Суд у Херсоні відпустив уже третього учасника замаху на Гандзюк

 

Третього підозрюваного в участі у замаху на громадську діячку, радницю мера Херсона Катерину Гандзюк звільнили з СІЗО та відправили під домашній арешт.
Такий запобіжний захід для Віктора Горбунова Херсонський міський суд визначив у вівторок, 16 жовтня, передає “Інсайдер”.

Клопотання про зміну запобіжного заходу подали як адвокат підозрюваного, так і прокурор, мотивуючи це тим, що Горбунов із самого початку погодився співпрацювати зі слідством та розповів все, що знав.

За даними слідства, один із п’яти активістів УДА – Віктор Горбунов – за попередньою змовою із Торбіним, Вишневським, Васяновичем та Грабчуком придбав у місті Каховка дві пляшки сірчаної кислоти, якою 31 липня зловмисники в Херсоні облили Катерину Гандзюк.

За словами підсудного, він не мав наміру вчиняти кримінальне правопорушення, тож одразу вказав на всіх учасників злочину.

Клопотання про зміну запобіжного заходу на домашній арешт Горбунов обумовив тим, що має вагітну цивільну дружину на шостому місяці.

Також він зазначив, що двоє інших підозрюваних – Васянович та Вишневський, які раніше вийшли з СІЗО під домашній арешт, не вчинили ніяких правопорушень за цей час.

“Порадившись, суд постановив задовольнити клопотання та змінив запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт”, – ідеться в повідомленні.

Читайте також:
“Будемо вдячні довіку”. Активісти просять виконавців замаху
на Гандзюк назвати замовників

Як інформувала “Новинарня“, Катерину Гандзюк – проукраїнську політичну і громадську активістку, керуючу справами міськвиконкому Херсона, радницю мера міста, політтехнолога, автора “Новинарні” – вранці 31 липня облили кислотою біля її дому.

У Гандзюк хімічні опіки ІІІ-ІІ ступеня рук, тулуба, шиї, частини обличчя й правого ока, волосяного покриву голови – зловмисник вилив на жінку близько літра сірчаної кислоти.

Херсонські правоохоронці спершу кваліфікували злочин лише як “хуліганство”, згодом перекваліфікували на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування. А після того, як 1 серпня праві активісти влаштували пікети ГУ Нацполіції і прокуратури Херсонщини з піротехнікою, напад ще раз перекваліфікували – як замах на вбивство.

Серед версій у розробці поліцейського слідства: службова діяльність потерпілої, активна громадянська позиція і побутовий конфлікт.

Сама Гандзюк не довіряє слідству ГУ НП Херсонщини, яке, на думку Катерини, може бути причетне до організації нападу.

Надвечір 1 серпня Катерину Гандзюк перевезли літаком санавіації ДСНС до Києва в опіковий центр, там підтвердили її “стабільно важкий стан”. Дівчині надали державну охорону.
3 серпня їй зробили першу операцію на руці, 6 серпня – другу (на руці, шиї й грудях), надалі робили інші операції з пересадки шкіри.

Заяву з вимогою розслідувати замах на активістку зробило посольство США.

3 серпня генпрокурор Юрій Луценко провідав Гандзюк у лікарні і після розмови з нею вирішив передати розслідування від поліції в СБУ. Катерина висловила свої версії щодо можливої причетності правоохоронців і місцевих керівників до замаху.

Однак надалі слідство залишається в херсонському ГУ Нацполіції – паралельно з провадженням центрального апарату СБУ, який припускає, що замах на Гандзюк замовили херсонські силовики.

Увечері 3 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція затримала підозрюваного в замаху на Гандзюк.
6 серпня цього чоловіка – херсонця Миколу Новикова з кримінальним минулим – суд арештував на два місяці.

Невдовзі журналісти знайшли людей, які підтвердили алібі Новикова (у час скоєння замаху на Гандзюк він відпочивав на морі і не міг встигнути приїхати до місця замаху на Катерину; в нього на руках і ногах не було слідів від кислоти).

7 серпня в поліції заявили про розшук по фото другого підозрюваного в нападі, який нібито купував сірчану кислоту.
Його затримали й арештували на два місяці – це був Віктор Горбунов.

20 серпня голова НПУ Сергій Князєв заявляв загалом про п’ятьох затриманих за підозрою в причетності до організації злочину, 22-го – про шістьох.

22 серпня стало відомо, що поліція закрила провадження щодо першого підозрюваного – Новикова, визнавши, що він до злочину не причетний.

Як з’ясувалося, п’ятеро затриманих і заарештованих у справі про напад на Гандзюк – Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін, Микита Грабчук, В’ячеслав Вишневський – херсонські добровольці Української добровольчої армії (УДА), ветерани АТО, з них двоє – орденоносці.

Геращенко перепросив Новикова за “подонка”.
Та назвав “подонками і злочинцями” нових підозрюваних

За даними слідства, Горбунов під час допиту зізнався, що купував кислоту 26 липня на складі у Каховці й за це отримав винагороду від Торбіна – 300 доларів. Горбунов повідомив, що здійснити замах запропонував саме Торбін, 41-річний керівник херсонського загону УДА.
Вишневський розповів, що кожному з виконавців Торбін запропонував по 500 доларів. Поки Вишневський і Васянович чатували, Грабчук підбіг до жертви і облив її кислотою.
Журналісти на суді помітили на обличчі Грабчука рану, схожу на хімічний опік.

Лише Торбін відмовляється визнавати провину й говорити про замовників злочину. Водночас відомо, що він – колишній співробітник міліції. У підозрі вказано, що Торбін був звільнений з Суворовського РВ МВС Херсона “за зловживання службовим становищем”.

Як розповідав генпрокурор Луценко, Торбін “узяв тайм-аут”, але його допитає СБУ.

Катерина Гандзюк активно протистояла корупції та свавільним діям ГУ Нацполіції і керівництва ОДА Херсонщини, Департаменту захисту економіки, Укртрансбезпеки тощо; була рішучим опонентом проросійських сил у південному регіоні, зокрема силам, які діють у змичці з Соцпартією Іллі Киви; брала участь у політичних процесах на центральному рівні.

На підтримку Гандзюк проходить трафаретна кампанія по всій країні.

У перший день роботи нової сесії Верховної Ради під парламентом провели фаєр-шоу із питанням “Хто замовив Катю Гандзюк?”

27 вересня відбулася акція “Мовчання вбиває. Ніч на Банковій” – із вимогами результативного розслідування замахів та нападів на громадських активістів, яких уже понод 50.

Читайте також:
Ультрас “Динамо” на матчі з “Шахтарем” підняли банери на підтримку
Каті Гандзюк. ФОТО

“Менти-ссавці”. Тиск на Катю Гандзюк у Херсоні
як прояв всеукраїнської вертикалі заносу бабла в поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.