Польща та Україна підписали великий контракт на постачання зброї на $630 млн

Польща підписала з Україною найбільший для свого оборонно-промислового комплексу контракт за останні тридцять років.

Про це у вівторок, 7 червня, повідомляє сайт парламенту Польщі з посиланням на заяву прем’єр-міністра Матеуша Моравецького.

“Понад 100 днів Україна переживає жорстоку агресію з боку Росії. Польща від самого початку підтримує свого східного сусіда… Ми підписуємо один із найбільших, якщо не найбільший, контракт на експорт озброєнь за останні три десятиліття – продаж зброї українцям”, – сказав Моравецький під час пресконференції на польському оборонному заводі Huta Stalowa Wola.

“Це перевірена часом зброя, зброя, яка є досить ретельно випробуваною, яка не лише пройде хрещення вогнем, а й, як ми зараз знаємо, буде дуже важливою зброєю на полі бою, найімовірніше, на сході України”, – додав він.

Глава польського уряду назвав завод у Стальовій Волі “однією з перлин у короні оборонної промисловості” країни, та зазначив, що в підприємства ще є потенціал для розвитку.

“Але ми раді нині мати змогу продавати нашу зброю за кордон”, – підкреслив прем’єр РП.

Моравецький не розкрив деталей угоди, але, як стверджувало видання Dziennik з посиланням на джерела, йдеться про угоду на суму майже 3 мільярди злотих (майже 630 мільйонів доларів) на постачання близько 60 польських самохідних артилерійських гаубиць AHS Krab на додачу до тих 18, які вже передала Польща.

Зазначається, що частину коштів на купівлю зброї у Польщі Україна отримала від Євросоюзу, частина буде направлена з українського бюджету. Польща витратить гроші від продажу зброї на збагачення свого виробничого потенціалу.

Читайте також:
Польща передає Україні командирські машини для САУ Krab

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна