ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 105 – 08.06.2022

Після 23-ї

ПС ЗСУ: Від початку повномасштабної війни з Росією Повітряні сили України здійснили понад 1100 групових авіанальотів по колонах техніки, позиціях, живій силі та логістичних центрах російських окупантів.

8 червня ударна авіація ПС  Збройних сил України завдала ракетно-бомбових ударів по окупаційних військах. Знищено щонайменше 10 одиниць бойової броньованої техніки та близько двох десятків росіян.
В свою чергу зенітні ракетні війська Повітряних сил уразили два безпілотні літальні апарати “Орлан-10”. Ще сім БпЛА цього типу знищила протиповітряна оборона Сухопутних військ.

22-га година

Зі звернення президента Володимира Зеленського: “Сєвєродонецьк за підсумками й цієї доби, вже 105-ї доби повномасштабної війни, залишається епіцентром протистояння на Донбасі. Захищаємо наші позиції та завдаємо ворогу відчутних втрат. Це дуже жорстока битва, дуже важка. Мабуть, одна із найважчих за цю війну. Я вдячний кожному й кожній, хто обороняється на цьому напрямку. Багато в чому саме там зараз вирішується доля Донбасу”.

Зеленський повідомив, що підписав указ про нагородження українських захисників. Він нагородив 285 бійців, з них 68 – посмертно.

Вечір

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай: “Орки контролюють більшу частину Сєвєродонецька. Промзона – наша, рашистів там немає. Бої точаться тільки на вулицях всередині міста”.

За словами Гайдая, більше 90% області тимчасово знаходиться під окупацією Росії. Водночас місто Лисичанськ повністю під українським контролем.

Вечір

Російський офіцер про українських військовополонених:
“Є такі військові ЗСУ, що ти з ним спілкуєшся – і таке враження, що не вони в нас у полоні, а ми в них. Зухвалі, не відчувають ні болю, нічого”.

21:30

ООС: українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні сім атак ворога. На одній локації ще триває бій.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 3 танки;
• 2 бойові броньовані машини;
• 4 одиниці автомобільної техніки;
• 6 безпілотних літальних апаратів (типу “Орлан-10”).

Окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 28 цивільних об’єктів, з них: 21 житловий будинок, 2 школи, установу виконання покарань, сільськогосподарське підприємство, бджільницьке господарство, електротрансформатор залізничної станції.
В результаті цих обстрілів загинули 4 цивільні особи, 6 отримали поранення. 

Вечір

Військовослужбовці 30-ї механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького на Донбасі спалили російську бойову машину піхоти.

Вечір

На посаду так званого “глави уряду ДНР” призначений громадянин Росії Віталій Хоценко.

Вечір

Маріонетковий ватажок “ДНР” Денис Пушилін звільнив так званий “уряд”, зокрема його “главу” Олександра Ананченка.

Вечір

На території окупованого Криму за 8 кілометрів від адміністративної межі з Херсонською областю Росія розгорнула ракетні комплекси “Іскандер – М”, повдіомив речник Міноборони України Олександр Мотузяник. За його словами, зберігається загроза нанесення ворогом з території ТОТ АР Крим ракетних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України.

Вечір

Державне бюро розслідувань порушило кримінальну справу щодо народного депутата України Олексія Ковальова, обраного від “Слуги народу”, за колабораційну діяльність.

Оперативники встановили, що депутат співпрацює із загарбницькими силами Російської Федерації на тимчасово окупованій території Херсонської області. Підконтрольні йому підприємства постачають харчову продукцію до тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим з подальшою реалізацією на території РФ і завозять на Херсонщину паливно-мастильні матеріали з анексованого Криму. Також депутат забезпечує розміщення особового складу сил загарбників у підконтрольному йому санаторію, що розташований у місті Гола Пристань Херсонської області.

“Більше того, на своїй сторінці в одній із соціальних мереж депутат сам розповідає, що співпрацює з окупантами та вважає, що Росія на Херсонщині надовго”, – наголосили в ДБР.

Читайте також:
“Росія тут серйозно і назавжди”: обраний від “Слуги народу” нардеп Ковальов підтримав окупантів на Херсонщині

18:45

На Сіверському напрямку ворог через кордон обстріляв з мінометів цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Ходине, Рижівка та Велика Писарівка Сумської області. Окрім того, противник виконував провокативні прольоти армійської авіації вздовж державного кордону України, – ГШ ЗСУ.

18:45

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Слов’янському напрямку українські військові успішно протидіють спробам ворога покращити тактичне положення в напрямку міста Слов’янськ. Окупанти зосереджують зусилля на підготовці для подальших наступальних дій. Противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Вільного, Адамівки, Долини і Тетянівки. Завдав авіаудару по Слов’янську.
Українські воїни ведуть оборонні бойові дії в районі населеного пункту Довгеньке.

На Сєвєродонецькому напрямку російські окупанти обстрілювали цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Привілля, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Воронове, Тошківка, Гірське та інших.

На Бахмутському напрямку – ворог обстріляв з артилерії райони населених пунктів Комишуваха, Врубівка, Миколаївка, Семигір’я і Нью-Йорк. Штурмова та армійська авіація противника завдала авіаударів неподалік Нової Кам’янки, Покровського та Клинового.

Захисники України завдали російським окупантам значних втрат у живій силі та техніці під час ворожого штурму поблизу Берестового. Бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках російські окупаційні війська обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Піски, Красногорівка, Вугледар, Микільське та інших. Також противник застосував штурмову авіацію неподалік Мар’їнки і Кам’янки.

На Слобожанському напрямку ворог зосереджував зусилля на утриманні зайнятих рубежів. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Уди, Питомник, Ртищівка, Іванівка, Гусарівка та інших.

На Південнобузькому напрямку обстановка залишилась без суттєвих змін. Ворог намагається утримати займані позиції та не допустити перегрупування і посилення підрозділів Сил оборони. Застосовував артилерію в районах Великої Костромки, Любомирівки і Новомиколаївки, а штурмову та армійську авіацію – в районах населених пунктів Олександрівка, Князівка і Новоданилівка.

Вдень

Речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник на брифінгу:

На Запорізькому напрямку російський агресор нарощує систему вогню. Зокрема, у районі Василівки (35 км на південь від Запоріжжя) розгорнуто до 30 ворожих танків Т-62 як довготривалі вогневі точки.

За його словами, на Бахмутському напрямку ЗСУ стримують штурм на підступах до Комишувахи, яку противник прагне взяти під повний контроль.

На Авдіївському, Курахівському та Новопавлівському напрямках противник веде вогонь уздовж усієї лінії протистояння, застосовує авіацію та артилерійські системи. Його метою є сковування наших військ та запобігання перекидання оборонців на інші напрямки.

Речник МОУ поінформував, що на Харківському напрямку росіяни намагаються не допустити подальшого просування українських військ, для чого розмістили додаткові сили біля с. Веселе (17 км від Харкова), туди приїхала одна батальйонно-тактична група з Центрального військового округу. Не припиняється вогонь у бік Харкова.

На Словʼянському напрямку ЗСУ перешкоджають підготовці наступу загарбників, зауважив Мотузяник. За його словами, ворог веде розвідку безпілотниками, а також відновлює пошкоджену транспортну інфраструктуру на захоплених територіях, щоб покращити логістику. Зокрема, залізничні війська намагаються навести наплавний залізничний міст в районі Купʼянська-Узлового.

Вдень

Війська Росії близько 12-ї години обстріляли прикордонне село Шосткинського району на Сумщині. Вони відкрили вогонь з боку російського пункту пропуску “Троєбортне”, повідомили в пресслужбі Держприкордонслужби України.

Кілька ворожих боєприпасів влучили у приміщення підрозділу ДПСУ, яке було відкрите у 2015 році для тримання незаконних мігрантів. В час повномасштабного вторгнення росії в Україну воно не використовувалося.

Окупанти вели вогонь по Сумській області і вранці. Внаслідок обстрілу було пошкоджено шість приватних будинків, господарча споруда, автомобіль та лінія електромережі.

За попередніми даними, ворог вів вогонь із САУ.

Вдень

У Запорізькій області на лінії фронту відбувся обмін тілами загиблих військових між Україною та Росією за формулою “50 на 50”.
Як повдіомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, із 50-ти наших захисників 37 – героїчні оборонці Маріуполя.

Операція з обміну проводилась МінТОТ, ГШ ЗСУ, ГУР МОУ, СБУ та іншими силовими структурами України.

Вдень

Хакери зламали російську радіостанцію “Коммерсантъ FM” – слухачі у прямому ефірі могли почути Гімн України, антивоєнну пісню лідера групи “Ногу свело” Макса Покровського, якого в Росії почали переслідувати за політичну позицію, композицію “Червона калина” у виконанні Андрія Хливнюка.

Вдень

Сухопутні війська ЗС України показали знищення складу боєприпасів та реактивних систем залпового вогню “Град”.

Заходьте за посиланням “Дивіться на Facebook”:

Вдень

У мережі показали відео, як штурмовики Су-2516-ї окремої бригади армійської авіації відпрацювали по позиціях ворога.

Вдень

Кілька залпів зі швецького гранатомета АТ4 – і техніка росіян перетворюється на купу заліза.
Тільки каска окупанта якимсь чудом вціліла. А от сам окупант не вцілів.

Напередодні

У мережі з’явилися фото з патрульним кораблем проєкту 22160 “Василий Быков”, яке було зроблено у бухті тимчасово окупованого Севастополя. Так, на вертолітному майданчику корабля можна розглянути сухопутний ЗРК “Тор”. Світлину опублікував журналіст Олександр Коваленко.

“Корабель російської чорноморської флотилії проєкту 22160 розмістив на посадковому майданчику гелікоптера ЗРК “Тор”, для захисту від атак з повітря. Мабуть, у чорноморській операційній зоні в окупантів із ППО все зовсім погано”, – йдеться в коментарі.

13-та година

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час виступу з трибуни Європарламенту закликав надати Україні статус кандидата на вступ в ЄС, в іншому разі президент РФ Володимир Путін отримає меседж, що може “безкарно йти далі”.

Про це повідомляє в середу, 8 червня, “Європейська правда”.

“Українцям дуже важливо почути меседж від Європи, що те, що ви робите – це не намарно, і ми бачимо ваше протистояння. Якщо 24 червня (день саміту лідерів ЄС – “Н)  ми не отримаємо цей меседж – цей меседж отримає Путін, і він зрозуміє, що тепер він може безкарно йти далі”, – сказав Стефанчук.

Він наголосив, що в Україні чітко усвідомлюють, що це “це лише статус кандидата”, і готові працювати на європейському треку “швидко і якісно” далі.

“Ми гарантуємо, що ми, отримавши цей імпульс, політичний посил, готові працювати далі. Але готові це зробити швидко і якісно – як ми зробили, заповнивши опитувальник на вступ до ЄС”, – сказав спікер Верховної Ради.

Вдень

ВПС США опублікували фото завантаження РСЗВ у транспортний літак.

Вдень

Російські окупанти скаржаться на погане забезпечення та великі втрати у своїх лавах, через що не хочуть йти у наступ. Чергове перехоплення опублікувала українська розвідка.

Вдень

Ще раз про “тік-ток воїнів”. Битва кадировців із кущами на відео.

Російські військові за тиждень викрали близько 20 жителів окупованого Енергодару Запорізької області. Водночас 11 з них — це працівники ЗАЕС, повідомляє в Telegram-каналі Енергоатом.

Вдень

Звуки вибухів і стрілянини, що доносяться до жителів Одеси та сусідніх міст, пов’язані з навчаннями ЗСУ, повідомив речник обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Ранок

У Миколаївській області за добу внаслідок обстрілів російською армією поранення дістали 13 людей, повідомила голова обласної ради Ганна Замазєєва.

Ранок

У вівторок, 7 червня, повернули з тимчасово окупованих територій двох підлітків — Івана Матковського та Максима Бойка. Вони студенти Маріупольського будівельного коледжу, повідомила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

11-та година

СБУ: Одна з останніх спецоперацій – знешкодження російської агентури, яка готувала теракти на півдні України. Зокрема, СБУ затримала ворожого агента, який розвідував дислокацію артилерії та спецпідрозділів ЗСУ на південному фронті.

На Рівненщині контррозвідка СБУ затримала ворожого агента, який за вказівкою загарбників збирав установчі дані українських захисників.

У Хмельницькому затримано “розконсервованого” агента ФСБ РФ. Зрадник збирав розвіддані для здійснення ракетних ударів по стратегічним об’єктам регіону.

Напередодні

Канадські добровольці, що воюють на боці України в Херсонській області, ліквідували двох російських найманців із приватної військової кампанії “Вагнера”.

Десята година

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 08.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – приблизно 31500 (+140) осіб ліквідовано;
  • танків – 1393 (+3) одиниці,
  • бойових броньованих машин – 3429 (+13),
  • артилерійських систем – 703 (+9),
  • РСЗВ – 213 (+6),
  • засобів ППО – 96 (+0),
  • літаків – 212 (+0),
  • гелікоптерів – 178 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 559 (+6),
  • крилатих ракет – 125 (+0),
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2406 (+1) од,
  • спеціальної техніки – 53.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 7 червня)

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Слов’янському напрямку.

Ранок

У ніч проти 8 червня російські окупанти знову обстріляли Харків. Цього разу вони “демілітаризували” супермаркет і виробничий об’єкт.

Як розповіли в ДСНС, внаслідок нічного обстрілу спалахнули пожежі. Загалом їх у місті було сім.

Серед інших виїздів, чотири рази рятувальники виїздили в місця влучання ворожих боєприпасів, проте пожеж там виявлено не було. В цих випадках сталось часткове руйнування конструкцій приватних будинків, гаражних боксів, постраждали дві людини (Шевченківській район Харкова), а також “постраждав фасад торговельного об’єкту в Індустріальному районі”.

Ранок

Російські ЗМІ повідомляють, що понад тисячу українськиї військовослужбовців, котрі утримували металургійний комбінат “Азовсталь”, етаповано для проведення “слідчих дій” на територію РФ. Найближчим часом слідство має намір відправити до Росії ще частину українських військовополонених. У Москві вже можуть перебувати понад 100 осіб.

Ранок

Вночі Миколаїв знову зазнав обстрілів.

Напередодні внаслідок обстрілів селища Засілля Первомайської громади загинуло дві людини.

Ранок

У Харкові ніч минула з обстрілами, але без постраждалих. Загорілись гаражні кооперативи, супермаркет, нежитлові приміщення. По області обстрілювали Харківський і Чугуївський райони. Загалом за добу загинули чотири людини, ще 11 постраждали, йдеться у зведенні ОВА.

Ранок

Як стало відомо, на Запоріжжі російські окупанти розстріляли залізничникаРомана Семененка, який в тимчасово окупованих Пологах на Запоріжжі приєднався до руху спротиву.

“За інформацією одного з побратимів, окупанти вистежили Романа й арештували. Катували й допитували, вимагаючи розкрити інформацію про схрон зброї та місцезнаходження старшого брата, який разом з іншими пологівчанами протидіяли ворогам у Запорізькій області. Роман не зізнався й нікого не здав. 4 травня його розстріляли…” – йдеться в повідомленні Укрзалізниці.

6:51

Особовий склад противника деморалізований. За наявною інформацією, у підрозділах зі складу 106-ї та 76-ї повітряно-десантних дивізій військовослужбовців, які відмовились від подальшої участі у бойових діях повертають з Луганської області на територію РФ, – зведення Генштабу ЗСУ.

6:51

За планом проведення перевірки, до 11 червня 2022 року в збройних силах Республіки Білорусь відпрацьовуються питання створення ударних угруповань на одному з напрямків та перевірка готовності транспортної інфраструктури до перевезення підрозділів, – ГШ ЗСУ.

6:51

Зі зведення Генерального штабу ЗС України станом на 6:00:

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. З метою недопущення просування наших військ продовжує мінування місцевості.

На Слов’янському напрямку противник веде штурмові дії з метою покращення тактичного положення. Для недопущення проведення контрнаступу наших військ проводить інженерне обладнання вогневих позицій в районі населеного пункту Ізюм.

На Лиманському напрямку противник здійснив спробу розвідки боєм у напрямку населеного пункту Райгородок, успіху не мав, відійшов.

На Сєвєродонецькому напрямку наші воїни успішно стримують штурм в місті Сєверодонецьк, бойові дії тривають. В районі населеного пункту Тошківка наступ противника успіху не мав. Ворог також намагався просунутися на напрямку населеного пункту Устинівка, але українські захисники відкинули окупантів.

Устинівка на карті бойових дій

На Бахмутському напрямку противник збільшив інтенсивність застосування оперативно-тактичної та армійської авіації. Вів обстріли позицій наших підрозділів із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Покровське, Берестове, Золоте-4, Врубівка, Травневе, Яковлівка і Доломітне. Завдав авіаударів вертольотами Ка-52 в районах населених пунктів Покровське, Відродження і Яковлівка.
В районі населеного пункту Нагірне, в результаті вогневого ураження, завданого українськими воїнами, ворог відійшов на раніше займані позиції.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках з метою сковування дій наших військ та недопущення перекидання резервів Сил оборони на інші напрямки противник здійснював інтенсивний вогневий вплив по позиціях наших підрозділів в районах населених пунктів Піски, Нью-Йорк, Любомирівка, Авдіївка, Новобахмутівка, Новоселівка, Вугледар, Оріхів, Комишуваха, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Опитне. Завдано авіаційного удару по Нью-Йорку та ракетного – по населеному пункту Курахове.

На Південнобузькому напрямку противник веде позиційну оборону. Зафіксовано артилерійські обстріли по районах населених пунктів Миколаїв, Долина, Таврійське, Кульбакине, Біла Криниця, Трудолюбівка, Благодатне, Луч та Тополине.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.