ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 112 – 15.06.2022

Вечір

За даними американського видання The Telegraph, колишні американські військові – 39-річний Александр Дрюке і 27-річний Енді Г’юн – могли потрапити в полон до росіян 9 червня під час запеклого бою в селі Ізбицьке Вовчанського району на північний схід від Харкова.

“Ми були на бойовому завданні, і все пішло абсолютно не за планом через неправильні розвіддані. Нам сказали, що населений пункт вільний, але виявилось, що російські війська вже наступали на нього”, – розповів побратим американських добровольців на умовах анонімності.

Александр Дрюке (ліворуч) і Енді Г’юн

Він припускає, що Дрюке і Г’юна могли захопити після того, як бійці знепритомніли від розриву протитанкового снаряда, або коли в їхню позицію вистрілив танк. Пізніше побратими намагалися їх знайти, але не змогли.

Вечір

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі:
Україна отримала від міжнародних партнерів 97 тисяч протитанкових систем, що більше, ніж танків в усьому світі.

Вечір

Українські військові завершили навчання на реактивних системах залпового вогню HIMARS, і до кінця червня Україна отримає їх для оборони на Донбасі. Про це за підсумками засідання третьої контактної групи з оборони України у форматі “Рамштайн”у Брюсселі заявив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

“До кінця місяця ми передамо системи HIMARS, боєприпаси й підготовлений екіпаж для операційного застосування в обороні України”, – сказав він.

Генерал Міллі додав, що на сьогодні США забезпечили навчання:

  • 420 українців – на гаубицях М777,
  • 300 українців – на самохідних гаубицях М109,
  • 129 українців – на бронетранспортерах М113,
  • 100 – на безпілотниках,
  • 60 – на HIMARS.

Вечір

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що більшість  полонених захисників Маріуполя перебувають у Донецькій області – “кількість людей це не 100 і не 200 осіб, це набагато більше”.

“У цих процесах бере участь не тільки наша країна, є міжнародні інституції, які допомагають у цьому. Тут головне – не нашкодити. І багато не треба говорити. Будемо чекати, щоб ті домовленості, які є, обов’язково були виконані, і всі хлопці і дівчата, які сьогодні в полоні, які пройшли Маріуполь, обов’язково повернулися живими і здоровими. Ще раз наголошую: тут головне зараз – не зробити зайвих кроків, щоб агресор не звинуватив нас у зриві тих чи інших речей. Це дуже тонка річ”, – наголосив секретар РНБО.

Вечір

Президент США Джо Байден оголосив про виділення Україні чергового пакету військової допомоги на суму 1 мільярд доларів у вигляді озброєнь. Пакет включає додаткові артилерійські та берегові засоби оборони, а також боєприпаси для ракетних систем залпового вогню.

Крім того, президент США заявив про надання додаткової гуманітарної допомоги в розмірі 225 мільйонів доларів для постраждалих від війни українців.

18:14

Російські загарбники знову обстріляли Зеленодольську громаду та місто Апостолове на Дніпропетровщині, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

У Зеленодольську поцілили по житлових кварталах – пошкоджені кілька багатоповерхівок. Попередньо, люди не постраждали.

Місця обстрілів біля будинків засіяні касетними боєприпасами. Працюють піротехніки.

За словами Резніченка, у Апостоловому – займання у лісосмузі. Рятувальники приборкують полум’я.

18:25

Зі зведення Генерального штабу ЗСУ станом на 18:00:

На Слов’янському напрямку основні зусилля агресор зосереджує на продовженні наступу на напрямку Ізюм – Слов’янськ. Ворог безуспішно вів штурмові дії на напрямку Довгеньке – Краснопілля. Противник намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Долина. Українські воїни дали рішучу відсіч та змусили окупантів відійти.

На Лиманському напрямку активних дій ворог не вів, обстрілював наші підрозділи із ствольної артилерії.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив по позиціях Сил оборони із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Підрозділи противника ведуть штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк, бойові дії тривають. У Тошківці наші захисники успішно відбили черговий ворожий штурм.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював наші війська із ствольної та реактивної артилерії. Українські воїни завдали ворогу втрат під час його наступу на напрямках Василівка – Яковлівка та Василівка – Берестове. Окупанти відійшли.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів. З метою сковування дій та недопущення перекидання підрозділів наших військ на інші напрямки противник здійснював обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках ворог продовжує утримувати оборонні позиції. Намагається вдосконалювати інженерне обладнання позицій у районах населених пунктів Безводне та Іщенка.

З метою протидії технічним засобам розвідки Сил оборони російські окупанти розгорнули комплекс радіоелектронної боротьби у районі міста Мелітополь.

18:25

ГШ ЗСУ: За наявною інформацією, виявлено зміни у бойовому та чисельному складі противника, який діє на території України. Так, угруповання окупаційних військ збільшено на одну батальйонну тактичну групу зі складу 138-ї окремої мотострілецької бригади Західного військового округу.

Крім того, на Бахмутському напрямку противник наростив угруповання батальйонною тактичною групою зі складу оперативного резерву, що була передислокована до Первомайська з району Куп’янська. В райони населених пунктів Комишуваха та Попасна, після відновлення боєздатності, введено окремі підрозділи 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу.

Керівництво силових відомств Російської Федерації продовжує проводити заходи щодо залучення додаткового людського ресурсу до війни проти України шляхом збільшення виплат і запровадженням короткострокових контрактів, з можливістю їх продовження.

Напередодні

Офіс генпрокурора: за даними слідства, вранці 14 червня російські війська вкотре обстріляли смт Золочів Богодухівського району. Окупанти застосували снаряди на парашутах.

Також близько 11:00 військові країни-агресора обстріляли смт Малинівка Чугуївського району. Отримали поранення три людини.

Внаслідок обстрілів пошкоджено низку житлових будинків. За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ в Харківській області.

Вдень

У Сєвєродонецьку Луганської області тривають вуличні бої, ситуація складна, але контрольована. Через руйнування трьох мостів через Сіверській Донець логістика ускладнилася. Але місто не втратило сполучення з контрольованою Україною територією, шляхи сполучення з Сєвєродонецьком залишаються, повідомив керівник Сєвєродонецької міської ВЦА Олександр Стрюк.

“Росіяни намагаються штурмувати місто з кількох напрямків. Українські військові контролюють промислову зону і час від часу здійснюються заходи для витискання ворога із центра міста“, – сказав він.

Вдень

Утимчасово окупованому Сімферополі пролунав вибух. Місцеві жителі у соцмережах пишуть, що гуркіт було чутно в багатьох районах міста і за його межами.

Вдень

У тимчасово окупованій Чорнобаївці на Херсонщині у середу вранці прогримів вибух біля місцевого ринку, повідомив депутат облради, радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань.

“…На жаль, є травмовані й загиблі. Це ніщо інше як терористичний акт від Росії. Окупанти хочуть залякати людей та помститись за влучні попадання ЗСУ по їхнім артилерійським складам. Намагаються збити високий бойовий дух жителів Херсонщини, вбиваючи мирних людей. Просто так”, – написав Хлань у ФБ.

Вдень

Хімічний завод “Азот” у Сєвєродонецьку, де ховаються пів тисячі цивільних, знищують російські війська,- голова ВЦА Олександр Стрюк в ефірі “Радіо Свобода”.

“Росіянам він не потрібен. Завод просто знищується, тому що це великий об’єкт промисловий, який боронять наші Збройні сили. Нищиться тому, що там переховуються мирні люди”.

За словами Стрюка, остання інформація про перебування цивільних у сховищах заводу є від 3 червня – тоді там перебувало 560 осіб, “частково людей було евакуйовано, але це дуже малий відсоток”.

Вдень

В Україні ліквідований начальник групи інформаційного реагування 1-го відділу департаменту взаємодії зі ЗМІ Росгвардії полковник Сергій Постнов.

Вдень

14 червня українські Су-25 та Су-24м здійснили кілька авіанальотів на ворожі позиції. Знищено ротно-тактичну групу противника, техніку та живу силу окупантів, – повідомлення Командування Повітряних сил ЗСУ.

Вдень

Утимчасово окупованому Маріуполі в черзі за гуманітаркою невідомий вдарив ножем у спину співробітника російського МНС. Поранення виявилося смертельним, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Вдень

Артилеристи 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ спалили чимало ворожої техніки – у Командуванні ДШВ кажуть, що 13 червня гармаші бригади встановили новий артилерійський рекорд та зірвали “гарматний” “джек-пот”.

Під час проведення загальної системи вогневого враження в районі одного з населених пунктів на східному напрямку артилерія 80-ї бригади знищила:

  • два комплекси реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) 9К57 “Ураган” калібру 220 мм,
  • одну бойову транспортно заряджаючу машину (БТЗМ) до “Урагану”,
  • один БТР,
  • бронеавтомобіль “Тигр”,
  • дві вантажівки,
  • склад з боєприпасами (судячи з сили вибуху, ймовірно, з ракетами до “Урагану”).

Крім того, протитанкові підрозділи 80-ї бригади в той же день протитанковим ракетним  комплексом “Стугна-П” спалили ворожий танк і БМП.

Ранок

ОГП: Станом на ранок 15 червня більше ніж 892 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.
За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 313 дітей загинуло та понад 579 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

За добу до статистики додалися десятки жертв унаслідок того, що в ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель ще 25 дітей віком від 4 до 17 років у Донецькій області внаслідок обстрілів та бомбардувань регіону з березня по травень. При цьому 21 із них – у м. Маріуполь.

Зокрема, під час обстрілу міста Маріуполя від прямого влучання ворожого снаряду у будівлю загинула вся родина керівника одного з управлінь міської ради із двома дівчатками 13 та 15 років. У травні окупантами здійснено обстріли території м. Лиман Краматорського району Донецької області, в результаті чого загинули чотири дівчинки.

Крім того, внаслідок обстрілів військовими РФ Маріуполя отримали поранення 48 дітей віком від 4 місяців до 17 років.

14 червня від уламків ворожої ракети в місті Золочів Львівської області постраждало немовля.

13 червня внаслідок обстрілу окупантами з реактивної системи залпового вогню “Град” села П’ятницьке та смт Малинівка Чугуївського району Харківської області отримали поранення троє дітей віком 3 місяці, 11 та 17 років.

Ранок

Вночі окупанти обстріляли Чугуївський район Харківської області, зокрема Чкаловську громаду. Горіли будинки та господарчі будівлі.

Ранок

15 червня о 16:30 на станцію в Покровську (Донецька область) буде подано евакуаційний безкоштовний поїзд, інформує Укрзалізниця.
16:30 – 234/233 Покровськ – Дніпро – Львів

Ранок

На Миколаївщині вночі російські війська обстрілювали населені пункти Лепетиха та Березнегувате Березнегуватської громади, Шевченкове Шевченківської громади та Лупареве Галицинівської громади.

Ранок

Представники західних розвідслужб припускають, що війна Росії проти України досягла критичної стадії, яка може визначити результат конфлікту, передає CNN.

За даними телеканалу, західні чиновники розглядають три основні сценарії Кремля:

  • перший з можливих сценаріїв: Росія поступово захоплюватиме нові території Луганської та Донецької областей
  • другий сценарій: якщо жодна зі сторін не матиме змоги просуватися, війна в позиційній фазі триватиме місяцями чи навіть роками, з великими втратами для обох сторін та наслідками для світової економіки
  • третій сценарій, який вважають найменш ймовірним, – що Росія скоригує свої цілі, заявить, що нібито досягла мети і спробує підготувати грунт для завершення бойових дій

Якщо Росії вдасться закріпитися на захоплених територіях, у США побоюються, що Путін почне використовувати їх як плацдарм для подальшого наступу вглиб України.

Західні чиновники вважають, що РФ у боях на сході України перебуває у вигідніших умовах виключно за рахунок переваги у кількості живої сили. Однак, після важких боїв з великими втратами з обох боків може відчуватися нестача особового складу.

9:00

Сумщина. Шалигінська громада, Шосткинський район:

  • о пів на восьму ранку ворог відкрив мінометний вогонь з території РФ, вісім прильотів;
  • о пів на дев’яту біля одного з населених пунктів громади росіяни намагалися знищити автомобіль з гранатомета двома пострілами.

В обох випадках обійшлося без жертв, розповів голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Напередодні

Російські військові в окупованому Херсоні викрали проректора Херсонського державного університету Максима Вінника. Сталося це біля гуртожитку вишу, вже після захоплення головного корпусу університету.

За словами очевидців, команду схопити Вінника озброєним людям дала Тетяна Томіліна, яка керувала захопленням ХДУ. Максима вивезли у невідомому напрямку. Він має інвалідність і потребує постійної медичної допомоги.

8:35

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 15.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько 32750 (+250) осіб ліквідовано,
  • танків – 1440 (+6) одиниць,
  • бойових броньованих машин – 3528 (+25),
  • артилерійських систем – 722 (+1),
  • РСЗВ – 230 (+1),
  • засобів ППО – 97,
  • літаків – 213,
  • гелікоптерів – 179 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 591 (+3)
  • крилатих ракет – 129 (+4),
  • кораблів /катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2485 (+12),
  • спеціальної техніки – 55 (+1).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 14 червня)

Ранок

Унаслідок нічного обстрілу окупантами міста Апостолове у Дніпропетровській області загинуло четверо людей, одного чоловіка поранено.

Росіяни обстріляли Апостолівську громаду з реактивних систем залпового вогню “Ураган”. Пошкоджено з десяток житлових будинків та лікарня. Територія обстрілу засипана касетними боєприпасами, на місцях працюють піротехніки.

Ще два “прильоти” було в Новомосковському районі. Ракети сильно понівечили об’єкт громадської інфраструктури і дачні будинки.

7:15

За минулу добу на Сіверському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сопич, Баранівка, Уланове та Бачівськ Сумської області. Вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Серединої-Буди на Сумщині, – ГШ ЗСУ.

7:15

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Харківському напрямку підрозділи противника, за підтримки вертольотів армійської авіації, намагалися не допустити подальшого просування наших військ до державного кордону. Ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Перемога, Руська Лозова, Стара Гнилиця, Байрак, Верхній Салтів та Замулівка. Завдав авіаудару неподалік Мосьпанового. Тривають бої в районі населеного пункту Рубіжне.

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на продовженні наступу на Слов’янськ. Здійснював артилерійські обстріли районів населених пунктів Шевелівка, Вірнопілля, Грушуваха, Нова Павлівка. Завдав авіаудару поблизу Гусарівки. Штурмові дії в районах населених пунктів Богородичне та Долина наші воїни успішно відбили. Ворог веде наступ у напрямку Краснопілля, бойові дії тривають.

На Донецькому напрямку ворог цинічно обстріляв з артилерії населені пункти Устинівка, Тошківка, Нью-Йорк, Новомихайлівка, Антонівка та Кам’янські Дачі.

На Лиманському напрямку окупанти активних дій не вели. Здійснили артилерійські обстріли цивільної інфраструктури неподалік Сидорового, Маяків та Закітного.

На Сєвєродонецькому напрямку противник здійснював вогневий вплив по наших позиціях з мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Тошківка, Устинівка, Борівське, Метьолкіно. Ворожа армійська авіація завдала авіаудару поблизу Білої Гори.
Українські воїни успішно відбивають спроби штурмових дій противника у Сєверодонецьку та Тошківці, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку ворог вів артобстріли наших позицій в районах Спірного, Яковлівки, Покровського, Клинового та Новолуганська. Авіаудар армійської авіації зафіксовано поблизу Устинівки. Наступ противника, завдяки діям наших воїнів, у районі Миколіївки захлинувся. Ворог зазнав втрат та відійшов. Перегруповується для поновлення наступу. Використовуючи результати вогневого ураження, противник вів штурмові дії в районах населених пунктів Золоте-3, Новолуганське, Берестове. Зазнав втрат і відійшов на раніше зайняті позиції. Веде штурмові дії в районі Врубівки, бої тривають.

На Новопавлівському напрямку захисники України відбили наступ у районі населеного пункту Шевченко. Ворог відійшов.

На Авдіївському, Курахівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій противник не вів. Обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Піски, Авдіївка, Іль’їнка, Мар’їнка, Антонівка, Червоне та Новосілка. Завдав авіаудару неподалік Кам’янського.

На Південнобузькому напрямку ворог обстріляв населені пункти Тополине, Лепетиха, Березнегувате, Кобзарці, Шевченкове, Посад-Покровське та Лупареве. Завдав авіаудару поблизу Князівки.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.