У Бердянську вбили місцевого активіста, ветерана АТО Віталія Олешка “Сармата”. ФОТО

оновлено

У вівторок, 31 липня, у Бердянську був застрелений місцевий активіст і бізнесмен, ветеран АТО Віталій Олешко.

Як повідомило видання “ПроБердянськ”, напад на нього стався у дворі готелю, що належить родині Олешка на Східному проспекті, 157. Двоє людей приїхали на червоному автомобілі, імовірно марки “Таврія”, увійшли на подвір’я і вистрілили в спину Олешкові із двоствольної рушниці.

“За попередньою інформацією, номер автомобіля, на якому приїхали нападники – АР8673. На даний момент поліцією введений план “Перехоплення”, – зазначено в повдіомленні.

Фото “ПроБердянськ” з місця події:

вбивство Віталія Сармата Олешка вбивство Віталія Сармата Олешка 1 вбивство Віталія Сармата Олешка
<
>

У прес-службі Нацполіції заявили: “31 липня до поліції Запорізької області надійшло повідомлення про те, що близько 12:30 по вулиці Східній в місті Бердянськ невідомий вистрелив у 43-річного місцевого мешканця, після чого зник з місця події. Від отриманого тілесного ушкодження потерпілий помер.

За попередньою інформацією, загиблий є громадським активістом та учасником антитерористичної операції на сході України.

За наказом першого заступника голови Національної поліції України В’ячеслава Аброськіна на території Запорізької і Донецької областей введено в дію оперативний план «Сирена».  Правоохоронці вживають заходів для  встановлення та затримання особи, причетної до скоєння злочину”.

На місці події працює слідчо-оперативна група на чолі з керівництвом обласної поліції.

Розслідування цього злочину перебуває на контролі керівництва Національної поліції України, зазначили у відомстві.

Багато місцевих ЗМІ називають Олешка “одіозним” активістом. Писали про його протиправну діяльність, зокрема про вимагання коштів у підприємців та частини врожаю – у фермерів, нібито на користь організації ветеранів. АТО.

Журналіст Юрій Бутусов розповів, що Віталій Олешко, позивний “Сармат” – учасник самооборони Бердянська, доброволець батальйону НГУ “Донбас”, учасник боїв за Іловайськ, який пройшов російський полон, кавалер ордена “За мужність” ІІІ ступеня.

За його даними, “посеред білого дня у двір маленького готелю, який побудував Віталій Сармат, зайшов убивця з мисливською рушницею і вистрелив Сармату в спину. Поруч з Віталієм перебували його дружина і друг – також учасник війни Андрій Манжара, все це відбулося у них на очах”.

Бутусов нагадує, що в Олешка був конфлікт із місцевим олігархом Олександром Пономарьовим, власником “Російсько-українського науково-виробничого підприємства “Агринол”.

“Пономарьов і “Агринол” контролюють Бердянськ, вони контролюють всю владу, і очевидно, є зв’язки в кримінальному світі.
Бердянськ – маленьке місто, тих, хто сміє виступати проти влади – одиниці, і Олешко був одним із найактивніших і найзухваліших.
Сам Пономарьов зараз – народний депутат у групі “Воля народу”, а колишній директор “Агрінолу” і його друг Сергій Валентиров – депутат Блоку Порошенка. Тому Пономарьову і Валентирову все сходить з рук – навіть те, що через поставку неякісного мастила “Агрінолу” були виведені з ладу танки 17-ї танкової бригади”, – написав Бутусов.

“Очевидно, що як одна з основних у справі про вбивство Олешка повинна розглядатися версія замовлення Пономарьова або близьких до нього кримінальних структур, які могли в інтересах Пономарьова усунути одного з небагатьох публічних опонентів місцевого олігарха”, – вказує журналіст.

Він звернув увагу на “зухвалість і публічність убивства”.

“Велика проблема розслідування – місцеві правоохоронні органи перебувають під сильним тиском з боку Пономарьова, які має глибокі зв’язки вплив на прокуратуру і поліцію”, – додав Бутусов, наголосивши, що “провести розслідування і покарати бердянську мафію та її ватажків без громадського тиску держава не зможе”.

Як інформувала “Новинарня“, раніше у вівторок, 31 липня, в Херсоні облили кислотою керуючу справами міськвиконкому, проукраїнську діячку Катерину Гандзюк.

Читайте також:
Генпрокурор вніс до ВР подання на притягнення
нардепа Поромарьова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна