ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 180 – 22.08.2022

20:37

Кадри роботи Сил спеціальних операцій ЗС України (відео зняте кілька тижнів тому). В результаті підриву міст у Донецькій області став для росіян перепоною.

“Велику увагу ми приділяємо знищенню логістики, шляхів постачання і маневрів російських окупантів. Задля цього воїни ССО використовують різноманітні способи і здійснюють атаки на багатьох, зокрема і чутливих для інфраструктури ділянках, тимчасово контрольованих ворогом”.

Вечір

Російська Федерація зробила запит на проведення 23 серпня термінового засідання Радбезу ООН “щодо ситуації навколо Запорізької АЕС”, щоб інформаційно перебити заплановане на 24 серпня обговорення наслідків російської агресії проти України.

18:43

Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 18:00:

На Сіверському напрямку противник вчинив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Сеньківка і Миколаївка Чернігівської області та Катеринівка і Ободи Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою покращення тактичного положення, вживає заходів з комплектування та поповнення втрат особового складу та військової техніки.

На Харківському напрямку противник підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА. Здійснив обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Уди, Базаліївка, Слобожанське, Дуванка, Перемога, Великі Проходи, Руська Лозова, Леб’яже, Мосьпанове, Гусарівка, Руські Тишки. Завдав авіаційних ударів неподалік Старого Салтова, Верхнього Салтова, Питомника, Мосьпанового та Гусарівки.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із танків, ствольної артилерії та РСЗВ поблизу Краснопілля, Мазанівки, Нової Дмитрівки, Чепіля, Богородичного та Курульки.

На Донецькому напрямку противник продовжує ведення наступальних дій. Основні зусилля зосереджує на Бахмутському і Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли районів Сіверська, Закітного, Переїзного, Григорівки, Верхньокам’янського та Пришиба. В районі населеного пункту Краснопілля ворог вів наступальний бій.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли військової та цивільної інфраструктури поблизу Костянтинівки, Бахмутського, Підгородного, Яковлівки, Веселої Долини та Білогорівкиа. Завдав авіаційного удару по позиціях сил оборони в районі Соледара та ракетних ударів в районах населених пунктів Соледар та Костянтинівка. Вів штурмові дії біля Соледара, Кодеми та Зайцевого. Успіху не мав.

На Авдіївському напрямку ворог обстрілював із танків та артилерії різних типів райони населених пунктів Авдіївка, Олександропіль, Мар’їнка, Первомайське та Піски. Завдавав авіаударів неподалік Невельського, Мар’їнки та Красногорівки. Вів наступ у районах населених пунктів Красногорівка, Первомайське та Невельське.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано ворожий вогневий вплив біля Новомихайлівки, Єлизаветівки та Новоукраїнки. Окупанти вели наступальні дії в районі Новомихайлівки, зазнали втрат та відійшли.

На Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії і танків в районах населених пунктів Гуляйполе, Шевченко, Чарівне, Новосілка, Времівка, Вільне Поле, Мала Токмачка, Полтавка, Дорожнянка. Вів наступальний бій неподалік Времівки та Великої Новосілки.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні займаних позицій, недопущенні просування наших військ і вогневому ураженні наших підрозділів. Вживає заходів з поповнення втрат. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Велике Артакове, Миколаїв, Андріївка, Посад-Покровське, Степова Долина, Таврійське, Біла Криниця, Партизанське, Луч, Токареве, Кам’яне, Нововоронцовка, Поляна, Новоолександрівка та Любомирівка. Завдав авіаційних ударів біля Андріївки, Ольгиного, Трудолюбівки і Потьомкиного та ракетних ударів по Миколаєву і Затоці.

18:02

Головне управління розвідки Міністерства оборони закликає українців бути особливо обережними на День Незалежності через підвищену загрозу ракетних ударів та провокацій з боку ворога.

“Є підвищена загроза ракетних ударів і інших провокацій, як всередині країни, так і зовні. росія і путінський режим атакували незалежність України і незалежну Україну. Вони справді схиблені на датах і символах, тому цілком логічно було б бути готовими до того, що і День Незалежності буде атаковано. Україна до цього готова.

Те, щов Росії залишається ще велика кількість ракет – нехай і не високоточних – це правда, біди вони можуть народити ще багато. Це не зламає ані дух, ані волю до спротиву… і хід війни. Але повітряна тривога – це серйозний сигнал, всі на нього мають зважати.

Особливо 23 та 24 серпня – це не просто слова, треба бути особливо обережними”, – заявив представник ГУР МОУ Андрій Юсов.

16:12

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що окупанти влаштували стрілянину поблизу Запорізької ТЕС та накрили вогнем центральний тепловий пункт у місті.

“З Енергодара надходять повідомлення щодо загибелі чоловіка та ще кількох поранених внаслідок обстрілу в районі Запорізької ТЕС. Окупанти традиційно звинуватили в цьому ЗСУ. Але обставини події викликають великі запитання. Судячи з наявних на відео від самих окупантів пошкоджень автівки з практично рівними отворами від куль, машина була обстріляна практично впритул. Вірогідно, з автомата”, –  написав мер у телеграмі.

За словами мера, факт загибелі людини уточнюють.

Вдень

Морські піхотинці 501-го окремого батальйону морської піхоти спалили російський танк і машину з боєкомплектом.

Вдень

Усі транспортні артерії ворога перебувають під вогневим контролем Збройних сил України, які періодично нагадують загарбникам про свою присутність. Про це заявила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

“Ми продовжуємо тримати вогневий контроль над транспортними артеріями, зокрема на окупованій території, оскільки усвідомлюємо, що саме через них ворог намагатиметься підтягувати певні резерви, і Антонівський міст як один з транспортних напрямків також. Вони (загарбники – “Н”) намагаються реанімувати його, але треба усвідомити, що така складна конструкція не може бути “залатана” просто відерцем бетону, а потребує суттєвого ремонтування і технологічних процесів. Саме тому ми тримаємо під контролем це і періодично нагадуємо про свою дистанційну присутність”, – зазначила Гуменюк.

Вдень

Парк трофеїв українських воїнів поповнився ще одним майже неушкодженим російським Т-80, – ГШ.

Після 14-ї

На війні вже загинули близько 9 тисяч героїв, а захисники на фронті перебувають у постійному пеклі. Про це в понеділок сказав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний під час виступу на ветеранському форумі “Захисники. Перекличка. Там де ми, там Україна”.

“У війні беруть участь не тільки військовослужбовці й не тільки ті, хто взяли до рук зброю. Наші маленькі діточки, які зовсім ні в чому не винні, окрім того, що вони народилися саме тут і саме в цей час, вони дійсно нічого не розуміють, що відбувається, але однозначно потребують захисту, і захисту як отам біля Соледара, біля Бахмута, біля Великої Новосілки, так і тут, бо їхній батько пішов на фронті, можливо, входить до числа тих майже 9 тисяч героїв, які загинули”, – сказав Залужний.

Однак він не уточнив, чи цифра стосується лише військовослужбовців ЗСУ, чи також інших формувань, і який період вона охоплює.

13-та година

Повідомляють про нове ураження Антонівського мосту під Херсоном.

Вдень

У Новій Каховці на тимчасово окупованій Херсонщині партизани зняли російський “триколор”, що висів на школі, та підпалили його. Про це повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

За його словами, це було привітання від українських патріотів до дня “триколора” російського агресора, який відзначають в РФ 22 серпня.

Ранок

На околиці Донецька горить база батальйону “П’ятнашка” так званої “арміх ДНР”, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Ранок

“Накормили, напоили, сейчас оденут и в баню повезут”.

На Миколаївщині самостійно здався в полон боєць російської в/ч 42091 з місцем постійної дислокації в м. Новоросійськ. Це 108-й гвардійський десантно-штурмовий полк 7-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії ЗС РФ.

Ранок

Під час контрдиверсійної “зачистки” прифронтових районів Донеччини правоохоронці затримали двох інформаторів ворога, які коригували ракетні удари по території регіону, інформує пресцентр Служби безпеки України.

“Насамперед зловмисники розвідували та передавали окупантам точні координати місць дислокації особового складу і техніки ЗСУ, у тому числі бойових позицій реактивних артилерійських систем HIMARS. Крім того, вони збирали інформацію про геолокацію та функціонування місцевих об’єктів критичної інфраструктури”, – йдеться в повідомленні.

9:50

На Сумщині ніч минула тихо, – голова ОВА.

9:05

ГШ ЗСУ: “Наші очі, вони всюди! І вдень, і вночі вони слідкують за діями ворога та не дають реалізувати його підступні плани на нашій землі. І ми його дістаємо і нищимо!”

8:50

Близько 3:00 ночі з російського Бєлгорода ворог завдав двох ракетних ударів по Київському району Харкова. Пошкоджено інфраструктурний об’єкт. Попередньо, без втрат. Інформація щодо руйнувань уточнюється.

Учора близько 21:00 з РСЗВ був укотре обстріляний Київський район Харкова, пошкоджені приватні будинки. Поранення отримав 35-річний чоловік.

Також протягом минулої доби російські окупанти обстрілювали населені пункти Лозівського, Харківського, Богодухівського та Ізюмського районів Харківської області. В смт Золочів Богодухівського району поранення отримала 83-річна жінка, – ОВА.

8:41

Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу та станом на 8:00 ранку 22 серпня:

Миколаїв:

Орієнтовно о 03:00 Миколаїв знову зазнав обстрілів. Внаслідок чого відбулося займання кафе, також відомо про влучання на територію підприємства. Попередньо, постраждалих немає. Інформація щодо наслідків руйнувань уточнюється.

Миколаївський район:

21 серпня о 13:00 відбувся ворожий обстріл околиці села Костянтинівка Первомайської громади. Влучання привали по відкритих територіях. Постраждалих та руйнуваннь немає.

Баштанський район:

Ввечері 21 серпня, о 18:20, ворог обстріляв місто Баштанка та влучив в приватний сектор. У результаті чого загорілась покрівля двоповерхового житлового будинку та автомобіль. Після пожежі будівля не підлягає відновленню. Також пошкоджено приблизно 10 будинків. Одна дитина отримала легке поранення.

Протягом дня були обстріли за межами населених пунктів на території Широківської громади. Влучання були у вже зруйнований ЦНАП та житлові будинки. Постраждалих немає.

Також протягом доби були обстріли околиць с. Новоолександрівка Інгульської громади. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

8:35

Учора ППО ЗСУ збила російський гелікоптер.

За повідомленням Генштабу, додатково до вчорашніх показників підтверджено знищення приблизно 200 російських військовослужбовців, 7 танків, 6 бронемашин, 4 артсистем, 1 гелікоптера, 9 БПЛА тощо.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 22.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 45 400 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків – 1 919 (+7),
  • бойових броньованих машин – 4 230 (+6),
  • артилерійських систем – 1 032 (+4),
  • РСЗВ – 266,
  • засобів ППО – 145 (+4),
  • літаків – 234,
  • гелікоптерів – 198 (+1),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 815 (+9),
  • крилатих ракет – 194 (+4),
  • кораблів /катерів – 15,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3 149 (+6),
  • спеціальної техніки – 99.

(У дужках – зміна показника порівняно з даними 21 серпня).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

8:40

Тенденція щодо незаконних спроб втекти за межі України чоловіків призовного віку не зменшується. Кожного дня прикордонники викривають від 20 до 50 таких осіб. Про це розповів речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону.

Відмову за поданими документами на кордоні отримують близько 150 чоловіків щодня.

Він нагадав, що обговорювані рішення щодо дозволів на виїзд чоловіків 18-60 у відрядження ще не набули чинності.

8:30

Більше ніж 1096 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації.

Як повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора, станом на ранок офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 373. Зросла кількість поранених – щонайменше 723.

21 серпня окупанти вчинили обстріл касетними боєприпасами території м. Зеленодольськ Дніпропетровської області. Отримав поранення 9-річний хлопчик.
А внаслідок обстрілу ворогом м. Баштанка Миколаївської області поранено півторарічного малюка.

Восьма година

За добу 21 серпня росіяни вбили двох мирних жителів Донеччини: у Георгіївці та Костянтинівці, – ОВА.

7:36

Уночі російська армія нанесла удари по трьох районах Дніпропетровщини – Нікопольському, Криворізькому та Синельниківському.

Нікополь обстріляли з “Градів” та ствольної артилерії тричі за ніч. У житлові квартали прилетіли 42 російських снаряди. Попередньо, поранені четверо літніх нікопольчан. Двоє з них ушпиталені.

У місті два будинки зруйновані, майже 50 – понівечені. Ворожі снаряди пошкодили дитячий садок, магазини, аптеки, ринки, суд та автовокзал. Через обстріли сталося п’ять пожеж. Полум’я вогнеборці вже приборкали.

Виведена з ладу лінія електропередач. До 2 тисяч людей лишилися без світла.

У Криворізькому районі ворог з “Ураганів” знову обстріляв Зеленодольську громаду. Минулося без руйнувань та постраждалих.

По Синельниківському району росіяни поцілили ракетами. Зруйнували сільгосппідприємство, школу та будинок культури. Інформація по загиблих та поранених з’ясовується, інформує голова ОВА Валентин Резніченко.

7:30

Ще одна школа на Донеччині стала ціллю для росіян — цього разу Костянтинівська школа №17.

Удар по школі росіяни завдали близько четвертої ранку. Будівля зазнала серйозних ушкоджень, але ніхто не постраждав.

Крім того, сьогодні вночі ракетного удару зазнав Торецьк — обійшлося без жертв, але є пошкоджені будинки.

6:54

Зі зведення Генштабі ЗСУ станом на 6:00:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. Ворог обстріляв із ствольної артилерії райони Катеринівки та Ободів Сумської області.

На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії неподалік Світличного, Слатиного, Питомника, Петрівки, Піщаного, Гусарівки, Мосьпанового, Криничного та Пришиба.

На Слов’янському напрямку противник продовжив вогневий вплив біля Дібрівного, Мазанівки та Долини.
Намагався вести наступ у напрямках Довгеньке – Дібрівне, Бражківка – Нова Дмитрівка, успіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Роздолівки, Григорівки, Верхньокам’янського, Дронівки та Серебрянки. Ворог намагається вести наступ у напрямку Спірне – Веселе, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку противник завдав вогневого ураження із ствольної артилерії та РСЗВ в районах населених пунктів Соледар, Зайцеве і Білогорівка. Вів наступ у напрямках Вершина – Кодема і Гладосове – Кодема, успіху не мав. На напрямках Стряпівка – Соледар, Покровське – Бахмут, Травневе – Кодема, Семигір’я – Зайцеве та Гладосове – Курдюмівка бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку ворог вів обстріли із ствольної та реактивної артилерії неподалік Опитного, Мар’їнки, Пісків, Авдіївки та Невельського. Намагався вести штурмові дії у напрямках Спартак – Опитне, Новоселівка Друга – Красногорівка, Донецьк – Первомайське, Піски – Невельське, Лозове – Невельське, успіху не мав.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Вугледара, Великої Новосілки та Павлівки.

На Запорізькому напрямку окупанти здійснювали вогневе ураження районів Дорожнянки, Новосілки та Малої Токмачки. Біля останнього та Ольгівського завдали авіаударів. Ворог вів наступ у напрямку Макарівка – Времівка, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку противник продовжив обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Велике Артакове, Лозове, Таврійське, Степова Долина, Первомайське, Киселівка, Червона Долина, Потьомкине, Прибузьке, Парутине, Поляна, Новоолександрівка та Партизанське.
Завдав авіаційних ударів поблизу Зарічного, Білої Криниці та Андріївки.

На Миколаївському напрямку окупанти вели штурмові дії в районі населеного пункту Благодатне, мають частковий успіх.

Село Благодатне на карті бойових дій

1:52

Пресслужба ОК “Південь” – про бойові дії за минулу добу:

Обстановка в нашій операційній зоні стабільно напружена, але контрольована.
Продовжуючи ведення бойових дій на облаштованих рубежах оборони, ворог використовує авіацію та ракетне озброєння для завдання дистанційних ударів та психологічного тиску.
По позиціях наших підрозділів вздовж лінії зіткнення ворог здійснив 5 авіаційних ударів. Без наших втрат.
А по Баштанці випустив реактивний снаряд з системи залпового вогню “Смерч”. Зруйновано приватний будинок, поранено дитину.
Реактивними снарядами системи залпового вогню “Ураган” обстріляно Зеленодольськ. Загинула одна, поранено шість цивільних людей. Зруйновано і пошкоджено кілька приватних будинків.
Нашою авіацією нанесено 2 удари по опорному пункту, скупченню живої сили, озброєння та техніки в районах Олександрівки й Бурханівки.
У рамках виконання вогневих завдань ракетно-артилерійськими підрозділами посилено вогневий контроль і відкореговано пропускну спроможність Каховського мосту.
Окупаційним військам завдано втрат у кількості 20 рашистів, 1 корпусної самохідної гармати типу “Гіацинт-С”, 1 самохідної гаубиці “Мста-С”, 2 пускових установок С-300, 1 радіолокаційної станції підсвітлення й наведення, а також мобільний радіолокаційний комплекс виявлення аеродинамічних і балістичних об’єктів “Небо-М”, 2 буксируваних міномети 120-го калібру, 3 одиниці броньованої техніки. Остаточні втрати ворога – дорозвідуються.

0:30

Якщо російські окупанти проведуть у Маріуполі показове судилище над українськими військовополоненими, це буде тією лінією, за якою будь-які переговори з РФ неможливі. Про це заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками доби 21 серпня.

“Зараз у засобах масової інформації достатньо повідомлень про те, що в Маріуполі готують декорації для абсолютно гидкого й абсурдного судилища над українськими захисниками – над нашими воїнами, які в полоні в окупантів.

Хай там що собі думають окупанти, хай що планують, реакція нашої держави буде абсолютно зрозумілою. Якщо це мерзенне судилище відбудеться, якщо наших людей у порушення всіх домовленостей, міжнародних правил заведуть у ці декорації… Це буде тією лінією, за якою будь-які переговори неможливі. Росія сама себе відріже від переговорів. Не буде більше розмов. Наша держава все сказала”, – заявив Зеленський.

 

Читайте про ДЕНЬ 1 ОБОРОНИ, 24.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 2 ОБОРОНИ, 25.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 3 ОБОРОНИ, 26.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 4 ОБОРОНИ, 27.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 5 ОБОРОНИ, 28.02.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 6 ОБОРОНИ, 01.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 7 ОБОРОНИ, 02.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 8 ОБОРОНИ, 03.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 9 ОБОРОНИ, 04.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 10 ОБОРОНИ, 05.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 11 ОБОРОНИ, 06.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 12 ОБОРОНИ, 07.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 13 ОБОРОНИ, 08.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 14 ОБОРОНИ, 09.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 15 ОБОРОНИ, 10.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 16 ОБОРОНИ, 11.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 17 ОБОРОНИ, 12.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 18 ОБОРОНИ, 13.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 19 ОБОРОНИ, 14.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 20 ОБОРОНИ, 15.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 21 ОБОРОНИ, 16.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 22 ОБОРОНИ, 17.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 23 ОБОРОНИ, 18.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 24 ОБОРОНИ, 19.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 25 ОБОРОНИ, 20.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 26 ОБОРОНИ, 21.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 27 ОБОРОНИ, 22.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 28 ОБОРОНИ, 23.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 29 ОБОРОНИ, 24.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 30 ОБОРОНИ, 25.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 31 ОБОРОНИ, 26.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 32 ОБОРОНИ, 27.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 33 ОБОРОНИ, 28.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 34 ОБОРОНИ, 29.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 35 ОБОРОНИ, 30.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 36 ОБОРОНИ, 31.03.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 37 ОБОРОНИ, 01.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 38 ОБОРОНИ, 02.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 39 ОБОРОНИ, 03.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 40 ОБОРОНИ, 04.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 41 ОБОРОНИ, 05.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 42 ОБОРОНИ, 06.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 43 ОБОРОНИ, 07.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 44 ОБОРОНИ, 08.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 45 ОБОРОНИ, 09.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 46 ОБОРОНИ, 10.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 47 ОБОРОНИ, 11.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 48 ОБОРОНИ, 12.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 49 ОБОРОНИ, 13.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 50 ОБОРОНИ, 14.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 51 ОБОРОНИ, 15.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 52 ОБОРОНИ, 16.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 53 ОБОРОНИ, 17.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 54 ОБОРОНИ, 18.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 55 ОБОРОНИ, 19.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 56 ОБОРОНИ, 20.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 57 ОБОРОНИ, 21.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 58 ОБОРОНИ, 22.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 59 ОБОРОНИ, 23.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 60 ОБОРОНИ, Великдень, 24.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 61 ОБОРОНИ, 25.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 62 ОБОРОНИ, 26.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 63 ОБОРОНИ, 27.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 64 ОБОРОНИ, 28.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 65 ОБОРОНИ, 29.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 66 ОБОРОНИ, 30.04.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 67 ОБОРОНИ, 01.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 68 ОБОРОНИ, 02.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 69 ОБОРОНИ, 03.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 70 ОБОРОНИ, 04.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 71 ОБОРОНИ, 05.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 72 ОБОРОНИ, 06.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 73 ОБОРОНИ, 07.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 74 ОБОРОНИ, 08.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 75 ОБОРОНИ, 09.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 76 ОБОРОНИ, 10.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 77 ОБОРОНИ, 11.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 78 ОБОРОНИ, 12.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 79 ОБОРОНИ, 13.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 80 ОБОРОНИ, 14.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 81 ОБОРОНИ, 15.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 82 ОБОРОНИ, 16.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 83 ОБОРОНИ, 17.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 84 ОБОРОНИ, 18.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 85 ОБОРОНИ, 19.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 86 ОБОРОНИ, 20.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 87 ОБОРОНИ, 21.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 88 ОБОРОНИ, 22.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 89 ОБОРОНИ, 23.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 90 ОБОРОНИ, 24.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 91 ОБОРОНИ, 25.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 92 ОБОРОНИ, 26.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 93 ОБОРОНИ, 27.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 94 ОБОРОНИ, 28.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 95 ОБОРОНИ, 29.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 96 ОБОРОНИ, 30.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 97 ОБОРОНИ, 31.05.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 98 ОБОРОНИ, 01.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 99 ОБОРОНИ, 02.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 100 ОБОРОНИ, 03.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 101 ОБОРОНИ, 04.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 102 ОБОРОНИ, 05.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 103 ОБОРОНИ, 06.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 104 ОБОРОНИ, 07.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 105 ОБОРОНИ, 08.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 106 ОБОРОНИ, 09.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 107 ОБОРОНИ, 10.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 108 ОБОРОНИ, 11.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 109 ОБОРОНИ, 12.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 110 ОБОРОНИ, 13.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 111 ОБОРОНИ, 14.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 112 ОБОРОНИ, 15.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 113 ОБОРОНИ, 16.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 114 ОБОРОНИ, 17.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 115 ОБОРОНИ, 18.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 116 ОБОРОНИ, 19.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 117 ОБОРОНИ, 20.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 118 ОБОРОНИ, 21.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 119 ОБОРОНИ, 22.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 120 ОБОРОНИ, 23.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 121 ОБОРОНИ, 24.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 122 ОБОРОНИ, 25.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 123 ОБОРОНИ, 26.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 124 ОБОРОНИ, 27.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 125 ОБОРОНИ, 28.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 126 ОБОРОНИ, 29.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 127 ОБОРОНИ, 30.06.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 128 ОБОРОНИ, 01.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 129 ОБОРОНИ, 02.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 130 ОБОРОНИ, 03.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 131 ОБОРОНИ, 04.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 132 ОБОРОНИ, 05.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 133 ОБОРОНИ, 06.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 134 ОБОРОНИ, 07.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 135 ОБОРОНИ, 08.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 136 ОБОРОНИ, 09.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 137 ОБОРОНИ, 10.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 138 ОБОРОНИ, 11.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 139 ОБОРОНИ, 12.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 140 ОБОРОНИ, 13.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 141 ОБОРОНИ, 14.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 142 ОБОРОНИ, 15.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 143 ОБОРОНИ, 16.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 144 ОБОРОНИ, 17.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 145 ОБОРОНИ, 18.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 146 ОБОРОНИ, 19.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 147 ОБОРОНИ, 20.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 148 ОБОРОНИ, 21.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 149 ОБОРОНИ, 22.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 150 ОБОРОНИ, 23.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 151 ОБОРОНИ, 24.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 152 ОБОРОНИ, 25.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 153 ОБОРОНИ, 26.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 154 ОБОРОНИ, 27.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 155 ОБОРОНИ, 28.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 156 ОБОРОНИ, 29.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 157 ОБОРОНИ, 30.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 158 ОБОРОНИ, 31.07.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 159 ОБОРОНИ, 01.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 160 ОБОРОНИ, 02.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 161 ОБОРОНИ, 03.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 162 ОБОРОНИ, 04.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 163 ОБОРОНИ, 05.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 164 ОБОРОНИ, 06.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 165 ОБОРОНИ, 07.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 166 ОБОРОНИ, 08.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 167 ОБОРОНИ, 09.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 168 ОБОРОНИ, 10.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 169 ОБОРОНИ, 11.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 170 ОБОРОНИ, 12.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 171 ОБОРОНИ, 13.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 172 ОБОРОНИ, 14.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 173 ОБОРОНИ, 15.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 174 ОБОРОНИ, 16.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 175 ОБОРОНИ, 17.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 176 ОБОРОНИ, 18.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 177 ОБОРОНИ, 19.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 178 ОБОРОНИ, 20.08.2022, тут

Читайте про ДЕНЬ 179 ОБОРОНИ, 21.08.2022, тут

Що передувало

▪️ Після того, як президент РФ Путін заявив про початок “спеціальної військової операції на Донбасі”, Росія вранці 24 лютого здійснила масований ракетний удар по аеродромах, інших військових об’єктах по всій Україні та перейшла в наступ на суходолі з півночі (території Білорусі і РФ), півдня (з Криму) та зі сходу. Однак Збройні сили України зберегли дієву авіацію, ППО, систему управління й почали завдавати противнику великих втрат у живій силі й техніці.
▪️ Надалі росіяни вдалися до ударів РСЗВ, авіанальотів, застосування ракет і безпілотників. Вони воюють на лише з українськими військовими, а й із цивільними – руйнують житлові будинки, б’ють по лікарнях і дитсадках, нафтобазах, убивають дітей, займаються мародерством.
▪️ Після тривалих бойових дій армія Росії здобула контроль над єдиним обласним центром – Херсоном, однак і там продовжуються мітинги за Україну. 
Героїзм Збройних сил і тероборони, єдність народу, твердість керівництва армії й країни зламали плани Москви щодо бліцкригу. Київ чинить опір і не пристає на вимоги капітуляції, ЗСУ нищать ворога.
▪️ Це спричинило злам у світобаченні західних держав і суспільств – вони однозначно стали на бік України, надають нове, зокрема важке озброєння, а проти РФ запровадили справді потужні санкції. Однак НАТО відмовилося військовими засобами “закрити небо” над Україною, звідки тривають ракетні обстріли та авіаудари.
▪️ 2 березня ГА ООН голосами 141 країни ухвалила першу резолюцію, якою різко засудила дії Кремля та закликала РФ негайно вивести війська з України. 24 березня Генасамблея підтримала другу подібну резолюцію (140 країн “за”).
▪️ Путін збирав сили для штурму української столиці. Але темп наступу спершу сповільнився, надалі – зупинився. Після важких боїв у передмістях українська армія відкинула росіян від Києва. 30 березня-1 квітня ЗСУ відновили контроль над десятками населених пунктів у Київській і Чернігівській областях, окупанти відійшли зокрема і від ЧАЕС. Світу відкрилася жахлива картина звірств окупантів у Бучі та інших населених пунктах під Києвом – сотні розстріляних та закатованих цивільних мешканців.
▪️ 16-20 травня закінчилася героїчна оборона Маріуполя – український гарнізон на заводі “Азовсталь” отримав наказ зберегти особовий склад та евакуюватися в полон.
▪️ 24 червня стало відомо про вихід підрозділів Сил оборони України з Сєвєродонецька – фактичного адмінцентру Луганської області, до 3 липня ЗСУ вийшли з Лисичанська, останнього міста Луганщини. Надалі російські війська продовжують наступальні дії та артилерійські й ракетні обстріли, намагаючись зайняти нові міста та оточити угруповання Об’єднаних сил на Донеччині.

▪️ 9 серпня ЗСУ вперше уразили військову ціль на території окупованого Криму – аеродром у Новофедорівці під Саками.


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.