ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 110 – 13.06.2022

Вечір

Ось так артилеристи Десантно-штурмових військ ЗС України знищили батарею РСЗВ БМ-27 “Ураган” та підрозділ матеріально-технічного забезпечення російських окупантів, де росіяни в польових умовах заправляли та обслуговували військову техніку:

Після 21-ї

Голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус після ракетного удару росіян по Прилуках: “На щастя, дякуючи Богові, за результатами ворожого ракетного обстрілу жертв нема. Всі необхідні заходи оперативно вжиті”.

21:45

Українська армія тактично переграє російських окупантів, має стратегічну ініціативу, і завдяки контрнаступальним діям ЗСУ вдалося звільнити ще кілька громад у Херсонській області. Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

“…Зупинений наступ окупантів на півдні України. Так, вони досі хочуть зруйнувати і Миколаїв, і Запоріжжя, і міста Дніпропетровщини. Їм поки що вистачає сил, щоб бити з артилерії по Зеленодольську й Гуляйполю. Одеса залишається мішенню для російського флоту… Але вже були зірвані десятки спроб наступу російської армії саме там, саме на півдні. А завдяки контрнаступу вже звільнено частину громад Херсонщини”, – сказав Зеленський.

“У боях на Донбасі – а вони точно увійдуть у воєнну історію як одна з найбільш жорстоких битв у Європі і за Європу – українська армія й наша розвідка тактично все ж переграють російських військових. І це попри значну перевагу росіян у кількості техніки, а особливо – в артилерійських системах”, – зазначив президент.

“Ціна цієї битви для нас – дуже висока. Вона просто страшна. І ми щоденно звертаємо увагу партнерів на те, що тільки достатня кількість сучасної артилерії для України забезпечить нашу перевагу й нарешті кінець російських знущань з українського Донбасу”, – наголосив Зеленський.

Він розповів, що сьогодні стало відомо про загибель ще однієї дитини від російських обстрілів – у Лисичанську на вулиці Московській загинув хлопчик 2016 року народження.

“Ми маємо справу з абсолютним злом. І ми не маємо іншого вибору, ніж іти далі. Звільняти всю нашу територію. Вибивати окупантів з усіх наших областей. І хоча зараз ширина нашого фронту – вже понад 2,5 тисячі кілометрів, відчувається, що стратегічна ініціатива – все ж за нами”, – сказав Верховний Головнокомандувач.

Вечір

Бойовики так званої “ДНР” заявили, нібито Донецьк був підданий “найпотужнішому обстрілу за весь час конфлікту”, зі ствольної артилерії та РСЗВ. Але без жертв.

Вечір

Після обіду на Ізюмському напрямку, що на Харківщині, зенітно-ракетний дивізіон 93-ї механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр” знищив бойовий вертоліт Ка-52 російських загарбників. Гелікоптер впав на тимчасово окуповану територію між населеними пунктами Сулигівка та Довгеньке.

Вечір

Окупанти зруйнували всі три мости, що ведуть до Сєвєродонецька, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Всі мости зруйновано, але Сєвєродонецьк не заблоковано. Комунікація з містом є. Рашисти повністю не захопили Сєвєродонецьк, частина міста під українським контролем.

Всі мости, що ведуть до обласного центру зруйновано. Евакуація та підвезення гумвантажів неможливі. Сєвєродончани, що залишилися в місті, виживають у вкрай важких умовах”, – сказав голова ОВА.

Вдень

Кадри бою в Сєвєродонецьку:

Напередодні

Донька Владислава Солдата – воїна 93-ї механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”, який загинув у боях проти російських окупантів, – у свій день народження відвідала могилу батька.

Фото: 93 омбр

18:20

Головне зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Слов’янському напрямку противник здійснив спробу ведення штурмових дій в Богородичному, успіху не мав, відійшов, закріплюється в північно-західній частині населеного пункту.

На Донецькому напрямку окупанти здійснюють перегрупування підрозділів та посилюють угруповання, намагаються оточити підрозділи наших військ у районі населених пунктів Лисичанськ, Привілля, Сєверодонецьк, Борівське.

На Сєвєродонецькому напрямку противник вів штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк, здійснив наступ на позиції наших військ в районі Метьолкіного, успіху не мав.

На Бахмутському напрямку ворог продовжував обстріли позицій наших військ із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Використовуючи результати вогневого ураження, вів бойові дії на напрямках населених пунктів Тошківка – Устинівка, Оріхове – Золоте, Комишуваха – Врубівка, Василівка – Білогорівка, Ниркове – Миколаївка, Доломітне – Новолуганське, успіху не мав.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках агресор активних дій не вів. З метою сковування та недопущення перекидання наших військ на інші напрямки здійснював обстріли із застосуванням мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує ведення оборони. Основні зусилля зосереджує на веденні розвідки, контрбатарейній боротьбі, нарощуванні бойових можливостей резервних формувань та системи протиповітряної оборони на напрямку, інженерному обладнанні оборонних рубежів та позицій.

Ворог продовжує посилення угруповання військ, що діє на Криворізькому напрямку.

Вдень

У Бучанському районі Київської області, поряд із селом Мироцьке, виявили ще одне масове захоронення мирних мешканців. Тут росіяни стратили пострілами в голову сімох людей. Правоохоронці працюють над ідентифікацією загиблих.

Як розповів начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов, цивільних громадян росіяни катували, а потім застрелили в голову. У багатьох вбитих були зв’язані руки і прострелені коліна.

Вдень

Російські окупанти скаржаться своїм родичам, що на війні в Україні у їх військових не витримує психіка.

“У пацанів вже дах їде. Трьох на дурку відправили“, – в новому перехопленні телефонної розмови від ГУР російський загарбник скаржиться дружині на втрати.

Загарбник скаржиться, що в підрозділі “-11”, “стріляють без кінця з важкої артилерії, і можна просто збожеволіти”.

Вдень

У складі Інтернаціонального легіону оборони України є воїни з 55 країн. Про це повідомив речник легіону Дам’єн Магру.

“У нас є представники понад 50 країн та громадянств. Коли я дивився востаннє, було 55. У нас є представники країн усіх частин світу, всіх континентів, навіть так далеко, як Бразилія, Південна Корея, Австралія”, – сказав Магру.

Фото: “Укрінформ”

За його словами, серед представників Інтернаціонального легіону найбільше громадян США та Великої Британії, за ними за кількістю йдуть громадяни Польщі та Канади, представники країн Прибалтики та північних країн, включаючи Фінляндію.

Вдень

За підтримки Сил спеціальних операцій ЗСУ в Україні запустили інтерактивний сайт про втрати Росії за час повномасштабного вторгнення на територію нашої держави. На сайт трьома мовами щодня оновлюються кількісні втрати ворогів в особовому складі та техніці.

Ресурс доступний за посиланням.

Після 15-ї

У кількох селах Прилуцького району Чернігівської області проводять евакуацію людей через загрозу пожеж після ворожого ракетного удару. Евакуація оголошена у селах Заїзд, Петрівське, Тихе та Сухоставець.

Вдень

Пресслужба угруповання Об’єднаних сил:

“На окремих напрямках на Донбасі ЗСУ не тільки обороняються, а й поступово просуваються вперед. Так, нещодавно наші воїни звільнили три села на Донеччині й посунули ділянку фронту на 15 км”.

Вдень

Аеророзвідка Нацгвардії з БПЛА виявила штаб російських окупантів на Харківщині, а артилеристи ЗСУ завдали по ньому нищівного удару. Відео поширила пресслужба Нацгвардії України.

“У результаті було знищено склад боєприпасів, МТЛБ, легкове авто – так званий Z-мобіль, бронетехніка противника, дві армійські вантажівки, в одній з яких був боєкомплект. Учасники операції відзначають, що це один з багатьох епізодів ефективної співпраці Національної гвардії та Збройних сил України у цій війні. Разом до перемоги!”, – йдеться у повідомленні про подію 11 червня.

Вдень

Так званий “голова ДНР” Денис Пушилін провів зустріч із міським головою Святогірська, що на Донеччині, Володимиром Бандурою, та призначив його головою окупаційної “адміністрації”.

Пушилін повідомив, що з Бандурою вони були “давно на зв’язку”.

Раніше ДБР уже порушило проти мера справу за державну зраду.

13:41

Щойно стало відомо, що ворог завдав ракетний удар по Прилуках. Зафіксовано “прильоти” трьох ракет.
Інформація щодо руйнувань уточнюється, – голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Після 13-ї

Над Полтавщиною під час повітряної тривоги в бік Київської області пролетіла крилата ракета, її зняли на відео.

Вдень

Над Миколаєвом збили російський розвідувальний безпілотник, повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Ранок

Бойова робота льотчика Повітряних сил ЗСУ (відео від ГШ):

Ранок

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі, канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон здійснять візит до України 16 червня – за день до того, як Єврокомісія надасть висновок щодо заявки України на отримання статусу кандидата на членство в ЄС. Про це пише італійське видання La Stampa.

Висновок ЄК стане основою для ухвалення політичного рішення на саміті лідерів ЄС 23-24 червня.

За цими даними, лідери приїдуть разом, щоб засвідчити підтримку трьох найбільших європейських країн президенту України Володимиру Зеленському.

Напередодні

Генштаб ЗСУ показав бойову роботу українських артилеристів зсередини САУ:

11-та година

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов:

Минулої доби ворог обстрілював житлові райони Харкова з артилерії та РСЗВ “Смерч” та “Ураган”. Було декілька ракетних ударів по промислових будівлях. Внаслідок денних обстрілів один цивільний отримав поранення. Також окупанти обстріляли Чугуївський та Ізюмський райони області. У Коробочкиному – один поранений.

На півночі та північно-східному напрямку від Харкова тривають активні бойові дії. Ворог намагається компенсувати втрати своєї живої сили.

Гарячим залишається Ізюмський напрямок. Там ворог намагається атакувати наші позиції, однак успіхів не має. Цей напрямок для ворога є принциповим, адже через нього він направляє додаткові сили в Донецьку та Луганську області.

Наші захисники тримають свої позиції. Учора в районі Ізюма наші ЗСУ збили винищувач-бомбардувальник Су-34. Літак упав на тимчасово окуповану територію.

Ударна авіація Повітряних сил України завдала потужних ударів по скупченню техніки та живої сили ворога, знищили склад ракетно-артилерійського озброєння.

Після 10-ї

12 червня близько десятої ранку в районі Ізюма на Харківщині зенітний ракетний підрозділ Повітряних сил ЗС України уразив російський винищувач-бомбардувальник Су-34.

“Російські літаки працювали парою, атакуючи позиції українських захисників. Після потрапляння в зону ураження української ППО один із ворожих літаків змінив курс. Пілоти іншого – вирішили спробувати долю. “Нех@й щаст@ть!”– відповіли зенітники і збили зухвалу “сушку”, привітавши таким чином окупантів із “Днем Росії”, – речник КПС Юрій Ігнат.

10:10

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: 

  • У Сєвєродонецьку бої настільки важкі, що добу боротьба може тривати навіть не за вулицю, а лише за одну багатоповерхівку.
  • “Орки” контролюють 70% міста. Масова евакуація та підвезення гумвантажів через обстріли неможливі. Військовим вдається вивозити лише по декілька людей на день.
  • На хімічному заводі “Азот” залишаються близько 500 мешканців, з них 40 – діти. Промзона потужно обстрілюється ворожою артилерією великого калібру. Укриття “Азоту” не такі міцні, як у маріупольської “Азовсталі”. Намагаємося зробити організовану евакуацію з гарантіями безпеки.
    Всі люди, що там перебувають, раніше відмовилися виїжджати з міста.
  • Загрози оточення наших військ на Луганщині немає.
  • По Лисичанську росіяни посили обстріли, гатять з великих калібрів, місто щодня знищується. За останні дні найбільша кількість загиблих та поранених – саме в цьому місті. Відбувається “тиха” евакуація.

Дев’ята година

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 13.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько 32300 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків – 1432 (+2) одиниць,
  • бойових броньованих машин – 3492 (+8),
  • артилерійських систем – 718 (+3),
  • РСЗВ – 226,
  • засобів ППО – 97,
  • літаків – 213 (+1),
  • гелікоптерів – 178,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 585 (+3),
  • крилатих ракет – 125,
  • кораблів /катерів – 13,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2460 (+5) од,
  • спеціальної техніки – 54.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 12 червня)

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

8:40

Уранці ворог поновив мінометні обстріли через кордон з РФ по території Сумщини.

Есманська громада: близько шостої ранку – три приходи з міномета, після сьомої ранку – ще близько 30 вибухів. Постраждалих та руйнувань попередньо немає, інформація уточнюється, – голова ОВА Дмитро Живицький.

8:25

Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ: Завдяки ССО України спалено три ворожі “гради”

Під час розвідки тилів противника на Сєверодонецькому напрямку наші оператори виявили кілька установок РСЗВ БМ-21 “Град”. Саме їх противник застосовував для обстрілів Сєверодонецька, інших населених пунктів і позицій Сил оборони України. Встановивши точні координати ворожих машин з допомогою безпілотного комплексу, воїни ССО передали ці дані артилеристам Національної гвардії України – воїнам гаубичних розрахунків М777. Влучним вогнем наші колеги знищили три з чотирьох установок ворожих РСЗВ. Ще одну установку “Град” в результаті обстрілу було пошкоджено. Корегували артилеристів оператори Сил спеціальних операцій ЗСУ.

6:55

На Харківському напрямку підрозділи ворога продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні позиційної оборони та недопущенні подальшого просування наших військ до державного кордону України.

Противник вів штурмові дії у напрямку Тернова – Ізбицьке, мав частковий успіх, закріпився на його північній околиці.

Здійснив дистанційне мінування можливих шляхів висування наших підрозділів у районі населеного пункту Петрівка, 20 км східніше Старого Салтова. Проводив повітряну розвідку БпЛА у районі Шестакового.

6:55

Генштаб ЗСУ про ситуацію на Донеччині (в ранковому зведенні станом на 6:00):

На Слов’янському напрямку ворожі підрозділи основні зусилля зосереджували на штурмі населених пунктів Долина та Богородичне, успіху не мали. Ворог, у рамках логістичного забезпечення військ, замінив понад 100 одиниць пошкодженої броньованої та автомобільної техніки.

На Донецькому напрямку угруповання військ окупантів основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій з метою оточення наших військ у районах міст Сєверодонецьк і Лисичанськ, блокуванні шляхів логістичного постачання з населеного пункту Бахмут. Продовжує заходи з поповнення втрат. У напрямку населених пунктів Кремінна та Старобільськ перемістив понад 80 одиниць озброєння та військової техніки, зокрема важку броньовану техніку та артилерійські системи.

На Лиманському напрямку противник активних бойових дій не вів, продовжував обстріли позицій наших військ у районах населених пунктів Маяки, 10 км північніше Слов’янська, та Серебрянка, 5 км північно-східніше Сіверська.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії вів штурмові дії у місті Сєвєродонецьк, мав частковий успіх, відтіснив наші підрозділи з центру міста, бойові дії тривають. Обстрілював з артилерії позиції Сил оборони у районах населених пунктів Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Тошківка.

На Бахмутському напрямку наші воїни успішно відбили штурмові дії у напрямках Вікторівка – Врубівка та Комишуваха – Врубівка. Ворог відновив наступальні дії у районі населеного пункту Золоте. Закріплюється по рубежу Роти – Миронівка. Для покращення тактичного положення та оволодіння панівними висотами безуспішно вів штурмові дії у напрямках Доломітне – Кодема, Доломітне – Новолуганське. Проводив повітряну розвідку БпЛА у районі Покровського.

На Курахівському напрямку ворог завдав авіаудару штурмовиками по позиціях наших військ у районі Красногорівки, 15 км східніше Курахового.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.