У День Повітряних сил Зеленський вручив ордени “Золота зірка” Героям України: за що їх відзначено

У День Повітряних сил ЗСУ президент Володимир Зеленський вручив ордени “Золота Зірка” військовослужбовцям, яким надано звання Героя України, рідним загиблих Героїв, а також інші державні нагороди.

Церемонія відбулася на подвір’ї Маріїнського палацу в Києві, повідомляє пресслужба президента.

За словами Зеленського, від початку повномасштабного вторгнення Росія намагалася здобути контроль над українським небом. Але, навіть маючи технічну перевагу, окупантам цього не вдалося.

“Українські пілоти, зенітники та всі, хто боронить наш повітряний простір, виявилися значно професійнішими, сміливішими та мотивованішими”, – наголосив глава держави.

Він зауважив, що в багатьох держав світу є військові літаки та системи протиповітряної оборони, але тільки деякі країни мають справді боєздатну військову авіацію та вміють досягати перемог у повітрі.

Водночас Зеленський зауважив, що хоч Україна вже багато зробила для зміцнення своїх Повітряних сил,  “потрібно зробити набагато більше”.

“Я впевнений, що настане день, коли ми зможемо сказати, що Повітряні сили Збройних Сил України стали не тільки одними з найбільш боєздатних у світі, а й одними з найсучасніших і найтехнологічніших”, – висловив надію президент.

Він наголосив, кожен знищений російський літак і гвинтокрил, кожна збита російська ракета, кожне виконане Повітряними силами завдання – це врятовані життя українських громадян.

Фото: ОП

Орден “Золота Зірка” президент вручив майору Ярославу Мельнику, який разом з особовим складом підпорядкованої зенітної ракетної батареї продемонстрував військову майстерність та успішну ліквідацію повітряних цілей ворога. Під час виконання бойових завдань біля населеного пункту Балаклія Харківської області бійці знищили ворожий гелікоптер, крилату ракету, кілька літаків та безпілотних літальних апаратів.

Також найвищу нагороду отримав підполковник Дмитро Шумаков, під командуванням якого зенітний ракетний дивізіон успішно виконує бойові завдання щодо прикриття Дніпра та Дніпропетровської області. Завдяки самовідданості, наполегливості і вмілому керівництву зенітним ракетним дивізіоном під час повітряних боїв знищено 22 крилаті ракети.

Фото: ОП

Зеленський також вручив орден “Золота Зірка” дружині Героя України підполковника Едуарда Вагоровського, який загинув під час виконання завдання на МіГ-29, виводячи авіацію з-під ракетного удару. Замикаючи групу, підполковник Вагоровський виконував демонстраційні дії, чим забезпечив іншим літакам можливість піднятися в повітря.

Орден передано й рідним Героя України майора Дмитра Коломійця, який загинув, виконуючи завдання на літаку Л-39. Під час виведення групи з-під ворожого ракетного удару на аеродромі смт Озерне Житомирської області майор Коломієць відволік на себе вогонь авіації противника. Пропускаючи бойову групу, він був збитий літаком ворога.

Фото: ОП

Зеленський також вручив інші державні нагороди.

Крім того, заступник командувача Повітряних сил ЗСУ генерал-майор Валентин Листопад, начальник Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба бригадний генерал Андрій Бережний, командувач логістики командування Повітряних сил ЗСУ бригадний генерал Валерій Гриневич отримали від президента генеральські погони.

Читайте також:
До Дня Повітряних сил презентували кліп і пісню “Повертайся”

ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 165 – 07.08.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна