ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 102 – 05.06.2022

Вечір

Внаслідок ранкового ракетного удару російських військ по Києву знищено один і постраждали ще кілька цехів Дарницького вагоноремонтного заводу. З’явилися фото:

Вдень

В окупованому Маріуполі “дали газ”. Із дірявої газової труби дзюрить вода.

21:10

ООС: Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні сім атак ворога. На двох локаціях ще тривають бої.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 4 танки;
• 3 артилерійські системи;
• 8 бойових броньованих машин;
• 3 одиниці автомобільної техніки;
• 1 бойовий гелікоптер Ка-52;
• 1 безпілотний літальний апарат.

При цьому окупанти обстріляли більше 20 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 41 цивільний об’єкт, з них: 33 житлові будинки, лікарню, водогін, комбікормовий завод, машинобудівний завод, сільськогосподарське підприємство. В результаті цих обстрілів загинуло 7 цивільних осіб. Дані про загиблих і поранених уточнюються.

20:30

За попередніми даними, біля міста Оріхів Запорізької області ЗСУ збили російський літак. UPD. Росіяни заявляють, що це frendly fire.

20-та година

Воїни 25-ї окремої Січеславської повітрянодесантної бригади ЗСУ в Донецькій області збили російський бойовий вертоліт Ка-52 “Алігатор” – із ПЗРК “Ігла”.

Вечір

Російські хакери зламали трансляцію футбольного матчу Вельс-Україна по ollTV і запустили натомість кремлівську пропаганду. При цьому по ТБ (канал “Індиго”) трансляція іде у звичному вигляді.

Вечір

Під час ранкового обстрілу Києва одна з російських ракет влучила у військовий об’єкт. Про це розповів в ефірі загальнонаціонального телемарафону радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

“Можемо говорити, що це був один об’єкт військової інфраструктури, а інший – об’єкт цивільної інфраструктури”, – сказав він.

Денисенко також заперечив, що на Дарницькому вагоноремонтному заводі, по якому вдарили інші чотири російські ракети, були танки.

Вечір

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: ЗСУ зачистили половину Сєвєродонецька и просуваються далі.

Вечір

Українські сили оборони ліквідували командира так званого 1-го армійського корпусу “ДНР”, російського генерал-майора Романа Кутузова, позивний “Туман”.

Про загибель рашистського командира написали багато російських телеграм-каналів та груп, також цю інформацію поширив пропагандист державної телерадіокомпанії РФ Олександр Сладков.

Вечір

Херсон: повідомляють, що російський солдат летів на авто, на смерть збив двох людей, ще чотирьох відвезли до лікарні.

Вдень

45 оабр та братня 43 оабр знайшли та знищили російських загарбників, які відійшли для перегрупування. Снаряди детонували всю ніч.

18:25

ГШ: На Слобожанському напрямку ворог продовжує обстріли підрозділів Сил оборони зі ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, мінометів і танків. З метою підтримки наступальних дій прискорено відновлює транспортну та залізничну інфраструктури на тимчасово захоплених територіях. Продовжує застосування засобів радіоелектронної боротьби для створення умов, що унеможливлюють використання БпЛА підрозділами наших військ.
На Харківському напрямку ворог вів активну оборону, основні зусилля зосереджував на утриманні зайнятих рубежів та прикордонних районів на північ від міста Харкова. З метою підвищення стійкості оборони проводить інженерно-фортифікаційне обладнання позицій та мінування підступів до них. Для сковування дій Сил оборони веде інтенсивні артилерійські, мінометні обстріли позицій наших підрозділів. Крім того, ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Циркуни, Руські та Черкаські Тишки, Старий Салтів. Завдав ракетних ударів в районі населеного пункту Коротич.
На Слов’янському напрямку зусилля противника зосереджені на продовженні наступу в напрямку населеного пункту Слов’янськ. Ворог обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Чепіль, Дібрівне, Вірнопілля, Довгеньке та Богородичне.
Окупанти безуспішно намагались вести наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Богородичне та Довгеньке.

18:25

Генштаб про події на Донецькому напрямку: ворог завдав авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі в районах міст Слов’янськ та Лисичанськ.
На Лиманському напрямку, за підтримки артилерії, противник відновив наступ в районі населеного пункту Святогірськ, має значні втрати у живій силі, озброєнні і техніці. Веде штурмові дії у напрямку населеного пункту Старий Караван. Бойові дії тривають.
На Сєверодонецькому напрямку ворог обстрілював підрозділи наших військ та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Тошківка, Устинівка з мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню.
На Бахмутському напрямку підрозділи противника здійснювали обстріли районів населених пунктів Комишуваха, Миколаївка, Білогорівка, Покровське та Доломітне. Штурмову та армійську авіацію ворог застосував поблизу Бахмута та Берестового.
Окупанти вели штурмові дії в районах населених пунктів Білогорівка та Миколаївка. Ворог зазнав значних втрат у живій силі та техніці. Успіху не має, бойові дії тривають.
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. Вів обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Зайцеве, Нью-Йорк, Торецьк, Красногорівка, Мар’їнка, Успенівка, Оріхів та Кам’янське. Завдавав ударів з літаків оперативно-тактичної та армійської авіації поблизу Новоселівки, Нью-Йорка, Мар’їнки та Кам’янського.

18:25

На Південнобузькому напрямку окупанти обстрілювали позиції наших військ, намагалися вести контрбатарейну боротьбу. З метою уточнення положення наших підрозділів та корегування вогню вели повітряну розвідку із застосуванням БпЛА. Противник застосував артилерію в районах населених пунктів Миколаїв, Прибузьке, Луч, Благодатне, Широке і Токареве.
Російські окупанти вели штурмові дії в районі населеного пункту Біла Криниця з метою відновлення раніше втраченого положення. Після вогневого ураження Силами оборони України відійшли на раніше зайняті позиції, – зведення ГШ станом на 18:00.

18:25

З вечірнього зведення Генштабу  (за день 5 червня):
На Сіверському напрямку противник вчинив мінометний обстріл цивільної інфраструктури в районі населеного пункту Грем’яч Чернігівської області.

Вдень

57-ма окрема мотопіхотна бригада ЗСУ імені кошового отамана Костя Гордієнка показала на відео прицільне ураження техніки та позицій противника під час боїв у місті Сєвєродонецьк Луганської області.

Коригування точного вогню по цілях між житловими будинками ведеться за допомогою дрона.

Зазначається, що в результаті точної роботи знищено укріплення, дві БМП-1 та легкові автомобілі противника.

Вдень

Близько 14:15 окупанти обстріляли з артилерії місто Бахмут, що на Донеччині. Зазнала руйнування територія сільськогосподарського підприємства.

Вдень

Військовослужбовець ЗСУ, відомий адвокат та громадський діяч Масі Найєм зазнав важкого поранення на Донбасі. Про це повідомив боєць тероборони Олег Сенцов.

“Масі Найєм – важкопоранений, везуть в лікарню. Тримайся, Друже, ми молимося за тебе!” – написав Сенцов у ФБ.

Напередодні

59-та окрема мотопіхотна бригада ЗСУ імені Якова Гандзюка знищує орків разом із їхньою технікою.

Вдень

Відео з камер спостереження Південноукраїнської АЕС, які зафіксували проліт російської ракети над станцією о 5:30 ранку. Ймовірно, це одна з ракет, які влучили сьогодні зранку по Києву.

Ранок

Київ після обстрілу.

14:25

Уранці в неділю чотири ракети вдарили по Дарницькому вагоноремонтному заводу, що на північно-східній околиці Києва, під Броварами. Однак, всупереч повідомленням з РФ, вони не вразили бронетехніку, заявив голова правління “Укрзалізниці” Олександр Камишін.

За його словами, серед залізничників на ДВРЗ один поранений, йому надали медичну допомогу й оперативно приступили до ліквідації наслідків удару. В цьому випадку рух пасажирських поїздів не затримувався, тому “УЗ” не сповіщала про обстріл.

“Але не промовчало російське міноборони. Вони вчергове збрехали, що ціль удару — «поставленные восточноевропейскими странами танки Т-72 и другая бронетехника, размещенные в корпусах вагоноремонтного предприятия».
Офіційно заявляю — на території ДВРЗ немає військової техніки. Цей завод ремонтував піввагони та зерновози, які ми використовуємо для вивозу експортної продукції”, – наголосив Камишін.

Він запросив акредитованих МОУ журналістів відвідати підприємство, щоб усі мали змогу пересвідчитись: Росія вкотре збрехала, “і їхня справжня ціль — економіка України та мирне населення”.

Вдень

Російські танки Т-62 на Херсонщині. Древні, зате з “мангалами”.

Вдень

На світанку Миколаївська область зазнала масованого обстрілу із застосуванням авіації, повідомляють в Оперативному командуванні “Південь”.

Згідно з цим повідомленням, Миколаїв протягом дня було обстріляно тричі: з РСЗВ «Ураган», артилерією 152-го калібру та 203-го. Внаслідок обстрілів загинули троє та ще кілька цивільних осіб отримали тяжкі поранення. Пошкоджено багатоквартирні будинки та приватні автомобілі в житловому районі. Від влучання на територію приватного підприємства сталася масштабна пожежа – вигоріло велике складське приміщення із залишками шроту.

12:50

Із Лисичанська евакуювали 66 людей, з них шестеро дітей, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

“Тихо. Без анонсу. Проїхали бомбосховищами. Вмовили. Військові, поліцейські та ДСНСники змогли знову зробити неможливе – 66 людей вже в безпеці… Гуманітарні вантажі завезені”, – розповів голова області.

Тих, хто залишився, він просить лишатися в укриттях, бо обстріли не вщухають.

Ранок

О 5:30 російська ракета типу “Калібр”, яку запустили по Києву, пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС що на Миколаївщині, – НАЕК “Енергоатом”.

“Наразі Росія продовжує створювати загрози ядерній безпеці українських АЕС та загрожує усьому світу новою ядерною катастрофою. Рашисти досі не розуміють, що навіть найменший уламок ракети, який може потрапити у працюючий енергоблок, може спричинити ядерну катастрофу та витік радіації”, – заявили в “Енергоатомі”.

У відомстві допускають, що ця ракета летіла у бік Києва, де вранці прогриміли вибухи.

Ранок

На світанку Миколаївська область знову зазнала масованого ракетного удару із застосуванням авіації. Дві ракети збиті протиповітряною обороною. З напрямку Чорного моря та з території Росії крилатими ракетами повітряного базування атаковано чорноморське узбережжя Миколаївщини, порти та зерносховища, – ОК “Південь”.

Ранок

Вночі війська РФ обстріляли місто Дружківка на Донеччині. Попередньо, одна людина загинула, ще одна – поранена, передає “Радіо Свобода”.

Від влучання боєприпасу залишилася величезна вирва, деякі будинки зруйновані вщент. Постраждала також церква. Місцеві кажуть: жодних розташувань ЗСУ тут немає.

Ранок

Ракети, які спричинили п’ять вибухів у Києві, були випущені з акваторії Каспійського моря, з літаків Ту-95. Про це повідомило командування Повітряних сил ЗСУ.

Близько 06.00 військовослужбовцями підрозділу зенітних ракетних військ повітряного командування “Центр” було виявлено ракети та обстріляно; над Обухівським районом було знищено одну крилату ракету, йдеться в повідомленні.

Ворожі ракети у столиці вдарили по об’єктах “Укрзалізниці”, розповів радник керівника ОП Сергій Лещенко.

Ранок

Завдяки успішній контратаці українські військові за останню добу відкинули російських окупантів, зараз під контролем ЗСУ – майже половини міста Сєверодонецьк. Про це розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в ефірі телемарафону.

“Так, у нас була дійсно важка ситуація, росіяни контролювали близько 70% міста, але протягом останніх двох днів їх відкинули, місто нині умовно поділено навпіл”, — сказав Гайдай.

Він зазначив, що ворог втратив значну кількість особистого складу, вісім окупантів потрапили в полон до ЗСУ. Полонені розповіли, що командування армією поставило перед російськими військовими на Донбасі завдання – до 10 червня взяти Сєверодонецьк або “дорогу життя”, тобто трасу Лисичанськ-Бахмут.

Ранок

Контратаки українських сил у Сєверодонецьку за минулу добу звели нанівець оперативний імпульс, якого росіяни набули за рахунок концентрації бойових підрозділів та вогневої міці, – міністерство оборони Великої Британії з посиланням на розвідку.

Ранок

ОГП: станом на ранок 5 червня більше ніж 729 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 262 дитини загинули та понад 467 поранені.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

3 червня внаслідок потрапляння ворожого снаряду в будинок в місті Гірське Сєвєродонецького району Луганської області отримав поранення несумісні з життям 13-річний хлопчик.

Напередодні

Нацгвардійці у Донецькій області мінометним вогнем знищили ворожу БМП та майже весь взвод окупантів, вивели з ладу ще сім одиниць бойової техніки противника.

“Загарбники, що невпинно намагаються взяти під контроль українські землі, цього разу були змушені ховатися по кущах, однак це їм не допомогло. Мінометна батарея Нацгвардії не вперше грає у схованки з окупантом та цього разу “знайшла” близько 20 російських солдат, а також 8 одиниць бойової техніки. Чотири БТР-82, дві МТЛБ та один Т-72 були виведені з ладу, а одна БМП-2 більше ніколи не зможе спричинити біль українській землі”, – повідомили в НГУ, додавши відео.

8:45

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 05.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – приблизно 31 150 (+100) осіб ліквідовано;
  • танків – 1 381 (+5) одиниць,
  • бойових броньованих машин – 3 392 (+13),
  • артилерійських систем – 686 (+6),
  • РСЗВ – 207,
  • засобів ППО – 95,
  • літаків – 210,
  • гелікоптерів – 175,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 548 (+8),
  • крилатих ракет – 122,
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 360 (+23),
  • спеціальної техніки – 53 (+1).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 4 червня)

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Бахмутському напрямку.

8:25

Київська ОВА: Сьогодні зранку над Обухівським районом силами Протиповітряної оборони збита ворожа ракета.
Попередньо – жертв та руйнацій немає. Інформація уточнюється.

8:10

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: “Ніч та ранок напружені – постійні повітряні тривоги. Під ворожі обстріли знову потрапив Криворізький район. Артилерія окупанта ударила по Зеленодольській громаді”, – написав голова обласної військової адміністрації в телеграмі.

За його даними, ж руйнування житлових будинків у двох селах. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

7:15

Південнобузький напрямок: в очікуванні наступальних дій наших військ, у визначеному районі противник провів мінування узбережжя річки Інгулець, повідомляє ГШ ЗСУ про події 4 червня.

Також ворог розгорнув на Миколаївському напрямку до двох реактивних та двох батарей ствольної артилерії Намагався відновити свої втрачені позиції на напрямку Сухого Ставка й Лозового. Зазнав значних втрат та відійшов.

7:15

Ізюмський та Слов’янський напрямки: угруповання противника напередодні завершили перегрупування військ. Визначені підрозділи ведуть наступ у напрямках Довгеньке–Долина та Бражківка–Вірнопілля, – ГШ ЗСУ.

7:15

Зі зведення ГШ про події 4 червня: на Харківському напрямку підрозділи противника продовжують зосереджувати основні зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні подальшого просування наших військ до державного кордону. Противник не припиняє вогневе ураження позицій наших військ поблизу міста Харкова.
Російські окупанти застосували фосфорні боєприпаси у районі населеного пункту Черкаські Тишки.

7:15

Донецький напрямок: підрозділи ЗС РФ зосереджують основні зусилля на веденні наступальних дій з метою оточення наших військ у районах міст Сєверодонецьк і Лисичанськ та блокування основних логістичних шляхів.

Відповідно до зведення Генерального штабу ЗСУ, на Сєверодонецькому напрямку окупанти, за підтримки артилерії, ведуть штурмові дії у місті Сєвєродонецьк, контролюють східну частину міста.

Крім того, з метою захоплення панівних висот, противник намагається вести наступ у напрямку Ниркове–Миколаївка.

Ситуація в районі сіл Ниркове та Миколаївка (район виділений червоним)

На Лиманському напрямку ворог веде наступ у напрямку Святогірська, намагається витіснити наші війська на правий берег річки Сіверський Донець.

На Бахмутському напрямку, для доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат ворог перекинув понад 20 одиниць озброєння та військової техніки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти здійснюють вогневе ураження переднього краю оборони та тилових районів наших військ, з метою сковування наших підрозділів та недопущення їх перегрупування.

Сьома година

У Києві близько 6-ї години ранку прогриміли вибухи. Мешканці районів ближче до північно-східної околиці бачать стовпи чорного диму.

“Кілька вибухів у Дарницькому та Дніпровському районах столиці. Служби вже працюють на місці. Більш детальна інформація — згодом”, — написав у телеграмі мер Віталій Кличко.

Невдовзі він додав: “На даний момент жертв у результаті ракетних ударів по об’єктах інфраструктури немає. Одну постраждалу особу госпіталізували. Служби ще працюють на місцях, що зазнали атаки”.

У деяких телеграм-каналах поширили відео прольоту крилатих ракет над містом та наслідки ударів по двох локаціях неподалік, за кілька кілометрів одна від одної.

6:40

“Нічний авіаракетний удар по Краматорську. “Звільняють” нас від промисловості. За попередньою інформацією, без жертв, але серйозні пошкодження на двох підприємствах міста”, – поінформував міський голова Краматорська Олександр Гончаренко.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.