ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 136 – 09.07.2022

Вдень

Міністр оборони України Олексій Резніков назвав три сценарії завершення війни з Росією, передає пресслужба МОУ.

  • “Один зі сценаріїв завершення війни в Україні – буде “добра воля” росіян, яку вони продемонстрували на Київщині, Чернігівщині, Сумщині та острові Зміїний, тікаючи від нашої армії.
  • Другий варіант – перемога у битві: знищення українською армією російських військ.
  • Третій – розвал росії: парад суверенітетів суб’єктів Росії на окремі держави.

Ніякого Мінська-3″, – наголосив Резніков.

Вдень

На одній із ділянок залізниці в Унецькому районі Брянської області РФ, на перегоні Робчик-Піщанка, перед поїздом спрацював саморобний вибуховий пристрій.

Вдень

– Шо по русні?

18:25

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Харківському напрямку тривають спроби ворога наблизитися до міста. Штурмовими діями противник намагався просунутись у напрямку Кочубеївка–Дементіївка. Українські воїни відкинули окупантів на раніше зайняті позиції.
На напрямку Мале Веселе–Петрівка Сили оборони України виявили та знешкодили розвідувальну групу противника.

На Словʼянському напрямку застосуванням артилерії окупанти намагаються створити сприятливі умови для подальшого просування у напрямку Ізюм–Словʼянськ. Ворожа армійська авіація завдала удару в районах населених пунктів Чепіль та Богородичне.
Всі спроби штурму противника у напрямках Довгеньке–Краснопілля, Пасіка–Долина наші захисники успішно відбили. Ворог відійшов. Здійснив дистанційне мінування ділянки автомобільної дороги поблизу Великої Комишувахи.

На Донецькому напрямку ворог продовжив застосовувати наявні засоби вогневого ураження для обстрілів позицій Сил оборони та наближених до лінії зіткнення населених пунктів. Завдав ракетно-авіаційного удару неподалік Шумів.
Провів повітряну розвідку безпілотним літальним апаратом в районі Краматорська. Також загарбники здійснили безуспішну спробу штурмових дій на напрямку Золотарівка–Верхньокамʼянське. Влучним вогнем наші воїни змусили окупантів розбігтися по кущах в районі Золотарівки.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках продовжив обстріли позицій наших військ із мінометів, ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Зафіксовано авіаудари в районах Авдіївки та Новоандріївки.
Штурмовими діями ворог намагався покращити тактичне положення на напрямках Ясинувата–Авдіївка. Успіху не має, з втратами відійшов.
Безуспішною також виявилася спроба противника просунутися в районі Марʼїнки.

На Південнобузькому напрямку окупанти продовжують зосереджувати зусилля на обороні зайнятих позицій та стримуванні наявними вогневими засобами просування підрозділів Сил оборони вглиб тимчасово захопленої території.

15:30

Сполучені Штати надають $368 мільйонів додаткової гуманітарної допомоги, щоб підтримати людей в Україні та біженців, які були змушені виїхати зі своєї країни в пошуках безпеки у розпалі розгорнутої Росією жорстокої війни. Про це написав у твітері дердсекретар Ентоні Блінкен за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ G20.

Вдень

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт, що (тимчасово) звільняє від виплати за кредитами фізосіб, чиє майно було знищено або зазнало пошкоджень під час бойових дій.

Вдень

Голова ДПСУ Сергій Дейнеко відвідав поранених прикордонників, серед яких і звільнені з полону захисники Маріуполя.

Вдень

У Києві почали військові заняття з цивільними громадянами, щоб підвищити рівень захисту оборони міста. Про це повідомила міська адміністрація з посиланням на мера Віталія Кличка.

У першу чергу підготовку проходять працівники комунальних підприємств та працівники райдержадміністрацій столиці.

План занять включає:

  • вогневу підготовку та порядок дій під час обстрілів противника;
  • тактичну медицину;
  • інженерну підготовку та порядок поводження з вибухонебезпечними предметами;
  • забезпечення цивільного захисту населення;
  • дії в умовах радіаційного та хімічного забруднення.

Ранок

Близько шостої ранку в Маріуполі під час розмінування на Металургійному комбінаті ім. Ілліча загинули троє російських саперів. Звуки від вибуху почули жителі центру міста, житлові мікрорайони 17-й, 23-й, селище Сартана, повідомив радник міського голови в екзилі Петро Андрющенко.

Вдень

Російські війська вранці обстріляли міста Донецької області. У місті Часів Яр згоріла будівля залізничного вокзалу, у Слов’янську чоловік опинився під завалами власного будинку, у Дружківці пошкоджено лікарню й палац культури.

Зруйнований будинок у Слов’янську, звідки дістали чоловіка. Фото: ДСНС

Вдень

Спікер Сенату Франції Жерар Ларше, який перебуває з візитом у Києві, під час виступу у Верховній Раді запевнив у підтримці Української держави під час війни з Російською Федерацією.

Спікер Сенату Франції Жерар Ларше у Верховній Раді України. Фото: ФБ Руслан Стефанчук

13-та година

Унаслідок прильотів шістьох ракет С-300 по Миколаєву немає жодної жертви, – голова ОВА Віталій Кім.

Вдень

Близько 10:00 російські військові вчинили обстріл центральної частини Харкова. За попередніми даними, удар, ймовірно, було завдано балістичною ракетою “Іскандер”. Внаслідок обстрілу поранено шістьох людей, серед них 12-річна дівчинка. Один зі снарядів влучив у двоповерховий будинок, що призвело до його руйнування. Пошкоджено сусідні будинки.

Фото: пресслужба ОГП

Ранок

На Донеччині внаслідок бойових дій знеструмлена Карлівська фільтрувальна станція, низка міст області залишилися без водопостачання. Про це вранці повідомив мер Мирнограда Олександр Брикалов.

10:50

Після сьомої ранку російський гелікоптер випустив дві ракети по Білопільській громаді Сумської області. О пів на восьму – по Хотінській громаді було випущено п’ять снарялів із реактивних систем залпового вогню. Близько 7:45 російський гелікоптер обстріляв Миропільську громаду. Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється, – голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

За минулий день ворог вчинив 18 обстрілів Сумщини.

10:40

Голова Дніпропетровьскої ОВА Валентин Резніченко: У лікарні померла 20-річна дівчина, поранена вранці через ворожий обстріл Кривого Рогу з РСЗВ. Медики кілька годин боролися за її життя, але поранення були надважкими…

Відтак дикунський обстріл мирного міста забрав життя двох людей. За уточненими даними, також є троє поранених. Двом лікарі надали допомогу, вони вдома. Госпіталізований 43-річний чоловік – батько загиблої дівчини.

10:10

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 09.07 орієнтовно склали (за даними Генштабу ЗСУ):

  • особового складу – близько 37 200 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків –1 638 (+1),
  • бойових броньованих машин – 3 815 (+4),
  • артилерійських систем – 832 (+4),
  • РСЗВ – 247,
  • засобів ППО – 108 (+1),
  • літаків – 217,
  • гелікоптерів – 187,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 674 (+5),
  • крилатих ракет – 155,
  • кораблів /катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 687 (+2),
  • спеціальної техніки – 66.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 8 липня).

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському напрямку.

Ранок

Командувач об’єднаних сил ЗС України Сергій Наєв відвідав Північну операційну зону, де тривають заходи з підсилення позицій на кордоні з Білоруссю, та заявив, що оборона “непрохідна для противника”.

 

Напередодні

Воїни-десантники в Донецькій області спалили ворожу танкову роту, знищили та взяли в полон російських окупантів.

Відео:

“На світлинах зафіксовані результати спільної та злагодженої бойової роботи воїнів 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Миколаєва та 81-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗС України, які продовжують знищувати на Донеччині ворожу бойову техніку та живу силу російських загарбників”, – ідеться в повідомленні пресслужби Командування ДШВ.

Під час бою на одній із ділянок ведення бойових дій десантниками було спалено 5 танків. Деяких з членів екіпажу, які не згоріли в бойовій техніці, вдалося взяти в полон”, – зазначили в ДШВ, додавши фоторепортаж.

8:35

Ювенальні прокурори: 347 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні. Зросла кількість поранених – понад 647.

7 липня внаслідок обстрілів окупантами м. Бахмут Донецької області отримав тяжкі поранення 12-річний хлопчик.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, інформує пресслужба ОГП.

Ранок

В окупованому Херсоні чути вибухи – ймовірно, ЗСУ вразили російський склад боєприпасів у передмістях.

“Очевидці у Херсоні повідомляють про довготривалу детонацію”, – повідомив депутат Херсонської облради, радник голови ОВА Сергій Хлань.

Про вибухи, які чують у різних районах міста, інформують і місцеві телеграм-канали. Зазначається, що “приліт” був по Чорнобаївці (село з аеродромом у передмісті Херсона).

8:20

Росія, ймовірно, готується до нового наступу в Україні, стягуючи до кордону резерви з різних регіонів. Про це йдеться в щоденному огляді британської розвідки, поширеному міністерством оборони.

“Незважаючи на заяву президента Росії Володимира Путіна від 7 липня про те, що російська армія “навіть не розпочала” своїх зусиль в Україні, багато з її поповнень є непостійними формуваннями, які розгортаються із застарілим або невідповідним обладнанням”, – пише розвідка Британії.

Зазначається, що значна кількість нових мотопіхотних підрозділів РФ використовують бронетранспортери МТ-ЛБ, зняті з тривалого зберігання.

Восьма година

Унаслідок російських обстрілів Донецької області за добу 8 липня п’ять людей загинули та ще вісім отримали поранення, – голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Чотири особи загинули в Сіверську, одна – в Семигір’ї.

7:20

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Слов’янському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли поблизу Дібровного, Богородичного, Адамівки, Карнаухівки та Сулигівки.

На Краматорському напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Григорівки, Верхньокам’янського та Краматорська. Штурмовими діями намагається просунутись в районі населеного пункту Григорівка, бої тривають.

На Бахмутському напрямку ворожі обстріли фіксувалися поблизу Зайцевого, Берестового та Клинового. Завдав авіаудару неподалік Спірного.

Наступальними діями окупанти намагалися встановити контроль над територією Вуглегірської ТЕС та покращити тактичне положення в районі Доломітного. Українські воїни не дали їм цього зробити та відкинули на попередні позиції.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають обапільні обстріли позицій по лінії зіткнення. Ворог завдавав авіаційних ударів в районі населеного пункту Малі Щербаки.
На Південнобузькому напрямку противник продовжує систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення.

Зберігається подальша загроза завдання ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін у діяльності підрозділів противника не відзначається. На останньому ворог обстріляв позиції наших військ неподалік Сеньківки та Миколаївки Чернігівської області та населених пунктів Есмань і Олексіївка Сумської області.

На Харківському напрямку окупанти ведуть оборону зайнятих раніше рубежів. Ворог обстрілював із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Явірське, Стара Гнилиця, Українка, Микільське, Базаліївка, Руські Тишки, Черкаські Тишки, П’ятигірське, Прудянка, Чорноглазівка, Кутузівка, Старий Салтів, Шестакове та Рубіжне.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують успішне вогневе ураження скупчень живої сили, військової техніки російських окупантів та складів з боєприпасами. Ворог має значні втрати.

Сьома година

Близько п’ятої ранку російські окупанти завдали удару реактивної артилерії по місту Кривий Ріг. Обстріляли жиловий масив в Інгулецькому районі.

“Усвідомлено ударили з «градів» по житлових кварталах. Цей підступний обстріл забрав життя 41-річної жінки, ще двоє людей з осколковими пораненнями госпіталізовані. Пошкоджені школа і кілька будинків. Згоріла також автівка, що стояла поряд”, – повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Ранок

Під час повітряної тривоги в Миколаєві близько 5.30 ранку пролунали вибухи, – міський голова Олександр Сєнкевич.

Вночі

Інститут вивчення війни (ISW), аналізуючи дії російських військ в Україні, припускає, що окупанти взяли оперативну паузу, хоч і продовжують обмежені наступальні дії на Донбасі, оскільки бояться українських контратак.

Голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай заявив, що російські війська станом на 8 липня не дотримують оперативну паузу і продовжують обстріли населених пунктів та перекидання додаткових танкових підрозділів на Донбас. Проте, незважаючи на це, ISW з посиланням на зібрані дані припускає, що все ж російська війська після захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська явно потребують відновлення бойової потужності та нарощування можливостей перед початком чергової широкомасштабної наступальної операції.

Вночі

Президент Сполучених Штатів Джо Байден підписав указ про виділення нового пакету допомоги для України на суму 400 мільйонів доларів.

За даними ЗМІ, в новому пакеті допомоги передбачено надати Україні:

У цьому пакеті допомоги передбачено надати Україні:

  • ще чотири системи реактивного залпового вогню HIMARS,
  • 1000 високоточних артилерійських снарядів калібру 155 мм,
  • три тактичні машини для відновлення обладнання,
  • підривні боєприпаси,
  • контрбатарейні системи,
  • запчастини та інше обладнання.

2:20

На захисті південних рубежів українські захисники з ОК “Південь” з добу 8 липня знищили 194 загарбників, 42 одиниці ворожої техніки і 3 склади боєприпасів росіян.

Серед знищеної техніки – 2 РСЗВ “Град”, 2 командно-штабні машини, 4 зенітні гарматно-ракетні комплекси “Панцир-С1”, 1 пуско-зарядна установка зенітно-ракетного комплексу “Бук-М2”, 6 самохідних гаубиць типу “Акація”, 26 одиниць автомобільної техніки, 1 беспілотник-розвідник “Орлан-10”.

“Нових ударних угруповань не створює, переважно дотримується тактики контрбатарейної боротьби. Однак на Херсонщині, в районі Князівки та Ольгіного, противник намагався здійснити прорив диверсійно-розвідувальними групами до 10 рашистів. Успіху не мав. Отримавши відсіч, ретирувався”, – інформує ОК “Південь” у нічному зведенні.

Протягом минулого дня ракетні та авіаційні удари продовжувалися як вздовж лінії зіткнення, так і по тилових районах. Пара ворожих Ка-52 було атакувала околиці Білої Криниці, та з важкої артилерії обстріляно Велику Костромку Херсонської області. Критичних руйнувань і постраждалих нема.

На Миколаївщині в результаті ранкового обстрілу руйнувань зазнали станція техобслуговування в Висунську, будівля школи й сусідні житлові будинки в Березнегуватій, приватні будинки, побутові складські приміщення й дворові гаражі в Новосеменівці.

При цьому ворог використовує для обстрілів зенітно-ракетний комплекс С-300, модифікований під заряджання розривними снарядами зі збільшеною осколково-уражуючою дією. Втрат серед місцевого населення нема.

Пізно ввечері ворог накрив “Градом” Червоногригорівку на Дніпропетровщині, гативши з іншого берега водосховища.

Двічі за день парами українських штурмовиків нанесено удар по скупченню противника в районі Снігурівки.

 

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 122 ОБОРОНИ, 25.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 123 ОБОРОНИ, 26.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 124 ОБОРОНИ, 27.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 125 ОБОРОНИ, 28.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 126 ОБОРОНИ, 29.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 127 ОБОРОНИ, 30.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 128 ОБОРОНИ, 01.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 129 ОБОРОНИ, 02.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 130 ОБОРОНИ, 03.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 131 ОБОРОНИ, 04.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 132 ОБОРОНИ, 05.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 133 ОБОРОНИ, 06.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 134 ОБОРОНИ, 07.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 135 ОБОРОНИ, 08.07.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області, до 3 липня ЗСУ вийшли з Лисичанська, останнього міста Луганщини. Надалі російські війська продовжують наступальні дії та артилерійські й ракетні обстріли, намагаючись оточити угруповання Об’єднаних сил на Донеччині.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.