ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 117 – 20.06.2022

Напередодні

Фото дня. Командувач Нацгвардії США 4-зірковий генерал Деніел Хокансон спілкується з українським військовим в кабіні M142 HIMARS у навчальному центрі Графенвер, Німеччина., 2 червня 2022 року (фото: Sgt. 1st Class Zach Sheely).

Вечір

Сотні патріотів віддають останню шану загиблому командирові батальйону “Карпатська Січ” Олегу Куцину, чиє тіло везуть до Києва до поховання. На відео – Полтава:

Вечір

Володимир Зеленський зустрівся в ОП з Беном Стіллером – голлівудським актором, режисером, сценаристом і продюсером, який відвідує Україну як посол доброї волі Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Фото: пресслужба президента

 

Вечір

Робота української ствольної артилерії (відео з ФБ Сергія Бикова):

Біси дохнуть, сонце сходить,
Ця земля воїнів родить!
Хай сміливих смерть обходить!
Гуляй, дике поле!
Ворог сунеться без перестану,
Із землі прадіди повстануть!
І затягне на той світ, враже,
Наше дике поле!

Вдень

В окупованому Донецьку – знову вибухи, ймовірно, детонує склад боєприпасів. Фото та відео оприлюднюють у місцевих пабліках.

На одному з відео, той, хто знімає, коментує, що дим після вибухів видно в районі “Азотний”: “Мабуть, склад з боєприпасами”.

Вдень

Як стало відомо, в Харківській області українські військові напередодні відбили атаку російських підрозділів і завдали чималих втрат окупантам. Про це інформує 92-го окрема механізована бригада ЗСУ імені кошового отамана Івана Сірка.

За цими даними, в результаті спільної роботи бійців 92 омбр, 40 оабр та 125-го батальйону тероборони 19 червня 23 орки було знешкоджено, більше 50 – поранено.

Тисніть “Дивіться на Facebook”:

 

Серед ворожої техніки знешкоджено або пошкоджено:

  • три танки Т-72,
  • три РСЗВ,
  • БТР-80,
  • БМП-2,
  • КамАЗ,
  • радіолокаційна станція.

18:35

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Харківському напрямку ворог, з метою виявлення слабких місць в обороні наших військ, безуспішно намагався вести розвідку боєм неподалік Ртищівки. Крім того, зафіксовано обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Уди, Українка, Коробочкине, Михайлівка та Петрівка.

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій. Здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Дібрівне, Грушуваха, Велика Комишуваха, Краснопілля та Долина. В районі населеного пункту Богородичне наші захисники успішно відбили ворожий штурм.

На Краматорському напрямку ворог активних дій не вів.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по підрозділах наших військ. Ворог завдав авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Устинівка та Лисичанськ.

Артилерійські обстріли цивільної інфраструктури зафіксовано неподалік Лисичанська, Гірського та Устинівки.

Тривають бойові дії за контроль над містом Сєвєродонецьк. Крім того, українські воїни звели нанівець спроби штурмових дій ворога в районах населених пунктів Мирна Долина та Біла Гора.

На Бахмутському напрямку, під прикриттям артилерійських обстрілів, в районі населеного пункту Миколаївка намагалася діяти диверсійно-розвідувальної група противника. В результаті вогневого ураження, отриманого від наших воїнів, вона відступила. У подальшому ворог здійснив спробу штурму, успіху не мав.

Крім того, окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Білогорівка, Берестове, Яковлівка, Покровське. Завдали авіаударів неподалік Малорязанцевого та Білогорівки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не вів. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури поблизу Кам’янки, Гуляйполя, Авдіївки, Вугледара, Малинівки та Залізничного. Завдав авіаударів по населених пунктах Малі Щербаки, Мар’їнка, Вугледар, Костянтинівка та Новомихайлівка.

На Південнобузькому напрямку, з метою сковування наших дій підрозділів, ворог обстрілював з артилерії та мінометів райони Червоного Яру, Калинівки, Тополиного і Зеленого Гаю.

18:35

У зв’язку зі значними втратами особовий склад окремих підрозділів окупаційних військ має дуже низький рівень морально-психологічного стану і шукає можливість уникнути подальшої участі у бойових діях. Особливо це розповсюджено серед особового складу 1-го армійського корпусу російських окупаційних військ – у підрозділах, що виведені на відновлення боєздатності з районів Херсона, Миколаєва та Попасної (зі зведення ГШ ЗСУ).

Після 17-ї

Удень протягом трьох годин ворог завдав по півдню країни масований ракетний удар 14 ракетами.

“В безсилій злобі на успіхи наших військ, рашисти гатили по Очакову, по гирлу Дуная, по Білгород-Дністровському району Одещини і по самій Одесі”, – йдеться в повідомленні ОК “Південь”.

Фото: Одеська міська рада

В області та в передмісті Очакова пошкоджено сільськогосподарські площі, в Одесі внаслідок влучання ракети вигорів логістичний продовольчий склад. Пожежа на площі понад 300 кв.м оперативно ліквідована рятувальниками.

Постраждалих серед цивільного населення нема.

Вдень

Російські окупанти напередодні пізно ввечері обстріляли та зруйнували Люботинський професійний ліцей залізничного транспорту, що в місті Люботин на захід від Харкова. Триває розбір завалів.

Фото: Суспільне

У ліцеї розміщувався волонтерський пункт, де збирали допомогу для переселенців. У момент обстрілу в будівлі перебувала жінка, вона не постраждала.

Вдень

Після оголошення тривоги близько 14:00 з Одеси повідомляють про ракетні удари. Зокрема абстрактні фото  поширює у понеділок, 20 червня, “Суспільне.Одеса”. У ЗМІ повідомляють про начебто роботу ППО.

Фото: Суспільне.Одеса

Офіційно інформацію про “прильоти” не підтверджували.

Однак о пів на третю на “прильоти” відреагував речник ОВА Сергій Братчук – у контексті нібито “помсти” росіян за ранковий удар ЗСУ по “вишках Бойка”.

Вдень

Влучання української ПТКР 10-ї гірсько-штурмової бригади по танку росіян на Донеччині:

15-та година

В Одесі 80 вікон пошкоджено вибуховою хвилею після ранкового ракетного удару, – мер Геннадій Труханов.

Напередодні

Збройні сили України застосовують про росіян на суходолі некеровані авіаракети, які доставляють на поле бою в причепі з підписом “Бджоли”.

“Українські бджілки дуже жалять, або смажать окупантів з Росії. Наші воїни чудово пристосували ракетний блок Б-8М1, що використовується в бойовій авіації та стріляє ракетами 80-го калібру”, – написав на ФБ народний депутат і волонтер Юрій Мисягін.

Він поширив відео такого незвичного застосування озброєння:

Вдень

Унаслідок ракетного удару по нафтобазі в Новомосковському районі Дніпропетровської області загинуло вже троє людей. Рятувальники вже понад 42 години продовжують гасити пожежу.

Вдень

Російських окупантів відтіснили від першої лінії оборони у Херсонській області. Ворог зміцнюється на другій та третій лінії, повідомив радник голови обласної військової адміністрації Сергій Хлань в ефірі телеканалу “Еспресо”.

“ЗСУ завдавали точних ударів по складах, які перебувають у тилу. У Новій Каховці тричі поспіль було точне влучання по складах із боєприпасами ворога. Біля Софіївки, біля села Давидів Брід були контрнаступальні дії. Там ворог закріплюється на узбережжі річки Інгулець”, – зазначив Хлань.

13-та година

Збройні сили України завдали ракетного удару по так званих “вишках Бойка” – бурових платформах “Петро Годованець” та “Україна” в Чорному морі, за 100 км від Одеси та 150 км віж Криму, які ще 2014 року захопили російські окупанти.
Російське міноборони проводить рятувальну операцію за участю патрульних суден та авіації в районі удару по бурових платформах. За даними рашистів, на платформах перебувало 12 людей – врятовано з них п’ять наразі.

Вдень

Українські війська переходять до наступальних дій на Запорізькому напрямку, – командир підрозділу ТрО “Азов” (Дніпро) Родіон Кудряшов

“Ми просуваємо передові позиції і тиснемо ворога якнайдалі. Лінія фронту вирівнюється і стає схожою на позиційну війну. Найближчими тижнями командири планують ламати супротивника. Ініціативні групи провокуватимуть ворога, виявлятимуть вогневі точки та придушуватимуть їх”.

Вдень

Восьмий апеляційний адміністративний суд задовольнив позов Міністерства юстиції й заборонив політичну партію “Опозиційна платформа – за життя“.

Вдень

Голлівудський актор та посол доброї волі ООН Бен Стіллер приїхав на Київщину.

Напередодні із візитом підтримки він перебував у Львові, а перед тим був із гуманітарною місією в Польщі, де зустрічався з українськими біженцями.

Вдень

Як стало відомо, днями в тимчасово окупованому місті кілька російських загарбників перебували в кафе та замовляли шашлик. “Спеціальна сервісна група” руху опору ліквідувала двох росіян, ще один окупант – поранений, інформує пресслужба ОК “Південь”.

Ранок

Сили оборони втратили контроль над смт Метьолкіне на Луганщині, повідомив глава ЛугОВА Сергій Гайдай.

“Рашисти посилили артилерійські та авіаційні обстріли. Потужно росіяни гатять по Сєвєродонецькій промзоні та околицях міста. Те саме в районах Тошківки та Устинівки, бо орки хочуть здійснити там прорив, і задля цього стягнули туди велику кількість техніки. Бої точаться в багатьох селищах навколо Сєвєродонецька та Лисичанська. На жаль, зараз ми не контролюємо Метьолкіне поблизу обласного центру”, – розповів голова області.

Водночас глава ОВА зазначає, що триває “тиха” евакуація з Лисичанська – силами працівників військових адміністрацій, поліцейських, рятувальників та волонтерів. Із населених пунктів, де тривають активні бойові дії, людей вивозять військові на броньованій техніці.

Ранок

У Харківській області українські розвідники виявили замасковані окопи ворога та знищили командно-спостережний пункт російських спецпризначенців та склад боєкомплекту.

Однією з ознакою наявності окупантів була велика літера “V” на воротах захопленого росіянами будинку, інформує пресслужба 40-ї окремої артилерійської бригади імені Великого князя Вітовта.

Тиність “Дивіться на Facebook”:

Ранок

Українські спецпризначенці розповіли про тактику ворога і свою роботу на околицях Сєвєродонецька. Відео поширила пресслужба Командування Сил спецоперацій.

“У більшості вони просто мають перевагу в кількості снарядів. Закидують всю територію, окупантам неважливо, чи є там українські війська, чи немає. Чи там є цивільні – не розбирають”, – говорить український захисник.

“Все, що в них є, вони застосовують на цих ділянках і зносять з лиця землі населені пункти. Після чого просуваються, потім – артилерія. Але тут вони просунутися не можуть, бо Збройні сили тримають удар. Ворог має великі втрати”, – говорить інший воїн ССО.

“Все, що в них є, вони застосовують на цих ділянках і зносять з лиця землі населені пункти. Після чого просуваються, потім – артилерія. Але тут вони просунутися не можуть, бо Збройні сили тримають удар. Ворог має великі втрати”, – говорить інший воїн ССО.

Ранок

Дві російські ракети “Онікс”, які війська РФ випустили по Одеській області, збила протиповітряна оборона.
Уночі окупанти випустили ракету по Білгород-Дністровському району, а вранці – по Одесі.
Ракети запускали з території тимчасово окупованого Криму, – ОК “Південь”.

9:30

Вранці ворог тричі обстріляв прикордоння Сумщини та Чернігівщини, – ДПСУ

На світанку з території росії двічі обстріляли Сумщину та один раз Чернігівщину.
Прикордонники зафіксували два обстріли, які ствольна артилерія рашистів вела з боку російського села Зерново. Близько трьох десятків ворожих снарядів розірвалися на околиці прикордонних сіл Шосткинського району.
Ще 15 вибухів російських артилерійських снарядів зафіксовано на околиці одного з прикордонних сіл Новгород-Сіверського району Чернігівської області.

Дев’ята година

Близько пів на шосту ранку росіяни зі своєї території обстріляли Середино-Будську громаду Сумської області. Артилерійський вогонь, 30 приходів. Жертв та руйнувань немає, – голова ОВА Дмитро Живицький.

Ранок

Американський Інститут вивчення війни (ISW) у ранковому зведенні прогнозує, що українські контратаки продовжать відкидати російські війська, особливо вздовж кордону Херсонської та Миколаївської областей.

У в найближчі тижні ЗСУ можуть ще більше загрожувати загарбникам у Херсоні.

Водночас успішні українські контратаки в районі Запоріжжя змушують окупантів терміново перекидати підкріплення на цю ослаблену ділянку лінії фронту.

Рашисти, ймовірно, стягують війська в Запорізьку область “для захисту від безперервних українських контратак на Мелітополь, які можуть загрожувати російському контролю над містом”.

8:50

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 20.06 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько 33 800 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 477 (+9) одиниць,
  • бойових броньованих машин – 3 588 (+11),
  • артилерійських систем – 749 (+4),
  • РСЗВ – 238 (+3),
  • засобів ППО – 98,
  • літаків – 216,
  • гелікоптерів – 181,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 601 (+43),
  • крилатих ракет – 130,
  • кораблів /катерів – 14,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 527 (+4),
  • спеціальної техніки – 55.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 19 червня)

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Запорізькому напрямках.

7:40

Уночі ворог ударив з артилерії по Криворізькому району. У селі Велика Костромка Зеленодольської міської територіальної громади згорів будинок. Люди не постраждали, – голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

У Новомосковському районі другу добу гасять пожежу на нафтобазі після ракетного удару.

7:05

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 випливає, що ворог на сході почав активніше застосовувати бойову авіацію:

На Слобожанському напрямку противник завдав авіаційного удару та здійснив артилерійський обстріл в районах населених пунктів Тимофіївка та Морозова Долина.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на недопущенні просування Сил оборони до державного кордону України. Противник інтенсивно обстрілював з артилерії райони населених пунктів Козача Лопань, Малі Проходи, Дементіївка, Петрівка, Верхній Салтів, Рубіжне та околиці міста Харкова.

На Слов’янському напрямку ворог завдавав вогневого ураження із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Чепіль, Пришиб, Протопопівка, Велика Комишуваха, Дібрівне, Вірнопілля, Маяк, Курулька, Богородичне, Мазанівка, Краснопілля та Долина.

На Донецькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках. Інтенсивно застосовує авіацію.

На Сєвєродонецькому напрямку противник обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Лисичанськ, Сиротине, Воронове, Борівське, Біла Гора, Устинівка, Мирна Долина, Тошківка та завдав авіаційних ударів парами літаків Су-25 поблизу Білої Гори та Мирної Долини. Тривають бойові дії за встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк.

На Бахмутському напрямку протягом доби ворог здійснював обстріли із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Оріхове, Золоте-3, Миколаївка, Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Покровське, Клинове, Зайцеве і Нью-Йорк. Противник завдав авіаудару поблизу Яковлівки та ракетних ударів неподалік Травневого, Доломітного, Зайцевого та Нью-Йорка.

На Лиманському, Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках намагається не допустити перегрупування підрозділів наших військ. Здійснив обстріли із артилерії різних калібрів в районах населених пунктів Калинове, Очеретине, Бердичі, Желанне, Тоненьке, Сєверне, Орлівка, Семенівка, Веселе, Авдіївка, Нетайлове, Водяне, Опитне, Первомайське, Піски, Красногорівка, Марʼїнка, Новомихайлівка, Павлівка, Шевченко, Велика Новосілка, Времівка, Ольгівське, Зелене Поле, Новопіль, Темирівка, Полтавка, Малинівка, Червоне, Залізничне, Гуляйпільське, Новоданилівка, Оріхів та Камʼянське.

На Лиманському напрямку противник завдав авіаційного удару двома літаками Су-25 в районі населеного пункту Пришиб та ракетного удару в районі населеного пункту Маяки.

На Авдіївському напрямку ворог завдав авіаційних ударів літаками Су-25 в районах населених пунктів Шевченко та Вугледар.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу наших військ. Активних дій не вів. Здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Червоний Яр, Мурахівка, Калинівка, Зелений Гай, Квітневе, Поляна, Червона Долина, Широке, Благодатне, Зоря та Лупареве.

На Сіверському напрямку (…) у Брянській області ворог розгорнув до зенітного ракетного дивізіону ЗРК С-300В4.
Крім того, російський агресор здійснив артилерійські обстріли в районі населеного пункту Середина-Буда Сумської області.

1:40

Пресслужба оперативного командування “Південь”: у Чорному морі корабельне угруповання ворога поповнило склад. Відтепер там чатує три надводних і три підводних носії крилатих ракет, чий спільний арсенал складає 36 ракет, а також три великі десантні кораблі.

У районі Апостолового ворожий винищувач застосував по нашому бомбардувальнику крилату ракету класу “повітря-повітря”. Майстерність нашого пілота виявилась в віртуозному ухилянні від атаки.

На Херсонщині ворожий Ка-52 намагався вдарити по наших позиціях, але віддав перевагу маневру і втечі під вогнем гідної відсічі.

На Миколаївщині нашим зенітно-ракетним підрозділом влучно знищено безпілотний розвідник.

Загальні ж втрати ворога за результатами виконання нами вогневих завдань склали 28 рашистів, 152-мм гармату-гаубицю, танк та дві військові автівки.

Напередодні

Росіяни обстріляли Харків і область, поранено трьох дітей.

“Щодня в Харкові та області не вщухають ракетні та артилерійські обстріли мирних мешканців регіону. Протягом минулого дня військові російської федерації завдали ударів по місту Чугуєву, селам Харківської області Баранівка, Іванівка, Коробочкине. У селі Іванівка внаслідок вибуху снаряду поранення отримали троє дітей”, – повідомив начальник ГУ НП у Харківській області Володимир Тимошко.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ Надалі російські війська перегруповувалися і продовжують наступ на Донбасі, намагаючись зокрема здобути повний контроль над Сєвєродонецьком та оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.