураховому, с. Щурове, бив із важкої артилерії по Авдіївці, Мар’їнці, Красногорівці. За добу чотири цивільні людини загинули, ще 11 – поранені.

Ранок

На Херсонщині ситуація залишається напруженою. Гучні вибухи протягом минулого дня та ночі були чутно і у Херсоні, і в передмістях.

У Херсоні та інших містах області почала з’являтися інформація про те, що окупанти перевозять в міста свої родини.

Ранок

Окупанти обстріляли Інгульську громаду. Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. Одна людина загинула. Пошкоджено житлові будинки. Миколаївський район: внаслідок обстрілів Куцурубської громади в селі Прибузьке пошкоджена лінія електропередачі.

8:30

Увечері ворог знову через кордон обстріляв Сумщину, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

“8 червня після 21:00 з території Росії був мінометний обстріл Шалигінської громади, 14 вибухів. Ближче до 22-ї години ворог відкрив артилерійський вогонь по цих же територіях. Постраждалих і руйнувань цивільної інфраструктури немає”.

Ранок

Колова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай:

Росіяни продовжують безуспішні пошуки слабких місць в обороні Сєвєродонецька, водночас розстрілюючи мирні квартали і об’єкти промисловості Луганщини. Щонайменше чотири загиблих жителів області. Один із них – сєвєродончанин, якому росіяни нанесли смертельні поранення ще 6 червня. Ворог відібрав життя й у трьох лисичан – чоловіка і двох жінок.

Зокрема, внаслідок артилерійського обстрілу Лисичанська загинула жінка, а її донька отримала поранення.

За останні дві доби поранення різного ступеню тяжкості отримали 6 лисичан. 4 з них одразу госпіталізували до обласної клінічної лікарні у Дніпрі.

8 червня ввечері росіяни двічі поцілили по сєверодонецькому об’єднанню “Азот”, у результаті чого пошкоджено щонайменше два цехи у різних кінцях хімічного підприємства. Один із них – цех виробництва аміаку.

7:31

Дніпропетровщина: уночі ворог знову обстріляв Криворізький район. П’ять разів ударив з артилерії по Зеленодольській громаді. У Великій Костромці є руйнування будинків. Люди не постраждали, – голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

7:10

За інформацією від ГШ ЗСУ, в бойових діях на території України особовий склад 15-ї окремої мотострілецької бригади 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу зазнав суттєвих втрат – орієнтовно 800 загиблими та близько 400 пораненими.
Всього участь у бойових діях на території України брали приблизно 1800 військовослужбовців із числа цієї бригади.

7:10

На Харківському напрямку ворог, з метою підвищення стійкості оборони, проводить інженерно-фортифікаційне обладнання позицій та мінування підступів. Для сковування дій сил оборони України веде інтенсивні артилерійські обстріли наших підрозділів.

Противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Старий Салтів, Руські та Черкаські Тишки, Коробочкине, Асіївка, Чепіль та Уди.

7:10

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слов’янському напрямку зусилля противника зосереджені на підготовці до продовження наступу в напрямку населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове. Ворог здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Дібрівне, Комишуваха та Курулька.

Використовуючи результати вогневого ураження, окупанти проводили наступальні та штурмові дії поблизу Богородичного та Довгенького, бойові дії тривають.

На Донецькому напрямку ворог, окрім застосування артилерії вздовж лінії зіткнення, завдав ракетного удару в районі міста Краматорськ.

На Лиманському напрямку активних дій противник не вів. Обстріляв Тетянівку, Пришиб та Серебрянку.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог здійснював вогневий вплив на підрозділи наших військ із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Привілля, Устинівка, Гірське та Катеринівка. По Тошківці окупанти завдали авіаудару та невдало провели штурм. У напрямку населеного пункту Катеринівка українські воїни також завдали противнику втрат. Ворог відійшов.

Противник продовжує безуспішні пошуки слабких місць в обороні міста Сєверодонецьк.

На Бахмутському напрямку ворог обстрілював позиції наших підрозділів із ствольної та реактивної артилерії поблизу Комишувахи, Миколаївки, Берестового, Білогорівки, Семигір’я та Майорського. Завдав ракетно-авіаційних ударів по районах населених пунктів Верхньокам’янка, Золоте, Берестове, Слов’янськ та Нью-Йорк.
Використовуючи результати вогневого впливу, противник веде штурмові дії в районі населених пунктів Роти, Миколаївка та Комишуваха.

У попередніх боях на зазначеному напрямку українські захисники завдали окупантам значних втрат, і ворог змушений був вивести для відновлення боєздатності підрозділи 1-ї та 100-ї окремих мотострілецьких бригад 1-го армійського корпусу.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій противник не вів. З метою сковування дій наших підрозділів здійснював обстріли із артилерії та мінометів по лінії зіткнення.

На Південнобузькому напрямку ворог застосував артилерію різних калібрів в районах населених пунктів Любимівка, Добрянка, Біла Криниця, Широке, Березнегувате, Благодатне, Любомирівка і Таврійське.

З метою покращення тактичного положення ворог готується до форсування водних перешкод. Вів повітряну розвідку БпЛА. Планує посилити мотострілецькі підрозділи танковими ротами на Т-62. Додатково розгорнув підрозділи ствольної та реактивної артилерії, а також ТРК “Точка-У”.

Перша година

У Харкові після обстрілу міста ввечері 8 червня зник телевізійний сигнал. Відсутність ефірного телемовлення підтвердив у соцмережах член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Дмитро Хоркін.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.