Поліція затримала підозрюваного в замаху на Гандзюк, – Аваков

оновлюється

Поліція затримала підозрюваного в замаху на вбивство громадської діячки, радника мера Херсона Катерини Гандзюк.
Про це повідомив у “Твіттері” 3 серпня о 16:43 глава МВС Арсен Аваков, який перебуває у відпустці в Італії.

“Поліція затримала підозрюваного в замаху на вбивство Катерини Гандзюк. Проводяться невідкладні слідчі дії”, – написав Аваков.

Він додав, що протягом найближчої години перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін розповість подробиці.

У коментарі телеканалу “Еспресо” керівник департаменту зв’язків з громадськістю МВС Артем Шевченко зазначив, що процесуальний статус затриманої особи як підозрюваного ще не визначено.
Він повторив, що подробиці невдовзі розповість заступник голови НП Аброськін.

При цьому Шевченко наголосив, що це вже друга резонансна справа за останні кілька днів (після вбивства АТОвця Сармата в Бердянську), у якій оперативно затримано підозрюваного у виконанні злочину.

Варто зазначити, що повідомлення про затримання підозрюваного в замаху на Гандзюк з’явилося невдовзі після заяви посольства США з вимогою розкрити цей злочин.

Читайте також:
Активісти склали фоторобот нападника на Гандзюк
і пропонують винагороду 100 000 грн.

“Давайте в око наллємо лідокаїн?”
Адвокат Масі Найєм провідав у Херсоні облиту кислотою Катерину Гандзюк

Як інформувала “Новинарня“, Катерину Гандзюк – проукраїнську політичну і громадську активістку, керуючу справами міськвиконкому Херсона, радницю мера міста, політтехнолога, автора “Новинарні” – вранці 31 липня облив кислотою невідомий.

Прес-служба ГУ Нацполіції Херсонщини згодом опублікувала перезняте на телефон відео з камери спостереження, на якому видно зловмисника в чорній футболці, сірих чи бежевих шортах і кепці, що тікає з місця злочину.

У лікарні Херсона заявили, що стан пацієнтки важкий, але стабільний.

У Гандзюк хімічні опіки ІІІ-ІІ ступеня рук, тулуба, шиї, частини обличчя й правого ока (воно не відкривається), волосяного покриву голови – зловмисник вилив на жінку близько літра сірчаної кислоти.

Херсонські правоохоронці спершу кваліфікували злочин лише як “хуліганство”, згодом перекваліфікували на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування. А після того, як 1 серпня праві активісти влаштували пікети ГУ Нацполіції і прокуратури Херсонщини з піротехнікою, напад ще раз перекваліфікували – як замах на вбивство.

Серед версій у розробці поліцейського слідства: службова діяльність потерпілої, активна громадянська позиція і побутовий конфлікт.

Позиція Гандзюк полягає в тому, що вона не довіряє слідству ГУ НП Херсонщини, яке може бути причетне до нападу чи до організаторів нападу на неї.

Надвечір 1 серпня Катерину Гандзюк перевезли літаком санавіації ДСНС до Києва в опіковий центр, там підтвердили її “стабільно важкий стан”.
Дівчині надали державну охорону.

3 серпня їй зробили першу операцію на руці.

Генпрокурор Юрій Луценко провідав Гандзюк у лікарні і після розмови з нею вирішив передати розслідування від поліції в СБУ.

Катерина Гандзюк активно протистояла корупції та свавільним діям ГУ Нацполіції і керівництва ОДА Херсонщини, Департаменту захисту економіки, Укртрансбезпеки тощо; була рішучим опонентом проросійських сил у південному регіоні, брала участь у політичних процесах на рівні Києва.

У червні в Херсоні жорстоко побили журналіста-розслідувача Сергія Нікітенка, близького до Гандзюк. Поліція не розслідувала цей напад, витративши місяць лише на те, що встановити, що Нікітенко – журналіст.

Читайте також:
“Менти-ссавці”. Тиск на Катю Гандзюк у Херсоні
як прояв всеукраїнської вертикалі заносу бабла в поліції

Київський опіковий центр підтвердив важкий стан Гандзюк.
Провідувати її не можна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна