Росіяни щомісяця переказували 53 тисячі євро для “РИА Новости Украина” – СБУ

 

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко під час брифінгу 15 травня розкрив деталі обшуків у київських працівників “РИА Новости Украина”, зокрема керівника цього філіалу російської інформаційної агенції – Кирила Вишинського.

За словами Кононенка, Вишинського на посаду у 2014 році особисто призначив керівник МІА “Россия сегодня” (до складу якого входить “РИА Новости”), відомий пропагандист Дмитро Кисельов. Вишинський створив низку юридичних осіб, у тому числі ТОВ “Інтерселект”, яке діє під брендом “РИА Новости Украина”.

“Така форма побудови була застосована, насамперед, для приховування російських джерел фінансування ресурсу та зв’язку вказаної структури з московським офісом МІА “Россия сегодня”, ‒ пояснив представник СБУ.

Навесні 2014 року Вишинський виїхав до Криму, де за завданням московського керівництва взяв особисту участь у пропагандистських акціях на підтримку анексії. За це у травні 2014 року закритим указом президента РФ він був нагороджений медаллю “За заслуги перед Отечеством”.

Після повернення до Києва Вишинський залучив підлеглих для виготовлення пропагандистських матеріалів про “Л/ДНР”.

ТОВ “Інтерселект” уклав договір із компанією, що знаходиться у столиці Сербії Белграді. Цю схему розробило московське керівництво МІА “Россия сегодня”.

“Щомісяця вказана фірма з ознаками фіктивності переказувала майже 53 тисячі євро, які мають російське походження, на рахунки українських підприємств, контрольованих Вишинським”, ‒ уточнив Кононенко.

Гроші використовувалися на потреби “РИА Новости Украина”, кошторис якого затверджувався безпосередньо в центральній редакції “Россия сегодня” у Москві.

СБУ та Прокуратура АР Крим провели п’ять обшуків в офісах “РИА Новости Украина” та місцях проживання окремих його функціонерів. Вони знайшли документи, що підтверджують інформацію про підривну діяльність МІА “Россия сегодня” в Україні.

“Після завершення процесуальних дій буде прийнято рішення щодо правового статусу Вишинського К.В.”, ‒ повідомив начальник управління нагляду за кримінальним провадженням Прокуратури АР Крим Ігор Поночевний.

Кононенко також звернув увагу на миттєву реакцію російських посадовців та ЗМІ на обшуки.

“Це свідчить про те, що ми попали в “ціль”, – додав він.

ria_novosti ria_novosti1 ria_novosti2 ria_novosti3 ria_novosti4
<
>

Крім того, генпрокурор України Юрій Луценко у “Фейсбуці” заявив, що дії працівників “РИА Новости Украина” підпадають під ознаки статті 111 ККУ (державна зрада).

Нагадаємо, затримання Вишинського та обшуки в офісі “РИА Новости Украина” відбулися вранці 15 травня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна