ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 150 – 23.07.2022

22:22

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич: унаслідок обстрілу Корабельного району пошкоджені багатоповерхівки, приватні будинки та автомобілі. Усі локальні пожежі оперативно загасили рятувальники ДСНС. Попередньо відомо про двох поранених, серед них підліток.

Вечір

Російські окупанти обстріляли спальний район Миколаєва, влучили в житловий будинок, під завалами знаходяться люди. Про це повідомила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва.

За її словами, поцілили по району, де завжди людно. Постраждала 16-річна дівчинка, в неї осколкове поранення. На місці події працюють рятувальники.

Вдень

У Маріуполі окупанти спробували влаштувати для дітей свято в парку “Веселка”.
Зверніть увагу на дитячий малюнок зліва в куті 💙💛

Фото: “Мариуполь сейчас”

Після 19-ї

В окупованому РФ місті Горлівка Донецької області сталася пожежа з детонацією – імовірно, внаслідок влучання по складу боєприпасів. Вибух стався на території машинобудівного заводу.

Обережно, нецензурна лексика на відео:

Місцеві телеграм-канали публікують фото і відео великого стовпа диму після вибуху. Імовірно, ЗСУ знову вразили новою високоточною артилерією російський склад боєприпасів – адже камери фіксують великі вибухи вже під час пожежі.

19-та година

Внаслідок російського удару в суботу по морському порту Одеси є поранені. Про це повідомив голова Одеської ОДА Максим Марченко.

“Сьогодні, на наступний день після підписання угоди про експорт зерна, Росія атакувала порт Одеси ракетами “Калібр”. На жаль, є поранені. Пошкоджена інфраструктура порту”, – сказав він.

Раніше в ОК “Південь” інформували, що внаслідок ракетного удару по порту виникла пожежа у насосній станції, влучання в сховище зерна не було.

18-та година

У Києві відбувається Другий саміт перших леді та джентльменів (це ініціатива дружини президента України Олени Зеленської), який, зокрема, частково транслює єдиний телемарафон.

У саміті беруть участь дружини та чоловіки очільників різних держав, а також самі перші особи, світові знаменитості та інші важливі персони зі світу політики, шоу-бізнесу, медіа тощо.

Більшість із них долучаються до саміту онлайн (дехто — в запису, як, наприклад, міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс, дружина президента Польщі Агата Корнгаузер-Дуда тощо).

Особисто для участі в саміті в українську столицю приїхали дружини президентів Латвії — Андра Апіне-Левіте та Литви — Діана Наусєденє.

Серед зірок шоу-бізнесу, що вже долучалися до саміту онлайн, — актори Ештон Катчер та Міла Куніс і Річард Гір, який, зокрема, наголосив, що війна Росії проти України — це війна добра зі злом. “І якщо зло переможе, це спонукає до дій поганців з усього світу, тому ми просто зобов’язані перемогти”.

18-та година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін. Ворог обстріляв село Старикове Сумської області. Триває повітряна розвідка прикордонної ділянки в Чернігівській та Сумській областях безпілотними літальними апаратами.

На Слобожанському напрямку підрозділи противника усіма наявними засобами продовжують стримувати підрозділи Сил оборони від просування вглиб тимчасово зайнятої території.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Базаліївка, Гусарівка, Руська Лозова, Уди, Малинівка та низки інших. Завдав авіаудару неподалік Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку противник обстрілював із артилерії райони Дібровного, Великої Комишувахи, Нової Дмитрівки та інших. Біля Богородичного, силами розвідувальної групи, намагався виявити слабкі місця в обороні наших військ. Противника знешкоджено.

На Краматорському напрямку ворог здійснював обстріли зокрема в районах н.п. Верхньокам’янське, Різниківка, Закітне, Григорівка, Виїмка та Званівка. Завдав авіаудару біля Спірного. Штурмовими діями з різних напрямків намагався покращити тактичне положення у районі Верхньокам’янського. Українські воїни зустріли ворога кинджальним вогнем та завдали значних втрат. Окупанти в паніці відійшли.

На Бахмутському напрямку противник намагається створити сприятливі умови для продовження наступу на Бахмут. Обстрілював наші війська із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах Травневого, Семигір’я, Роздолівки, Яковлівки, Соледара, Білогорівки та низки інших населених пунктів. Завдав авіаційних ударів по Покровському та Новолуганському.
Окупанти знову, вже з різних напрямків, спробували штурмувати територію Вуглегірської ТЕС. Знову безуспішно і з втратами.
Розвідувальні групи противника намагалися виявити слабкі місця в обороні наших військ на напрямках Соледара та Покровського. Виявлені та знешкоджені.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог систематично обстрілював цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Новобахмутівка, Піски, Опитне, Водяне, Шевченко, Мала Токмачка, Новосілка, Зелене Поле, Білогір’я та багатьох інших. Завдав авіаударів поблизу Красногорівки та Кам’янки.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ. Підтримує високу інтенсивність розвідки із безпілотними літальними апаратами. Тривають обопільні обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж всієї лінії зіткнення.

Вдень

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розповів, що на тижні відвідав тренувальний табір українських військовослужбовців у Північному Йоркширі й навіть потренувався разом із ними.

Відповідне відео оприлюднено на сторінці Джонсона у фейсбуці: “Я хочу, щоб ви знали, британський народ підтримує український народ і вас у вашій боротьбі. І я абсолютно переконаний, що ви можете перемогти і ви переможете”.

Вдень

Генсек ООН Антоніу Гутерріш “однозначно” засудив обстріл морського порту Одеси, звідки мав би відновитися експорт українського зерна.

“Вкрай важливо, щоб зобов’язання, взяті вчора Російською Федерацією, Україною та Туреччиною, були повністю виконані”, – заявив його речник.

Вдень

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що російська сторона стверджує, нібито не має жодного відношення до ракетного удару по Одеському порту та “детально вивчає це питання”.

За словами міністра, Туреччина також контактувала з українською стороною та продовжує роботу з виконання угоди в Стамбулі, – Суспільне.

15:30

ОК “Південь”: Так рашисти повертаються до дому зі спекотного півдня України… В усипальних вагонах із кондиціонерами…

Вдень

Кіт, якого врятували з острова Зміїний, отримав ім’я Змій і новий дім.

Як повідомили в Головному управлінні розвідки МОУ, чорний кіт на острові вижив завдяки полюванню.
Тепер його прихистив командир розвідників.

За словами ГУРівців, тварина стала талісманом звільненого острова.

13-та година

У Лисичанську ліквідовано близько 50 російських окупантів із так званого “6-го полку другого армійського корпусу”, що зібралися на нараду у штабі. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністраціїСергій Гайдай.

“Не треба проводити наради в будівлі суду в таку спеку. Лисичанськ – це Україна!” – написав Гайдай.

Вдень

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм вважає, що ракетний удар РФ по Одеському порту – “бл***ство”, але він не скасовує угоди з росіянами про “коридор” для експорту українського зерна, і воно має бути вивезене.

“Так, вони (росіяни – “Н“) виродки. Так, їм не можна вірити. Але це ніяк не впливає на те, що нам треба вивезти з портів зерно. Це потрібно нам усім – вам, мені, фермерам, трейдерам, взагалі – всій економіці, яка на межі колапсу і яка, крім соціальної сфери, повинна продовжувати зміцнювати ЗСУ”, – заявив Найєм у соцмережі.

14-та година

Російська армія завдала ракетного удару по тій частині інфраструктури порту Одеси, де зберігалося зерно для відправки на експорт. Про це заявив речник Повітряних сил ЗС України Юрій Ігнат.

За його словами, “було завдано удар саме там, де зерно”.

У пресслужбі Міністерства аграрної політики “Суспільному” також повідомили, що в порту було зерно.

Вдень

Міністр оборони Олексій Резніков відвідав Харків та заявив: “Харків є першим форпостом цивілізації на кордоні з мордором. Після перемоги це було б правильним місцем для трибуналу над російськими воєнними злочинцями”.

Глава МОУ написав у Facebook, що Салтівка у Харкові – найбільший житловий масив України, який за кількістю населення дорівнює Маріуполю – одне з наймасштабніших місць злочинів російських окупантів.

13:30

Голова Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос – про ракетний обстріл торгового порту Одеси:
“Очевидно, що після сьогоднішніх ударів по одеському порту вчорашня угода по зерну стає нікчемною. Привіт Ердоган, привіт Гутерріш. Велике вітання країнам Близького Сходу! І так, там американці вітали угоду. Що ж, де там ракети ATACMS?..”

12:50

Після влучних ударів Збройних сил по російських військових складах на тимчасово окупованій території Херсонщини рашисти почали маскувати воєнні вантажі під “гуманітарну допомогу”, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

12:26

Сезон полювання на російських окупантів триває… Ворог маскувався, але влучні єгері завжди знайдуть і знешкодять.

Відео від 68-ї окремої єгерської бригади ЗСУ:

12-та година

Під час повітряної тривоги, що тривала приблизно з 11:06 до 11:33, росіяни завдали ракетного удару по морському портц в Одесі.

“Ворог атакував Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу “Калібр”. Дві ракети збито силами протиповітряної оборони. Дві – влучили в об’єкти інфраструктури порту“, – ОК “Південь”.

Атака росія на торговий порт Одеси сталася наступного дня після підписанні в Стамбулі угоди щодо “зернового коридору”, які передбачають експорт українського зерна зокрема і з торгового порту Одеси.

“Плювком Путіна в обличчя Гутеррешу й Ердогану” назвало цю атаку Міністерство закордонних справ України.

11:35

Офіс генпрокурора: близько 6:30 російські військові обстріляли Основ’янський район Харкова. Снаряд влучив у двоповерховий житловий будинок, що призвело до його руйнування. Господар отримав поранення. Внаслідок вибухової хвилі пошкоджено сусідні житлові будинки.

Також під вогнем окупантів опинився університет у Київському районі Харкова.

Виявлено та вилучено уламки і залишки снарядів, які в подальшому будуть направлені для проведення відповідних експертиз.

За процесуального керівництва Слобідської та Київської окружних прокуратур м. Харкова розпочато досудове розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

10:25

Російські війська вранці вкотре обстріляли Сумщину, повідомив голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.

“Ніч в області, попри тривоги, була тихою. Але на ранок ситуація така:

  • Юнаківська громада: близько 20 приходів з артилерії по громаді після 6-ї ранку.
  • Миропільська громада: о 6:30 почався мінометний обстріл громади, 10 “приходів”.
  • Білопільська громада: після 7-ї ранку було 2 “приходи” з гранатомета.
  • Також після 7-ї ранку був мінометний обстріл, 4 приходи, по околицях одного із населених пунктів Хотинської громади“.

Раніше голова ОВА повідомив також про вибухи в місті Шостка. Проте згодом уточнив, що ранкові вибухи в Шостці не пов’язані з воєнними діями.

Ранок

Українські війська вразили ракетним ударом ще один міст у Херсонській області – біля села Дар’ївка, через річку Інгулець, на північний схід від обласного центру.

За деякими даними, по мосту було випущено близько семи ракет. Проїзд по цьому поки що можливий.

9:55

Колишній генпрокурор Юрій Луценко, який зараз воює у складі ТрО ЗСУ на Південнобузькому напрямку, показав наслідки обстрілу його розташування російською артилерією.

“Сьогодні москалі під вікнами гупали – не давали спать. Суки. Цілились в секретний об’єкт. Хотіли збить американську гаубицю 777. Трошки не попали. Косорукі довбо***и”, – сказав ексглава Генпрокуратури і МВС на відео і ФБ.

Він пожартував, що противник уразив лише пакет із залишками портвейну “777”. При цьому офіцер знявся у вирві глибиною з його зріст.

Також військовий оприлюднив фото з розбитими шибками в приміщенні, де він ночував: “Мене врятував … надувний матрац. Я його прикріпив до вікна. Він затримав усі скляні уламки”.

Ранок

Унаслідок нічного обстрілу Миколаєва шістьма ракетами С-300 загорілося складське приміщення, зазнали пошкоджень зазнали два заклади освіти та кілька багатоповерхівок. Усі пожежі оперативно ліквідували рятувальники ДСНС. За попередньою інформацією, обійшлося без жертв, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

Ранок

Під час ранкової повітряної тривоги російські війська випустили по Кіровоградщині 13 ракет – вісім ракет “Калібр” морського базування та п’ять ракет Х-22 з літака Ту-22М3.

Дим над Кропивницьким

Ворог поцілив в інфраструктурні об’єкти за межами обласного центру. Зокрема, у військовий аеродром “Канатове” та в один з об’єктів “Укрзалізниці”.

“Постраждали військовослужбовці: дев’ять із них поранено, один загинув. Також заганули два працівники відомчої охорони – охоронці трансформаторної підстанції”, – повідомив голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

9:25

За даними ГШ ЗСУ, додатково до вчорашніх показників підтверджено знищення приблизно 240 військовослужбовців противника (один із найбільших добових показників за останній час), 4 танки, 9 ББМ тощо.

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському, Криворізькому та Бахмутському напрямках.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 23.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 39240 (+240) осіб ліквідовано,
  • танків –1708 (+4),
  • бойових броньованих машин – 3929 (+9),
  • артилерійських систем – 864 (+1),
  • РСЗВ – 253 (+2),
  • засобів ППО – 113,
  • літаків – 221,
  • гелікоптерів – 188,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 714 (+1),
  • крилатих ракет – 167,
  • кораблів /катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2820 (+17),
  • спеціальної техніки – 72.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 21 липня).

Ранок

93-тя бригада “Холодний Яр” смалить що у війні, що в музиці. Ось її оркестр:

8:21

“Голлівудські фільми відпочивають!” Воїни-танкісти ДШВ ЗСУ розповідають про виконання бойових завдань зі знищення сил російських окупантів, їхньої бронетехніки, а також інших військових об’єктів.

7:30

Російські війська вночі та вранці ударили по двох районах Дніпропетровської області – Нікопольському та Криворізькому, повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

  • Червоногригорівську громаду накрили з “Градів”. Випустили до 20 снарядів. На щастя, минулося без жертв та руйнувань.
  • У селі Ганнівка Широківської громади ворожим обстрілом пошкодило електромережі та газовід. Люди не постраждали.
  • У Зеленодольській громаді ворог знов поцілив по Великій Костромці. Кілька вулиць без світла. Людей не зачепило.

Ранок

По Харкову росіяни завдали кількох нових ракетно-артилерійських ударів. Рятувальники працюють на місці руйнувань. Наразі відомо про одного пораненого, повідомив мер Ігор Терехов. Станом на 7:15 у місці триває повітряна тривога.

Сьома година

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. На останньому ворог обстріляв село Миколаївка Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку основні зусилля окупанти зосереджують на недопущенні просування наших військ у бік Державного кордону України на півночі та північному сході Харківської області.

На Харківському напрямку ворог активних дій не вів, здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Золочів, Питомник, Борщова, Лісне, Руські й Черкаські Тишки та Мосьпанове.

Також активних дій з боку противника не відзначається на Слов’янському напрямку. Ворог обстріляв райони Грушувахи, Долини, Краснопілля, Дібровного, Мазанівки, Протопопівки, Чепіля, Великої Комишувахи, Норцівки, Богородичного, Вірнопілля та Карнаухівки.

На Краматорському напрямку противник здійснював обстріли з танків, ствольної та реактивної артилерії поблизу Верхньокамʼянського, Стародубівки, Пискунівки, Сіверська, Білогорівки, Григорівки, Спірного та Виїмки. Штурмові дії у напрямку Верхньокам’янського та Сіверська українські захисники успішно відбили.

На Бахмутському напрямку окупанти обстріляли із артилерії райони Яковлівки, Соледара, Бахмута, Покровського, Бахмутського та Новолуганського. Біля останнього також завдали авіаційних ударів.
Ворог знову вів штурмові дії в напрямках Покровського та території Вуглегірської ТЕС і знову зазнав втрат та відійшов.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Новобахмутівка, Піски, Вугледар, Опитне, Водяне, Пречистівка, Мала Токмачка, Новояковлівка, Успенівка, Оріхів, Павлівка, Новопіль, Щербаки, Новоандріївка та Малі Щербаки. Також ворог завдав авіаційних ударів біля Красногорівки та Кам’янки.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує ведення оборони зайнятих раніше позицій, зосереджує зусилля на стримуванні контрнаступальних дій Сил оборони України. Здійснював обстріли із ствольної і реактивної артилерії та танків по лінії зіткнення.

Напередодні

На Херсонщині російські війська вразили трьома ракетами знаменитий Аджигольський маяк, який є архітектурною і туристичною пам’яткою. Про це з посиланням на місцевих жителів повідомив депутат облради Сергій Хлань.

“Це найвищий маяк України, що розташований біля села Рибальче. Два попадання в основу, одне — в конструкцію”.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 122 ОБОРОНИ, 25.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 123 ОБОРОНИ, 26.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 124 ОБОРОНИ, 27.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 125 ОБОРОНИ, 28.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 126 ОБОРОНИ, 29.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 127 ОБОРОНИ, 30.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 128 ОБОРОНИ, 01.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 129 ОБОРОНИ, 02.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 130 ОБОРОНИ, 03.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 131 ОБОРОНИ, 04.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 132 ОБОРОНИ, 05.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 133 ОБОРОНИ, 06.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 134 ОБОРОНИ, 07.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 135 ОБОРОНИ, 08.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 136 ОБОРОНИ, 09.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 137 ОБОРОНИ, 10.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 138 ОБОРОНИ, 11.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 139 ОБОРОНИ, 12.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 140 ОБОРОНИ, 13.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 141 ОБОРОНИ, 14.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 142 ОБОРОНИ, 15.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 143 ОБОРОНИ, 16.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 144 ОБОРОНИ, 17.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 145 ОБОРОНИ, 18.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 146 ОБОРОНИ, 19.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 147 ОБОРОНИ, 20.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 148 ОБОРОНИ, 21.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 149 ОБОРОНИ, 22.07.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області, до 3 липня ЗСУ вийшли з Лисичанська, останнього міста Луганщини. Надалі російські війська продовжують наступальні дії та артилерійські й ракетні обстріли, намагаючись оточити угруповання Об’єднаних сил на Донеччині.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.