Арлем Дезір, ОБСЄ: Не можна звинувачувати Вишинського, що він шпигун чи зрадник

В інтерв’ю “Новинарні” постійний представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ наголосив на неприпустимості переслідування за проросійські думки в Україні

автор: Катерина Гандзюк

У вівторок, 26 червня, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір взяв участь в експертній конференції Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи медіа, що відбулася в Києві.

Говорили зокрема про утиски цієї свободи українською владою. Серед інших, в аудиторії були присутні Руслан Коцаба і Дмитро Василець, які вже поставали перед українським судом у “сепаратистських” справах. Не доїхав до Києва російський телевізійник Євген Примаков.
Зі зрозумілих причин був відсутній і керівник “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський, обвинувачений СБУ і прокуратурою в державній зраді.

Арлем Дезір продовжує наполягати на неприпустимості переслідування таких, як Вишинський, за їхню професійну діяльність – нібито журналістську.

Новинарня” спробувала глибше з’ясувати позицію французького політика-соціаліста, який став постійним представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ у липні 2017 року, щодо Вишинського і їм подібних чи то медійників, чи пропагандистів, які працюють на країну-агресора.

Невелике інтерв’ю з паном Дезіром ми почали зі згадки про його неоднозначну заяву, зроблену одразу після затримання Вишинського.
Тоді представник ОБСЄ висловлював занепокоєння і вказував на Гельсінський заключний акт, де йдеться зокрема про поводження з журналістами іноземних країн. Зазначалося, що керівник “РИА Новости Украина”, який народився і жив у Києві багато років, – не просто українець, а “громадянин України, який також має російський паспорт”. Цікавий спосіб захистити переслідуваного трудівника пера і мікрофона…

  • Пане Арлеме, у своєму релізі ви зазначали, що Кирило Вишинський має російський паспорт. Скажіть, чи має цей факт якесь значення для ваших заяв з приводу Вишинського?

– Це не має значення для мене. Вишинський – журналіст, який працював в Україні відкрито, він працював із російським агентством новин “РІА Новості”, у нього є власна думка, яку він не приховував.

Обвинувачення проти нього у державній зраді, що він підтримував сепаратизм та анексію Криму – все це не базується на чомусь нововиявленому. Адже він висловлював свою думку чітко й відкрито.

Вам може це подобатись чи ні, але це не важливо, якщо він публікував якийсь не такий контент, то в цього мають бути юридичні наслідки, але переслідувати і арештовувати його зараз за думки, які висловлювались до цього часу широко і відкрито, які чули в тому числі і представники влади – недопустимо.

Я не приймаю ідею, що вираження думки журналістом може бути криміналізоване.

Також я чув, що він (Вишинський) вирішив офіційно відмовитись від українського громадянства. Це його позиція, це його право, якщо вже Росія надала йому паспорт. Але для ОБСЄ і Україна, і Росія є рівноправними членами, і байдуже, в якій із цих країн використовують журналістів як заручників, аби міняти на інших журналістів.

Я так само виступаю за звільнення Романа Сущенка [ув’язненого] в Росії. Це одне й те саме – він був українським журналістом, що працював у Парижі, який вільно висловлювався щодо ситуації в Україні та анексії Криму.

Кирило Вишинський на суді в Херсоні 1 червня 2018. Фото: Новинарня

  • Ви вважаєте, що людина на посаді журналіста не може бути зрадником?..

– Звинувачувати журналіста в тому, що він шпигун чи зрадник… Ми не бачимо матеріалів справ, але бачимо ризик. Журналісти перебувають у зоні ризику.

Ми бачимо багато атак і в країнах-членах ОБСЄ – наприклад, напад на журналіста-розслідувача на Мальті, у Словаччині, багато журналістів зазнали травм та піддавались залякуванням, тому що їх критика та розслідування у чутливих питаннях, особливо корупції.

  • Чому тоді вам важливо було зробити акцент на російському паспорті Вишинського?

– Ми чули, що він заявляв про наявність у нього російського паспорта. Я вважаю, що він хоче отримати захист від Росії, але цей факт не скасовує потреби його захищати.

Я зауважив, що добре, у нього є цей паспорт. Я так розумію, що це один з елементів звинувачення в суді…

  • Ні, його російський паспорт жодним чином не впливає на обвинувачення.

– Я не знаю подробиць, але він журналіст, і він у в’язниці, і мій мандат поширюється на те, щоб захищати його право публікуватися та вільно висловлювати свою думку.

Ми бачимо тиск на журналістів, бачимо в багатьох ситуаціях, особливо в ситуації конфлікту, спокусу арештовувати журналістів, зупиняти їх таким чином, обвинувачувати їх у пропаганді, у захисті неприпустимих точок зору.

Арлем Дезір на конференції в Києві. Фото: Катерина Гандзюк, Новинарня

  • Як на вашу думки, чи можна назвати Кирила Вишинського пропагандистом?

– Я не знаю, єдине, що я знаю – він був журналістом, він працював відкрито в Україні на російську державну агенцію новин і він захищав свої погляди, які відрізнялись від поглядів української влади.

  • Чи був він елементом пропагандистської кампанії?

– Це можна називати як завгодно, але Кирило Вишинський працював тут багато років, і в його діях не було нічого нового. Це і є проблема свободи преси.

Обов’язок, який накладає членство в ОБСЄ, дуже чіткий – поважати свободу журналістів, хоч би що вони писали чи з якої країни походили.

Те, який у нього паспорт, не впливає на його право працювати як журналіст.

Читайте також:
Суд дозволив відібрати у Вишинського з “РИА Новости” біологічні зразки

СБУ знайшла в чарунці Вишинського $200 тис., браунінг і договір із Москвою

Як повідомляла “Новинарня“, вранці 15 травня відбулося затримання Кирила Вишинського та обшуки в київському офісі “РИА Новости Украина”, який він очолює.
Кримінальне провадження відкрите за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (“державна зрада”). Вишинському оголосили про підозру.

При обшуку в нього виявили медаль за здобуття Росією Криму, паспорт громадянина РФ тощо.

Обшуки було проведено також у квартирі кореспондента РІА “Новости” в Україні Людмили Лисенко та глави представництва цієї російської держагенції Андрія Бородіна.

Представники США й ОБСЄ, зокрема Арлем Дезір, висловили зауваження та стурбованість через затримання російського пропагандиста.

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко заявив, що Росія щомісяця виділяла на “РИА Новости Украина” 53 тисячі євро, які переводилися через фіктивну сербську фірму.

Херсонський міський суд 17 травня арештував Вишинського на два місяці – до 13 липня – без права внесення застави (заставу не передбачає 111-та стаття КК про державну зраду, яку йому інкримінують).

Згодом Апеляційний суд залишив Вишинського під арештом. При цьому він на судовому засіданні заявив про вихід із громадянства України.

Читайте також:
Справа пропагандиста Вишинського: важливі нюанси та акценти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна