ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 104 – 07.06.2022

Вечір

Відповідно до звіту Конгресу США, з 24 лютого до початку червня Сполучені Штати надали Україні:
> ПТРК 6500 Javelin
= 20000 гранатометів AT4
> ПЗРК 1500 Stinger
= 108 гаубиць М777 і 220 000 снарядів до них
= 121 тактичний ударний безпілотник Phoenix Ghost
= 700 безпілотників-камікадзе Switchblade (модифікації не вказані)
> 200 бронетранспортерів М113
≈ сотні бронеавтомобілів Humvee
= 20 вертольотів Мі-17
≈ 7500 одиниць стрілецької зброї та 50 млн набоїв до неї
= 4 РСЗВ HIMARS

22:25

ООС: Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 11 атак ворога. На двох локаціях ще тривають бої.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили:
• 3 танки;
• 5 артилерійських систем;
• 2 бойові броньовані машини;
• 13 одиниць автомобільної техніки;
• 3 склади з боєприпасами;
• 2 безпілотні літальні апарати (типу “Орлан-10”).

При цьому окупанти обстріляли більше 16 населених пунктів в Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 39 цивільних об’єктів, з них: 36 житлових будинків, школу, дитячий садок, лінію електропередач.
Унаслідок цих обстрілів загинула одна цивільна особа, шестеро отримали поранення.

Вечір

Українські військовослужбовці знищили спостережний пост та два склади з боєприпасами російських окупантів, повідомила пресслужба оперативно-тактичного угруповання “Схід”.

“Сьогодні, 7 червня, наші воїни знищили спостережний пост та два склади з боєприпасами російських фашистських сил”, – йдеться в повідомленні.

Втрати ворога складають:

особового складу – 56
мінометів – 1
автотранспорту – 12
паливозаправників  – 1
спеціальна техніка – 1

Вечір

За попередніми даними, від вибуху в ресторані “Ностальжі” в тимчасово окупованому Херсоні постраждав персонал.

Про це пише депутат облради, радник голови ОВА Сергій Хлань: “Звісно, шкода звичайних людей, але що інше ви чекали від “руского міра”? Але тут питання трошки ширше. Місто ОКУПОВАНЕ, і для кого взагалі відкрили ці ресторани? Для людей, які сидять вдома і рахують останні копійки? В місті, де дефіцит їжі і медикаментів. Наразі гроші на ресторани в Херсоні є лише у російських офіцерів”.

Вдень

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон виступив проти того, щоб світові лідери підштовхували Зеленського до поганої мирної угоди з Путіним.

Напередодні

Коли російські військові намагалися захопити миколаївський аеропорт, на їхньому шляху стали оператори 73-го морського центру спеціального призначення імені кошового отамана Антіна Головатого. Разом із бійцями тероборони та Нацполіції воїни ССО не просто втримали летовище, а відкинули ворога і нанесли йому чималі втрати.

Про невідомі подробиці  оборони аеропорту Миколаєва розповів безпосередній учасник тих події – військовослужбовець Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Вдень

Польща підписала з Україною найбільший для свого оборонно-промислового комплексу контракт за останні тридцять років.

Прем’єр Матеуш Моравецький не розкрив деталей угоди, але, як стверджувало видання Dziennik з посиланням на джерела, йдеться про угоду на суму майже 3 мільярди злотих (майже 630 мільйонів доларів) на постачання близько 60 польських самохідних артилерійських гаубиць AHS Krab на додачу до тих 18, які вже передала Польща.

Після 18-ї

Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України і не полишає спроб встановити контроль над містом Сєверодонецьк, ідеться у вівторок, 7 червня, у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Протягом дня ворог обстріляв населені пункти Сеньківка Чернігівська області, Сопич, Константинівка, Старі Вирки та Велика Писарівка Сумської області.

На Харківському напрямку противник веде бої з метою утримання зайнятих рубежів, продовжує обстріли наших військ, мінує місцевість.

На Слов’янському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на підготовці військ до наступу на місто Слов’янськ. Обстріляв райони населених пунктів Велика Комишуваха, Долина, Курулька, Грушуваха, Червона Поляна та Шнурки.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог обстрілював підрозділи наших військ та цивільну інфраструктуру із ствольної  та реактивної артилерії в районах населених пунктів Лисичанськ, Борівське та Метьолкіно.

На Бахмутському напрямку українські воїни успішно стримують штурмові дії в районі населеного пункту Комишуваха. Також, безуспішними виявилися ворожі спроби штурму у напрямку Світлодарська та Вуглегірської ТЕС.

Біля Нагірного, наші захисники завдали вогневого ураження підрозділам окупантів. Після невдалої спроби штурму, ворог відійшов на позиції, що займав раніше.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти активних бойових дій не вели.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджував на веденні розвідки, утриманні займаних рубежів та відновленні втрачених позицій. Крім того ворожі підрозділи, вогнем артилерії, намагаються не допустити створення сприятливих умов для ведення контрнаступу нашими військами у Херсонській та Миколаївській областях.

Вдень

Служба безпеки України зазначає, що російські окупанти потерпають не лише від українських захисників, але й від спеки – у своїй утепленій формі. Відповідне перехоплення поширив пресцентр СБУ.

Як свідчать телефонні розмови, настання червня стало справжнім “сюрпризом” для загарбників. Адже вони розраховували захопити Україну ще в лютому і потрапили на нашу територію в утепленій формі, а нове обмундирування їм ніхто не завозить.

“Поставка воды прекратилась. Мы без воды сидим. В последнее время жарко. Тут уже и жара, и пацаны тоже все в а*уе сидят. Морально подавлены. И форма, которая осенняя была, так и есть”.

Днями загарбники чекали заміну для себе, але “в итоге х*й – сидим дальше”.

Після 16-ї

Російські окупаційні війська обстріляли Харків: в одному із житлових районів загинула людина, ще троє поранені, – міський голова Ігор Терехов в ефірі національного телемарафону.

Вдень

Як визначили в міській раді Маріуполя, населення міста скоротилося вп’ятеро.

200 тисяч маріупольців виїхали у безпечніші регіони України, 50−70 тисяч осіб перебувають у приазовських селах або на тимчасово окупованих територіях сходу та півдня України.

Приблизно 47 тисяч осіб депортували на територію Росії та Білорусі, а понад 22 тисячі маріупольців вбили російські загарбники.

Наразі щонайменше 100 тисяч маріупольців досі перебувають у зруйнованому місті та позбавлені базових побутових умов.

Вдень

На Харківщині війська РФ прикриваються жителями Ізюма як “живим щитом”, розповів міський голова Валерій Марченко в ефірі  національного телемарафону.

“На даний час виникає таке враження, що російські війська місцевими жителями прикриваються як живим щитом. Забороняють виїзд з міста, евакуацію. Багато людей хочуть виїхати на територію, підконтрольну Україні, але все більше випадків, що росіяни не випускають людей з міста”, – цитує Марченка “Радіо Свобода”.

За його даними, в окупованому Ізюмі залишаються приблизно 13-15 тисяч людей.

Вдень

У Херсонській області російські загарбники утримують у катівнях близько 600 людей. Крім того, викрадених мешканців області вивозять у Крим, – постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

Ранок

Легіон “Свобода Росії”, який воює у складі ЗСУ, зняв “зсередини” свій бій на Луганщині з пораненням бійця.

Ранок

Як стало відомо нещодавно в Луганській області бійці 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ Збройних сил України у 12-годинному бою ліквідували понад пів сотні російських військових із 104-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії ЗС РФ та знищили ворожу техніку (“зірвали плани ворога і не дали йому розвинути наступ”, ідеться в повідомленні 80 одшбр).

Під час бою особливо відзначилися старший лейтенант Олександр Чавдар та старший солдат Олег Дубич, які отримали осколкові поранення, проте відмовилися від евакуації в медзаклад і продовжували вести вогонь доти, доки ворог не відступив.

Ранок

ОГП: станом на ранок 7 червня 2022 року більше ніж 730 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 263 дитини загинули та понад 467 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

3 червня на пляжі в м. Маріуполь Донецької області двоє людей загинуло через вибух міни. Один із загиблих – хлопчик 8 років.

Ранок

Міністр оборони РФ Шойгу заявив, що в російському полоні перебувають 6489 українських військових. Дані потребують підтвердження з боку України.

Читайте також:
У полоні перебувають понад 2,5 тисячі бійців з “Азовсталі”, – Зеленський

Ранок

Обмін загиблими військовослужбовцями: до Києва прибули тіла захисників “Азовсталі”. Про це повідомили в Асоціації родин захисників “Азовсталі”.

Патронатна служба полку НГУ “Азов” зустріла та разом із лікарями провела огляд та опис тіл. Серед тіл загиблих третина – бійці “Азову”. Належність інших тіл до різних підрозділів з’ясовують.

Наразі судмедексперти ведуть роботи, які за часом, попередньо, можуть тривати до трьох місяців.

Родини загиблих покличуть на експертизу та процедуру упізнання.

Ранок

Європейський Союз завершив поставку 90 автомобілів органам системи внутрішніх справ та офісу генерального прокурора України на суму майже 2 мільйони євро.

Ранок

У Маріуполі російські загарбники цинічно під музику роздають “гуманітарну допомогу” на площі перед зруйнованим ними драматичним театром, повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

“Задля створення наповпу анонсували видачу гуманітарки, яку після бравурного спічу віддали людям.

Музика. Російські військові та посадовці, які фотографують руїни. Люди в чергу за гуманітаркою. І нескінченні відео про “покращення” з вірного ракурсу спиною до руїн Драм театру. Лють. Просто Лють”, – прокоментував Андрющенко.

Після 11-ї

Мешканці Запоріжжя чули вибух о 7:30 ранку. Це українські воїни збили ворожу ракету, повідомив секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

Ранок

Окупанти демонтують стелу “Маріуполь”, щоб замінити її “нормальным русским названием”.

10:40

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – приблизно 31 360 (+110) осіб ліквідовано;
  • танків – 1 390 (+4) одиниці,
  • бойових броньованих машин – 3 416 (+16),
  • артилерійських систем – 694 (+4),
  • РСЗВ – 207,
  • засобів ППО – 96 (+1),
  • літаків – 212 (+1),
  • гелікоптерів – 177 (+2),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 553 (+2),
  • крилатих ракет – 125 (+3),
  • кораблів/катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 405 (+10),
  • спеціальної техніки – 53.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 6 червня)

Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Слов’янському напрямку.

Ранок

Сумщина. Російський ворог через кордон обстріляв місто Середина-Буда.
Обстріл почався близько п’ятої ранку, було сім пострілів з міномета, за ним відкрили й артилерійський вогонь. Щонайменше шість будинків, господарча споруда та гараж пошкоджені, вирують пожежі. Пошкоджена також і лінія електропередач.
Попередньо, загиблих та поранених серед місцевого населення немає, – голова ОВА Дмитро Живицький.

Ранок

Командування Сил спеціальних операцій ЗС України показало знищення російської бойової машини піхоти БМП-2. Для цього наші воїни використали ручну реактивну протитанкову гранату (одноразовий гранатомет) РПГ-18 “Муха”.

Ранок

На Донеччині минулої доби були обстріли всієї лінії фронту зі стрілецької зброї, танків, артилерії, мінометів, РСЗВ «Град», «Смерч», «Ураган». Ракетні удари по Кураховому та Авдіївці, касетні боєприпаси — по Миколаївці. Під ворожим вогнем ще вісім населених пунктів.
Пошкоджено 26 об’єктів, загинуло троє людей, з них одна дитина, поранено шестеро, у тому числі дві дитини.

Ранок

Окупанти зранку обстріляли Миколаїв.

Вночі були обстріли Баштанської територіальної громади – загинули дві людини, одна людина поранена. Пошкоджені адмінприміщення РВА та районної ради, міської ради, стадіон та спортивна школа.

Ранок

Російські військові досягли успіхів на Попаснянському напрямку протягом травня, але зараз її просування у цьому районі застопорилося, інформує пресслужба міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

Зазначається, що протягом вихідних українські сили відбили частину Сєвєродонецька, хоча російські війська, ймовірно, продовжують окупувати східні райони міста.

Ширший план Росії, ймовірно, як і раніше, полягає у тому, щоб відрізати район Сєвєродонецька з півночі і з півдня.

Повідомлення про важкі артилерійські обстріли в районі Ізюма свідчать про те, що Росія готується докласти нових зусиль на північному напрямку.

7:05

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слов’янському напрямку противник зосереджує основні зусилля на продовженні наступу на напрямках населених пунктів Ізюм та Слов’янськ. Намагається просунутись у напрямку населених пунктів Довгеньке і Долина.
Ворог обстрілює позиції наших військ у районах населених пунктів Базалівка, Бражківка, Грушуваха. З метою уточнення положення наших підрозділів та корегування вогню артилерії здійснює повітряну розвідку з застосуванням БпЛА.

На Донецькому напрямку, окрім артилерійських обстрілів, ворог завдав авіаударів із літаків та вертольотів. Основні зусилля агресор зосередив на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.

На Лиманському напрямку противник активних бойових дій не вів. Завдав ракетного удару по населеному пункту Миколаївка за 4 км на схід від Слов’янська.

Ворог продовжує штурм міста Сєвєродонецьк, бойові дії тривають. Наші воїни завдають противнику втрат.

На Бахмутському напрямку українські війська успішно протидіяли і відбили наступ противника у напрямках населених пунктів Нагірне, Берестове, Криничне, Роти.

З метою посилення угруповання на напрямках Попасна, Миколаївка ворог здійснює передислокацію підрозділів.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних бойових дій не вів.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на покращенні свого тактичного положення, утриманні зайнятих рубежів, поповненні боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів. Українські гелікоптери завдали ударів по скупченнях ворожих сил на Херсонщині, а літаки – по складах боєприпасів на Миколаївщині. Противник втратив понад 20 осіб та до 10 одиниць військової техніки.

З метою відновлення втраченого положення ворог, за підтримки артилерії та армійської авіації, здійснив наступальні дії в напрямку Лозове – Біла Криниця, успіху не мав. Для уточнення позицій наших військ ворог вів повітряну розвідку БпЛА.

7:05

У рамках створення Південного оперативного командування передбачається збільшення чисельності збройних сил Республіки Білорусь до 80 тисяч осіб. Комплектування військових частин технікою та озброєнням планується здійснити за рахунок технічних засобів, що перебувають на зберіганні, – зі зведення ГШ ЗСУ.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.