ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 109 – 12.06.2022

Вечір

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган анонсував переговори з Путіним і Зеленським щодо організації експорту зерна з України, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Milliyet.

“Минулого вечора в нас були переговори з певними зацікавленими особами. Наступного тижня ми проведемо переговори з Путіним і Зеленським і обговоримо подальші кроки”, – заявив Ердоган, додавши, що Туреччина готова посприяти у відкритті “зернового коридору” з України.

“У нас серйозної проблеми немає, на наших складах є п’ять мільйон тонн пшениці. Попри це, ми б хотіли збільшити її обсяги… Ми будемо залучені до роботи, як-от експорту товарів, не лише для себе, а й для третіх країн”, – сказав турецький президент.

Вечір

Головне зі звіту головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного про ситуацію на фронті (після його розмови з американським колегою – головою Об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі:

  • Противник сконцентрував головні зусилля на півночі Луганської області. Він масово застосовує артилерію і, на жаль, має десятикратну вогневу перевагу. Але, попри все, ми продовжуємо утримувати позиції. Кожен метр української землі там политий кров‘ю, але не тільки нашою, а й окупанта.
  • У Сєвєродонецьк ворогом перекинуто до семи батальйонно-тактичних груп. Незважаючи на щільний вогонь, нам вдалося зупинити противника.
  • Зазнаючи невдач на Луганському напрямку, російські окупаційні війська відновили обстріли житлових кварталів Харкова, що вимагає від нас адекватних дій.
  • Збройні сили РФ продовжують обстрілювати артилерією та мінометами підрозділи сил оборони України в Чернігівській та Сумській областях – ми ведемо вогонь у відповідь.
  • На окремих напрямках ми перейшли до контрнаступальних дій.
  • Станом на сьогодні маємо ширину фронту 2450 км, з яких на 1105 км ведуться активні бойові дії.
  • Залужний повторив генералу Міллі прохання – у найкоротші терміни допомогти нам отримати більше артилерійських систем калібру 155 мм.
  • Також Залужний поділився зі своїм візаві стратегічними цілями Генерального штабу Збройних сил України, обмінявся думками про хід передачі і застосування вже наданого озброєння, обговорив сценарії подальшого розвитку ситуації.

Вечір

73-й морський центр спеціальних операцій імені кошового отамана Антіна Головатого навалює русні з трофейного міномета калібру 82 мм:

Напередодні

Указом №406/2022 від 11 червня президент утворив Лисичанську міську військову адміністрацію Сєвєродонецького району Луганської області.

Вдень

На передовій загинув досвідчений український парамедик Євген Храпко, який з 2014 року особисто врятував життя безлічі поранених військовослужбовців і ще багатьох навчив надавати першу медичну допомогу собі та іншим.

Євген Храпко

22-га година

Головне зі звернення президента Володимира Зеленського:

Після ракетного удару по Тернопільській області в лікарнях досі перебувають десять людей. Не було жодного тактичного чи стратегічного сенсу в цьому ударі, як і в абсолютній більшості інших російських ударів. Це терор, просто терор.

Серед постраждалих – дівчинка, їй 12 років, вона з Харкова. Вона поїхала на Тернопільщину, щоб урятуватися від російської армії. І саме такі факти тепер визначатимуть сприйняття Росії у світі. Не Петро І чи Лев Толстой, а діти, поранені та вбиті російськими ударами.

Сьогодні вже 109-й день повномасштабної війни, але далеко не 109-й день, коли ми говоримо партнерам просту річ: Україні потрібні системи сучасної протиракетної оборони. Постачання таких систем було можливим і цьогоріч, і минулого року, і ще раніше. Чи отримали ми їх? Ні. Чи потрібні вони? Так. Набралося вже 2606 ствердних відповідей на це запитання у вигляді різних російських крилатих ракет, які вдарили по українських містах. По наших містах, по наших селах за час від 24 лютого. Це життя, які можна було б урятувати, це трагедії, яким можна було б запобігти, якби до України дослухалися.

Ключова тактична мета окупантів не змінилася. Вони тиснуть у Сєвєродонецьку, там тривають дуже жорстокі бої – буквально за кожен метр. А також тиснуть у напрямку на Лисичанськ, Бахмут, Слов’янськ тощо. Російська армія пробує завести на Донбас резервні сили. Але які в них можуть бути резерви зараз? Схоже, спробують кинути в бій слабо підготовлених строковиків і тих, кого зібрали шляхом прихованої мобілізації. І це означає лише одне: Росія ще в червні може перетнути межу в 40 тисяч своїх втрачених військових. У жодній іншій війні за багато десятиліть вони стільки не втрачали.

На тижні продовжу звертатися до парламентів країн-партнерів, зокрема – до парламенту Чехії. Щодня працюємо з Євросоюзом щодо кандидатського статусу для України, і нашою державою зроблено все заради позитивної відповіді. Питання лише в рішучості деяких європейських лідерів.

Продовжимо роботу для полегшення доступу українських товарів на всі важливі ринки світу. Вже скасовані мита в торгівлі з Європейським Союзом. Сполучені Штати Америки вже застосовують безмитний режим для української сталі. Канада скасувала мита. Такий же режим запрацює найближчим часом з Британією. Очікуємо лібералізації торгівлі від Австралії.

Сьогодні розпочалася міністерська конференція членів Світової організації торгівлі. Перед її початком представники 57 держав зібралися на спеціальний захід солідарності з Україною, і я вдячний їм – кожному і кожній – за це. А за результатами цієї міжурядової конференції дізнаємось, зокрема, і строки ухвалення рішення про торговельні послаблення для України ще від Швейцарії, Норвегії, Ліхтенштейну, Ісландії.

Напередодні

Як стало відомо, артилерія Збройних сил України за підтримки БПЛА знищила новітній російський комплекс радіоелектронної боротьби “Репеллент”, який мав би сам боротися з безпілотниками.

Після 20-ї

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай – про ситуацію в області:

  • Важкі бої тривають у Гірській громаді.
  • Гумвантажі щоденно завозяться до Лисичанська, а звідти їх машиною забирають по інших вільних населених пунктах області.
  • На території заводу “Азот” у Сєвєродонецьку залишаються близько 500 мирних мешканців, з них 40 – діти. Іноді військовим вдається когось евакуювати.
  • Загрози оточення наших військ на Луганщині немає.

Вечір

В окупованому Мелітополі Запорізької області прогримів вибух, є жертви. Підрив стався на вулиці Героїв України, 38 близько 17:45, його чули мелітопольці в різних районах міста.

За непідтвердженою інформацією, вибухнув автомобіль неподалік від окупаційного “управління МВС Росії”, яке очолює майор Олексій Селіванов. Вибуховою хвилею в кабінеті фейкового “МВС” вибило шибку.

Окупаційна влада каже, що постраждали двоє, чоловік та дівчина.

На місці вибуху. Фото: РИА “Мелітополь”

Вечір

На стихійному ринку Маріуполя люди продають усе, що в них залишилося, щоб якось прожити. Зокрема й чашку “Ви найкращий учитель української мови та літератури”.

До речі, підписуйтеся на наш телеграм-канал.

Після 18-ї

На Донеччині російські війська завдали артилерійського удару по одній із найбільших в Україні Вуглегірській ТЕС, за яку вже кілька тижнів йдуть бої. На території теплоелектростанції – сильна пожежа, зруйнована адміністративна будівля.

Вуглегірську теплоелектростанцію контролюють Збройні сили України. Хоча сусідні селище Луганське та місто Світлодарськ, до якого відноситься ТЕС, були захоплені російськими окупантами ще у 20-х числах травня.

Вдень

У Сєвєродонецьку нацгвардієць із першого пострілу ПЗРК “Ігла” збив російський безпілотник “Орлан-10”, – пресслужба НГУ.

Вдень

ОГП: Близько 4:00 російські окупанти обстріляли з артилерії село Чорноглазівка Богодухівського району Харківської області. Внаслідок обстрілу пошкоджено низку домоволодінь. Близько 9:00 російські військові відкрили вогонь по селу Зрубанка Богодухівського району, що призвело до пошкодження житлових будинків.

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у двох кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

18:06

На Південнобузькому напрямку загарбники намагаються утримувати зайняті раніше позиції та здійснювати обстріли підрозділів Сил оборони. Ворог завдав вогневого ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Осокорівка, Трудолюбівка, Широке, Добрянка та Благодатне, – ГШ ЗСУ.

18:06

Зі зведення Генштабу ЗСУ:

На Слобожанському напрямку противник веде бойові дії, намагається покращити тактичне положення, продовжує удосконалення інженерного обладнання оборонних позицій в районі населеного пункту Новий Бурлук.

Ворог обстріляв із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Замулівка, Байрак, Гусарівка та Руські Тишки.

Безуспішно вів штурм в напрямку населених пунктів Стариця – Рубіжне.

18:06

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Слов’янському напрямку українські воїни успішно відбили ворожі штурмові дії на напрямках Довгеньке – Мазанівка та Довгеньке – Долина.

На Донецькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках. Здійснював вогневе ураження позицій наших військ вздовж лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку активних дій ворог не вів, продовжив обстріли наших підрозділів. Здійснює заходи з підготовки до наступу.

На Сєвєродонецькому напрямку противник продовжив застосування ствольної та реактивної артилерії. Намагається подолати опір наших військ та встановити повний контроль над містом Сєверодонецьк, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку окупанти вели штурмові дії з метою охоплення населеного пункту Врубівка, успіху не мали.
При спробі відновити штурмові дії в напрямку Оріхове – Золоте ворог отримав рішучу відсіч українських захисників та відійшов.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснює систематичний вогневий вплив на позиції наших військ з метою сковування їх дій та недопущення перегрупування.

15:46

Росіяни обстріляли Дніпропетровщину.

Як повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко, у Покровській громаді загинула жінка. Зруйновано будинок. У Зеленодольській громаді сталося займання у міському парку, рятувальникам вдалося приборкати вогонь.

Вдень

Російські ЗМІ повідомили про три вибухи на нафтопроводі “Дружба” неподалік с. Гулівка у Брянській області, що за 40 км від кордону РФ з Україною.

Вдень

Україна не може розраховувати на те, що президент РФ Путін дотримається свого слова та забезпечить безпечний прохід суден із зерном із заблокованих портів північно-західної частини Чорного моря. Про це заявив міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір під час візиту до Києва.

Виступаючи після зустрічі зі своїм українським колегою Миколою Сольським, Оздемір сказав, що поділяє скептицизм України щодо обіцянок Росії: “Довіра обіцянкам Путіна без надійних і ефективних військових гарантій була б самогубством для України”.

Вдень

Уряд Німеччини відкинув пропозицію Іспанії передати Україні близько 40 іспанських танків Leopard 2A4 німецького виробництва після їх модернізації. За даними ЗМІ, що німецька влада в телефонних розмовах попередила іспанців, що такий крок був би відступом від прийнятого всіма західними союзниками рішення (хоч і неформального) не постачати Києву танки.

Вдень

Росіяни почали водити екскурсії по напівзруйнованому драмтеатру в окупованому Маріуполі, стверджує InformNapalm, подаючи підбірку фото та відео очевидців.

Також біля будівлі театру, що під час російських бомбардувань у березні стала братською могилою для сотень містян, окупанти встановили колонки, з яких лунає бадьора музика до Дня Росії.

Ранок

У Рубіжному наші накрили командний пункт чеченців, кількість убитих уточнюється. Окрім того, за останні дні маємо ще дві подібні “вечірки”: стадіон із вагнерівцями у Кадіївці та смертельну нараду у сєвєродонецькому ПК “Хіміків”, – голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Ранок

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у включенні в національний телемарафон:

“Ситуація у Сєвєродонецьку вкрай важка. Рашисти вночі зруйнували другий міст, що веде до обласного центру, прямо зараз орки масово обстрілюють з артилерії останній третій шляхопровід до міста.
Росіяни кидають всі сили, аби «відрізати» Сєвєродонецьк. Наступні два-три дні будуть показовими”, – заявив Гайдай.

“Не виключаємо наступи і на інших напрямках, а саме на траса Лисичанськ-Бахмут, яку росіяни намагаються взяти під контроль”, – додав голова Луганщини.

За його словами, промзону Сєвєродонецька контролюють українські війська, але територія заводу “Азот” постійно обстрілюється. “Інформація про блокування хімзаводу – маячня”.

11-та година

Тернопільська облдержадміністрація уточнила кількість постраждалих внаслідок вечірнього ракетного удару ворога по місту Чортків – поранено 22 осіб, загиблих немає. Про це повідомили під час брифінгу в Раді роборони Тернопільщини.

Серед постраждалих – семеро жінок і 12-річна дитина, якій наклали шви.

Мер Чорткова Володимир Шматько розповів, що серед постраждалих “є цивільні люди, є діти, звичайно, є військові”.

Ранок

Графіка Нікіти Тітова до 12 червня – Дня Росії:

9:15

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 12.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько 32 150 (+100) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 430 (+11),
  • бойових броньованих машин – 3 484 (+16),
  • артилерійських систем – 715 (+3),
  • РСЗВ – 226 (+4),
  • засобів ППО – 97,
  • літаків – 212,
  • гелікоптерів – 178,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 582 (+3),
  • крилатих ракет – 125,
  • кораблів /катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 455 (+7),
  • спеціальної техніки – 54.

Найбільших втрат противник зазнав на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.

Ранок

Внаслідок вечірніх обстрілів міста Чортків на Тернопільщині є поранені, серед них діти, повідомив очільник Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш.

“На щастя, жертв немає. Усю ніч надавали допомогу постраждалим, серед яких, – діти”, – написав Труш у телеграмканалі.

За його словами, відповідні служби працюють над ліквідацією руйнувань та фіксацією пошкодженого майна цивільних громадян.

7:40

ДСНС Харківщини – про наслідки ворожих обстрілів 11 червня:

“Найбільша кількість пожеж, спричинених ворожими обстрілами, трапились в Чугуївському районі області. Там в різні періоди доби у різних територіальних громадах загалом сталося 7 таких пожеж. Решта — у Харківському (2), Богодухівському (1) та Ізюмському (1) районах області. В результаті цих пожеж постраждали житлові будинки, господарчі споруди, складська будівля, а також вигоріло понад 17,5 га екосистем.

Серед найбільших пожеж, спричинених ворогом, є пожежа у приватному секторі на території Малоданилівської ОТГ. Там горіли відразу два приватних котеджі на загальній площі 600 кв.м. На місці події працювали дев’ять пожежних автоцистерн і одна автодрабина. Виклик на номер “101” надійшов о 17:29. Вже о 19:10 відбулась локалізація вогню. Проте остаточно його приборкати вдалось лише о 22:35”.

Ранок

В окупованому росіянами Бердянську, що на узбережжі Азовського моря в Запорізькій області, вранці було чути три вибухи, частина міста залишилася без світла.

За попередньою інформацією, одним із вибухів було пошкоджено одну з електричних підстанцій. Припускають, що вибухнула підстанція біля ТЦ “Амстор”.

У телеграм-каналах близько восьмої години публікують відео зі стовпами диму після вибухів.

Сьома година

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. В Бєлгородській та Курській областях продовжено дію підвищеного рівня терористичної загрози. Противник продовжує вогневий вплив із мінометів по позиціях Сил оборони в прикордонних районах. Крім того, агресор обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Рожковичі, Грем’яч, Лугівка та Попівка.

Сьома година

На Харківському напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Для сковування дій сил оборони ворог здійснює систематичний вогневий вплив на позиції наших підрозділів. Крім того, ворог обстрілював цивільну інфраструктуру неподалік Вірнопілля, Українки, Петрівки, Чепіля та Хрестища. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Мосьпанове.

Сьома година

На Південнобузькому напрямку противник вів оборону, обстрілював підрозділи наших військ з артилерії, мінометів та реактивних систем залпового вогню. Намагався вести контрбатарейну боротьбу.
Російські окупанти цинічно обстріляли населені пункти Твердомедово, Березнегувате, Кобзарці, Квітневе та Луч, – ГШ ЗСУ.

Сьома година

Із ранкового зведення Генерального штабу ЗСУ станом на 6:00 щодо подій на Донбасі:

На Слов’янському напрямку противник здійснював систематичні артилерійські обстріли в районах населених пунктів Петрівське, Нова Гусарівка, Курулька, Долина. Намагається закріпитись в населеному пункті Богородичне, бойові дії тривають.

На Лиманському напрямку активних дій ворог не вів. Збільшив інтенсивність застосування артилерії, зокрема реактивних систем залпового вогню, в районах населених пунктів Шипилівка та Дронівка. Проводить перегрупування військ.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти ведуть штурмові дії у місті Сєвєродонецьк, успіху не має. Тривають бойові дії у районі Тошківки.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював наші позиції із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Комишуваха, Гірське, Миколаївка, Білогорівка, Новолуганське. Ворожа армійська авіація завдала авіаудару неподалік Покровського.

Українські воїни відбили наступ в районі населеного пункту Врубівка. Також противник намагався вести наступ у напрямку населеного пункту Миколаївка. Отримав рішучу відсіч та відійшов. Ворожий штурм в районі Василівки наші захисники також успішно відбили. Російські окупанти зазнали втрат та відійшли на раніше зайняті позиції.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій ворог не вів. Підступно обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Желанне, Авдіївка, Карлівка, Вугледар та Оріхів. На окремих напрямках розгортає додаткові підрозділи.

Вночі

Дії російських військ свідчать про те, що ворог продовжить і посилить наступи на Слов’янськ і Сіверськ, робить висновок американський Інститут вивчення війни (ISW).

Заява представника Головного управління розвідки МОУ про планування Росією війни на наступні 120 днів до жовтня 2022 року, на думку аналітиків ISW, ймовірно, свідчить про те, що Кремль, як мінімум, визнав, що не може швидко досягти своїх цілей в Україні і продовжує коригувати свої військові цілі, намагаючись виправити початкові недоліки вторгнення в Україну.

Також Інститут робить висновки, що українським силам буде потрібна послідовна підтримка Заходу, особливо щодо артилерійських систем, оскільки російська чисельність і ресурси посилюють тиск.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.