ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 103 – 06.06.2022

Вечір

Президент України підписав указ №392/2022: присвоїти звання Герой України з врученням ордена “Золота Зірка” лейтенанту Литвину Віталію Сергійовичу – за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

21:25

ООС: Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 10 атак ворога. На двох локаціях ще тривають бої.
За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 1 танк;
• 3 артилерійські системи;
• 2 бойові броньовані машини;
• 1 автомобіль;
•  2 склади з боєприпасами;
• 2 безпілотні літальні апарати (типу “Орлан-10”).

При цьому окупанти обстріляли більше 20 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 48 цивільних об’єктів, з них: 42 житлові будинки, ліцей, гірничо-індустріальний коледж, птахофабрику, будівлю департаменту цивільного захисту, приміщення сімейно-спортивного клубу.
В результаті цих обстрілів загинуло 2 цивільні особи, 12 отримали поранення.

Після 20-ї

Поранений Масі Найєм прийшов до тями.

Вдень

Президент Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами заявив, що в російському полоні перебувають понад 2,5 тисячі захисників України із металургійного комбінату “Азовсталь”.

За словами Зеленського, російській стороні невигідно застосовувати тортури проти наших військових з “Азовсталі”, оскільки вони стали “публічними полоненими”.

Також президент зауважив, що не сприймає серйозно заяви від російської влади й представників “ДНР” щодо подальшої долі наших бійців, оскільки таким чином вони намагаються піаритись на цьому.

Вдень

Як стало відомо, в бою з окупантами в Миколаївській області загинув командир 18-го окремого батальйону 35-ї окремої бригади морської піхоти підполковник Сергій Дердуга.

3 червня під час наступальних дій він отримав чисельні осколкові вогнепальні поранення унаслідок зіткнення з противником.

Сергій Дердуга. Фото: пресслужба 35-ї бригади

Вдень

Оперативне командування “Південь”: ворог продовжує ведення бойових дій на лінії зіткнення наявними силами, підтягуючи додаткове озброєння.
Бої тривають на кордоні Миколаївської та Херсонської областей та у Бериславському районі Херсонщини. Там ворог хоче відновити втрачені позиції та веде обстріл сіл. Гостра ситуація на території Калинівської та Великоолександрівської громад.

Вдень

ОК “Південь” інформує, що в зоні окупації рашисти намагаються запровадити рублі, а також тиснуть на аграріїв.

“Загарбники викрадають окремих фермерів, намагаючись на них тиснути фізично, зокрема тортурами. Роблять це для того, щоб вони продовжували агробізнес, але врожай планують відбирати силою для потреб своїх підрозділів та колабораційної місцевої влади”, – йдеться в повідомленні.

Вдень

Військовослужбовці Збройних сил України із протитанкового ракетного комплексу “Стугна-П” знищили російський БТР. Відео поширила пресслужба КБ “Луч”.

Уражено чергову рухому мішень – БТР рашистських загарбників. “Бажаємо нашим воїнам ще більше влучних пострілів”, – йдеться в описі до відео.

Вдень

Військові кораблі Чорноморського флоту Росії втратили контроль над північно-західною частиною Чорного моря. Військово-морським силам ЗСУ вдалося відкинути їх від українських берегів більш ніж на 100 км, повідомляють у ВМС ЗС України.

Зазначається, що російський морський флот намагається повернути контроль за рахунок берегових ракетних комплексів та крилатих ракет повітряного базування.

Армія РФ розгорнула в Криму та Херсонській області берегові ракетні комплекси типу “Бал” і “Бастіон” і перекидає додаткові сили на острів Зміїний.

У ВМСУ зазначили, що армія РФ почала завдавати ударів по наземних об’єктах України протикорабельними ракетами. Це може свідчити про застосування застарілих ракет через брак сучасної зброї, типу ракет “Калібр”.

Вдень

Уряд Великої Британії офіційно підтвердив надання Україні сучасних реактивних систем залпового вогню M270 дальністю до 80 кілометрів.
Про це йдеться у заяві прем’єр-міністра Бориса Джонсона та на сайті уряду.

Вдень

Болгарія, Північна Македонія і Чорногорія закрили небо для літака глави МЗС Росії Сергія Лаврова. Це сталося перед запланованим на 6−7 червня візитом до Белграда (Сербія).

Вдень

Рашисти сьогодні зранку обстріляли Миколаїв. Гатили по житлових будинках у різних районах. Є постраждалі цивільні та загиблий, — голова облради Ганна Замазєєва.

Вдень

На жаль. Збитий учора біля Оріхова Су-27 виявився українським, бортовий номер 38.

Ранок

Запорізька ОВА: Російська армія продовжує нищити домівки жителів міста Гуляйполе та місцеву цивільну інфраструктуру. Внаслідок збройної атаки травмовано шість осіб. До органів поліції надійшло сім повідомлень про наслідки артилерійського обстрілу.

Так, із 4 на 5 червня ворог поцілив по багатоповерхівках та приватних будинках гуляйпільців. Від ракетних влучань у багатьох приміщеннях відбулося займання, вибуховою хвилею повиносило вікна та двері. Також у людей пошкоджено гаражні приміщення, інші господарчі будівлі.

Окрім помешкань громадян, російські загарбники обстріляли й інші об’єкти місцевої інфраструктури. Пошкоджено місцевий стоматологічний кабінет та продовольчу крамницю. Приміщення залишилися зі зруйнованими дахами, потрощеними стінами та вибитими вікнами.

11:25

Голова ОВА Олег Синєгубов – про ситуацію на Харківщині станом на 6 червня:
Ворог намагався атакувати наші позиції на Ізюмщині. Однак успіху не мав і змушений був відступити, зазнавши втрат.
На північному та північно-східному напрямку окупанти зосередили увагу на обороні. Наші Збройні сили намагаються просуватися вперед. Ворог відігрується на мирних харків’янах та посилює обстріли житлових районів.
За минулу добу окупанти обстрілювали з РСЗО Салтівський та Слобідський райони Харкова, Харківський, Ізюмський та Чугуївський райони області. В Харкові є влучання в житловий будинок. Попередньо, ніхто не постраждав.

Ранок

У Сєвєродонецьку Луганської області російські окупанти переважають українських захисників у артилерії, проте ЗСУ поступово витісняють ворога з міста. Про це заявив начальник Головного управління розвідки МОУ Кирило Буданов, який проінспектував роботу підрозділів ГУР МО в місті.

“На сьогодні це “найгарячіший” напрямок російсько-української війни, де наші захисники у важких боях знищують ворога. На певних ділянках відзначається десятикратна перевага противника в артилерії. Попри це, ми поступово витісняємо окупантів з міста”, – сказав Буданов.

Ранок

Недільна російська ракетна атака на Київ, ймовірно, була спробою зірвати постачання західної військової техніки, інформує пресслужба міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

“Вранці 5 червня російські крилаті ракети повітряного базування Х-101 завдали удару по залізничній інфраструктурі, ймовірно, намагаючись зірвати поставки західної військової техніки українським підрозділам на передовій”, – йдеться в огляді.

Ранок

Артилеристи Збройних сил України завершили теоретичну підготовку щодо застосування німецьких гаубиць PzH 2000 та перейшли до практики, повідомила група “Оперативний ЗСУ“ в телеграмі.

8:40

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – приблизно 31 250 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 386 (+5) одиниць,
  • бойових броньованих машин – 3 400 (+8),
  • артилерійських систем – 690 (+4),
  • РСЗВ – 207,
  • засобів ППО – 96 (+1),
  • літаків – 211 (+1),
  • гелікоптерів – 176 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 551 (+3),
  • крилатих ракет – 125 (+3),
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 395 (+35),
  • спеціальної техніки – 53.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 5 червня)

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Слов’янському напрямку.

8:15

У небі над Полтавщиною ЗСУ збили ворожу ракету, – голова ОВА Дмитро Лунін.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слобожанському напрямку противник продовжує обстріли підрозділів Сил оборони із ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів та танків. З метою підтримки наступальних дій ворог посилено відновлює транспортну інфраструктуру та наводить понтонно-залізничні переправи через річки на тимчасово захоплених територіях.

На Харківському напрямку окупанти ведуть активну оборону, основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих рубежів. З метою підвищення стійкості оборони ворог проводить додаткові заходи з інженерно-фортифікаційного обладнання позицій. Для сковування дій Сил оборони веде інтенсивні артилерійські і мінометні обстріли наших позицій. Крім того, ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Базилівка, Кутузівка та Петрівське.

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на продовженні наступальних дій в напрямку населеного пункту Слов’янськ.
З артилерії різного калібру ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Велика Комишуваха, Вірнопілля, Дібрівне, Нова Дмитрівка та Курулька.

На Донецькому напрямку підрозділи агресора здійснюють вогневе ураження позицій наших військ вздовж всієї лінії зіткнення. Ворог завдав ракетно-авіаційних ударів по Слов’янську, Лисичанську та Оріховому.

На Лиманському напрямку, за підтримки артилерії, противник веде наступальні дії в районі Святогірська. Також ворог веде штурмові дії у напрямку населених пунктів Щурове та Старий Караван. І там, і там тривають бойові дії.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог обстрілював наші війська з мінометів та артилерійських систем різного типу. Постраждала також цивільна інфраструктура в районах населених пунктів Метьолкине, Борівське, Устинівка, Тошківка та інших. Окупанти продовжують штурмувати Сєверодонецьк.

На Бахмутському напрямку противник вів обстріли позицій наших підрозділів із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Золоте, Оріхове, Гірське, Врубівка, Клинове, Білогорівка, Покровське та Роти. Застосував штурмову та армійську авіацію для авіаударів неподалік Бахмута та Берестового. Вів штурмові дії в районах населених пунктів Комишуваха, Берестове та Миколаївка. Ворог зазнав значних втрат, успіху не має, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Новобахмутівки, Кам’янки, Авдіївки, Микільського, Золотої Ниви та Полтавки.

На Південнобузькому напрямку, з метою сковування наших військ, окупанти здійснювали обстріли з артилерії різного калібру в районах населених пунктів Таврійське, Нова Зоря, Степова Долина, Новомиколаївка та Кобзарці.
Ворог продовжує інженерне обладнання позицій в районах Шевченівки, Ольгиного та інших населених пунктів.

Напередодні

У ЗСУ підтвердили, що російський генерал-майор Роман Кутузов, командувач 1-го армійського корпусу (у так зв. “ДНР”), ліквідований. Про це заявило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

Кутузова вбили в селищі Миколаївка Попаснянського району Луганської області.

Напередодні

Близько 1500 білорусів воюють на боці України проти РФ, заявила білоруська опозиційна лідерка Світлана Тихановська в Corriere della Sera.

Вночі

Той факт, що Збройні сили України проводять успішні контратаки в Сєвєродонецьку, вказує на зменшення бойової сили росіян. Такий висновок робить американський Інститут вивчення війни (ISW).

Українські контратаки, швидше за все, продовжать залучати увагу російських військ до Луганської області та, отже, залишить уразливі місця в захисті ЗС РФ у Харківській області і на південному напрямку.

ЗСУ, ймовірно, намагаються використати зосередження Росії на Сєвєродонецьку для проведення контратак на інших напрямках наступу.

3:49

Стан відомого адвоката, громадського діяча і воїна ЗСУ Масі Найєма, який напередодні отримав важке поранення на фронті, залишається тяжким. Про це повідомив його брат, заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

“Брат живий, його прооперували. У нього важке осколкове поранення голови, численні переломи кісток та внутрішньочерепна гематома. Зараз його стан усе ще важкий, він у медикаментозному сні, на апараті штучного дихання. Лікарі кажуть, що наступні кілька діб будуть вирішальними у його відновленні”, – написав Мустафа в телеграмі.

Після першої

Президент Володимир Зеленський у нічному відеозверненні за підсумками 5 червня розповів про те, що відвідав командні пункти та позиції українських військ у Соледарі (район Бахмута) Донецької області й Лисичанську на Луганщині.

Фото:ОП

“Були в Лисичанську, були в Соледарі. Пишаюся кожним і кожною, кого зустрів, кому тиснув руку, з ким спілкувався, кого підтримав. Дещо привезли військовим. Про це детально не буду.
А дещо привезли від них вам. Це важливо. Впевненість привезли. І міцність. Я бажаю їм здоров’я. Їхнім батькам – уклін. Всім нам – перемоги”, – зазначив Зеленський.

Він також нагадав, що поїхав на Донбас після відвідин Запорізької області. Там Верховний Головнокомандувач теж зустрічався з військовослужбовцями, а також із переселенцями з Маріуполя та мерами деяких тимчасово окупованих міст Запорожжя.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.