ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 113 – 16.06.2022

Вечір

Знищення ворожого гелікоптера Мі-35:

 Раніше пресслужба угруповання Об’єднаних сил повідомила, що “в Донецькій області бійці територіальної оборони України збили російський військовий вертоліт Мі-35М”.

Вечір

Президент Володимир Зеленський 15 червня збирав засідання ставки Верховного Головнокомандувача щодо можливої загрози нового вторгнення з боку Білорусі, на якому доручив провести перевірку готовності в чотирьох прикордонних областях.

Про це розповів секретар Ради нацбезпеки Олексій Данілов: “…Вчора президент зібрав ставку, і проговорювалося саме це питання – питання Білорусі. Давали оцінку всі наші органи, які до цього дотичні – що там відбувається, в якому стані знаходиться сьогодні військо Білорусі, скільки там військових РФ, які плани. Все це перебуває на контролі нашого президента, і ставка вчора саме з цього приводу працювала доволі довго. І я вважаю, що доволі ефективно.

У результаті є доручення – зараз буде відбуватися перевірка в чотирьох областях стану підготовки у разі, якщо будуть відбуватися повторні такі виклики для нашої країни”.

Напередодні

Велика Британія закупила та відремонтувала понад 20 далекобійних 155-мм самохідних гаубиць M109, які відправить в Україну. Про це заявив міністр оборони Бен Воллес після зустрічі міністрів країн НАТО у Брюсселі.

Вечір

Президент Франції Еммануель Макрон на пресконференції в Києві заявив, що через побоювання втягнення у війну з Росією країни Заходу мають домовленість не надавати Україні певні види зброї.

“Ми допомагаємо Україні оборонятися, але ми не вступаємо у війну з Росією, тому певне озброєння – зокрема штурмові літаки або танки – було домовлено не постачати, і президент Зеленський в курсі цієї домовленості”, – зазначив він.

Президент Франції додав, що натомість Захід надавав Україні боєприпаси і “певні види техніки”. “А зараз почали постачати також і (самохідні артилерійські установки) Ceasar. Це дозволить Україні бути більш мобільною і знищувати ворога з далекої відстані”, – сказав Макрон.

Вечір

У тимчасово окупованому місті Хрустальне (до 2016-го – Красний Луч) на Луганщині горить ворожий склад боєприпасів. Відео поширюють у соцмережах. Звідти до оінії фронту – 70-80 км.

Вдень

Президент Франції Еммануель Макрон у Києві заявив, що Париж передасть Україні шість САУ Caesar додатково до оголошеного постачання зброї.

“Україна повинна виграти цю війну”, – також показові слова Макрона.

Вечір

Росіяни планують із 1 вересня повністю перевести Запорізьку АЕС в Енергодарі під контроль РФ.

“Вчора, 15 червня, один з представників”влади” окупантів, хтось на ім’я Олександр Геннадійович, з позивним “Волга”, який, за його словами, “катається тут від адміністрації”, зібрав керівників структурних підрозділів Запорізької АЕС. До відома працівників електростанції він довів інформацію, що з 1 вересня 2022 року ЗАЕС повністю перейде під контроль Росії та, відповідно, “Росатому”. Мовляв, готуйтесь зустрічати нове керівництво та працювати за новими правилами”, – переказує НАЕК “Енергоатом”.

Вдень

Канада надасть Україні 10 змінних стволів для підтримки гаубичних артилерійських гармат M777. Про це заявила міністр національної оборони Канади Аніта Ананд.

Вдень

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов:

На сьогодні до широкомасштабної збройної агресії проти України Росією залучено близько 330 тис. осіб. Із них чисельність угруповань збройних сил РФ на напрямках налічує до 150 тис. військовослужбовців, які сформовані з батальйонно-тактичних груп та інших формувань. При цьому з урахуванням повітряного та морського компонента угруповання військ агресора налічує до 220 тис. військовослужбовців.

Крім цього, залучено військові частини та підрозділи мобілізаційного резерву противника чисельністю понад 80 тис. осіб, бойові армійські системи – до 7 тис. осіб, федеральну службу військ національної гвардії – до 18 тис. осіб, а також приватні військові компанії – до 8 тис. осіб.

Вдень

Литва передала Україні партію бронетранспортерів M113 із 20 одиниць у рамках чергового пакету військової допомоги на суму 15,5 млн євро.

“M113 вже вийшли на поле бою в Україні, щоб захищати життя українських солдатів”, – написав у Twitter литовський міністр оборони Арвідас Анушаускас.

Вдень

Восьмий апеляційний суд Львова заборонив діяльність “Партії Шарія”. Це вже дев’ята партія, діяльність якої заборонено в судовому порядку.

Вдень

Близько 13-ї години з боку села Городище (Курська область) росіяни відкрили вогонь із реактивних систем залпового вогню по території Сумської області. Внаслідок обстрілу пошкоджено сільгоспоб’єкт.
Детальніша інформація про жертви і руйнування з’ясовується, – Держприкордонслужба.

Вдень

Від вибуху в Чорнобаївці Херсонської області 15 червня загинули двоє людей, ще п’ятеро отримали поранення різного ступеня тяжкості, – пресслужба обласної прокуратури.

Вдень

Після відвідання Ірпеня:

  • президент Франції Макрон висловив повагу героїзму українців та заявив, що Україна має бути здатною далі чинити опір і здобувати перевагу;
  • канцлер Німеччини Олаф Шольц зазначив, що дії Росії у війні проти України спрямовані лише на знищення;
  • прем’єр Італії Маріо Драгі запевнив, що Україна отримає допомогу для відновлення зруйнованої росіянами інфраструктури;
  • президент Румунії Клаус Йоганніс закликав притягнути до міжнародної відповідальності російських воєнних злочинців.

14:39

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив про авіаудар росіян по Лисичанську.

“Влучили в одну з будівель, де переховувалися люди. Щонайменше троє загиблих та семеро поранених. Розбираємо завали”.

Вдень

Велика Британія внесла главу Російської православної церкви, патріарха Кирила (Володимира Гундяєва) до санкційного списку.

Вдень

У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області українські фермери отруїли російських військових,  повідомив міський голова Іван Федоров.

“Черговий “подарунок” наші фермери приготували рашистам – це нещодавно оброблена черешня, яка спричинила масові отруєння у рашистів. Не треба нічого у нас красти! Це все вирощувалося наполегливою працею наших людей”, – розповів мер.

Ранок

Реактивна артилерія 25-ї окремої бригади Десантно-штурмових військ передає вибуховий “привіт” окупантам.

Відео від командування ДШВ:

11-та година

Лідери Франції, Німеччини й Італії відвідали місто Ірпінь під Києвом, яке було захоплене та значною мірою зруйноване російськими військами. Макрон, Шольц і Драгі оглянули житловий комплекс, розбомблений окупантами.

Ранок

Окупаційна “влада” Херсонщини заявила, що всі діти, народжені в області після 24 лютого, автоматично отримуватимуть громадянство Російської Федерації, а діти-сироти вже його отримали.

Ранок

Словаччина передала Україні чотири вертольоти Мі-17 та один гелікоптер Мі-2, а також боєприпаси для реактивної системи залпового вогню “Град”, заявив міністр оборони Ярослав Надь.

Гелікоптери вже перебувають на озброєнні Збройних сил України.

Ранок

ОГП: Станом на ранок  четверга, 16 червня, майже 900 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, щонайменше 318 дітей загинули та понад 581 дитина поранена.

Зокрема 14 червня до лікувального закладу доставлено двомісячне немовля, яке отримало важкі поранення внаслідок обстрілу військами РФ Вугледара Донецької області.

Стало відомо, що 15 березня через авіаційний удар окупантів по житлових будинках в Маріуполі загинули дві родини та їхні п’ятеро дітей.

Ранок

Останні два тижні втрати України на Донбасі значно зросли, заявив під час візиту до Вашингтона керівник фракції “Слуга народу” та глава української делегації на переговорах з РФ Давид Арахамія.

За його словами, щодня на Донбасі та сході України гинуть у середньому від 200 до 500 українських військових, ще більше зазнають поранень.

Ранок

Зустріч поранених бійців Нацгвардії на залізничному вокзалі в Києві:

11:10

Президент Франції Макрон, канцлер Німеччини Шольц, прем‘єр-міністр Італії Драгі та президент Румунії Йоганніс прибули до Києва.
Невдовзі відбудеться зустріч з президентом України Зеленським. Продовольча безпека, зброя та підтримка України – це важливі теми для обговорення, – Єрмак у ТГ.

8:45

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько 32 950 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків – 1449 (+9) одиниць,
  • бойових броньованих машин – 3 545 (+17),
  • артилерійських систем – 729 (+7),
  • РСЗВ – 233 (+3),
  • засобів ППО – 97,
  • літаків – 213,
  • гелікоптерів – 179 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 591,
  • крилатих ракет – 129 (+4),
  • кораблів /катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 494 (+9),
  • спеціальної техніки – 55.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 15 червня)

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

Дев’ята година

Військові Сил спеціальних операцій ЗСУ знищили понтонний міст, яким окупанти планували форсувати річку на Луганщині. Відео показала пресслужба Командування Сил спецоперацій ЗСУ.

“…Ми не знаємо, на що сподівався противник в той момент, коли під його носом серед ночі воїни ССО України, мінували понтон.
Але, ми точно знаємо, які емоції були в наших воїнів, коли вони відправили в повітря чергову ворожу переправу”,  – йдеться в повідомленні.

8:10

Лідери Франції, Італії та Німеччини – Еммануель Макрон, Маріо Драгі та Олаф Шольц – прибули в Україну поїздом.

Голова правління “Укрзалізниці” Олександр Камишін поширив фото, на якому троє лідерів спілкуються, сидячи за столом у спецвагоні поїзда.

Раніше анонсували, що три європейські лідери здійснять спільну поїздку в Україну, щоб зустрітися з президентом Володимиром Зеленським, продемонструвати підтримку України та обговорити її заявку на вступ до ЄС.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. З метою сковування наших підрозділів та недопущення переходу у наступ ворог здійснював інтенсивні артилерійські обстріли, зокрема і з реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Базаліївка, Уди та Верхній Салтів.

На Слов’янському напрямку агресор веде штурмові дії, здійснює пошук слабких місць в оборонних позиціях наших військ. Обстрілював з артилерії різного калібру цивільну інфраструктуру неподалік Пришиба, Долини, Карнаухівки та Вірнопілля.

На Донецькому напрямку противник веде бойові дії уздовж лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджує на Бахмутському напрямку.

На Лиманському напрямку ворог активних дій не вів, обстріляв наші підрозділи із ствольної артилерії в районі Пискунівки.

На Сєверодонецькому напрямку російські окупанти продовжують вогневий вплив на підрозділи наших військ із усіх наявних вогневих засобів в районах населених пунктів Білогорівка, Лисичанськ, Сєверодонецьк.

Ворог не припиняє спроб встановлення повного контролю над містом Сєверодонецьк. Веде штурм, бої тривають.

На Бахмутському напрямку ворог проводить штурмові дії з метою покращення тактичного положення. Зафіксовано артилерійські обстріли в районах населених пунктів Веселе, Соледар, Берестове та Вовчоярівка.

На Лиманському, Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування дій підрозділів наших військ в районах населених пунктів Новобахмутівка, Водяне, Первомайське, Микільське, Антонівка, Гуляйполе, Новопіль та Оріхів.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу наших військ. Завдає вогневого ураження підрозділам Сил оборони. Продовжує удосконалення інженерного обладнання позицій в районах населених пунктів Безводне та Іщенка.

Сьома година

На напрямку Єгорівка – Шевченко наші воїни виявили та знищили диверсійно-розвідувальну групу противника, – ГШ ЗСУ.

Після півночі

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про підсумки третьої зустрічі у форматі “Рамштайн”, що відбулася в Брюсселі 15 червня.

“Україна продовжить боротьбу за Свободу та Незалежність; наші партнери й надалі підтримуватимуть Україну; НАТО має найбільшу єдність у своїй історії. Україна переможе”, – заявив глава МОУ.

За підсумками зустрічі, Україні нададуть більше озброєння. Зокрема, йдеться про 155-мм гармати, HIMARS, Harpoons тощо від США. А також – вертольоти від Словаччини, артилерію від Канади, Польщі та Нідерландів, реактивні системи залпового вогню – від Німеччини “і ще дещо”.

Міністр вказав, що Грузія, Молдова та Еквадор “приєдналися до клубу”.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.