Росіяни розбили ракетами знаменитий Аджигольський маяк

На Херсонщині російські війська вразили трьома ракетами знаменитий Аджигольський маяк, який є архітектурною і туристичною пам’яткою.

Про це з посиланням на місцевих жителів 22 липня повідомив депутат облради Сергій Хлань.

“Це найвищий маяк України, що розташований біля села Рибальче. Два попадання в основу, одне — в конструкцію”, – написав Хлань у фейсбуці.

“Парадоксально, що будував його російський інженер Володимир Шухов. Ажурна металева структура зробила маяк надзвичайно естетичним і привабливим для туристів — Укрпошта свого часу навіть вводила в обіг марку з його зображенням”, – додав блогер.

Аджигольський маяк (Станіслав-Аджигольський задній маяк) розташований поблизу села Рибальче Чулаківської ОТГ Скадовського району Херсонської області у південно-східному куті Дніпровського лиману.
Має висоту 64 метри. Побудований 1911 року за проєктом російського інженера і вченого Володимира Григоровича Шухова.
Станіслав-Аджигольський маяк на момент споруди був первістком висотних гіперболоїдів. На ньому відпрацьовувались нові елементи збірки, використані потім при зведенні Шуховської радіощогли висотою 148 м у Москві.
До великої війни із села Рибальчого до маяка возили туристів.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 149 – 22.07.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна