Волкер на Київщині: Захід не повинен втомлюватися допомагати, поки Україна не поверне всі свої території

Колишній спецпредставник Держдепартаменту США в Україні Курт Волкер, який перебуває з приватним візитом у Києві та області, заявив, що Захід має надати Україні більш далекобійну зброю.

Про це він сказав, зокрема, в інтерв’ю програмі “Факти” на каналі ICTV.

“Нам треба визнати, що ця війна далека від завершення, тому Україна потребує багато допомоги. Передусім – військової підтримки. Ми (США та деякі інші країни) надали її у небачених кількостях, але цього недостатньо“, – наголосив Волкер, закликавши Захід знизити ліміти на допомогу Україні й “поставити чіткі цілі”.

“Приміром, ми встановили ліміти на дальність артилерійської зброї, яку ми постачаємо. Але це не має сенсу, коли ми бачимо, де знаходяться російські війська, і що потрібно Україні, щоб їх прибрати”, – пояснив американський дипломат.

Він наголосив, що “Україна потребує більш далекобійної артилерії, яка досягатиме віддалених цілей”.

“Ще одне питання – бойові літаки. Я ніколи не розумів, у чому тут перепони, чому Україні їх не дають, це має бути на порядку денному. Також ми маємо постійно постачати боєприпаси, бо Україна сама не може випускати їх у достатніх кількостях, особливо йдеться про набої для артилерійських систем, які надає Захід. Тобто Захід має забезпечити безперервне постачання”, – вважає Волкер.

Він також закликав спрямувати на підтримку й відбудову України заморожені активи російського Центробанку.

Раніше деякі ЗМІ зацитували слова Волкера про те, що війна в Україні триватиме не лише до кінця 2022 року, але також навесні та влітку наступного року”, а тому прийдешня зима буде для нашої держави дуже складною.

Водночас в інтерв’ю “Фактам” експредставник Держдепу зауважив, що “не робив передбачень щодо якихось часових рамок”, адже “ніхто не може сказати, скільки ще триватиме війна”.

“Усе, що ми маємо робити – це ухвалювати правильні рішення і розставляти правильні пріоритети. Якщо Україна отримає правильну зброю та навички, матиме безперервне постачання боєприпасів, робитиме правильні вибори – де краще відступити, а де перейти у контрнаступ – може статися те, чого ми ніколи не передбачали“, – зауважив Волкер.

“Ми на Заході маємо підготуватися, не втомлюватися, не засмучуватися, не ставити питання: скільки ж це усе триватиме? Ми маємо бути відданими ідеї, що Україна поверне назад свої території включно з Кримом, а російська агресія не буде задоволена”, – підкреслив дипломат.

Раніше під час спілкування з журналістами він також наголосив, що вважає “безглуздим” обмеження щодо дальності снарядів для HIMARS та подібних систем, які надають Україні (до 80 км, тоді як для тієї самої зброї існують снаряди з дальністю до 300 км).

“Той аргумент, що Україні нібито не слід бити по російській території, не має сенсу. Бо Росія бʼє по Україні з російської території. Тож аби захистити себе, треба мати змогу боротися з тими, хто бореться проти тебе. Мова не про захоплення якихось територій в РФ, а про самозахист. Тож цей аргумент – нісенітниця”, – наголошував Волкер.

Крім того, за його словами, багато де, особливо в районі Харкова, російська територія ближче, ніж за 80 км.

“Є територія України, віддалена більш ніж на 80 км від українських сил, яку окупувала Росія і за які вона бореться, наприклад у Криму і на Донбасі. Тож чому б нам не надавати Україні збройні системи, які б дозволили їй боротися на своїй території?”, – зауважив американський дипломат.

Востаннє Курт Волкер відвідував Україну в перших числах лютого 2022 року. Перед тим він заявляв, що ймовірність повномасштабного вторгнення Росії становить близько 70%.

Читайте також:
США могли б розмістити в Україні військову базу, – Волкер

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна