ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 181 – 23.08.2022

21:57

Сумщина. Зведення від ОВА станом на 21:30.

За добу росіяни били по територіях Есманської, Миропільської, Краснопільської та Великописарівської громад, понад 80 прильотів.

▪️Есманська громада: з 08:50 артобстріл громади − 8 прильотів. О 12:50 ворог бив з міномета − 5 прильотів.
Унаслідок мінометного обстрілу громади частково пошкоджено місцеву лінію електромереж.
▪️Миропільська громада: о 16:45 почався мінометний обстріл − 5 прильотів.
▪️Краснопільська громада: з 17:15 до майде 19 години русня вела мінометний вогонь − 21 приліт.
▪️Великописарівська громада: із 19:25 тривав артобстріл, усього понад 30 прильотів із ствольної артилерії.

На щастя, в усіх випадках без втрат. Наслідки щодо обстрілів Великописарівської громади уточнюються.

Вечір

Сполучені Штати готуються 24 серпня, коли Україна святкує День Незалежності, оголосити про додатковий пакет військової допомоги в розмірі 3 мільярди доларів, спрямований на тренування й оснащення українських сил, інформує АР.

18:44

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. Окупанти задіяли ствольну артилерію для обстрілів неподалік Миколаївки та Залізного Мосту Чернігівської області.

На Харківському напрямку ворог обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Уди, Соснівка, Протопопівка, Слатине, Циркуни, Харків, Петрівка, Великі Проходи, Руські Тишки, Питомник та Коробочкине. Завдав авіаударів біля Питомника, Костянтинівки та Верхнього Салтова. З метою виконання завдань розвідки та коригування вогню артилерії задіяв БпЛА.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Норцівки, Долини та Дібрівного. Завдав авіаційних ударів біля Богородичного. В районі Нової Дмитрівки вів повітряну розвідку БпЛА.

На Краматорському напрямку вогневого впливу з артилерії різних типів зазнали райони населених пунктів Сіверськ, Григорівка та Біленьке. Ворог задіяв авіацію для ударів біля Тетянівки та Пришиба. Здійснював розвідку позицій наших військ БпЛА.

На Бахмутському напрямку зафіксовано вогневе ураження територій в районах Бахмута, Бахмутського і Кодеми. Завдав авіаційних ударів неподалік Соледара та Бахмута.
Окупанти здійснили невдалу спробу розвідки боєм у напрямку населеного пункту Зайцеве, відійшли.
Наступальними та штурмовими діями противник намагався просунутися у напрямках населених пунктів Соледар, Кодема, Бахмут, Зайцеве та Курдюмівка, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку противник продовжив обстріли із всього спектру артилерійського озброєння поблизу Авдіївки, Опитного, Водяного, Новобахмутівки та Невельського. Завдав авіаударів неподалік Мар’їнки і Красногорівки.
Наступальними діями намагався прорвати оборону наших військ та просунутися у напрямках населених пунктів Красногорівка, Первомайське і Невельське, успіху не мав, хаотично відступив.

На Новопавлівському напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії біля Павлівки та Великої Новосілки. Невдало намагався покращити тактичне положення у напрямках Новомихайлівки та Золотої Ниви.
На Запорізькому напрямку зафіксовано ворожий вогневий вплив у районах населених пунктів Щербаки, Новоданилівка, Гуляйпільське, Чарівне, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль та Вишневе. Противник завдав авіаційних ударів біля Малинівки, Залізничного та Времівка.

На Південнобузькому напрямку ворог задіяв танки, ствольну артилерію та РСЗВ для обстрілів районів населених пунктів Посад-Покровське, Олександрівка, Прибузьке, Лупареве, Мирне, Новогригорівка, Червона Долина, Первомайське, Киселівка, Любомирівка, Андріївка, Новоолександрівка, Миколаївка, Князівка та Іванівка.
Завдав авіаударів біля Трудолюбівки, Андріївки та Новогригорівки. Для розвідки позицій наших військ та корегування вогню артилерії противник активно задіював БпЛА.

Корабельне угруповання окупантів в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжує виконувати завдання з блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураження військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

18-та година

У селі Тимоново Валуйського міського округу Бєлгородської області РФ горять та вибухають боєприпаси. Влада евакуює населення і стверджує, що причина – нібито під яскравим сонцем “спрацював ефект лінзи”.
Про це повідомив губернатор Білгородської області В’ячеслав Гладков у телеграмі.

17:35

Російські військові обстрілюють золовідвали Запорізької ТЕС. Загарбники мають на меті підняти хмари радіоактивного пилу, який здатний переміщуватися на значні відстані, повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міноборони.

Вдень

Президент України Володимир Зеленський і президент Республіки Польща Анджей Дуда взяли участь у відкритті Алеї сміливості на площі Конституції в Києві.

Перша плита – на честь Дуди.

Вдень

Росія продовжує викрадати дітей з окупованої території України і організовувати їх незаконне усиновлення,  повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

“Лише за інформацією Управління з питань сім’ї та дитинства міста Краснодар, понад 1000 українських дітей із захопленого російською армією Маріуполя були незаконно передані стороннім особам в Тюмені, Іркутську, Кемерово та Алтайському краї; іще понад 300 дітей нині утримуються в спеціалізованих закладах Краснодарського краю”, – йдеться в повідомленні.

МЗС вказує на те, що Росія грубо порушує Женевську конвенцію про захист цивільних, а також Конвенцію про права дитини. Воно закликало міжнародну спільноту, зокрема, ООН, засудити злочини Росії проти дітей і вжити заходів для їх припинення.

16:16

На сході України підрозділи зенітно-ракетних військ знищили російський гелікоптер Ка-52. Про це інформує пресслужба Угруповання Об’єднаних сил ЗСУ.

Вдень

З 24 лютого з окупованого Криму по материковій частині України російські військові випустили 750 різних крилатих ракет. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час другого саміту “Кримської платформи” у вівторок, 23 серпня.

Вдень

В Україні розпочався другий саміт Кримської платформи – міжнародного консультаційно-координаційного формату, започаткованого минулого року. Цьогоріч у саміті беруть участь понад півсотні представників іноземних держав, повідомили організатори заходу. Метою платформи є консолідація світу задля ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму.

Після вступного слова міністра закордонних справ до учасників саміту і мешканців Криму звернувся президент Володимир Зеленський. “Крим – з Україною, і чекає, коли ми повернемось. Я хочу, щоб ви знали, що ми точно повернемось”, – наголосив він.

Цього річ до саміту доєдналися представники ще двох континентів – Африки і Південної Америки.

Вдень

В Офісі ООН з прав людини різко засудили заплановане Росією судилище над захисниками Маріуполя, яке російські загарбники планують провести у приміщенні філармонії.

“Хоча доступних подробиць небагато, фотографії та відео, опубліковані в ЗМІ та соціальних мережах, демонструють металеві клітки, які будують у філармонії Маріуполя, ймовірно, для утримання військовополонених під час процесу”, – наголосила речниця Управління верховного комісара ООН з прав людини Равіна Шамдасані.

За її словами, якщо військовополонених обвинувачують у скоєнні злочинів, вони мають право на належний судовий процес та гарантії справедливого судового розгляду. Вирок чи покарання можуть бути винесені щодо них лише неупередженим і незалежно сформованим судом.

Шамдасані наголосила, що міжнародне гуманітарне право забороняє формувати суди спеціально для засудження військовополонених, і що навмисне позбавлення військовополоненого прав на справедливий і нормальний судовий розгляд є воєнним злочином.

14:35

Інформує пресслужба оперативного командування “Південь”: “Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань знищено склад з боєприпасами та командний пункт 247-го десантно-штурмового полку в Чорнобаївці, а також командний пункт 331-го парашутно-десантного полку в Нововоскресенському і ще один склад з боєприпасами в Благодатному”.

Також підтверджена ліквідація 23 росіян, знищення одного танка Т-72 та легкого броньованого тягача. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Вдень

Російські війська близько 13:00 вдруге за день обстріляли з артилерії Шевченківський район Харкова.

Опівдні

У тимчасово окупованому Донецьку – влучання в будівлю, де, за попередніми даними, розташована так звана “адміністрація” маріонеткового голови терористичної організації “ДНР” Дениса Пушиліна.

Фото: ДАН

Близько 11:00 російсько-окупаційні війська завдали удару по місту Дніпро. Уламки ракет упали на приватні будинки.

11:23

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов повідомив, що для суспільної мобілізації ФСБ РФ готує серію терактів у російських містах із цивільними жертвами.

11:20

Поблизу міста Словʼянськ Донецької області прикордонники разом із бійцями Десантно-штурмових військ Збройних сил України завдали влучного удару по вежі з радіоелектронними засобами російських загарбників.

Ранок

Пресслужба ДПСУ повідомила, шо поблизу міста Словʼянськ Донецької області прикордонники разом із бійцями Десантно-штурмових військ Збройних сил України завдали влучного удару по вежі з радіоелектронними засобами російських загарбників.

10:35

У День Державного прапораи президент Володимир Зеленський взяв участь в урочистій церемонії підняття синьо-жовтого стяга в Києві. У присутності глави держави було піднято найбільший прапор країни, розташований на території Національного музею історії України у Другій світовій війні в Києві. Урочисте підняття відбулося в супроводі військового оркестру. Пролунав Державний гімн. Рота почесної варти пройшла маршем.

Фото: ОПУ

Ранок

Президент Польщі Анджей Дуда приїхав із візитом до Києва.

Фото – канцелярія польського президента

Ранок

Сполучені Штати Америки закликають своїх громадян, які знаходяться на території України, покинути країну. Це пов’язано із підвищеною загрозою ракетних ударів.

Про це йдеться в заяві Посольства США в Україні: “Держдепартамент володіє інформацією, що Росія нарощує зусилля для завдання ударів по цивільній інфраструктурі України та урядових об’єктах найближчими днями. Російські удари по Україні становлять постійну загрозу для мирних жителів та цивільної інфраструктури. Посольство США закликає американських громадян покинути Україну зараз, використовуючи доступні приватні варіанти наземного транспорту, якщо це безпечно”.

9:06

Близько 6-ї ранку ворог обстріляв Київський район Харкова. Зафіксовано влучання в приватний будинок. На щастя, ніхто не постраждав, повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Близько 4:40 ранку в Новобаварському районі сталася масштабна пожежа в будівлі промислового підприємства. За дві години пожежа локалізована. Постраждалих немає. Причини пожежі встановлюються.

Також близько 6-ї ранку окупанти обстріляли с. Коробочкине Чугуївського району. Сталася пожежа. Інформація про постраждалих уточнюється.

Вчора ввечері близько 21:30 ворог завдав удару трьома ракетами по селу Стара Гнилиця Чугуївського району. Пошкоджені теплиці, сталася пожежа. Без постраждалих.

Протягом минулої доби ворог обстрілював населені пункти Чугуївського та Ізюмського районів. Пошкоджені будівлі цивільного підприємства, сталося кілька пожеж за межами населених пунктів, горіли лісосмуги та трава.

9:05

Ніч на Сумщині минула без обстрілів, – голова ОВА Дмитро Живицький.

Напередодні ввечері росіяни били по прикордонних громадах Шосткинського району. Близько 18-ї вечора по Середино-Будській громаді стріляли з міномета − 2 прильоти, а також 3 постріли освітлювальними снарядами. Неподалік від міста виникла пожежа. Попередньо, без втрат і руйнувань.

8:42

За даними Генштабу, за добу додатково до вчорашніх показників підтверджено знищення приблизно 150 російських військовослужбовців, 2 танків, 8 бронемашин, 1 артсистеми, 1 засобу ППО, 2 БПЛА, 2 крилатих ракет тощо.

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 23.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 45 550 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 921 (+2),
  • бойових броньованих машин – 4 238 (+8),
  • артилерійських систем – 1 033 (+1),
  • РСЗВ – 266,
  • засобів ППО – 146 (+1),
  • літаків – 234,
  • гелікоптерів – 198,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 817 (+2),
  • крилатих ракет – 196 (+2),
  • кораблів /катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 150 (+1),
  • спеціальної техніки – 99.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 22 серпня).

8:11

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу та станом на 8:00 ранку 23 серпня:

Інформація щодо наслідків бойових дій у Миколаєві та Миколаївському району не надходила.

У Баштанському районі 19:00 до півночі відбувалися обстріли околиць с. Новоолександрівка Інгульської громади. Постраждалих немає.

Тривають обстріли Широківської громади. Із 12:00 до 13:00 обстрілів зазнало с. Червона Долина. Пошкоджені чотири житлових будинки. Постраждалих немає.

23 серпня, орієнтовно о 1:00 та 3:00, зафіксовані обстріли біля с. Широке. Близько 05:30 були обстріли за межами сіл Поляна, Червона Долина, Широке. Постраждалих немає.

Під постійним вогнем залишаються населені пункти Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування. Уночі 23 серпня, о 02:08, росіяни обстріли смт Березнегувате. Через потрапляння боєприпасів та їх уламків відбулося займання сіна.

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

За інформацією ОК “Південь”, 22 серпня ракетою повітряного базування Х-31 було атаковано Миколаївщину. Ракету, спрямовану в район Коблевого, збито силами протиповітряної оборони над морем. Втрат і руйнувань немає.

7:36

Російська армія знову обстріляла вночі два райони Дніпропетровської області – Криворізький та Нікопольський, повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

По Криворізькому вдарили з РСЗВ “Ураган”. У Зеленодольській громаді росіяни убили 45-річну жінку. Її чоловік поранений та госпіталізований. Будинок родини понівечений.

Тричі за ніч ворог накрив вогнем Нікопольський район. По Марганецькій громаді двічі стріляла російська важка артилерія. Туди прилетіли 13 снарядів. У Марганці постраждали двоє жінок, віком 61 та 63 років. Одна з них госпіталізована, її стан медики оцінюють як середній. У місті пошкоджені шість будинків, газогін та водогін.

По Червоногригорівській громаді теж била ворожа артилерія. Понівечені з десяток будинків та лінія електропередач. Без світла до тисячі людей. Минулося без загиблих та поранених.

6:53

Головне про бойові дії за останній пів доби (за зведенням ГШ ЗСУ станом на 6:00):

На Харківському напрямку ворог, крім обстрілів біля 10 населених пунктів, завдав авіаударів біля Питомника та Мосьпанового.

На Слов’янському напрямку противник здійснював вогневе ураження із танків, ствольної артилерії та РСЗВ неподалік Норцівки, Краснопілля та Долини. Завдав авіаудару неподплік Богородичного.

На Донецькому напрямку зусилля ворога зосереджуються на веденні активних дій на Бахмутському і Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку противник намагався провести розвідку боєм у районі населеного пункту Зайцеве, а також вести штурмові дії поблизу Соледара та Кодеми, успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку ворог задіяв танки, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах Водяного, Новобахмутівки, Красногорівки, Опитного і Невельського. Завдавав авіаудару біля Мар’їнки. Вів наступ біля Красногорівки і Первомайського, успіху не мав.

На Новопавлівському напрямку росіяни вели наступальні бої в районах населених пунктів Новомихайлівка, Золота Нива, успіху не мали.

На Запорізькому напрямку, крім обстрілів, ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Малинівка, Ольгівське, Залізничне та Новопіль.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ. Вживає заходів з поповнення втрат. Здійснював обстріли із танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Парутине, Лимани, Лозове, Шевченкове, Мирне, Українка, Киселівка, Потьомкине, Широке, Іванівка, Осокорівка, Добрянка, Пришиб, Квітневе. Завдав авіаційних ударів поблизу Трудолюбівки, Потьомкиного та Андріївки.

2:40

Інформагенція Reuters цитує слова американського чиновника, який посилається на дані розвідки: “Ми маємо інформацію про те, що Росія посилює зусилля для завдання ударів по цивільній інфраструктурі та урядових об’єктах України найближчими днями. Враховуючи послужний список Росії в Україні, ми стурбовані загрозою, яка зберігається та яку російські обстріли становлять для мирного населення й цивільної інфраструктури”.

0:47

ОК “Південь” про бойову роботу за минулу добу:
“…Наші авіаційні удари по опорному пункту, районах зосередження живої сили, озброєння та техніки, складах боєприпасів та по засобах протиповітряної оборони окупантів, мали переконливий результат.

У поєднанні з виконанням вогневих завдань ракетно-артилерійськими підрозділами, забезпечено втрати ворога в кількості 17 рашистів, 1 зенітно-ракетного комплексу “Бук”, 1 буксированого мінометного комплексу “Сані” 120-мм калібру, 5 одиниць автомобільної та броньованої техніки.
Суттєве ураження нанесено Антонівському мосту, підтверджено вагомий ступінь пошкодження мосту через Каховську ГЕС, знищено склад ворожих боєприпасів в Каховці”.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 122 ОБОРОНИ, 25.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 123 ОБОРОНИ, 26.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 124 ОБОРОНИ, 27.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 125 ОБОРОНИ, 28.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 126 ОБОРОНИ, 29.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 127 ОБОРОНИ, 30.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 128 ОБОРОНИ, 01.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 129 ОБОРОНИ, 02.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 130 ОБОРОНИ, 03.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 131 ОБОРОНИ, 04.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 132 ОБОРОНИ, 05.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 133 ОБОРОНИ, 06.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 134 ОБОРОНИ, 07.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 135 ОБОРОНИ, 08.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 136 ОБОРОНИ, 09.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 137 ОБОРОНИ, 10.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 138 ОБОРОНИ, 11.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 139 ОБОРОНИ, 12.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 140 ОБОРОНИ, 13.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 141 ОБОРОНИ, 14.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 142 ОБОРОНИ, 15.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 143 ОБОРОНИ, 16.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 144 ОБОРОНИ, 17.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 145 ОБОРОНИ, 18.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 146 ОБОРОНИ, 19.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 147 ОБОРОНИ, 20.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 148 ОБОРОНИ, 21.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 149 ОБОРОНИ, 22.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 150 ОБОРОНИ, 23.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 151 ОБОРОНИ, 24.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 152 ОБОРОНИ, 25.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 153 ОБОРОНИ, 26.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 154 ОБОРОНИ, 27.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 155 ОБОРОНИ, 28.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 156 ОБОРОНИ, 29.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 157 ОБОРОНИ, 30.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 158 ОБОРОНИ, 31.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 159 ОБОРОНИ, 01.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 160 ОБОРОНИ, 02.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 161 ОБОРОНИ, 03.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 162 ОБОРОНИ, 04.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 163 ОБОРОНИ, 05.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 164 ОБОРОНИ, 06.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 165 ОБОРОНИ, 07.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 166 ОБОРОНИ, 08.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 167 ОБОРОНИ, 09.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 168 ОБОРОНИ, 10.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 169 ОБОРОНИ, 11.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 170 ОБОРОНИ, 12.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 171 ОБОРОНИ, 13.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 172 ОБОРОНИ, 14.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 173 ОБОРОНИ, 15.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 174 ОБОРОНИ, 16.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 175 ОБОРОНИ, 17.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 176 ОБОРОНИ, 18.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 177 ОБОРОНИ, 19.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 178 ОБОРОНИ, 20.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 179 ОБОРОНИ, 21.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 180 ОБОРОНИ, 22.08.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області, до 3 липня ЗСУ вийшли з Лисичанська, останнього міста Луганщини. Надалі російські війська продовжують наступальні дії та артилерійські й ракетні обстріли, намагаючись зайняти нові міста та оточити угруповання Об’єднаних сил на Донеччині.

▪️ 9 серпня ЗСУ вперше уразили військову ціль на території окупованого Криму – аеродром у Новофедорівці під Саками.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.