Судилище над оборонцями Маріуполя буде воєнним злочином, – Офіс ООН з прав людини

В Офісі ООН з прав людини різко засудили заплановане Росією судилище над захисниками Маріуполя, яке російські загарбники планують провести у приміщенні філармонії міста.

Про це у вівторок, 23 серпня, повідомляє пресслужба ООН.

“Хоча доступних подробиць небагато, фотографії та відео, опубліковані в ЗМІ та соціальних мережах, демонструють металеві клітки, які будують у філармонії Маріуполя, ймовірно, для утримання військовополонених під час процесу”, – наголосила речниця Управління верховного комісара ООН з прав людини Равіна Шамдасані.

За її словами, якщо військовополонених обвинувачують у скоєнні злочинів, вони мають право на належний судовий процес та гарантії справедливого судового розгляду.

Вирок чи покарання можуть бути винесені щодо них лише неупередженим і незалежно сформованим судом.

Шамдасані наголосила, що міжнародне гуманітарне право забороняє формувати суди спеціально для засудження військовополонених, і що навмисне позбавлення військовополоненого прав на справедливий і нормальний судовий розгляд є воєнним злочином.

“Крім того, ми стурбовані тим, що військовополонених, як правило, утримують без доступу до незалежних спостерігачів, наражаючи їх на ризик катування для отримання зізнань. Офіційні особи російської федерації та члени пов’язаних озброєних груп також робили тривожні публічні заяви, називаючи українських військовополонених «воєнними злочинцями», «нацистами» та «терористами», тим самим підриваючи презумпцію невинуватості”, – сказала Шамдасані.

Речниця Офісу ООН з прав людини вчергове закликала РФ надати незалежним спостерігачам повний доступ до всіх осіб, ув’язнених російською федерацією у зв’язку зі збройним конфліктом в Україні, включно з тими, хто утримується пов’язаними з Росією озброєними групами.

Читайте також:
“Підготовка судилища над захисниками Маріуполя”: в “Азові” відреагували на російські звинувачення в підриві пропагандистки Дугіної

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна