Група “Хто замовив Катю Гандзюк?” виступила з передвиборчим зверненням

Ініціатива “Хто замовив Катю Гандзюк?” публічно звернулася до кандидатів на пост президента України із закликом зберегти увагу до розслідування вбивства Катерини та знайти і суворо покарати замовників вбивства.

Як інформує “Новинарня“, про це вчора, 18 березня, йдеться на сторінці у FB ініціативи “Хто замовив Катерину Гандзюк?”.

Цитуємо звернення ініціативної групи:

“Шановні панове кандидати! Сьогодні, коли від майбутнього президента і нової президентської адміністрації нас всіх відділяє буквально декілька тижнів, ми вважаємо за потрібне звернутися до вас з тим, щоби пояснити нашу позицію, нагадати про нашу мету і обґрунтувати свої претензії до майбутнього голови держави.

Всі ми намагаємося притягнути до суду замовників цього нападу. Катерина дуже заважала місцевим корупціонерам грабувати і без того небагату дотаційну область. Є безліч доказів і свідчень про те, що вбивство Катерини замовили очільники області – губернатор Андрій Гордєєв (БПП), його заступник – Євген Рищук (БПП), голова Обласної Ради Владислав Мангер (Батьківщина).

На сьогоднішній день ми зуміли досягти того, що слідство по цій справі передано від структур МВС, які саботували розслідування і намагалися посадити «стрілочника» – до СБУ. На нашу вимогу було зорганізовано ТСК у Верховній Раді, було проведено сотні акцій прямої дії, про Катерину пишуть міжнародні ЗМІ, її ім’я сьогодні лунає з високих трибун в Європі, США і Канаді. Ми також домоглися того, що сьогодні в СІЗО перебувають виконавці і двоє організаторів цього жахливого вбивства, ще одного з організаторів оголошено в розшук. Однак, замовники і досі перебувають на волі. Ба більше, вони й досі не виключені з політичного процесу, керують регіоном і чинять тиск на слідство, журналістів, громадськість та свідків. І це ганьба, з якою неможливо жити в сучасному європейському суспільстві.

Перед початком нового етапу в житті нашої країни, нам хотілось би зауважити, панове кандидати, що хто б з вас не прийшов до влади, він успадкує країну у важкому стані. І мова не тільки про війну і корупцію. Мова про те, що сьогодні при владі в країні перебувають вбивці і терористи. Це люди, які систематично залякують і знищують найактивніших і найвідповідальніших людей в Україні. Мова йде не тільки про Херсон. Мафіозні структури окупували владу в кількох ключових областях, таких як Одеська, Харківська, Миколаївська. Все це створює вкрай небезпечну ситуацію і ставить під питання європейське майбутнє всієї держави.

Але окрім стратегічних цілей у нас є тактична мета – нагальна, невідкладна, вкрай необхідна. Ми наполягаємо на тому, що справа Катерини Гандзюк та інших громадських активістів мають бути розслідувані максимально об’єктивно і якомога більш суворо. Підозрювані у замовленні вбивства Гандзюк – Мангер, Гордєєв і Рищук – мають бути звільнені із своїх посад задля того, щоб не впливати на слідство. МВС має передати в СБУ всі матеріали розслідування (чого досі не зроблено) та покарати усіх винних у саботажі розслідувань. Усі вбивці Катерини – від виконавців до замовників мають бути покарані. Вперше в історії України замовники політичного вбивства мусять опинитися за ґратами. Саме такі події і формують майбутнє держави, дають всім нам шанс на побудову справедливого, вільного і заможного суспільства.

У разі, якщо вбивці від виконавців до замовників не будуть покарані, ми присягаємося, що наша боротьба з вертикаллю влади, яка підтримує вбивць, буде продовжена. Для нас неважливо, яке обличчя та ім’я матиме ця вертикаль. Весь світ знатиме про подробиці цього вбивства, про відсутність слідства, безпорадність прокурорів і Президента, в якого немає волі покарати вбивць.

Ми хочемо наголосити на тому, що нікого з нас не цікавлять державні посади, списки на майбутні парламентські або місцеві вибори, гроші чи нагороди. Ми відкриті для особистого спілкування і радо зустрінемося з усіма реальними кандидатами в Президенти, якщо їм потрібна додаткова інформація в цій справі”. 

Як інформувала “Новинарня“, 4 березня суд відмовився продовжувати обов’язки Мангера. Апеляційний суд залишив без задоволення скарги сторін захисту та обвинувачення щодо запобіжного заходу у вигляді арешту із правом внесення застави, який закінчився 3 березня.

Читайте також: 
Справа Гандзюк: суд не продовжив запобіжний захід Мангеру

31 липня 2018 року громадську діячку, радника мера Херсона, друга й автора “Новинарні” Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою біля будинку в Херсоні.
Після майже трьох місяців боротьби за життя вона померла в Києві 4 листопада.

У Каті були хімічні опіки ІІІ-ІІ ступеня майже 40% тіла – рук, тулуба, шиї, частини обличчя й правого ока, волосяного покриву голови. Зловмисник вилив на жінку близько літра сірчаної кислоти.

Херсонські правоохоронці спершу кваліфікували злочин лише як “хуліганство”, згодом перекваліфікували на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування. А після того, як 1 серпня праві активісти влаштували пікети ГУ Нацполіції і прокуратури Херсонщини з піротехнікою, напад ще раз перекваліфікували – як замах на вбивство.

Серед версій у розробці поліцейського слідства: службова діяльність потерпілої, активна громадянська позиція і побутовий конфлікт.

Сама Гандзюк не довіряла слідству ГУ НП Херсонщини, яке, на думку Катерини, може бути причетне до організації нападу.
Катерина опонувала як проросійським силам, сепаратистам на півдні України, так і багатьом представникам влади, зокрема МВС і поліції.

Надвечір 1 серпня Катерину Гандзюк перевезли літаком санавіації ДСНС до Києва в опіковий центр, там підтвердили її “стабільно важкий стан”. Дівчині надали державну охорону.

3 серпня їй зробили першу операцію на руці, 6 серпня – другу (на руці, шиї й грудях), надалі робили десятки операцій з пересадки шкіри . Катерина відчувала сильні болі.

Заяву з вимогою розслідувати замах на активістку зробило посольство США.

3 серпня генпрокурор Юрій Луценко провідав Гандзюк у лікарні і після розмови з нею вирішив передати розслідування від поліції в СБУ. Катерина висловила свої версії щодо можливої причетності правоохоронців і місцевих керівників до замаху.

Однак надалі слідство залишалося в херсонському ГУ Нацполіції – паралельно з провадженням центрального апарату СБУ, який припускає, що замах на Гандзюк замовили херсонські силовики.

Увечері 3 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція затримала підозрюваного в замаху на Гандзюк.

6 серпня цього чоловіка – херсонця Миколу Новикова з кримінальним минулим – суд арештував на два місяці.

Невдовзі журналісти знайшли людей, які підтвердили алібі Новикова (у час скоєння замаху на Гандзюк він відпочивав на морі і не міг встигнути приїхати до місця замаху на Катерину; в нього на руках і ногах не було слідів від кислоти).

7 серпня в поліції заявили про розшук по фото другого підозрюваного в нападі, який нібито купував сірчану кислоту. Його затримали й арештували на два місяці – це був Віктор Горбунов.

Голова НПУ Сергій Князєв 22 серпня заявив загалом про шістьох затриманих за підозрою в причетності до організації злочину.

Того ж дня стало відомо, що поліція закрила провадження щодо першого підозрюваного – Новикова, визнавши, що він до злочину не причетний.

Як з’ясувалося, п’ятеро затриманих і заарештованих у справі про напад на Гандзюк – Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін, Микита Грабчук, В’ячеслав Вишневський – херсонські добровольці Української добровольчої армії (УДА), ветерани АТО, з них двоє – орденоносці.

За даними слідства, Горбунов під час допиту зізнався, що купував кислоту 26 липня на складі у Каховці й за це отримав винагороду від Торбіна – 300 доларів. Горбунов повідомив, що здійснити замах запропонував саме Торбін, 41-річний керівник херсонського загону УДА, колишній співробітник міліції (в підозрі вказано, що Торбін був звільнений з Суворовського РВ МВС Херсона “за зловживання службовим становищем”).

Вишневський розповів, що кожному з виконавців Торбін запропонував по 500 доларів. Поки Вишневський і Васянович чатували, Грабчук підбіг до жертви і облив її кислотою.
Журналісти на суді помітили на обличчі Грабчука рану, схожу на хімічний опік.

Надалі лише Торбін відмовлявся визнавати провину й говорити про замовників злочину. Як розповідав генпрокурор Луценко, Торбін “узяв тайм-аут”, але його допитає СБУ.

Васянович, Вишневський, а з 16 жовтня – і Горбунов за рішеннями суду та прокуратури вже відпущені з СІЗО під домашній арешт.

Під арештом залишаються Торбін і Грабчук. Торбіна перевезли в Київ – у слідчий ізолятор СБУ.

У перший день роботи нової сесії Верховної Ради у вересні під парламентом провели фаєр-шоу із питанням “Хто замовив Катю Гандзюк?”

27 вересня відбулася масова акція “Мовчання вбиває. Ніч на Банковій” – із вимогами результативного розслідування замахів та нападів на громадських активістів, яких від початку 2017 року вже понад 55. Багато з них мають ознаки замовних (як і напад на Гандзюк) – але жоден замовник не знайдений.

Напередодні  виступу своїх соратників Катя Гандзюк записала відеозвернення з лікарняного ліжка.

За годину до акції напад на Гандзюк уперше публічно прокоментував президент Петро Порошенко.

У день смерті Катерини поліція перекваліфікувала справу про замах на Гандзюк – на закінчений злочин – за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, скоєне групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, на замовлення).

5 листопада Генпрокуратура заявила про передачу всього розслідування в СБУ, щоб там встановили замовників.

Друзі Катерини Гандзюк 5 листопада видали заяву, в якій сказано, що їм відомо про посередника між виконавцями і замовником убивства – це Ігор Павловський на прізвисько “Собака”, раніше судимий помічник нардепа від БПП Миколи Паламарчука, екс-генерала міліції та “смотрящого” за МВС у Херсонській області.

6 листопада президент Порошенко заявив: “Навряд чи хтось більше за президента зацікавлений в розкритті цього злочину”.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що в медіа “витекла частина слідства”, завдяки якому 12 людей (яких слідство розглядає як замовників) “отримали необхідну їм інформацію”.
Луценко подав заяву про відставку, але ВР її не підтримала.

Ігор Павловський визнав, що знав Торбіна і співпрацював із ним.

У день похорону Каті активісти підпалили двір будинку Павловського в Херсоні та розмалювали паркан образливими гаслами.

Співробітники СБУ затримали його 10 листопада й перевезли до Києва, де суд обрав Павловському запобіжний захід – арешт до 3 грудня.

4 грудня стало відомо, що новий підозрюваний у вбивстві Гандзюк перебуває в Домінікані. Це раніше судимий Олексій Левін “Москал” (колишнє прізвище – Москаленко), близький до голови облради Владислава Мангера. СБУ оголосила його в розшук лише в січні.

Наприкінці грудня було заявлено, що слідство СБУ відпрацьовує нову версію вбивства активістки – у зв’язку з протидією Катею Гандзюк незаконній вирубці лісу на Херсонщині. Відбулися відповідні обшуки.

Щоразу слідство робило ривки у справі Гандзюк після виступів і тиску громадських активістів та ЗМІ.

28 січня на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради батько, Віктор Гандзюк виступив зі зверненням, у якому назвав імена держчиновників і політиків, які, на його думку, можуть бути причетні до замовлення вбивства його доньки.
Віктор Гандзюк стверджує, що кримінальник Олексій Левін пішов на організацію злочину “з будівлі Херсонської ОДА”, співпрацюючи також із головою облради, керівником місцевої “Батьківщини” Владиславом Мангером.

“Я знаю тільки одне: коли підозрюваний в організації вбивства, кримінальний авторитет, який нещодавно вийшов із тюрми, співпрацює з головою Херсонської обласної ради, партійцем партії “Батьківщина” Владиславом Мангером, коли кримінальний авторитет тісно співпрацює з головою Херсонської ОДА, партійцем Блоку Петра Порошенка Андрієм Гордєєвим, коли кримінальний авторитет тісно співпрацює з заступником Гордєєва – Євгеном Рищуком, ці люди мають зникнути з політичного горизонту. Вони скомпроментовані назавжди”, – заявив Віктор Гандзюк.

“Я хочу, щоб кожен, хто знав Катю, кожен, хто чув про Катю, кожен, хто співчував їй, кожен, хто любив її та підтримував її боротьбу, зрозумів, що для мене, батька Катерини, вже немає різниці між замовниками та тими, хто їх весь цей час покривав”, – наголосив батько Гандзюк.

Після виступу Віктора Гандзюка учасники групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” активізували публічні акції проти Мангера, Гордєєва і Рищука на заходах політичних сил, до яких вони входять – як Блоку Порошенка, так і “Батьківщини”.

Зокрема 9 лютого відбулися ексцеси з поліцією на мітингу Юлії Тимошенко в Києві.

Владислав Мангер раніше був помічником народного депутата від Партії регіонів Олексія Журавка, який зараз переховується в “ДНР” чи РФ. Сама Катя Гандзюк пов’язувала його з росіянами та криміналітетом.
Про діяльність Мангера і його кримінальне минуле близький друг Гандзюк Сергій Нікітенко зняв фільм. Після виходу фільму Нікітенка побили невідомі.

7 лютого було оприлюднено розслідування програми “Схеми”, в якому сказано, що за тиждень до нападу на  Катерину Гандзюк юрист Владислава Мангера здав в оренду майже за безцінь підозрюваному в організації вбивства Олексію “Москалу” Левіну базу відпочинку Oasis Beach у Лазурному, на узбережжі Чорного моря.

11 лютого Владиславу Мангеру оголосили підозру в організації вбивства Гандзюк. Після того, як Катерина викрила схему підпалу частини Олешківського лісу і незаконної вирубки великих площ лісових насаджень, за версією слідства, Мангер замовив організацію вбивства Гандзюк Левіну, а той залучив посередників – Павловського та його помічника Одінцова. Вони найняли Торбіна “Опера”, а той – своїх побратимів з УДА.

11 лютого також стало відомо, що від посади заступника голови ОДА тимчасово відсторонений Євген Рищук.

Активісти групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” вважають, що до злочину і “лісової” схеми ймовірно причетні, крім Мангера, також Рищук і Гордєєв.

Група “Хто замовив Гандзюк?” також заявила, що до вбивства Катерини імовірно причетний голова ГУ Нацполіції Херсонської області Артур Мєріков, який попередив кримінального авторитета Москала про те, що за ним ведеться спостереження і йому краще виїхати.

Шевченківський райсуд у Києві обрав Мангеру запобіжний захід – арешт на два місяці з альтернативою застави та з носінням електронного браслета. Адвокат того ж дня, 15 лютого, вніс за нього заставу в розмірі 2,5 мільйона гривень,

21 лютого розгляд клопотання про зміну запобіжного заходу в Апеляційному суді Києва не відбувся, бо до суду не прийшов жоден з адвокатів Мангера.
Активісти групи “Хто замовив Катю Гандзюк?” влаштували під судом фаєр-шоу.

28 лютого Верховна Рада продовжила роботу слідчої комісії щодо вбивства Гандзюк на три місяці.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.