ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 125 – 28.06.2022

23:55

Президент Володимир Зеленський оприлюднив відео влучання російської крилатої ракети по торговому центру “Amstor” у Кременчуці. Таким чином він відповів на заяви російської пропаганди, нібито цей вибух був інспірованим, або ракета прямувала у військову ціль.

“Хочу сказати про відповідальність тих російських пропагандистів, які брешуть про цей терор, які намагаються виправдати дії російської армії. Кожен із вас також буде покараний. Ми маємо всі докази того, що роблять російські військові проти наших людей. Сьогодні я хочу завершити це звернення одним із таких доказів – щоб ніхто не смів обманювати щодо ракетного удару по торговельному центру в Кременчуці. Російська ракета вдарила саме по цьому об’єкту, цілеспрямовано. Очевидно, що такий був наказ. Очевидно, що такі координати отримали російські вбивці для цієї ракети. Вони хотіли вбити якнайбільше людей у мирному місті, у звичайному торговельному центрі”, – заявив президент у відеозверненні.

20:20

Окрім ракетних обстрілів по Дніпропетровщині, російські окупаційні війська вдарили по території Криворізької ТЕС, яка знаходиться в Зеленодольську. Наслідки з‘ясовуються.

Також удень окупанти зі ствольної артилерії вдарили по Криворізькому району. Влучили по Зеленодольську і по Великій Костромці. Є один постраждалий чоловік, який дістав осколкові поранення ноги, повідомив голова облради Микола Лукашук.

Вечір

Російські окупанти продовжують атакувати Ізмаїльський район Одеської області крилатими ракетами типу “Онікс”, інформує телеграм-канал “Одеса. Офіційно” з посиланням на пресслужбу ОК “Південь”.

“Після ранкового знищення, ще п’ять ракет було випущено по береговій лінії протягом дня. Обійшлося без суттєвих руйнувань і постраждалих саме тому, що доступ до узбережжя в цій місцевості закрито”.

Вдень

У мережі опублікували запис розмов пілотів винищувачів і бомбардувальників ВКС РФ, які брали участь у масованому обстрілі України із території Білорусі 25 червня. Тоді окупанти випустили близько 50 ракет.

“Завдяки перехопленню переговорів нам вдалося відтворити на відео хронологію ракетного обстрілу України починаючи з 03:45 25 червня 2022 року, а також визначити точки зльоту та райони запусків ракет”, – повідомила моніторингова група “Беларускі Гаюн”.

Зазначається, що в ударах були задіяні бомбардувальники Ту-22М3, які вилітали з російського військового аеродрому “Шайковка”, розташованого в Калузькій області та винищувачі Су-34, а також Су-35, що вилітали з військового летовища “Сеща” (Брянська область РФ).

Відео показує на схемі, як російські бомбардувальники парами й поодинці входять у повітряний простір Білорусі, випускають ракети по території України і повертаються назад.

У цей час вони незворушно перемовляються в радіоефірі, бажаючи один одному “доброго ранку”, доповідаючи про висоту ешелону, кількість випущених ракет, кути ударів тощо та дякуючи насамкінець за якісну роботу.

Вечір

Українські хакери та їхні соратники за кордоном у День Конституції зламали сайти Росреєстру (Федеральна служба державної реєстрації, кадастру і картографії) і Рособоронекспорту та розмістили на першій сторінці попередження російським окупантам.

Вдень

Пресслужба Миколаївської ОВА: “Сьогодні Миколаїв та передмістя зазнали масованого ракетного обстрілу з берегового ракетного комплексу «Бастіон», що рашисти розташували на окупованій Херсонщині”.

Зазначається, що пошкоджено міський стадіон, об’єкт військової інфраструктури та соціальні й сільськогосподарські об’єкти. За попередніми даними, загиблих немає.

18:25

Під час атаки по Дніпропетровській області російські війська випустили шість ракет, із яких половину збила ППО ЗСУ.

“Масова ворожа атака по Дніпропетровщині. Шість ракет!!! Три ракети наші військові збили – над Дніпром та над Синельниківським районом.
У Дніпрі через “прильоти” зруйнована залізнична інфраструктура і промислове підприємство. Горить сервісна компанія. На місці ударів працюють рятувальники. Шукають під завалами людей”, – написав голова області в телеграмі о 18:25.

У Синельниківському районі масштаби руйнувань з’ясовуються.

Вдень

У тимчасово окупованому Маріуполі відбулися перші акції непокори – росіяни планували швидке знесення чотирьох будинків на вулиці Сонячній, проте місцеві мешканці почали протестувати.

“Приїзд МНС Росії зустріли акцією протесту, що само собою було сюрпризом для росіян. Люди буквально лягали під трактори. За участі місцевих колаборантів дійшли згоди про перенесення підриву на наступний тиждень”, – розповів радник мера Петро Андрющенко.

18:15

У період з 28 червня по 16 липня в Жлобинському районі Гомельської області Білорусі заплановано проведення військових зборів із військовозобов’язаними. Не виключається проведення демонстративних і провокаційних дій підрозділами збройних сил Республіки Білорусь у прикордонних з Україною районах та ведення розвідки з метою уточнення позицій і характеру діяльності наших військ, – ГШ ЗСУ.

18:15

ГШ ЗСУ: на Південнобузькому напрямку ворог продовжував обстріли із застосуванням ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Осокорівка, Велика Костромка, Трудолюбівка, Широке, Кобзарці, Любомирівка, Благодатне, Кульбакіне, Шевченкове, Посад-Покровське та Степова Долина.

Авіаудари ворога зафіксовано поблизу Потьомкиного, Великого Артакового та Олександрівки.

18:15

На Сіверському напрямку з метою сковування дій підрозділів Сил оборони України противник утримує до трьох батальйонних тактичних груп в прикордонних районах Брянської та Курської областей. Здійснив артилерійські обстріли у районах населених пунктів Тур’я, Краснопілля, Хмелівка і Попівка на Сумщині та села Гірськ Чернігівської області, – ГШ ЗСУ.

18:15

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Харківському напрямку ворог обстріляв з артилерії райони населених пунктів Золочів, Слатине, Верхній Салтів, Печеніги, Коробочкине, Рубіжне, Перемога, Явірське, Руська Лозова, Циркуни, Чепіль, Іванівка, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Петрівка, Вітрівка, Світличне та Уди. Також російські окупанти обстріляли північну частину міста Харкова. Авіаудар із вертольотів Ка-52 зафіксовано неподалік села Явірське.

Українські воїни відбили штурмові дії і змусили окупантів відійти в районах населених пунктів Дементіївка, Довгалівка та Залиман. Противник вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Кутузівки та Циркунів.

На Слов’янському напрямку наші війська зупинили ворожий штурм в напрямках сіл Долина та Мазанівка. Загарбники відійшли.

Артилерійські обстріли з боку противника фіксувалися в районах населених пунктів Адамівка, Краснопілля, Долина, Дібровне, Барвінкове, Мазанівка, Богородичне, Грушуваха, Курулька та Велика Комишуваха. Ворожі БпЛА діяли в районі села Дібровне.

На Краматорському напрямку противник активних дій не вів. Здійснював вогневе ураження із реактивних систем залпового вогню неподалік Маяків, Слов’янська, Званівки, Серебрянки, Переїзного і Золотарівки.

На Лисичанському напрямку ворог обстрілював із мінометів та ствольної артилерії райони Лисичанська та Вовчоярівки. Противник не припиняє спроби взяти під контроль автодорогу Бахмут–Лисичанськ. Вів наступ у напрямку населеного пункту Спірне, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку окупанти здійснювали обстріли із ствольної та реактивної артилерії неподалік Берестового, Білогорівки, Бахмута, Клинового, Вершини, Новолуганського, Травневого та Зайцевого. Завдав ракетно-авіаційного удару по району Шумів.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обстрілював із артилерії райони населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Марʼїнка, Новомихайлівка, Вугледар, Шевченко, Времівка, Зелене Поле, Полтавка, Гірке, Староукраїнка, Залізничне, Оріхів, Кам’янське. Ланкою вертольотів Ка-52 завдав ударів поблизу Авдіївки.

18-та година

Мер Дніпра Борис Філатов повідомив, що в місті російська ракета влучила в станцію техобслуговування, під завалами перебувають люди.

“Щойно руZZкі мр@зі влупили ракетою по СТО «Автодизель». Ніяких військових, ніякої зброї, ніякої техніки. Звичайні прості дніпряни, слюсарі та трудяги перебувають зараз перебувають під завалами”, – написав він у фейсбуці.

Вдень

Українські військові вже почали навчання на ракетних системах протиповітряної оборони NASAMS норвезького виробництва, які мають передати ЗСУ Сполучені Штати, – Politico з посиланням на неназваного радника уряду України.

Вдень

Речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник на брифінгу:
“Станом на зараз тактична потреба – це артилерія, тому що російська армія значно переважає нас в кількості артилерії. Нам потрібна артилерія. Сьогодні західні країни активно нам допомагають. Вже є сім видів західного артилерійського озброєння натовського калібру 155 мм, які активно застосовують на передових позиціях”.

16:50

Повідомляють про вибухи у Дніпрі.

Міський голова Борис Філатов підтвердив “прильоти” й закликав поки що не виходити з укриттів.

Вдень

Російські окупанти не полишають спроб втягнути Білорусь у війну з Україною. У білорусів залишається все менше простору для маневрів та пошуку відмовок через небажання воювати проти України, інформує пресслужба Головного управління розвідки МОУ.

На початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну білоруси надавали російським окупантам аеродроми, інфраструктуру та території. Тепер білоруси віддають окупантам свої боєприпаси та зброю, які використовуються проти ЗС України та мирних українців. Територія Білорусі стала плацдармом російських окупантів для нападу на Україну. За оцінками аналітиків ГУР, Росія може здійснити на території Білорусі кілька диверсій для залучення держави у війну.

Вдень

Російські війська знову обстріляли Індустріальний район Харкова. За попередніми даними, поранені п’ятеро людей. Одна людина госпіталізована у тяжкому стані, – голова ОВА Олег Синєгубов.

Вдень

Екіпаж медичного батальйону “Госпітальєри” потрапив у дорожньо-транспортну пригоду.

Фото з ФБ Яни Зінкевич

Одна медик – позивний “Австрійка” – загинула, є важко поранені. Травматолог Корінф, громадянин Греції, отримав складну травму руки, внаслідок чого його права кисть ампутована. Анастезіолог Катерина має важкі ушкодження ніг, анастезист Док, нейрохірург Юзік та водій Алекс – ушкодження середнього ступеня.

“Весь екіпаж зараз знаходиться в лікувальних закладах та опісля проходитиме реабілітацію”, – повідомила командир “Госпітальєрів” народний депутат Яна Зінкевич.

Вдень

Стало відомо, куди влучила ще одна ракета, яку 27 червня російська армія випустила по місту Кременчук. Поцілили по території Кременчуцького заводу дорожніх машин (“Кредмаш”). Через влучання ракети частково поруйнована інфраструктура. Розбита будівля, а на території заводу лишилася вирва від вибуху. Серед працівників поранених немає, повідомив Суспільному голова наглядової ради приватної установи Микола Данилейко.

13:20

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай:

“Лисичанськ – останній форпост Луганщини. Тривають бої навколо міста з різних боків. Наша головна задача – витримати максимально довго.
Місто щодня знищується, і місцевому населенню вкрай небезпечно залишатися в Лисичанську. До того ж, орки роблять все, аби вбити якомога більше мирних людей. Район РТІ всіяний протипіхотними мінами.
Місто має запаси продуктів та ліків на декілька тижнів. Останні дні гумдопомогу не завозимо, дороги під постійними обстрілами.
Росіяни обстріляли наш склад гумвантажів, поранено водія, побито технікуа”.

Вдень

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими провів обмін полоненими за формулою 17 на 15.

Додому повертаються 16 українських військовослужбовців, з яких два офіцери та 14 солдатів. Також звільнено одного цивільного, йдеться в повідомленні ГУР МОУ.

Фото: Українська правда

Присутня на обміні кореспондентка “Української правди” повідомила, що серед тих, кого обміняли – морпіхи, піхотинці та десантники.

Обмін відбувся на межі Херсонської та Миколаївської областей.

12:40

Унаслідок учорашнього ракетного обстрілу торговельного центру у Кременчуці загинуло щонайменше 20 людей, 59 осіб постраждали, пошуки тривають. Про це повідомив заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко на брифінгу.

12:05

Україна повернула тіла 46 героїчних оборонців для гідного їх поховання. З них 21 – захисник “Азовсталі.

Операція проводилась у Запорізькій області за співпраці уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти, ГУР МОУ, СБУ, ГШ ЗСУ та інших силових структур України, повідомляє сайт Міністерства з питань реінтеграції.

Вдень

З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки повідомила про підозри більше 760 російським громадянам, причетним до ведення агресивної війни, військових злочинів та підривної діяльності проти нашої держави, повідомляє пресцентр СБУ.

У кінці червня контррозвідники СБУ викрили і затримали агента РФ, який коригував ракетні обстріли по Яворівському військовому полігону на Львівщині. А в Києвіконтррозвідники СБУ затримали агента російських спецслужб, який коригував ракетні удари по столиці. Після проведення обстрілів, він “доповідав” про їх результати своєму куратору і надсилав йому фотоматеріали з місць події. Серед об’єктів, по якому цілив ворог був стратегічно важливий оборонний завод.

Вдень

Російські окупанти “забрали” мера Херсона Ігоря Колихаєва. Про це повідомила його радниця Галина Ляшевська, не навівши подробиць.

Напередодні

Чиновник оборонного відомства США під час брифінгу по ситуації навколо Сєвєродонецька і Лисичанська дав високу оцінку діям Збройним силам України і підкреслив важливість вивчення цих подій у майбутньому.

Ранок

Президент Володимир Зеленський провів розмову з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. “Скоординували позиції напередодні Мадридського саміту НАТО. Наголосив на важливості потужної ПРО для України для запобігання російським терактам”, – написав Зеленський у твіттері.

Після 11-ї

На південному напрямку ППО ЗСУ знищила чергову ракету типу “Онікс”, випущену рашистами з території Криму, – речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

11:15

Кількість жертв артудару росіян по Харкову 27 червня досягла 9 осіб загиблими та 32 – пораненими (серед поранених – 5 дітей), повідомив глава МВС Денис Монастирський.

Вдень

Головнокомандувач Збройних сил генерал Валерій Залужний нагадав про цінності, закладені в Конституції України, опублікувавши в фейсбуці прижиттєве інтерв’ю із полеглим молодим командиром 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ Богданом Кривицьким. Матеріал поширений у вівторок, 28 червня, – у День Конституції України.

Головком нагадав статтю 17 Конституції України: “Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу”.

“Кращі із кращих віддають життя за Україну. Ціна свободи висока. Памʼятаймо про це! Богдан Кривицький, командир взводу 95 одшбр, 26.10.1995-25.05.2022”, – написав Залужний. 

Він поширив відеозапис прижиттєвого інтерв’ю Богдана, котре він давав уже під час повномасштабного російського вторгнення:

Ранок

ОГП: станом на ранок 28 червня більш як 963 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 341 дитина загинула та понад 622 поранено.

  • У ніч на 28 червня через обстріл окупантами м. Очаків Миколаївської області отримала смертельні поранення 6-річна дівчинка.
  • 27 червня внаслідок авіаудару ворога по м. Лисичанськ загинув хлопчик 14 років.
  • 27 червня військові країни-агресора обстріляли Немишлянський район м. Харкова. Поранення отримали п’ять хлопчиків віком від 8 до 12 років.
  • 26 червня під час обстрілу військами РФ с. Малинівка Покровського району Донецької області отримав поранення 9-річний хлопчик.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Напередодні

Після того, як російська авіація атакувала ракетами торговий центр у Кременчуці, вдалося встановити росіян, які можуть причетними до цього воєнного злочину.

“Воєнні злочинці, які атакували Кременчук, служать у 52-му гвардійському важкому бомбардувальному авіаційному полку військової частини 33310, що базується в Калузькій області, в населеному пункті Шайковка. На озброєнні полку стоять саме Ту-22М3, які атакували Україну ракетами Х-22″, – йдеться в повідомленні розвідувальної спільноти InformNapalm.

Командиром 52-го авіаполку вочевидь є полковник Олег Тимошин, командиром авіаційного загону вч 33310 – майор Олексій Іваненко.

Ранок

З 04:00 обстрілів зазнало місто Очаків на Миколаївщині. Ворожі снаряди влучили по території міського ринку, по будівлі палацу культури, в приватний сектор, а також у дві житлові будівлі (пряме влучення).
Троє людей загинуло (зокрема дитина), ще шестеро поранено. Серед поранених також є діти. Внаслідок удару в деяких районах відсутнє водо-, газо-, енергопостачання та інтернет.

За даними голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, по Очакову росіяни били з РСЗВ.

Миколаїв вранці зазнав масованого ракетного обстрілу. Інформація щодо потерпілих і наслідків уточнюється.

В Баштанському районі близько 00:40 обстріляли Широківську громаду.

Ранок

Військовослужбовці 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ збили з ПЗРК Starstreak російський гелікоптер Ка-52, повідомили в пресслужбі Командування Десантно-штурмових військ.

Дев’ята година

Ганштаб додатково до вчорашніх показників підтвердив знищення приблизно 250 військовослужбовців противника, 15 танків, 17 бронемашин тощо.

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 28.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 35250 (+250) осіб ліквідовано,
  • танків – 1567 (+15),
  • бойових броньованих машин – 3704 (+17),
  • артилерійських систем – 778 (+7),
  • РСЗВ – 243,
  • засобів ППО – 102 (+1),
  • літаків – 217,
  • гелікоптерів – 185 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 636,
  • крилатих ракет – 139,
  • кораблів /катерів – 14,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2589 (+14),
  • спеціальної техніки – 61 (+1).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 27 червня)

8:45

Станом на зараз вже відомо про 18 загиблих внаслідок російського удару по ТРЦ “Амстор” у Кременчуці. Ще 36 людей вважаються зниклими безвісти. Продовжуємо пошуки. Постраждалим надається вся необхідна допомога, – голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

7:05

На Сіверському напрямку агресор за минулу добу завдав вогневого ураження із ствольної та реактивної артилерії у районах Покровка, Старикове, Порозок та Верхня Пожня Сумської області. Провів повітряну розвідку позицій наших військ БпЛА типу “Орлан-10” у прикордонних районах Чернігівської області, – ГШ ЗСУ.

7:05

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні раніше зайнятих рубежів, недопущенні проведення нашими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях. З метою недопущення перегрупування підрозділів Сил оборони здійснював вогневе ураження підрозділів наших військ із застосуванням ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Потьомкине, – ГШ ЗСУ.

7:05

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій противник не вів, здійснює обстріли із ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Водяне, Авдіївка, Катеринівка, Комар, Щербаки, Зелений Гай та Новоданилівка. Завдав авіаударів поблизу Кам’янки, Авдіївки та Шевченко.

Наші воїни відбили штурм у напрямку Єгорівка–Павлівка. Ворог із втратами відійшов, – ГШ ЗСУ.

7:05

На Харківському напрямку угруповання військ противник ворог минулої доби завдав авіаудару в районі населеного пункту Явірське та обстріляв з артилерії елементи інфраструктури в районах населених пунктів Харків, Руська Лозова, Старий Салтів, Перемога, Чепіль та Мілова.

Українські воїни успішно відбили штурмові дії противника у напрямку Довгалівка–Залиман. Окупанти відійшли.

На Слов’янському напрямку ворог веде штурмові дії в напрямку Довгеньке–Долина та створює умови для наступу на Слов’янськ. Основні зусилля зосереджує на продовженні наступу на напрямку Ізюм–Слов’янськ.
Здійснив обстріли позицій наших військ із артилерії та реактивних систем залпового вогню. Провів повітряну розвідку БпЛА в районі населеного пункту Грушуваха. Спробу ворожого наступу в напрямку Довгеньке–Долина наші захисники рішуче зупинили та відкинули ворога назад.

На Краматорському напрямку активних дій ворог не вів. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Маяки та Тетянівка із ствольної артилерії, – ГШ ЗСУ.

7:05

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 про найгарячіший напрямок:

На Лисичанському напрямку, з метою завдати втрат, окупанти, окрім застосування мінометів та ствольної артилерії, завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Миколаївка та Яковлівка.

Ворог веде штурмові дії у напрямку Вовчоярівка – південна околиця Лисичанського НПЗ, бойові дії тривають.

Противник не полишає надії взяти під контроль автодорогу Бахмут–Лисичанськ. З метою викриття вогневих позицій наших підрозділів провів розвідку боєм у напрямку Миколаївка–Спірне, в подальшому – вів наступ у зазначеному напрямку. Українські воїни успішно придушили всі ці спроби та змусили ворога відійти.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілюють з артилерії райони Костянтинівки, Білогорівки, Виїмки, Покровського, Бахмута і Соледара. Також ворог проводить штурмові дії у напрямку Миронівка–Вуглегірська ТЕС, бойові дії тривають.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 122 ОБОРОНИ, 25.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 123 ОБОРОНИ, 26.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 124 ОБОРОНИ, 27.06.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області. Надалі російські війська продовжують наступ на Донбасі, намагаючись оточити угруповання Об’єднаних сил на Луганщині й Донеччині, зокрема в районі Лисичанська.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.