ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 168 – 10.08.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

22-га година

У соцмережах поширюють перші супутникові фото російського аеродрому в Новофедорівці, що в окупованому Криму, після вибухів.

Супутникові знімки демонструють значні ураження та чималу кількість знищеної бойової авіації повітряно-космічних сил Росії – у порівнянні зі світлинами, зробленими там само до ударів.

За попередньою оцінкою аналітиків, згоріли щонайменше 5 одиниць Су-30СМ і 6 Су-24М/МР.

19:10

Голова Сумської ОВА Дмитро Живицький показав наслідки денного артобстрілу, якого зазнала прикордонна Хотінська громада.

20 прильотів зі ствольної артилерії, пошкоджено чотири житлові будинки, господарчу споруду, літню кухню, автомобіль. Тривають ремонтні роботи з відновлення газопостачання. На щастя, обійшлося без жертв.

Вечір

На Запорізькому напрямку строковик Нацгвардії України з переносного зенітного ракетного комплексу “Ігла” збив ворожий штурмовик Су-25, повідомила пресслужба НГУ.

“Після враження цілі за лісосмугою відбувся вибух. Падіння ворожого літака на окупованій території було підтверджено. Ціль знищена. Фатальний постріл зробив побратим вже відомого “Запорізького месника” – також боєць Національної гвардії строкової служби”, – йдеться в повідомленні.

18:41

За наявною інформацією, з 9 серпня в Мінську, під керівництвом начальника генштабу ЗС Білорусі почали проведення зборів з підрозділами територіальної оборони із залученням військовозобов’язаних запасу.

Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території Республіки Білорусь.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація змін не зазнала.

На Сіверському напрямку із ствольної артилерії росіяни обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сеньківка Чернігівської області та Гаврилова Слобода, Старі Вирки, Середина-Буда і Бруски Сумської області, – ГШ ЗСУ.

18:41

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Харківському напрямку ворог активно вів повітряну розвідку БпЛА. Значні зусилля приділяє покращенню логістичного забезпечення підрозділів, що діють на зазначеному напрямку. Здійснював обстріли неподалік Світличного, Прудянки, Руської Лозової, Черкаських та Руських Тишків, Верхнього та Старого Салтова, Коробочкиного і Шевелівки. Завдав авіаційного удару біля Гусарівки.
З метою покращення тактичного положення окупанти вели штурмові дії в районах населених пунктів Уди, Петрівка та Гусарівка. Українські воїни завдали загарбникам значних втрат та змусили тікати назад.

На Слов’янському напрямку противник здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії у районах Довгенького, Великої Комишувахи, Вірнопілля, Дібрівного, Богородичного, Краснопілля та Долини.
Біля Великої Комишувахи окупанти намагалися прорвати оборону наших військ, успіху не мали, відійшли.

На Донецькому напрямку з метою витіснення українських підрозділів із зайнятих рубежів ворог задіяв ствольну, реактивну артилерію та танки. Для розвідки маршрутів логістичного забезпечення та об’єктів критичної інфраструктури вів повітряну розвідку БпЛА.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли біля Сіверська, Верхньокам’янського, Григорівки та Сидорового.

На Бахмутському напрямку ворог обстрілював з артилерії цивільну інфраструктуру поблизу Бахмута, Бахмутського, Соледара, Яковлівки та Вершини. Завдав авіаційних ударів неподалік Яковлівки, Спірного, Соледара, Бахмута, Зайцевого, Вершини та Веселого. Вів повітряну розвідку БпЛА.
Наступальними та штурмовими діями намагався просунутися в районах населених пунктів Бахмут, Кодема, Спірне, Яковлівка та Соледар, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку тривали артилерійські обстріли біля Авдіївки, Мар’їнки, Пісків, Курахового, Сухої Балки та Красногорівки. Поблизу останнього та Мар’їнки окупанти задіяли ще й авіацію.
Ворог вів наступальні дії у напрямках Авдіївки та Пісків, отримав гідну відсіч та відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснював обстріли поблизу Новомихайлівки, Вугледара, Шевченко, Великої Новосілки, Білогір’я, Бурлацького та Ольгівського. Авіаційні удари зафіксовано в районах населених пунктів Павлівка, Вугледар, Новосілка, Новоданилівка та Полтавка. Діяли ворожі розвідувальні БпЛА.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ. Продовжує активно застосовувати БпЛА для повітряної розвідки.
Здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Прибузьке, Лимани, Луч, Олександрівка, Новомиколаївка, Мирне, Благодатне, Кобзарці, Князівка та Трудолюбівка. Завдав авіаційних ударів в районах Андріївки, Ольгиного та Новогригорівки.
Намагався вести розвідку боєм неподалік Лозового. Потрапив під точний вогонь наших воїнів, зазнав втрат та хаотично відступив.

Вдень

11 італійських бронемашин MLS Shield, закуплених Фондом Петра Порошенка та ГО “Справа громад”, відправили у військо для виконання бойових завдань.

Після отримання всіх необхідних для перетину кордону з ЄС експортних ліцензій всі 11 бронемашин прибули в Україну. Перед цим бронемашини тривалий час не могли перетнути кордон.

Також Порошенко передав у ЗСУ 350 дронів.

15-та година

У тимчасово зайнятому росіянами Маріуполі Донецької області пролунав потужний вибух, повідомили в Маріупольській міській раді.

“О 12:00 в Центральному районі біля ЕКО-Ринку пролунав потужний вибух. Ми не можемо ані спростувати, ані підтвердити інформацію про роботу Маріупольської групи спротиву. Чекаємо уточнених новин”, – йдеться в повідомленні мерії в телеграмі.

Вдень

Внаслідок вибухів на військовому аеродромі в Новофедорівці пошкоджено 62 багатоповерхівки, 20 комерційних об’єктів і приватні будинки. Про це повідомляють “Крим. Реалії” з посиланням на російські ЗМІ, ситуацію для яких прокоментував так званий “голова Криму” Сергій Аксьонов.

Вдень

Україна повернула вже загалом більш як 500 тіл загиблих захисників, які раніше значилися в списках безвісти зниклих. Про це повідомив уповноважений з питань осіб, що зникли безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

“Наразі ми вже повернули понад 500 тіл наших загиблих героїв. Буквально вчора ми забрали ще 17 тіл… Це ті, хто був зниклим безвісти”, – сказав він.

Котенко наголосив, що багато людей, які вважаються зниклими безвісти, живі. Багато з них перебувають у полоні.

13:34

Сили оборони України вдарили по мосту через Дніпро в районі Каховської ГЕС, тепер цей інфраструктурний об’єкт непридатний для використання.

Про це повідомив голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич з посиланням на оперативне командування “Південь”.

Вдень

Ставленик Росії в окупованому Криму Сергій Аксьонов заявив, що після вибухів на аеродромі в Новофедорівці запроваджено режим надзвичайної ситуації муніципального масштабу.

Вдень

Від завтра на підконтрольній Україні території Донеччини починає діяти особливий режим в’їзду, виїзду та руху транспортних засобів. Про це інформує голова Донецької ОВА Павло Кириленко з посиланням на наказ командувача угруповання військ “Хортиця” Олександра Сирського.

Вдень

Російські військові використовували уражений ЗСУ аеродром “Саки” біля Новофедорівки Сакського району в тимчасово окупованому Криму для завдання авіаційних ударів по Україні. Про це повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

“Звідти злітають літаки, й вони несуть ракети на собі. Зараз зрозуміло, що вони вже не залітають у зону дії нашої ППО, вже немає таких дій протягом трьох місяців фактично, але літаки злітають звідти й завдають ударів ракетами, які є досить небезпечними. Це, зокрема, протирадіолокаційні ракети та інші авіаційні засоби ураження, які можуть нести їхні літаки”, – сказав Ігнат в ефірі національного телемарафону.

За його словами, судячи з оприлюднених відеоматеріалів, на яких зафіксовано вибухи на аеродромі “Саки”, було виявлено склад боєприпасів і авіаційного озброєння, яке зберігали окупанти.

“Там окупанти розмістили літаки Су-30 СМ переважно. Ще стояли літаки Су-24, Іл-76 був помічений, можливо, гелікоптери – ось така техніка зберігалася. Сподіватимемося, що її знищено, як і цей склад, тому що було видно кілька вибухів по території всього аеродрому… Тому будь-який аеродром вивести з ладу – це дуже добре. А якщо ще додатково там знищено з десяток літаків, це буде взагалі справжня розмова”, – сказав Ігнат.

Ранок

У тимчасово окупованому місті Мелітополь Запорізької області українські сили спротиву розбили вікна штабу партії “Єдина Росія”, відкритого в липні. Про це повідомив законний міський голова Іван Федоров.

За його словами, де полювання на всіх причетних до проведення так званого “псевдореферендуму”.

Напередодні

Воїни 62-го дивізіону 45-ї окремої артилерійської бригади Збройних сил України спалили самохідну артилерійську установку російських загарбників.

Ранок

Служба безпеки України оприлюднила розмову, в якій старший лейтенант ЗС РФ Антон Струєв наказує розстрілювати цивільних у Броварському районі на Київщині.

“Українська спецслужба зібрала повну доказову базу на цього окупанта і вже повідомила йому про підозру. Так, старший лейтенант ЗС РФ Антон Струєв із позивним «Беркут» підозрюється за ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни). Він віддавав накази про розстріл мирних мешканців під час окупації Броварського району Київщини”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у розпорядженні СБУ є перехоплена телефонна розмова, в якій «Беркут» дає підлеглому цей злочинний наказ: “Та валіть там усіх… Є цивільні – в “розход”, сука, всіх”.

А в селах Мокрець і Заворичі Струєв особисто брав у полон мирних мешканців і жорстоко допитував їх.

Правоохоронці встановили, що вранці 22 березня 2022 року командир мотострілецької роти 15-ї “миротворчої” бригади 2-ї гвардійської загальновійськової армії Центрального військового округу ЗС РФ Струєв наказав стріляти в цивільного мешканця, який випадково опинився поряд.

Ранок

Уранці ворожі військові обстріляли Кушугумську територіальну громаду на Запоріжжі, повідомив в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

“Внаслідок ворожої атаки три будинки в Кушугумі зруйновано, ще майже 30 ушкоджено. На превеликий жаль, одна жінка загинула. Додаткові деталі встановлюються”.

Ранок

Російський окупант в телефонній розмові з батьком розповідає про відсутність ротацій та постійні обстріли ЗС України. Загарбник шкодує, що обрав професію військового і не знає як від неї відмовитись.

Про це йдеться в новій перехопленій розмові, оприлюдненій пресслужбою Головного управління розвідки МОУ.

“Нас взагалі не міняють, вище керівництво не знає, скільки триватиме ця “операція”, кажуть, що відрядження по півроку будуть”, – скаржиться окупант.

Батько застерігає від високоточної зброї ЗС України. Водночас російський вояк розповідає про постійні обстріли з різної зброї і втрати вищого керівництва.

“Артилерією і мінометами накривають що 5-10 хвилин протягом усього дня. “Гради”, “Урагани” працюють по нас, HIMARS чути. Нещодавно командир полку прибув для командування підрозділом, так на третій день його «зняв» снайпер»”, – каже окупант.

9:30

У Сумській області ніч на 10 серпня була тихою, а близько сьомої ранку росіяни почали обстріл через кордон.

По Білопільщині протягом двох годин вели вогонь із різних видів стрілецької зброї, гранатомета та міномета.

По Шалигінській громаді майже о восьмій ранку рашисти вчинили артобстріл зі ствольної артилерії, 30 “прильотів”, повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

Напередодні

Білий дім, коментуючи вибухи на військовому аеродромі біля Новофедорівки в тимчасово окупованому Криму, заявив, що підтримує зусилля України з захисту суверенітету і територіальної цілісності. Про це заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Прессекретарка відповідала на питання журналіста про “серію вибухів на російській авіаційній базі в Криму”, і чи США вважають Крим правомірною ціллю для ЗСУ, яким Пентагон надав зброю.

“Як ви знаєте, ми підтримуємо зусилля України із захисту свого суверенітету і своєї територіальної цілісності, як ми багато разів говорили. Боротьба триває на сході та південному заході країни, і ще далека від закінчення. Ми попереджали, що це може бути довга і затяжна війна.
Ми і надалі забезпечуватимемо, щоб Україна могла протистояти неспровокованій агресії Росії, і це – в центрі нашої уваги…
Ми будемо продовжувати підтримувати Україну в їхній боротьбі за свою свободу, в їхній боротьбі за свій суверенітет проти брутального нападу з боку Росії”, – сказала речниця.

9:20

Миколаїв зазнав обстрілів близько 1:40 ночі. Попередньо відомо, що поранення отримали троє осіб, серед них – 13-річна дівчинка, повідомляє мер міста Олександр Сєнкевич.

За інформацією військової адміністрації, місто обстріляли з РСЗВ “Смерч”.

Пошкоджено вісім приватних будинків. У семи з них побиті вікна, двері, дах та фасад. Ще в одному внаслідок влучання боєприпасів сталась пожежа. Вогонь знищив дах, перекриття та утеплювач будівлі. Займання ліквідували рятувальники ДСНС.

Також на одному з підприємств від обстрілів понівечені склади та автобаза.

Дев’ята година

Вночі російські окупанти обстріляли Нікопольський район Дніпропетровської області. Від ворожої атаки щонайменше 13 людей загинули та 11 дістали поранення.

Як повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко, ворог двічі обстріляв район з “Градів”. Скерував по житлових кварталах 80 реактивних снарядів. Свідомо і підступно ударив, коли люди спали у своїх домівках по місту Марганець і Мирівській громаді.

Спершу було відомо про 11 смертей. Після дев’ятої години голова ОВА повідомив, що в лікарні Марганця померли двоє поранених.

Голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук уточнив, що у Марганець прилетіло близько 40 ворожих снарядів із РСЗВ – окупанти били по середмістю. Від обстрілу сталося дві пожежі. У місті понівечені понад 20 багатоповерхівок, ЦНАП, палац культури, гуртожиток, дві школи, будівля міськради та ще кілька адмінприміщень. Вийшла з ладу лінія електропередач, у результаті чого кілька тисяч марганчан без світла. Наразі на місці працюють аварійні бригади електриків.

У Вищетарасівці Мирівської громади загинула одна жінка – її будинок вщент зруйнований ворожим снарядом. Також постраждало подружжя – жінка з пораненнями у лікарні, її стан медики оцінюють як середньої тяжкості.  У селі пошкоджені 11 приватних будинків та газогони – близько тисячі людей залишилися без газу.

8:41

Ось яким плідним був удар по аеродрому в Саках: додатково до вчорашніх показників Генштаб підтвердив знищення 9 літаків ворога.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 10.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 42 800 (+160) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 832 (+15),
  • бойових броньованих машин – 4086 (+10),
  • артилерійських систем – 971 (+7),
  • РСЗВ – 261,
  • засобів ППО – 133,
  • літаків – 232 (+9),
  • гелікоптерів – 193,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 766 (+9),
  • крилатих ракет – 185,
  • кораблів /катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 000 (+7),
  • спеціальної техніки – 89 (+2).

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 9 серпня).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

8:36

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: за добу у Харкові обстрілів не зафіксовано.

9 серпня російські окупанти обстрілювали населені пункти Харківського, Ізюмського та Чугуївського районів.

Найбільше руйнувань від ворожих обстрілів зафіксовано в селі Циркуни Харківського району. Вчора протягом дня село обстрілювали фактично безперервно. Зруйновані приватні домоволодіння, господарчі споруди, гаражі, магазин. Від ворожих снарядів сталося 16 пожеж, рятувальники працювали у посиленому режимі.

За даними Обласного центру екстреної медичної допомоги, у Циркунах поранення отримала 64-річна жінка, стан – середній.

8:12

Щонайменше 1066 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 10 серпня офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 361. Зросла кількість поранених – понад 705, повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

  • 10 серпня внаслідок обстрілу м. Миколаєва отримала поранення 13-річна дівчинка.
  • 8 серпня внаслідок обстрілу м. Авдіївка Донецької області поранено 16-річного хлопця.

6:50

На Волинському та Поліському напрямках ситуація змін не зазнала. До 11 серпня планується проведення першого етапу спільного оперативно-тактичного навчання з бойовою стрільбою збройних сил Російської Федерації та Республіки Білорусь.

Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору Білорусі.

На Сіверському напрямку ворог здійснив обстріл із ствольної артилерії поблизу Сеньківки Чернігівської області, – ГШ ЗСУ.

6:50

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 (що стосується обстрілів і бойових дій):

На Харківському напрямку зафіксовано обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Уди, Дементіївка, Нове, Питомник, Руські Тишки, Перемога, Верхній Салтів, Старий Салтів, Мосьпанове, Стара Гнилиця, Гусарівка, Коробочкине, П’ятигірське та Шевелівка.
З метою покращення тактичного положення ворог вів наступальні бої у напрямку Ветеринарне–Уди, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов. Тривають бойові дії на напрямку Байрак–Гусарівка.

На Слов’янському напрямку противник обстріляв райони Великої Комишувахи, Дмитрівки, Карнаухівки, Довгенького, Вірнопілля, Нової Дмитрівки, Богородичного та Долини.

На Краматорському напрямку ворог здійснював артилерійські обстріли неподалік Сіверська, Григорівки, Верхньокам’янського, Сидорового та Райгородка.

На Бахмутському напрямку окупанти здійснювали обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків в районах населених пунктів Костянтинівка, Бахмут, Івано-Дар’ївка, Покровське, Зайцеве, Кодема, Курдюмівка, Бахмутське, Соледар, Яковлівка та Вершина. Завдали авіаційних ударів силами штурмової та армійської авіації поблизу Спірного, Соледара, Бахмута, Зайцевого і Вершини.
Ворог здійснив спроби ведення штурмових дій на напрямках Новолуганське–Спірне, Володимирівка–Яковлівка, Стряпівка–Соледар. Успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли біля Мар’їнки, Авдіївки, Опитного, Пісків, Первомайського, Невельського, Петрівського, Нетайлового та Красногорівки. Ворожі літаки штурмової авіації діяли біля Красногорівки та Мар’їнки.
Противник намагається відновити наступ на напрямку Донецьк–Піски, бойові дії тривають. Ворог вів наступ в напрямках Мінеральне–Авдіївка та Спартак–Авдіївка. Успіху не мав, зазнав втрат та відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти обстріляли із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Костянтинопольське, Новомихайлівка, Мала Токмачка, Великомихайлівка, Павлівка, Володимирівка, Шевченко, Пречистівка, Велика Новосілка, Бурлацьке, Времівка, Залізничне, Степове, Полтавка, Новосілка, Гуляйполе та Малі Щербаки. Завдали авіаударів біля Павлівки, Вугледара та Новосілки.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків, та артилерії різних калібрів вздовж лінії бойового зіткнення та завдав авіаційних ударів поблизу Новогригорівки, Андріївки та Ольгиного. Вів повітряну розвідку БпЛА.

1:20

ОК “Південь” – про бойову роботу за добу 9 серпня: результат наших семи авіаційних ударів – це влучання в п’ять осередків живої сили, озброєння та техніки противника в Баштанському, Бериславському та Херсонському районах та по двох опорних пунктах в понад 40 км від Херсона.

У Бериславському районі ворог намагався проводити повітряну розвідку за допомогою БпЛА. Черговий “Орлан-10” був влучно заземлений зенітно-ракетним підрозділом вщент.

За результатами роботи протягом бойового дня, в тому числі і ракетно-артилерійських підрозділів, підтверджено втрати ворога в кількості 35 рашистів, шість одиниць броньованої та автомобільної техніки, серед яких танк Т-72 і командно-штабна машина.
Знищено ще один склад боєприпасів у Новоолексіївці (Генічеський район) та командно-спостережний пункт батальйонної тактичної групи 217-го парашутно-десантного полку ворога в районі села Максима Горького (Скадовський район Херсонської області).

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 122 ОБОРОНИ, 25.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 123 ОБОРОНИ, 26.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 124 ОБОРОНИ, 27.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 125 ОБОРОНИ, 28.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 126 ОБОРОНИ, 29.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 127 ОБОРОНИ, 30.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 128 ОБОРОНИ, 01.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 129 ОБОРОНИ, 02.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 130 ОБОРОНИ, 03.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 131 ОБОРОНИ, 04.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 132 ОБОРОНИ, 05.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 133 ОБОРОНИ, 06.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 134 ОБОРОНИ, 07.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 135 ОБОРОНИ, 08.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 136 ОБОРОНИ, 09.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 137 ОБОРОНИ, 10.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 138 ОБОРОНИ, 11.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 139 ОБОРОНИ, 12.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 140 ОБОРОНИ, 13.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 141 ОБОРОНИ, 14.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 142 ОБОРОНИ, 15.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 143 ОБОРОНИ, 16.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 144 ОБОРОНИ, 17.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 145 ОБОРОНИ, 18.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 146 ОБОРОНИ, 19.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 147 ОБОРОНИ, 20.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 148 ОБОРОНИ, 21.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 149 ОБОРОНИ, 22.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 150 ОБОРОНИ, 23.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 151 ОБОРОНИ, 24.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 152 ОБОРОНИ, 25.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 153 ОБОРОНИ, 26.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 154 ОБОРОНИ, 27.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 155 ОБОРОНИ, 28.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 156 ОБОРОНИ, 29.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 157 ОБОРОНИ, 30.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 158 ОБОРОНИ, 31.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 159 ОБОРОНИ, 01.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 160 ОБОРОНИ, 02.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 161 ОБОРОНИ, 03.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 162 ОБОРОНИ, 04.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 163 ОБОРОНИ, 05.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 164 ОБОРОНИ, 06.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 165 ОБОРОНИ, 07.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 166 ОБОРОНИ, 08.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 167 ОБОРОНИ, 09.08.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області, до 3 липня ЗСУ вийшли з Лисичанська, останнього міста Луганщини. Надалі російські війська продовжують наступальні дії та артилерійські й ракетні обстріли, намагаючись оточити угруповання Об’єднаних сил на Донеччині.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.