ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 165 – 07.08.2022

Після 23-ї

Нова запальна “вечірка” на Антонівському мосту під Херсоном.

23-та година

У Харкові пролунали не менше семи вибухів, відомо про влучання в об’єкт інфраструктури у Київському районі, повідомив міський голова Терехов. Наразі інформації про постраждалих немає.

22:51

Під час вечірньої повітряної тривоги російські ракети вдарили по військових об’єктах на Вінниччні, є постраждалі. Про це повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ.

Зараз фахівці встановлюють тип ракет, які застосували росіяни, та з’ясовують причини збою системи сповіщення про ракетну небезпеку.

Вдень

У мережі поширюють відео вдалої атаки 80-ї аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ із квадрокоптера на “команду” рашистів.

Як можна визначити, дія відбувається в селі Піски, що поруч із Донецьким аеропортом, на території Свято-Іверського жіночого монастиря УПЦ МП. Тут вочевидь мають базу російські окупанти.

Зйомка ведеться згори, з БПЛА. Шестеро військових виходять у двір, щоб нести великий чорний мішок – можливо, труп. У цей час оператор скидає на них із дрона постріл від гранатомета – ВОГ невідомої моделі. ВОГ вибухає поруч із групою ворожих солдатів та чорним пакетом. Відбувається повторна детонація.

Як можна зрозуміти, принаймні двоє солдатів залишаються лежати з осколковими ураженнями, інші після вибухів розбігаються.

Вечір

Імовірно, українські Повітряні сили почали застосовувати проти російських систем протиповітряної оборони американські протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM.

У соціальних мережах з’явилися фото із залишками такої ракети, нібито виявленими на одній із позицій російських військ.

AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radar Missile) – високошвидкісна протирадіолокаційна ракета, прийнята на озброєння в США у 1983 році. Максимальна дальність пуску — 150 кілометрів, мінімальна — 25.

Ці ракети мають пасивну голівку радіолокації самонаведення, тобто після пострілу в напрямі роботи ППО противника самі наводяться на активне випромінювання радіолокаційних станцій. Такі ракети призначені для американських та деяких європейських літаків.

Офіційної інформації про те, щоб ракету AGM-88 HARM встановлювали на винищувачах радянського виробництва (які офіційно є на озброєнні ПС ЗСУ), досі не було.

Варто зауважити, що напередодні, у звіті за добу 6 серпня, Оперативне командування “Південь” Збройних сил повідомило про знищення, серед іншого, одразу чотирьох зенітно-ракетних систем С-300 і зенітно-ракетного гарматного комплексу “Панцир-С1”.

Читайте також:
На Херсонщині ракети ЗСУ знищили батарею російських ЗРК С-300

Вечір

Ввечері високоточна артилерія ЗСУ знову вразила військові склади рашистів у Донецьку.

Вечір

На Сумщині ППО збила безпілотник.

Вдень

Колишній спецпредставник Держдепу США перебуває в Києві та на Київщині та заявляє, що Захід не повинен втомлюватися допомагати, аж доки Україна поверне всі свої території. Також він вважає обмеження на надання Україні далекобійних (понад 80 км) ракет “безглуздим”.

“Той аргумент, що Україні нібито не слід бити по російській території, не має сенсу. Бо Росія бʼє по Україні з російської території. Тож аби захистити себе, треба мати змогу боротися з тими, хто бореться проти тебе. Мова не про захоплення якихось територій в РФ, а про самозахист”.

“Є територія України, віддалена більш ніж на 80 км від українських сил, яку окупувала Росія і за які вона бореться, наприклад у Криму і на Донбасі. Тож чому б нам не надавати Україні збройні системи, які б дозволили їй боротися на своїй території?”

Вечір

Чотири мирні мешканці загинули і шестеро отримали поранення внаслідок обстрілів, які сьогодні здійснили російські війська на Донеччині.

Як повідомляє Офіс генпрокурора, обстріли зафіксовані в Бахмуті, Опитному, Соледарі та Селидовому.

18:35

Генеральний штаб ЗСУ – про бойові дії вдень 7 серпня:

На Харківському напрямку ворог, окрім артилерійського вогневого ураження по лінії зіткнення, завдав авіаційних ударів біля Пришиба, Верхнього Салтова і Ртищівки. Також провів розвідку безпілотними літальними апаратами.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли біля Довгенького, Великої Комишувахи, Сулигівки, Рідного, Богородичного та Краснопілля.

Неподалік Вірнопілля окупанти намагалися вести штурмові дії. Українські воїни придушили цю недолугу спробу та відкинули ворога назад.

Поблизу Богородичного та Долини ворожа розвідка боєм завершилася для окупантів втратами та відступом.

На Краматорському напрямку ворог здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Краматорськ, Сіверськ, Верхньокам’янське, Григорівка, Райгородок, Званівка. Завдав авіаудару неподалік Спірного.

Штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення поблизу Верхньокам’янського, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Бахмут, Соледар, Костянтинівка, Яковлівка, Покровське, Вершина, Кодема та Бахмутське. Противник задіяв авіацію біля Бахмута, Соледара і Зайцевого.

Силами розвідувальної групи ворог намагався визначити систему оборони наших військ неподалік Білогорівки. Група виявлена та знешкоджена.

Противник вів наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Бахмут, Зайцеве, Яковлівка та Вершина, успіху не мав, відійшов. Поблизу Кодеми тривають бойові дії.

На Авдіївському напрямку загарбники здійснював обстріли із артилерії та танків в районах населених пунктів Авдіївка, Піски, Шевченко, Нетайлове, Невельське, Красногорівка та Нью-Йорк. Авіаудари зафіксовано біля Авдіївки, Мар’їнки, Кам’янки та Володимирівки.

Російські окупанти намагалися прорвати оборону наших військ у напрямках населених пунктів Красногорівка, Авдіївка, Піски і Мар’їнка. Бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках продовжуються обстріли вздовж лінії зіткнення. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Микільське, Веселе, Новоданилівка, Малі Щербаки, Новосілка та Велика Новосілка.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ. Підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА. Здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж всієї лінії зіткнення. Завдав авіаударів в районах населених пунктів Андріївка, Білогірка, Новомиколаївка, Олександрівка, Мирне, Велике Артакове і Таврійське.

Вів наступальні бої біля Благодатного, успіху не мав, відійшов.

18:35

Висновок Генштабу ЗСУ щодо дій російських військ на нинішньому етапі:
“Противник зосереджує зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, створенні сприятливих умов для відновлення наступу на окремих напрямках, а також блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі.
Зберігається загроза завдання російськими окупантами ракетних ударів по об’єктах на всій території України”.

Вдень

У День Повітряних сил ЗСУ президент Володимир Зеленський вручив ордени “Золота Зірка” військовослужбовцям, яким надано звання Героя України, рідним загиблих Героїв, а також інші державні нагороди.

Церемонія відбулася на подвір’ї Маріїнського палацу в Києві.

Орден “Золота Зірка” президент вручив майору Ярославу Мельнику, який разом з особовим складом підпорядкованої зенітної ракетної батареї продемонстрував військову майстерність та успішну ліквідацію повітряних цілей ворога. Під час виконання бойових завдань біля населеного пункту Балаклія Харківської області бійці знищили ворожий гелікоптер, крилату ракету, кілька літаків та безпілотних літальних апаратів.

Також найвищу нагороду отримав підполковник Дмитро Шумаков, під командуванням якого зенітний ракетний дивізіон успішно виконує бойові завдання щодо прикриття Дніпра та Дніпропетровської області. Завдяки самовідданості, наполегливості і вмілому керівництву зенітним ракетним дивізіоном під час повітряних боїв знищено 22 крилаті ракети.

Зеленський також вручив орден “Золота Зірка” дружині Героя України підполковника Едуарда Вагоровського, який загинув під час виконання завдання на МіГ-29, виводячи авіацію з-під ракетного удару. Замикаючи групу, підполковник Вагоровський виконував демонстраційні дії, чим забезпечив іншим літакам можливість піднятися в повітря.

Орден передано й рідним Героя України майора Дмитра Коломійця, який загинув, виконуючи завдання на літаку Л-39. Під час виведення групи з-під ворожого ракетного удару на аеродромі смт Озерне Житомирської області майор Коломієць відволік на себе вогонь авіації противника. Пропускаючи бойову групу, він був збитий літаком ворога.

Вдень

Військові контррозвідники Служби безпеки оприлюднили відео знищення російської техніки за допомогою ударних дронів.

“Лише за минулий тиждень наші специ спільно з бійцями 112-ї бригади тероборони знищили дев’ять одиниць бойової техніки РФ”, – зазначили в СБУ.

16-та година

Відома американська актриса Джессіка Честейн приїхала до Києва і побувала в дитячій лікарні “Охматдит”, повідомляє “Суспільне”. Крім візиту в лікарню, Честейн планує поїхати в Ірпінь, а також зустрітися з президентом Володимиром Зеленським і керівником офісу президента Андрієм Єрмаком.

Вдень

ДШВ ЗСУ застосовують британські 105-мм гаубиці L119 по русні на півдні України:

15-та година

Згодом 7 серпня президент Володимир Зеленський обговорив із головою Євроради Шарлем Мішелем ситуацію на Запорізькій АЕС.

“Російський ядерний терор вимагає рішучішої відповіді від міжнародної спільноти – санкцій на російську атомну галузь і ядерне паливо”, – зазначив зокрема президент.

“Позитивно оцінили старт експорту збіжжя морським шляхом. Скоординували підготовку до саміту Кримської платформи та інших заходів. Наголосив на важливості якнайшвидшого розблокування пакету макрофінансової допомоги для України”, – розповів також Зеленський.

Після 12-ї

Увечері в суботу, 6 серпня, російські окупанти ракетами обстріляли місто Енергодар та влучили по майданчику Запорізької атомної електростанції, безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

Як повідомила пресслужба НАЕК “Енергоатом”, один із працівників поранений осколками та госпіталізований. Від вибухів на території 800 кв. метрів вибиті вікна станції.

“Енергоатом” повідомляє, що перед обстрілом близько 500 росіян та персонал “Росатома” заздалегідь сховались у бункерних приміщеннях.

“Вочевидь, цілили саме по контейнерах відпрацьованого ядерного палива, які просто неба зберігаються поруч із місцями обстрілу. 174 контейнери, в кожному з яких по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива!
Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. Відтак вчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе”, – зазначили в повідомленні.

“Цього разу ядерної катастрофи дивом вдалося уникнути, але дива не можуть тривати вічно. Треба терміново покласти край діям російських ядерних терористів, щоб вберегти Україну і світ від ядерної катастрофи”, – закликала НАЕК.

Напередодні

У боях за волю України загинув 41-річний Олександр Попов на псевдо “Дракон”, який із 2014 року воював у лавах Добровольчого українського корпусу. Він поліг на Бахмутському напрямку в Донецькій області.

11:15

Російські окупанти на Луганщині швидкими темпами готуються до “псевдореферендуму” за приєднання території області до Росії, вони вже визначилися з місцями проведення голосування та активно агітують і підкуповують населення. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, на фейковий “референдум” людей заманюють продуктами, водою, будматеріалами, а також обіцянками хорошого життя з екрану пересувного телевізора, який цілий день промиває мізки населенню в окупованих містах. Зокрема таке відбувається в Рубіжному, Кремінній, Попасній, Сєвєродонецьку, Лисичанську, Гірській громаді, де жахлива гуманітарна ситуація, є проблеми з постачанням харчів, медикаментів тощо.

“Орки вже складають реєстр приміщень, де проведуть вибори без вибору. До того ж, у кожному населеному пункті вже з’явилися брехливі пропагандистські газети-вісники, які мають змусити мешканців прийти і віддати голос. Хоча кому той голос потрібен…” – додав голова ОВА.

9:40

За даними Генштабу ЗСУ, додатково до вчорашніх показників підтверджено знищення приблизно 300 російських військовослужбовців, 3  танків, 4 ББМ, 3 артсистем, 5 засобів ППО, 6 БПЛА тощо.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 07.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 42 200 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків – 1805 (+3),
  • бойових броньованих машин – 4 055 (+4),
  • артилерійських систем – 958 (+3),
  • РСЗВ – 260,
  • засобів ППО – 132 (+5),
  • літаків – 223,
  • гелікоптерів – 191,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 750 (+6),
  • крилатих ракет – 182,
  • кораблів /катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 978 (+8) од,
  • спеціальної техніки – 86 (+1).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 6 серпня).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

Дев’ята година

Із розблокованих портів “Одеса” та “Чорноморськ” вийшов другий караван з українським збіжжям на експорт – три судна з Чорноморська та ще одне з Одеси.

Як повідомляє Міністерство інфраструктури України, на борту балкерів MUSTAFA NECATI, STAR HELENA, GLORY та RIVA WIND – майже 170 тис тонн агропродукції.

Дев’ята година

За даними Офісу генпрокурора, щонайменше 1064 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 7 серпня офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 361. Зросла кількість поранених – понад 703.

5 серпня внаслідок обстрілу Березнегуватського району Миколаївської області отримала поранення 17-річна дівчина.

Дев’ята година

Миколаївська ОВА: близько 04:00 ворог обстрілював промислові підприємства на околицях міста Миколаїв. Попередьно, без жерт та постраждалих. Детальна інформація уточнюється.

Орієнтовно о 02:12 обстрілів зазнало с. Таборівка Бузької громади у Вознесенському районі, внаслідок чого зруйновано три житлових будинки. За попередньою інформацією, без жертв.

8:40

Окупанти вночі близько 4:40 обстріляли Немишлянський, Індустріальний та Новобаварський райони Харкова. Ракети запущені із російського Бєлгорода, імовірно – тип ЗРК С-300.

В Індустріальному та Немишлянському районах внаслідок влучання ракет є руйнування цивільної промислової та критичної інфраструктури. На щастя, без втрат.

У Новобарському районі ракета “поцілила” в землю біля одного з парків, без руйнувань та постраждалих.

По області ворог наносив удари по Богодухівському, Ізюмському, Чугуївському, Харківському районах, повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Знову ворог знищує наш урожай. За минулу добу – 25 гектарів. У Богодухівському районі вдень окупанти двічі наносили удари по господарствах. Масштабні пожежі на полях із пшеницею гасили рятувальники.

Загалом від рук окупантів постраждали вже більше 100 с/г підприємств, а знищені – понад 220 гектарів пшениці.

У Чугуївському районі окупанти також обстрілювали населені пункти, горіли господарчі споруди. В Ізюмському районі унаслідок обстрілу росіян горів приватний будинок з прибудовою, є влучанння по відкритих територіях.

За даними обласного центру екстреної медичної допомоги, протяги доби госпіталізували двох осіб – 16-річного хлопця та 83-річного чоловіка у Чугуївському районі. Обоє постраждали від мінувань. Хлопець взяв снаряд, який здетононував просто в руках. Чоловік наступив на міну та зазнав поранень, перебуває у тяжкому стані.

Напередодні

Міжнародна організація Amnesty International стала рупором пропаганди режиму Путіна, звівши наклеп на жертв російської агресії. Про це йдеться в редакційній статті британського видання The Times.

“Amnesty International, присвячена висвітленню справ “в’язнів совісті”, цього тижня рішуче взялася за підрив довіри до себе, слугуючи рупором пропаганди путінського режиму… Представники громадськості, які щедро жертвують гроші та час, вважаючи, що вони допомагають жертвам переслідувань, мають зупинитися. Колись шанована гуманітарна кампанія, тепер Amnesty демонструє сумну байдужість до гноблення. Проявивши себе м’яко щодо злочину і проявів фашизму, вона повинна мати порядність піти зі сцени”, – пише респектабельна газета.

Восьма година

За добу 6 серпня росіяни вбили п’ять мирних жителів Донеччини: трьох – у Бахмуті, одного – в Авдіївці, одного – в Благодатному. Ще вісім людей отримали поранення, повідомляє голова ОВА Павло Кириленко.

Восьма година

Від початку російського вторгнення в Україні як мінімум 6 командувачів в ЗС РФ були звільнені і 10 генералів загинули, – британська розвідка.

7:50

Уночі ворог вчинив обстріли по двох районах Дніпропетровщини – Нікопольському та Криворізькому.

На Нікопольський район російська армія направила 60 снарядів із “Градів”. У Марганці постраждали двоє людей. 64-річний чоловік із пораненнями госпіталізований. У місті пошкоджені майже 50 приватних будинків, кілька автівок та автобусна зупинка. Обстрілом зачепило газопровід та електромережу. Кілька тисяч марганчан без світла. На місці працюють електрики.

У Червоногригорівській громаді без жертв та руйнувань.

По Криворізькому району ворог ударив з “Ураганів” та ствольної артилерії. Під вогонь потрапили Зеленодольська та Апостолівська громади. Минулося без постраждалих, повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

Сьома година

Зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Волинському та Поліському напрямках, за наявною інформацією, на території Республіки Білорусь збройні сили Російської Федерації розгортають додаткові сили і засоби протиповітряної оборони.

На Сіверському напрямку противник обстріляв з артилерії райони населених пунктів Гай і Грем’яч Чернігівської області та Нові Вирки Сумської області.

На Харківському напрямку противник здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. З вертольотів завдав авіаударів біля Верхнього Салтова та Пришиба.

На Слов’янському напрямку ворог здійснив вогневе ураження із артилерії різних типів в районах населених пунктів Велика Комишуваха, Бражківка, Вірнопілля, Сулигівка, Карнаухівка, Рідне, Дібрівне, Грушуваха, Богородичне, Норцівка та Залиман.

Для ускладнення ведення повітряної розвідки противник задіяв комплекси радіоелектронної боротьби.
Вів наступальні бої в районі Богородичного та Долини, успіху не мав.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Краматорськ, Карпівка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Переїзне, Григорівка, Донецьке, Райгородок, Званівка та Івано-Дар’ївка. Літаками штурмової авіації окупанти завдали авіаудару біля Спірного.
Ворог намагався провести наступ в районі Верхньокам’янського, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку противник провів обстріли неподалік Бахмута, Костянтинівки, Соледара, Зайцевого, Яковлівки, Шумів, Кодеми, Білогорівки, Іванівки, Веселої Долини та Бахмутського. Завдав авіаційних ударів поблизу Зайцевого та Бахмута.

Ворог вів штурмові дії на напрямках Володимирівка – Яковлівка, Покровське – Бахмут, Відродження – Вершина, Новолуганське – Зайцеве. Українські воїни утримали позиції та відкинули окупантів назад.

Противник продовжує ведення наступальних дій на напрямках Новолуганське – Кодема, Травневе – Кодема, Семигір’я – Зайцеве, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку окупанти здійснювали обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків в районах населених пунктів Авдіївка, Павлівка, Піски, Шевченко, Нетайлове, Невельське, Олександропіль та Нью-Йорк. Завдавали авіаційних ударів біля Микільського, Кам’янки, Авдіївки, Володимирівки та Мар’їнки.
Противник вів наступальні бої в напрямках Новобахмутівка – Красногорівка, Спартак – Авдіївка, Веселе – Піски, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Полтавка, Степове, Трудове, Новомихайлівка, Білогір’я, Новоандріївка, Новопіль, Володимирівка, Новосілка, Мала Токмачка, Времівка, Оріхів, Залізничне, Степногірськ, Темирівка, Чарівне. Ворожа авіація діяла неподалік Веселого, Новоданилівки, Малих Щербаків та Новосілки.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків та всього спектру артилерії по лінії зіткнення та в глибині оборони, намагається утримати зайняті позиції.
Завдавав авіаударів поблизу Андріївки, Білогірки та Великого Артакового. Вів інтенсивну повітряну розвідку БпЛА.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають чотири носії крилатих ракет морського базування.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують вогневе ураження скупчень живої сили, військової техніки російських окупантів та складів з боєприпасами. Внаслідок втрат особовий склад ворога на деяких напрямках відмовляється йти в бій та вдається до саботажу.

2:08

ОК “Південь”: нашою штурмовою авіацією із долученням тактичного бомбардувальника, винищувачів та гелікоптерів протягом бойового дня завдано ударів по опорних пунктах, по скупченнях ворога, озброєння та техніки, по складу боєприпасів та радіолокаційній станції.

Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад вогневих завдань, в тому числі по силах протиповітряної оборони противника. Підтверджено знищення 4 зенітно-ракетних систем С-300 і зенітно-ракетного гарматного комплексу “Панцир-С1”, 122-х мм гаубиці, ворожого безпілотника-розвідника, броньовану та автомобільну техніку. Знищено ще польовий склад боєприпасів, а “довгу” армію скорочено на 72 рашисти.
Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 122 ОБОРОНИ, 25.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 123 ОБОРОНИ, 26.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 124 ОБОРОНИ, 27.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 125 ОБОРОНИ, 28.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 126 ОБОРОНИ, 29.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 127 ОБОРОНИ, 30.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 128 ОБОРОНИ, 01.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 129 ОБОРОНИ, 02.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 130 ОБОРОНИ, 03.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 131 ОБОРОНИ, 04.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 132 ОБОРОНИ, 05.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 133 ОБОРОНИ, 06.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 134 ОБОРОНИ, 07.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 135 ОБОРОНИ, 08.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 136 ОБОРОНИ, 09.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 137 ОБОРОНИ, 10.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 138 ОБОРОНИ, 11.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 139 ОБОРОНИ, 12.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 140 ОБОРОНИ, 13.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 141 ОБОРОНИ, 14.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 142 ОБОРОНИ, 15.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 143 ОБОРОНИ, 16.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 144 ОБОРОНИ, 17.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 145 ОБОРОНИ, 18.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 146 ОБОРОНИ, 19.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 147 ОБОРОНИ, 20.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 148 ОБОРОНИ, 21.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 149 ОБОРОНИ, 22.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 150 ОБОРОНИ, 23.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 151 ОБОРОНИ, 24.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 152 ОБОРОНИ, 25.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 153 ОБОРОНИ, 26.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 154 ОБОРОНИ, 27.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 155 ОБОРОНИ, 28.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 156 ОБОРОНИ, 29.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 157 ОБОРОНИ, 30.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 158 ОБОРОНИ, 31.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 159 ОБОРОНИ, 01.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 160 ОБОРОНИ, 02.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 161 ОБОРОНИ, 03.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 162 ОБОРОНИ, 04.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 163 ОБОРОНИ, 05.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 164 ОБОРОНИ, 06.08.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області, до 3 липня ЗСУ вийшли з Лисичанська, останнього міста Луганщини. Надалі російські війська продовжують наступальні дії та артилерійські й ракетні обстріли, намагаючись оточити угруповання Об’єднаних сил на Донеччині.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.