ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 129 – 02.07.2022

Вечір

Для ураження російської військової техніки на Донбасі ЗСУ почали застосовувати надсучасні німецькі самонавідні снаряди SMArt 155 (Suchzünder Munition für die Artillerie 155), повідомив у соцмережі журналіст Юрій Бутусов.

“1 липня Збройні сили України оприлюднили відео, що демонструє, за даними джерел, перше у світі успішне бойове застосування на Донбасі самонавідних снарядів SMArt виробництва німецької компанії GIWS Gmbh. На відео видно вибух снаряда над бойовою машиною, і її ураження.

Снаряд SMArt калібру 155 мм вистрілюється по координатах бронетехніки противника і далі все робить сам.
На певній висоті над ціллю снаряд вибухає і відстрілює два бойові суббоєприпаси на парашутах, які мають власні мікрорадари та інфрачервоні сенсори для пошуку бронетехніки. Після ідентифікації цілі по ній відстрілюється ударний гіперзвуковий елемент, який вражає бойову машину згори. Швидкість така, що навіть якщо Росія почне ставити на танки свою систему активного захисту “Арена-М”, їхні характеристики не дозволяють перехопити атаку”, – розповів редактор сайту “Цензор”.

За даними його джерел, при обстрілі 1 липня двома такими снарядами було знищено дві одиниці техніки ЗС РФ. Ймовірно, одна з таких цілей, знищених вибухом, – ЗРГК “Панцир С-1” або танк.

Як інформувала “Новинарня“, вранці 2 липня Генштаб ЗСУ поширив відео з підписом: “Один влучний постріл може позбавити противника техніки вартістю майже 15 мільйонів доларів США” та зазначенням, що йдеться про ураження українськими військами російського зенітного ракетно-гарматного комплексу “Панцир-С1”.

Раніше про ураження цього засобу ППО на Донбасі повідомляла пресслужба ОК “Північ”.

У свою чергу Бутусов зазначає, що 2 липня такими ж німецькими снарядами SMArt українські війська накрили колону ЗС Росії – “пошкоджено або знищено до 8 одиниць бойової техніки російсько-фашистських військ”.

19-та година

Росіяни заявили про взяття під контроль Лисичанська, який досі залишався останнім вільним містом української Луганщини.

Вечір

У російському полоні перебувають вісім міських, сільських та селищних голів із різних регіонів України – Херсонської, Запорізької та Харківської областей.

Це, за даними Асоціації міст України:

  • Дніпрорудненський міський голова Євгеній Матвєєв;
  • Вільхівський сільський голова Олександр Шмиголь,
  • Голопристанський міський голова Олександр Бабич;
  • Херсонський міський голова Ігор Колихаєв;
  • Великокопанівський сільський голова Валентина Костенко;
  • Горностаївський селищний голова Дмитро Ляхно;
  • Хрестівський сільський голова Сергій Хільченко;
  • Новотроїцький селищний голова Петро Збаровський.

Вечір

У чорноморському курортному селищі Кароліно-Бугаз, що в Одеській області, на узбережжі вибухнула міна, внаслідок чого є загиблий і травмований серед відпочивальників.

Вдень

Бійці чеченського формування армії РФ, так звані “кадирівці”, у червні обстріляли в Сєвєродонецьку мечеть, де люди ховалися від обстрілів і набирали воду зі свердловини, а потім намагалися приписати цей злочин Збройним силам України. Про це повідомив імам ісламської громади Сєвєродонецька, керівник Ісламського культурного центру “Бісмілля” Тимур Берідзе.

Вдень

Співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій завершили розбирати завали на місці ракетного удару росіян, який 27 червня зруйнував ТЦ “Амстор” у місті Кременчук на Полтавщині.

Внаслідок обстрілу загинуло 19 осіб та постраждало 66 осіб, з яких 26 осіб госпіталізовано. Всього з початку робіт виявлено 29 фрагментів тіл.

18:30

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил Республіки Білорусь на ротаційній основі продовжують виконувати завдання з прикриття білорусько-українського кордону в прикордонних районах Брестської та Гомельської областей. Проводяться тренування з наведення понтонних переправ. При цьому ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено, – Генштаб ЗСУ.

18:30

На Сіверському напрямку противник обстріляв позиції Сил оборони в районах населених пунктів Студенок, Товстодубове, Нова Слобода та Білопілля, – ГШ ЗСУ.

18:30

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Харківському напрямку ворог веде оборону зайнятих раніше позицій. Здійснював обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Золочів, Хрестище, Молодова, Коробочкине, Велика Бабка, Малинівка, Іванівка, Черкаська Лозова, Слатине та Чепіль.

Вів штурмові дії в районі населеного пункту Дементіївка, успіху не мав, відійшов. Завдав авіаудару неподалік Верхнього Салтова та Прудянки. Вів повітряну розвідку БпЛА “Орлан-10”.

На Слов’янському напрямку ворог продовжує ведення оборони. Обстрілював із артилерії райони Долини, Курульки, Адамівки та Барвінкового. Штурмові дії в районі населеного пункту Богородичне наші воїни вкотре успішно відбили.

На Донецькому напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру неподалік Івано-Дар’ївки та Золотарівки. За результатами бойових дій закріплюється в районі населеного пункту Верхньокам’янка.

На Краматорському напрямку ворожі обстріли зафіксовано поблизу Білогорівки.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілювали наші позиції із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах Кодеми і Берестового. Біля останнього здійснили розвідку боєм. Українські воїни дали рішучу відсіч та змусили ворога відійти.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник з артилерії різних калібрів обстріляв райони Авдіївки, Опитного, Нетайлового, Павлівки, Оріхова, Малинівки, Новосілки та Новоандріївки. Завдавав авіаударів неподалік Павлівки. Наступальні дії ворога у районі населеного пункту Новомихайлівка українські захисники зупинили та відкинули його назад.

На Південнобузькому напрямку окупанти продовжують систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії. Ведуть повітряну розвідку БпЛА.

За результатами дій українських воїнів противник залишив населений пункт Іванівка.

Після 16-ї

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний оприлюднив відео, що зафіксувало зачистку острова Зміїний від російської військової техніки прицільними ударами.

“Вчорашніми авіаударами росіяни намагалися знищити свою техніку, озброєння і майно на острові Зміїний. Однак, традиційно, не впоралися з поставленим завданням. Ми «допомогли» окупантам остаточно евакуювати залишки свого гарнізону з нашого острова. Більше там «русскім духом» не пахне”, – ідеться в дописі Залужного.

На відео показано БПЛА “Байрактар”, що розвідує обстановку на острові Зміїний, групу техніки на великому причалі та прицільні удари по ній.

Зазначено, що внаслідок атаки українських військ 1 липня на Зміїному знищено РСЗВ 2Б17М “Торнадо-Г”, паливозаправник, три одиниці автотранспорту, склад боєкомплекту та склад паливно-мастильних матеріалів росіян.

Вдень

Мер Львова Андрій Садовий 2 липня зібрав оперативну нараду за участі військового та цивільного керівництва Львова для того, щоб розуміти, як влада діятиме на випадок ескалації з боку Білорусі.

Вдень

Чутки про можливий наступ військ Білорусі на Україну потрібні Росії, щоб розганяти панічні настрої серед українців, заявив радник керівника офісу президента Михайло Подоляк.

“Щодо Білорусі. Щодо всіх цих спекуляцій, що буквально завтра чи післязавтра обов’язково розпочнеться наступ. Ми точно розуміємо, що відбувається на території Білорусі, і до будь-яких сценаріїв готові. У нас все з оборонної точки зору на кордоні Україна–Білорусь готове до цього”, – сказав Подоляк.

17:15

Війська РФ обстріляли місто Павлоград на Дніпропетровщині, повідомляє в телеграмі міська рада.

Вдень

Українські війська знищили склад боєприпасів окупантів біля міста Попасна Луганської області.

Про знищення військового об’єкту росіян повідомив Генеральний штаб ЗСУ 2 липня у Facebook, без уточнення місця й дати події. Повніше відео було опубліковано у Twitter. Його автор зазначив, що російську базу зберігання боєприпасів українські сили знищили в районі тимчасово окупованого міста Попасна.

На відео українських військових потрапив потужний вибух боєприпасів.

Спочатку видно як триває пожежа з виділенням великої кількості густого диму, який піднімається вгору. Потім внаслідок одночасної детонації боєприпасів, відбувається потужний вибух, що призводить до руйнування будівлі складу.

Вдень

Один з російських окупантів називає участь у війні в Україні “вечериночкой” та за наказом командування добиває ймовірно поранених українців, перерізаючи їм горло. Про це йдеться у фрагменті перехопленої СБУ розмови солдата ЗС Росії з дружиною.

“Нам, короче, сказали добивать их по пути, всех этих х#еплетов, ну, укропов”, – пояснює військовий РФ, який займав нову позицію з напарником.

“Ну это, я такой думаю, бл#дь – попробовать горло перерезать? Х#як, короче… Почему “мучал”? Просто перерезал ему горло. Ну, когда я еще человеку горло перережу?..” – розказує дружині рашист, який перебуває на півдні України.

Ранок

Начальник генерального штабу збройних сил Росії – перший заступник міністра оборони РФ генерал армії Валерій Герасимов нібито прибув на окуповані території України, повідомляє Telegram-канал міноборони РФ.

За цими даними, які немає змоги перевірити, Герасимов нібито особисто перевірив угруповання російських військ, задіяних у “спецоперації”, заслухав командувачів про застосування військ і про бойове забезпечення дій окупантів на різних напрямках.

Головком рашистів побував на командних пунктах, де “приділив особливу увагу питанням використання під час бойових дій автоматизованих систем бойового управління на користь нарощування ударних можливостей міжвидових угруповань військ”.

Напередодні

Знищення російського танка Т-62М. Четвертий член екіпажу не втік…

Ранок

Висновки британської розвідки щодо крилатих ракет, якими Росія обстрілює українську територію:

Росія продовжує використовувати протикорабельні ракети повітряного базування для ударів по наземних цілях – ймовірно, через скорочення запасів сучасної високоточної зброї.

Аналіз записів камер відеоспостереження демонструє – торговий центр в Кременчуці 27 червня, ймовірно, був уражений ракетою Х-32. Це модернізована версія старої радянської ракети Х-22.

Х-32 має певну перевагу над Х-22 по деяких показниках, проте, вона не розрахована на точне враження наземних цілей, – тобто, завдає шкоди цивільній структурі, якщо застосовується в містах.

❗️Наступні удари 30 червня 2022 року в Одеській області, ймовірно, були нанесені ракетами Х-22. Ця зброя ще менш точна і ще менш пристосована для високоточних ударів, і її застосування призводило до жертв серед мирного населення, причому, неодноразово.

Ранок

ОГП: станом на ранок 2 липня більш ніж 984 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 344 дитини загинуло та понад 640 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

  • 1 липня внаслідок авіаудару ворога по цивільній інфраструктурі м. Бахмут Донецької області отримав поранення 11-річний хлопчик.
  • Стало відомо, що внаслідок ракетного обстрілу збройними силами РФ 27 червня ТЦ “Амстор” м. Кременчука Полтавської області постраждала 9-річна дитина.
  • Унаслідок ракетного обстрілу Білгород-Дністровського району Одеської області 1 липня одна дитина загинула та троє отримали травми (2-річна дівчинка і двоє хлопчиків віком 8 та 13 років; стан двох дітей вкрай важки).

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2102 заклади освіти. З них 215 зруйновано повністю.

9:10

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.07 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько 35870 (+120) осіб ліквідовано,
  • танків – 1582 (+5) одиниць,
  • бойових броньованих машин – 3737 (+1),
  • артилерійських систем – 800 (+4),
  • РСЗВ – 246,
  • засобів ППО – 105,
  • літаків – 217,
  • гелікоптерів – 186,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 653 (+8),
  • крилатих ракет – 144 (+1),
  • кораблів /катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2614 (+4),
  • спеціальної техніки – 61.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 1 липня)

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

Після восьмої

Унаслідок обстрілу міста Слов’янськ на Донеччині касетними снарядами у п’ятницю загинули чотири особи, ще сім отримали поранення, повідомив мер Вадим Лях.

“Учорашній вечір (1 липня) здався дуже важким. Під обстріл потрапив мікрорайон Лимани. Вулиці Барвінківська, Підгірна, Данилевського. Мирний приватний сектор, де немає військових об’єктів…” – написав міський голова в соцмережі.

7:41

“Як один влучний постріл може позбавити противника техніки вартістю майже 15 мільйонів доларів США”.

Генштаб ЗСУ показав відео ураження українськими військами російського зенітного ракетно-гарматного комплексу “Панцир-С1”.

Сьома година

На Волинському та Поліському напрямках, за наявною інформацією, в збройних силах Білорусі продовжено терміни проведення мобілізаційного навчання до 9 липня поточного року (попередні терміни 22 червня – 1 липня 2022 року). У рамках проведення зазначених заходів, через військові комісаріати Гомельської області триває вручення повісток. Крім того, лікарям повідомлено про заборону виїзду за межі країни, – ГШ ЗСУ.

Сьома година

На Сіверському напрямку з метою прикриття російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях противник продовжує утримувати до трьох батальйонних тактичних груп зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу та підрозділів повітряно-десантних військ. Агресор здійснив вогневе ураження артилерією позицій Сил оборони у прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей.

З метою порушення системи управління та зв’язку підрозділів Сил оборони ворог застосовує комплекси радіоелектронної боротьби у районах населених пунктів, що розташовані поблизу державного кордону на території Бєлгородської області, – ГШ ЗСУ.

Сьома година

На Харківському напрямку підрозділи противника зосереджують зусилля на сковуванні дій наших військ та недопущення їх подальшого просування. З метою повернення втрачених позицій ворог веде штурмові дії на напрямку Кочубеївка–Дементіївка. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Золочів, Руська Лозова, Хрестище, Перемога, Дементіївка, Верхній Салтів, Молодова, Старий Салтів, Коробочкине, Замулівка, Велика Бабка, Волобуївка та Малинівка. Завдав авіаційних ударів поблизу Верхнього Салтова, Прудянки та Мосьпанового.

На Слов’янському напрямку ворог веде оборонні бої. Також штурмував Богородичне, успіху не мав. Обстріляв з артилерії райони населених пунктів Долина, Дібрівне, Курулька, Мазанівка, Богородичне, Краснопілля, Адамівка, Суха Кам’янка, Гусарівка та Криничне.

Противник намагається вдосконалити систему логістичного забезпечення на зазначеному напрямку.

На Краматорському напрямку обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони Білогорівки, Маяків та Донецького, а на Лисичанському – Золотарівки і Верхньокам’янського. В напрямку останнього вів наступ, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії неподалік Вершини, Бахмута та Спірного. Також ворог завдав авіаударів в районі населеного пункту Вершина.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти обстрілювали із артилерії різних калібрівв райони населених пунктів Шуми, Нью-Йорк, Залізне, Авдіївка, Красногорівка, Новомихайлівка, Мар’їнка, Павлівка, Вугледар, Золота Нива, Шевченко, Новоданилівка, Оріхів та Залізничне. Ворожі авіаційні удари зафіксовано поблизу Новобахмутівки та Авдіївки.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує свої зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні просування підрозділів Сил оборони України. Вів обстріли неподалік Партизанського, Кобзарців, Прибузького, Таврійського, Степової Долини, Посад-Покровського, Трудолюбівки, Миколаївки, Потьомкиного та Лупаревого.

2:50

Зі зведення командування ОК “Південь”: протягом минулої доби ворог завдавав авіаційних ударів (загалом шість) не лише по Херсонщині та Миколаївщині, а й по острову Зміїний.

“Парою винищувачів запалювальним боєприпасами рашисти намагалися випалити «залишки доброї волі», що лишилися по них на острові Зміїному у вигляді покинутої техніки. Вже знайома тактика «невлучання» і тут була продемонстрована в кількох варіантах”, – розповів представник ОК “Південь”.

“Тим часом військова операція із зачищення Зміїного від вражин триває. Протягом дня за результатами дорозвідування виявлено і знищено реактивну систему залпового вогню «Град», ще один зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С1», три одиниці броньованої та автомобільної техніки, автоцистерну та район укриття іншої техніки. Ознак присутності противника не виявлено”, – зазначено у зведенні.

Вночі

Пентагон не вважає “жестом доброї волі” відступ Росії з острова Зміїний – до цього окупантів змусили українські ракети, зокрема Harpoon. Про це заявив журналістам високопоставлений чиновник Міністерства оборони США.

“Ми розглядаємо цю подію як те, що українці дуже успішно чинили значний тиск на росіян, у тому числі за допомогою ракет “Гарпун”, які вони нещодавно придбали й атакували корабель постачання”, – сказав представник.

Він відзначив важливість поповнення запасів на цьому “безлюдному й пустельному” острові. “Таким чином, українці дуже ускладнили росіянам підтримку там операцій і зробили їх дуже вразливими для українських ударів. Тому, звісно, Росія залишила острів”, – зазначив чиновник.

Ніч

Військові посадовці у США вважають, що Росія не має достатньо сил на Херсонщині, щоб контролювати окупований регіон, особливо після перекидання частини російських військ на Донбас. Про це повідомляє CNN.

Джерела зазначають, що три спроби ліквідації російських колаборантів протягом останніх двох тижнів свідчать про зростання руху опору російським окупантам на півдні України. Також американці вважають, що такий опір може перерости у більш широку боротьбу з окупантами, що стане серйозною проблемою для можливостей Росії контролювати нещодавно захоплену територію по всій Україні.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 122 ОБОРОНИ, 25.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 123 ОБОРОНИ, 26.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 124 ОБОРОНИ, 27.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 125 ОБОРОНИ, 28.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 126 ОБОРОНИ, 29.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 127 ОБОРОНИ, 30.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 128 ОБОРОНИ, 01.07.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області. Надалі російські війська продовжують наступ на Донбасі, намагаючись оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині, зокрема в районі Лисичанська.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.