В Україні введуть надзвичайний стан: що він передбачає

доповнено, оновлено о 22:30

Рада національної безпеки та оборони вирішила запровадити надзвичайний стан на всій території України, крім Донецької та Луганської областей (там триває операція Об’єднаних сил).

Як передає “Новинарня“, про це в середу, 23 лютого, заявив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу в Києві.

НС в Україні вводиться на 30 днів, але у разі необхідності президент Володимир Зеленський може продовжити його ще на 30 днів.

Як повідомив Олексій Данілов, запрацюють обласні комісії, до складу яких входитимуть представники органів державної та місцевої влади, і, залежно від ситуації, вони ухвалюватимуть рішення про необхідні заходи безпеки, передбачені режимом надзвичайного стану.

“Що це може бути? Це буде посилення охорони громадського порядку та об’єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства. Це може бути обмеження й певний рух транспорту, може бути додатковий огляд транспорту, перевірка тих чи інших документів у фізичних осіб”, – сказав секретар РНБО.

Данілов наголосив, що в залежності від територій органами влади будуть ухвалюватися “посилені” чи “пом’якшені” заходи, які прописані у законодавстві про правовий режим.

“Це превентивні питання для того, щоб у країні зберігався спокій, щоб у нас працювала економіка. Ми неодноразово казали: головне завдання, яке перед собою ставить Росія – це через внутрішню стабілізацію досягти своєї мети. Для запобігання цьому було ухвалене таке рішення”, – сказав Данілов.

НС має затвердити Верховна Рада (таке рішення парламенту було прийняте 23 лютого пізно ввечері).

Про що указ: які обмеження

Режим НС не є воєнним станом. Він дає особливі повноваження не військовим, а цивільній владі, зокрема місцевій.

Згідно з указом президента, надзвичайний стан передбачає такі обмеження:

  • особливий режим в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан (за потреби);
  • обмеження руху транспортних засобів та їх огляд (за потреби);
  • посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
  • заборона проведення масових заходів;
  • заборона страйків;
  • заборона призовникам і військовозобов’язаним змінювати місце проживання ТЦК й СБУ;
  • особливі правила користування зв’язком та інтернетом (за потреби);
  • тимчасова чи безповоротна евакуація людей з місць, небезпечних для проживання, з обов’язковим наданням їм стаціонарних або тимчасових жилих приміщень;
  • запровадження комендантської години (за потреби);
  • перевірка документів у громадян, а в необхідних випадках – проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень та житла громадян;
  • заборона призовникам, військовозобов’язаним та резервістам без попередження змінювати місце проживання;
  • заборона виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати обстановку;
  • регулювання роботи цивільних теле- та радіоцентрів, заборона роботи аматорських радіопередавальних засобів;
  • особливі правила користування зв’язком та передачі інформації через комп’ютерні мережі (за потреби);
  • порушення у порядку, визначеному Конституцією і законами України, питання про заборону діяльності політичних партій, громадських організацій в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Текст указу (скрін, з “УП“):

Читайте також:
Для військовозобов’язаних буде діяти заборона на виїзд з України, – Веніславський

Критика від опозиції

Спершу йшлося про проєкт указу президента, з яким не погоджувалася демократична опозиція, зокрема депутати від фракцій “ЄС” і “Голос”.

Народний депутат Олексій Гончаренко із “Європейської солідарності” публікував можливий проєкт указу президента про введення надзвичайного стану в Україні.

За його даними, заходи у разі введення надзвичайного стану:

• особливий режим в’їзду та виїзду, обмеження свободи пересування;
• обмеження руху та огляд транспортних засобів;
• посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення;
• заборона проведення зборів, мітингів, демонстрацій, спортивних та інших масових заходів
• введення комендантської години;
• перевірка документів у громадян, у необхідних випадках – особистий огляд, огляд речей, автомобілів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла громадян;
• обмеження продажу зброї, спиртних напоїв;
• вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної та холодної зброї та боєприпасів; у підприємств – навчальної військової техніки, вибухових, радіоактивних речовин;
• регулювання роботи цивільних теле- і радіопрограм.

“Все дуже серйозно. Те, що зараз відбувається, є спробою Зеленського під приводом російської загрози узурпувати владу всупереч Конституції і законам України. Законодавство не дає права запроваджувати надзвичайний стан замість воєнного, бо це дві кардинально різних речі”, – прокоментував Володимир В’ятрович із “Європейської солідарності”.

“ВОЄННИЙ стан спрямований на відсіч ворогу і передає значну владу АРМІЇ і ВОЄННИМ АДМІНІСТРАЦІЯМ. Обмеження прав громадян при цьому слугують обороні від зовнішньої агресії. Воєнний стан допомагає мобілізувати весь народ на оборону країни.
Натомість НАДЗВИЧАЙНИЙ стан запроваджується у випадку стихійних чи техногенних катастроф або заворушень і встановлює в країні ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ РЕЖИМ. В опублікованому в медіа проєкті указу Зеленського йдеться саме про поліцейську диктатуру – цензуру в українських медіа, вилучення у людей зброї, комендантську годину, заборону партій і зібрань тощо. Це не має нічого спільного з відсіччю ворогу”, заявив депутат В’ятрович.

Щодо остаточного переліку цих положень точилися тривалі конструктивні дискусії. Позачергове засідання парламенту – вже друге цього дня – затрималося на чотири з половиною години.

Зрештою за текст указу узгодили, за нього проголосували 335 нардепи: як “Слуга народу” і групи “Довіра” та “За майбутнє”, так і “Європейська солідарність”, “Голос” та “Батьківщина” (з “ОПЗЖ” – 1 “за”, Юрій Павленко, єдиний присутній).




Як відомо, надзвичайний стан – це тимчасовий правовий режим, який передбачає певне обмеження прав і свобод людей в умовах кризових подій.
Його запроваджують за погодження Ради нацбезпеки та оборони, яка звертається до президента, після чого відповідне рішення голосує Верховна Рада.

Читайте також:
Сектор нацбезпеки і оборони України працюватиме цілодобово, – Данілов

Для формування Оборонної коаліції: Зеленський зустрівся з Порошенком та іншими партійними лідерами

Контекст

Західні ЗМІ з посиланням на дані розвідки США повідомляли про можливий початок великого наступу Росії на територію України 16 лютого або в наступні дні.
Навколо кордонів України – в РФ, Білорусі, а також в ОРДЛО і Криму – зібралося майже 150-тисячне угруповання російських військ.
У спеціальному виступі 19 лютого президент США Джо Байден заявив: “Я впевнений, що Путін ухвалив рішення про вторгнення”.

Масовані обстріли з боку російсько-окупаційних військ по всій лінії розмежування на Донбасі почалися 17 лютого. За дві перші доби в штабі ООС нарахували 60 і 66 обстрілів, 19 лютого – 136 (найбільша кількість обстрілів на фронті за один день від 2017 року), 20 лютого – 80, 21 лютого – 84, 22 лютого – 96, із них переважна більшість – із важкої артилерії.
Внаслідок мінометних обстрілів 19 лютого загинули капітан Антон Сидоров біля Миронівського і солдат Денис Кононенко під Пісками, 21 лютого – старший лейтенант Ігор Демидчук та штаб-сержант Олександр Стельмах у районі Зайцевого, 22 лютого поблизу смт Новотроїцьке – бойовий медик сержант Ігор Слівка.
У ці дні кілька десятків військових та цивільних осіб отримали поранення, ще один цивільний загинув.

За висновком українського командування, такими діями Росія провокує ЗСУ на удари у відповідь та поширює дезінформацію про вогневу активність української сторони.
При цьому противник підступно веде артилерійський вогонь з населених пунктів та розміщує свої артилерійські системи поблизу житлових будинків – “такими діями ворог намагається змусити підрозділи Збройних сил України відкривати вогонь у відповідь, щоб у подальшому звинуватити українських захисників в обстрілах мирних мешканців”.

У зв’язку з цим Об’єднані сили неодноразово заявляли, що не відкривають вогонь по об’єктах цивільної інфраструктури та дотримуються норм Міжнародного гуманітарного права. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підкреслює, що Україна не планує наступальної операції на Донбасі.

Західні розвідки також неодноразово попереджали, що РФ готує інсценовані провокації на Донбасі (операцію “під чужим прапором”), щоб мати привід почати великий наступ на територію України. Після 17 лютого такі інсценовані обстріли траплялися вже багато разів.
Крім того, в ОРДЛО оголосили масову мобілізацію населення та почали евакуацію цивільного населення до Росії.

Увечері 21 лютого Володимир Путін заявив про “визнання незалежності” незаконних угруповань “ЛНР” і “ДНР” та підписав укази, де є пункти про “здійснення збройними силами Російської Федерації функцій з підтримки миру” на території Донецької та Луганської областей.
Одразу після заяви Путіна жителі окупованого Донецька повідомили про проходження надзвичайно великої колони танків і бронетехніки через Донецьк у північно-західному напрямку – в бік лінії зіткнення та підконтрольної території України.

22 лютого Рада федерації РФ санкціонувала застосування російських військ на території України.

Путін заявив, що ОРДЛО ним було “визнано” в кордонах Донецької і Луганської областей, та оголосив свої вимоги щодо України: відмовитися від вступу до НАТО, проголосити нейтралітет і провести демілітаризацію. Також він вимагає визнання т.зв. референдуму в Криму та Севастополі, який нібито відбувся у 2014 році, та відмовитися від територіальних претензій щодо Криму.

Увечері 22 лютого президент Зеленський підписав указ про призов резервістів оперативного резерву до війська.

Увечері 23 лютого Верховна Рада 33 голосами затвердила указ президента про запровадження надзвичайного стану в Україні.

Читайте також:
Російські провокації є частиною одного складного сценарію.
Тепер Москва мусить вносити зміни, а це призводить до помилок, – Bellingcat

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна