Байден оголосив про надання Україні зброї ще на $1 млрд

доповнено

Президент США Джо Байден після розмови з Володимиром Зеленським оголосив про виділення Україні чергового пакету військової допомоги на суму 1 мільярд доларів у вигляді озброєнь для відбиття повномасштабної агресії Росії.

Про це йдеться в заяві Байдена, оприлюдненій на сайті Білого дому в середу, 15 червня.

Пакет включає додаткові артилерійські та берегові засоби оборони, а також боєприпаси для ракетних систем залпового вогню.

ОНОВЛЕНО

Згодом міністр оборони США Ллойд Остін навів деякі деталі щодо цього пакета військової допомоги. За його словами, він, серед іншого, включатиме:

    • 18 гаубиць M777 із тактичними машинами до них;
    • дві додаткові системи берегової оборони Harpoon;
    • керовані боєприпаси до РСЗВ;
    • 36 тисяч снарядів калібру 155 мм;
    • тисячі захищених радіостанцій та приладами нічного бачення, тепловізійними прицілами та іншу оптику

Також у пакет буде включено неназвані запчастини, адже використання тих самих гаубиць M777 настільки інтенсивне, що кільком десяткам із них уже необхідно замінити ствол.

Паралельно з цими даними, у Washington Post з’явилась інформація про передачу Україні 8 додаткових систем M142 HIMARS – до тих 4 одиниць, про які вже було оголошено раніше.

Крім того, президент США заявив про надання додаткової гуманітарної допомоги в розмірі 225 мільйонів доларів для постраждалих від війни українців.

“Хоробрість, стійкість і рішучість українського народу продовжують надихати світ. І Сполучені Штати разом з нашими союзниками і партнерами не похитнуться в нашій прихильності українському народу, який бореться за свою свободу”, – йдеться в заяві американського президента.

“Сьогодні вранці я розмовляв з президентом Зеленським, щоб обговорити жорстоку і триваючу війну Росії проти України. Я підтвердив свою відданість тому, що Сполучені Штати будуть стояти на боці України, коли вона захищає її демократію та підтримує її суверенітет і територіальну цілісність перед обличчям неспровокованої російської агресії”, – ідеться в заяві Байдена.

“Я поінформував президента Зеленського, що Сполучені Штати надають Україні ще 1 мільярд доларів безпекової допомоги, включаючи додаткову артилерію та озброєння берегової оборони, а також боєприпаси для артилерії та передових ракетних систем, які необхідні українцям для підтримки оборонних операцій на Донбасі. Ми також обговорили сьогодні в Брюсселі зусилля міністра Остіна щодо координації додаткової міжнародної підтримки українських збройних сил”, – цитує Білий дім президента США.

Як відомо, цього ж дня у Брюсселі триває третя зустріч у форматі “Рамштайн”. Міністр оборони США Ллойд Остін закликає посилити зусилля для допомоги захисту України від вторгнення РФ.

Читайте також:
США готові сприяти забезпеченню України зброєю, яку вона просить, – Пентагон

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна