ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 173 – 15.08.2022

20:20

На Запорізькому напрямку українські військові збили два ворожі безпілотні літальні апарати типу “Орлан-10” і крилату ракету, повідомляє пресслужба Повітряних сил ЗСУ.

20-та година

Українські воїни Сил спеціальних операцій зірвали спробу прориву окупантів на Бахмутському напрямку,  інформує пресслужба Командування ССО ЗСУ.

19:07

Під головуванням президента України Володимира Зеленського відбулося засідання Ставки верховного головнокомандувача, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

На засіданні обговорили цілий низку актуальних безпекових питань, зокрема поточну воєнно-стратегічну обстановку, посилення захисту держави в інформаційному просторі, а також стан виконання наказів глави держави, які були прийнятті на попередніх засіданнях Ставки. Крім того, заслухали доповідь про стан виконання рішення РНБО України “Про невідкладні заходи з кібероборони держави”, уведеного в дію указом президента України від 26. серпня 2021 року №446.

Вдень

Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення консультативної ради з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території АР Крим та міста Севастополя.

Вдень

Повітряні сили України отримали чотири вертольоти, подаровані Латвією. Два Мі-17 і два Мі-2 надійшли до ВПС України в частково розібраному вигляді. Найближчим часом вони повністю увійдуть до складу авіаційного парку ЗСУ.

Вдень

Російський військовий, що незаконно перебуває на Харківщині, розповів по телефону про втрати, недорахування виплат, вогонь артилерії по своїх же армійцях та про документи, згідно з якими вони зараз начебто в Москві. Про це інформує пресслужба Головного управління розвідки МОУ із посиланням на нове перехоплення.

“От був останній наступ… Танків не вистачає, танки мруть, така ж*па… Те, що показують по телевізору – це х**ня. Із 30 людей залишилося 11. По телевізору – це суцільне на**алово. Зарплату теж не дають, за два місяці – 80 тисяч (рублів), а мало би бути вже 400 тисяч… “, – каже окупант.

(Увага! Відео містить нецензурну лексику)

18:35

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Сіверському напрямку, з метою демонстрації своєї присутності та сковування підрозділів Сил оборони, ворог обстріляв із ствольної артилерії райони населених пунктів Басівка, Могриця, Голишівське та Будки Сумської області.

На Харківському напрямку противник, з метою недопущення створення Силами оборони сприятливих умов для переходу у наступ продовжує знищення військових та цивільних обʼєктів із усіх наявних засобів вогневого ураження. Вогнем танків, ствольної та реактивної артилерії робить це у районах населених пунктів Слобожанське, Пʼятихатки, Ртищівка, Одноробівка, Соснівка, Слатине, Світличне, Шевелівка, Нове, Дементіївка, Питомник, Руська Лозова, Руські Тишки, Коробочкине та Протопопівка.
Окупанти задіяли авіацію для ударів біля Верхнього Салтова, Соснівки і Ртищівки.
Ворог спробував прорвати оборону наших військ на напрямку Козача Лопань – Уди. Українські воїни жорстко зустріли загарбників та відкинули назад.

На Слов’янському напрямку ворог концентрованим вогнем артилерії безуспішно намагався відтіснити наших захисників в районах Грушувахи, Краснопілля, Асіївки та Мазанівки. Потім штурмовими діями намагався покращити тактичне положення на напрямку Довгеньке – Мазанівка, успіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли противника біля Спірного, Івано-Дар’ївки і Райгородка. Ворожа авіація діяла неподалік Спірного та Пришиба.
Наступальними та штурмовими діями окупанти намагалися просунутися у напрямках Івано-Дарʼївки, Виїмки і Веселого. Зазнали повної невдачі та хаотично відійшли на раніше зайняті позиції.

На Бахмутському напрямку противник, застосуванням наявних засобів вогневого ураження по районах населених пунктів Костянтинівка, Бахмут, Весела Долина, Васюківка, Бахмутське, Соледар, Шуми, Північне, Білогорівка, Яковлівка, Федорівка, Зайцеве і Вершина, намагався створити сприятливі умови для подальшого наступу на окремих ділянках.
Завдав авіаударів поблизу Соледара та Яковлівки. Здійснив спробу штурмових дій з району Вуглегірської ТЕС у напрямку населеного пункту Вершина. Зазнав втрат та відійшов.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли районів Красногорівки, Пісків, Опитного, Водяного і Мар’їнки. Також окупанти завдали авіаційних ударів біля Нью-Йорка, Водяного та Новобахмутівки.
Ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення у напрямку Старомихайлівки і Невельського.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник обстрілював із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів по лінії зіткнення. Задіяв авіацію для ударів неподалік Новомихайлівки, Єлизаветівки, Щербаків та Чарівного.
Окупанти спробували наступати на напрямках Славне – Новомихайлівка, Солодке – Водяне, Солодке – Володимирівка, Єгорівка – Павлівка. Отримали жорстку відсіч, зазнали втрат та відкотилися назад.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків та артилерії різних типів по лінії зіткнення та в глибині оборони з метою недопущення перегрупування українських підрозділів та створення ними сприятливих умов для проведення контрнаступу.
Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Андріївки, Мирного, Благодатного і Лозового.

14:46

У лікарні в Харкові померла одна з постраждалих унаслідок ранкового обстрілу масиву Салтівка російськими окупантами. Про це повідомив заступник начальника управління Нацполіції в Харківській області, начальник слідчого управління Сергій Болвінов. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом обстрілу за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Померла – жінка 75 років.

14:24

У Сумській області на полі підірвався комбайн, водій отримав поранення та госпіталізований. Вибух стався на полі біля села Грабовське Краснопільської громади, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

14:18

На Херсонському напрямку артилерійські підрозділи Збройних сил України завдали ударів по скупченню окупантів і техніці російських загарбників. Знищені 12 окупантів та бойова машина піхоти, повідомляє пресслужба Військово-Морських cил ЗСУ.

Вдень

Верховна Рада звернулася до світових організацій, парламентів та урядів держав із закликом засудити акт ядерного тероризму, який здійснює Росія на Запорізькій атомній електростанції в тимчасово окупованому Енергодарі.

Вдень

Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №7644 щодо виділення в держбюджеті додаткових витрат на 270 мільярдів гривень за рахунок внутрішніх запозичень.

Основні кошти держава планує перерахувати на військові потреби. Зокрема:

  • Міністерству оборони +241 млрд грн (з них на оплату праці – 145,3 млрд грн);
  • Міністерству внутрішніх справ +23 млрд грн;
  • Головному управлінню розвідки +2,2 млрд грн;
  • Службі безпеки України +2,5 млрд грн;
  • Управлінню держохорони +197 млн грн;
  • Службі зовнішньої розвідки +139 млн грн;
  • Держспецзв’язку +425 млн грн.

Вдень

Так званий “суд” у тимчасово окупованому Криму заарештував на 10 діб діджея, який увімкнув пісню “Дике поле” українського репера Yarmak в кафе “Краб” у місті Щолкіне.

Вдень

Громадський душ у місті Рубіжне на Луганщині, яке “звільнили” російські війська:

Вдень

Російська Федерація почала випроваджувати вивезених маріупольців додому – 13 серпня із Пскова відправили поїздом 60 людей. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

“Перший факт зворотної депортації з Росії. З російського Пскова, де маріупольці стали проблемою для місцевої влади, їх повертають додому.
В суботу 60 маріупольців “добровільно” завантажили в два причіпних вагони та відправили до Ростова-на-Дону, де їх зустрінуть органи “ДНР” та відвезуть додому”, – написав Андрющенко.

Після 14-ї

Верховна Рада підтримала продовження термінів воєнного стану та загальної мобілізації до 21 листопада 2022 року.

12:15

Між восьмою та десятою ранку російська армія двічі обстріляла територію  Новгород-Сіверської громади на Чернігівщині.

Після восьмої ранку зафіксовано більше 70 вибухів (ймовірно, від ворожої артилерії) на околицях села Кам’янська Слобода. Є пошкодження цивільних будівель.

Після дев’ятої ранку – обстріл території біля села Пушкарі. Майже 60 вибухів, також імовірно ствольна артилерія. Попередньо, без жертв, розповів голова ОВА В’ячеслав Чаус.

Ранок

Сили оборони України підірвали вежу спостерження в Бєлгородській області РФ, неподалік кордону з Україною.

Офіційна версія – “дрон-камікадзе”, очевидна –  вишка комплексу “Гренадер” підірвана через закладення вибухівки під одну з опор.

“Вони (росіяни) там примудрились поставити камеру слідкувати за Україною”, – прокоментував військовий історик та оглядач Михайло Жирохов, поширивши відео з мережі.

Ранок

Президент Володимир Зеленський своїми указами провів перестановки серед керівників обласних управлінь Служби безпеки.

  • Сергій Заяць знятий із посади начальника Головного управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області.
  • Юрія Борейчука звільнено з посади начальника Управління СБУ в Тернопільській області.
  • Артем Бондаренко звільнений з посади начальника УСБУ на Львівщині.
  • Іншим указом від 15 серпня Артем Бондаренко призначений начальником ГУ Служби безпеки України в Києві та Київській області.

Ранок

Нова Зеландія відправить ще 120 військовослужбовців до Великої Британії, щоб допомогти у підготовці українських захисників для боротьби з російськими окупантами, інформує The New Zealand Herald.

Це доповнення до 30 військовослужбовців, направлених у травні для навчання українських військових управлінню артилерією, і понад 40 мільйонів доларів, наданих у вигляді фінансової підтримки України.

11:49

Унаслідок ранкового обстрілу Харкова поранено п’ятьох мешканців, вони госпіталізовані, – мер Терехов.

10:46

Міський голова окупованого Мелітополя Запорізької області Іван Федоров повідомив, що з міста почали вивозити родини російських військових.

10:57

Російські окупанти обстріляли харківський мікрорайон Салтівка. Знову поряд із зупинкою громадського транспорту. Двоє людей зазнали поранень, повідомив мер Харкові Ігор Терехов.

У тому ж Салтівському районі обстріляно дев’ятиповерхівку, приліт на дах, попередньо – без жертв. Горить гаражний кооператив.

Раніше стало відомо, що в ніч на 15 серпня російські ракети влучили у будівлю підприємства в Харкові.

10:40

Близько 3:00 ночі російські війська здійснили ракетний удар по Чугуєву на Харківщині. Пошкоджено приміщення заводу та гаражний кооператив.

Також близько 3:20 російська армія завдала ракетного удару по Мерефі. Пошкоджено будівлю підприємства, об‘єкт інфраструктури та церкву. Внаслідок обстрілу утворилось дві воронки діаметром 4 та 6 метрів.

За опередньою інформацією, окупанти випустили по населених пунктах ракети типу С-300, – прокуратура.

10:24

Ранок у двох громадах Шосткинського району Сумської області почався ворожим вогнем із різних видів зброї.

З 6:30 зафіксовано 12 пострілів із міномета і станкового автоматичного гранатомета та 10 пострілів зі стрілецької зброї по околиці міста Середина-Буда.

Із 07:10 до 07:15 – 10 пострілів зі стрілецької зброї в напрямку одного із сіл Шалигинської громади.

Інформація про втрати і руйнування не надходила, інформує голова ОВА Дмитро Живицький.

10:23

Близько восьмої години підрозділ зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ на Донеччині знищив черговий вертоліт Ка-52 російських окупаційних військ.

“Це вже третій Ка-52 рашистів, приземлений Силами оборони за дві доби!” – пише Командування Повітряних сил у Facebook, додаючи відео.

Десята година

На Одещині викрили медпрацівника, який здавав спецслужбам Росії місця дислокації ЗСУ. Йому повідомили про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства СБУ, медпрацівник одного із закладів охорони здоров’я на Одещині з липня 2022 року співпрацював з представником спецслужби РФ, збирав і передавав дані про місця дислокації особового складу підрозділів ЗСУ, тероборони та об’єктів військової інфраструктури області з географічними координатами. Передавав інформацію за допомогою месенджера. У подальшому її використовував ворог для ракетних ударів.

Під час затримання у чоловіка вилучили мобільний телефон.

За клопотанням прокурора суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у виді тримання під вартою без визначення розміру застави.

Ранок

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний привітав поляків із днем збройних сил Республіки Польща.

“Дорогі побратими! Від імені Збройних сил України та від себе особисто вітаю вас із Днем Війська Польського. У Варшавській битві ваш народ відстояв свою державність та врятував Європу від більшовицької навали. Союзником Польщі у тій війні була Українська Народна Республіка.

Сьогодні, як і 102 роки тому, ми знову разом протистоїмо спільному багатовіковому ворогу.
Щиро вдячний польському народу за допомогу і підтримку у цей складний час! Ми боремося за нашу і вашу свободу! Разом переможемо!”, – сказав Залужний у зверненні польською мовою.

Дев’ята година

Близько 02:40 Миколаїв зазнав ворожих обстрілів. Пошкоджено навчальний заклад та готель на околицях міста. Попередньо, без жертв та постраждалих. Детальна інформація щодо наслідків уточнюється.

Також уночі ворог обстріляв село Котляреве Шевченківської громади Миколаївського району і село Широке в Баштанському районі, пошкоджені сільгоспбудівлі в домогосподарствах. Постраждалих немає.

Приблизно о 01:40 обстрілів зазнало село Поляна Широківської громади. Пошкоджені житлові будинки та гаражі.

Під постійним вогнем залишаються населені пункти Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування, – Миколаївська ОВА.

Ранок

Російська Федерація перебуває на просунутій стадії планування проведення псевдореферендуму про приєднання так званої “ДНР”. Проте незрозуміло, чи вже є остаточне рішення щодо голосування, інформує міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

У звіті зазначається, що 11 серпня російські ЗМІ повідомили, що маріонетковий “голова” так званої “ДНР” Денис Пушилін заявив, що дату референдуму про приєднання до Росії буде оголошено після “повного звільнення” “ДНР”. Раніше, у червні, журналісти-розслідувачі опублікували докази того, що “ДНР” планує стратегію проведення такого “референдуму” та забезпечення того, щоб не менше ніж 70% голосів були за приєднання до Росії.

“Кремль, найімовірніше, розцінить нездатність військових повністю окупувати Донецьку область досі як невдачу у досягненні своїх максималістських цілей в Україні”.

Дев’ята година

За даними Генштабу ЗСУ, додатково до вчорашніх показників підтверджено знищення приблизно 200 російських військовослужбовців, 12 танків, 15 ББМ, 5 артсистем, 1 гелікоптера, 3 БПЛА тощо.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 15.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 43 750 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 876 (+12),
  • бойових броньованих машин – 4 141 (+15),
  • артилерійських систем – 985 (+5),
  • РСЗВ – 261,
  • засобів ППО – 136,
  • літаків – 233,
  • гелікоптерів – 195 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 787 (+3),
  • крилатих ракет – 187,
  • кораблів /катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 044 (+5),
  • спеціальної техніки – 92 (+1).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 14 серпня).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

8:50

Ніч масових ракетних атак РФ на Дніпропетровщину. Під удар ворога потрапили два райони – Синельниківський та Нікопольський, повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

  • Нікопольський район росіяни атакували з “Градів”. У Нікополь прилетіли 20 реактивних снарядів. Зазнали руйнувань склади, цехи та адмінприміщення промислового підприємства. Загиблих та поранених немає.
  • Ще 20 реактивних снарядів поцілили у Марганецьку громаду. Там без руйнувань і постраждалих.
  • У Покровській громаді через ворожий обстріл пошкоджене підприємство енергетичної інфраструктури. Попередньо, ніхто не постраждав.
  • По Синельниківському району російська армія вдарила чотирма ракетами С-300. Зруйнований об’єкт соціальної інфраструктури. Деталі “прильоту” з’ясовуються.

Одну російську ракету – X-59 – наші військові цієї ночі над областю збили.

6:57

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала.
Ворог здійснив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Люте, Іскрисківщина та Біловоди Сумської області.

На Харківському напрямку противник обстріляв із танків та реактивної артилерії райони населених пунктів Світличне, Шаповалівка, Прудянка, Дементіївка, Питомник, Великі Проходи, Руські Тишки, Перемога, Верхній Салтів, Гусарівка, Базаліївка, Стара Гнилиця та Протопопівка. Завдав авіаційних ударів біля Ртищівки та Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із артилерії різних типів неподалік Великої Комишувахи, Бражівки, Залимана, Вірнопілля, Мазанівки та Богородичного.
Вів штурмові дії у напрямку Тихоцьке – Долина, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов.

На Краматорському напрямку противник намагається вести наступальні дії. Активно задіює штурмову та армійську авіацію. Зафіксовано обстріли неподалік Білогорівки, Григорівки, Стародубівки, Веселого, Федорівки та Сіверська.

На Бахмутському напрямку ворог активізував розвідку переднього краю нашої оборони, здійснював обстріли із артилерії та танків біля Торецька, Бахмутського, Білогорівки, Курдюмівки, Василівки, Зайцевого і Залізного. Завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Соледар. Вів наступальні бої в напрямках Соледара та Кодеми, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Срібного, Красногорівки, Опитного, Первомайського, Новобахмутівки та Мар’їнки, а також авіаудар біля Красногорівки.
З метою покращення тактичного положення окупанти вели наступальні бої у напрямку Пісків та Первомайського, успіху не мали, відійшли.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вугледар, Велика Новосілка, Новомихайлівка, Новоданилівка, Тернувате, Бурлацьке, Чарівне, Зелене Поле, Мала Токмачка, Полтавка, Новоандріївка та Привільне.
Вів повітряну розвідку БпЛА біля Степногірська, Щербаків, Степового і Гуляйполя.
У напрямку населеного пункту Времівка наші воїни знешкодили розвідгрупу окупантів. Ворог вів наступальні бої у напрямку Павлівки, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих районів. Здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Степова Долина, Лимани, Прибузьке, Новомиколаївка, Котляреве, Партизанське, Первомайське, Благодатне, Кобзарці, Веселий Кут, Тернівка, Андріївка, Лозове, Токарєве, Зарічне та Ольгине. Завдав авіаційних ударів поблизу Білогірка та Андріївки.
Вів повітряну розвідку БпЛА неподалік Снігурівки, Червоного Яру і Білої Криниці.

У готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 122 ОБОРОНИ, 25.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 123 ОБОРОНИ, 26.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 124 ОБОРОНИ, 27.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 125 ОБОРОНИ, 28.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 126 ОБОРОНИ, 29.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 127 ОБОРОНИ, 30.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 128 ОБОРОНИ, 01.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 129 ОБОРОНИ, 02.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 130 ОБОРОНИ, 03.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 131 ОБОРОНИ, 04.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 132 ОБОРОНИ, 05.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 133 ОБОРОНИ, 06.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 134 ОБОРОНИ, 07.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 135 ОБОРОНИ, 08.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 136 ОБОРОНИ, 09.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 137 ОБОРОНИ, 10.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 138 ОБОРОНИ, 11.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 139 ОБОРОНИ, 12.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 140 ОБОРОНИ, 13.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 141 ОБОРОНИ, 14.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 142 ОБОРОНИ, 15.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 143 ОБОРОНИ, 16.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 144 ОБОРОНИ, 17.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 145 ОБОРОНИ, 18.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 146 ОБОРОНИ, 19.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 147 ОБОРОНИ, 20.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 148 ОБОРОНИ, 21.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 149 ОБОРОНИ, 22.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 150 ОБОРОНИ, 23.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 151 ОБОРОНИ, 24.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 152 ОБОРОНИ, 25.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 153 ОБОРОНИ, 26.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 154 ОБОРОНИ, 27.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 155 ОБОРОНИ, 28.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 156 ОБОРОНИ, 29.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 157 ОБОРОНИ, 30.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 158 ОБОРОНИ, 31.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 159 ОБОРОНИ, 01.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 160 ОБОРОНИ, 02.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 161 ОБОРОНИ, 03.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 162 ОБОРОНИ, 04.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 163 ОБОРОНИ, 05.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 164 ОБОРОНИ, 06.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 165 ОБОРОНИ, 07.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 166 ОБОРОНИ, 08.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 167 ОБОРОНИ, 09.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 168 ОБОРОНИ, 10.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 169 ОБОРОНИ, 11.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 170 ОБОРОНИ, 12.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 171 ОБОРОНИ, 13.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 172 ОБОРОНИ, 14.08.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області, до 3 липня ЗСУ вийшли з Лисичанська, останнього міста Луганщини. Надалі російські війська продовжують наступальні дії та артилерійські й ракетні обстріли, намагаючись зайняти нові міста та оточити угруповання Об’єднаних сил на Донеччині.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.