Справа пропагандиста Вишинського: важливі нюанси та акценти

 

автор: Тетяна Зоріна

На 29 травня призначив Апеляційний суд Херсонської області розгляд скарги щодо запобіжного заходу для керівника “РИА Новости Украина” Кирила Вишинського, якого міськсуд Херсона відправив під варту тиждень тому. 

Як стало відомо “Новинарні“, подану адвокатами апеляцію у справі 766/22242/17 розглянуть судді Юрій Гемма, Ігор Калініченко та Ігор Красновський.

Кримінальне провадження щодо Вишинського порушене прокуратурою АРК за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України – “державна зрада” (державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України).
Ця стаття передбачає до 15 років позбавлення волі.

Кирила Вишинського затримали ввечері 15 травня та оголосили підозру.

У матеріалах справи йдеться про розв’язування та ведення агресивної війни, зокрема активної інформаційної агресії за допомогою ресурсів мережі інтернет.

Сам Вишинський і його захист наполягають на невинуватості підозрюваного й вимагають його звільнення з-під варти.

Напередодні чергового суду у цій резонансній справі “Новинарня” узагальнила деякі акценти та відомості, варті додаткової уваги.

Не журналістика,
а навколомедійна комерційна діяльність
в нелегальній структурі

15 травня представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив занепокоєння з приводу обшуків Служби безпеки України в офісах працівників російського державного інформагентства “РИА Новости” і телеканалу RT, які відбулися в Києві, обшуків у домівках журналістів та їх арештів.

Кирило Вишинський тривалий час був власкором телеканалу “Россия” в Україні. Фото з ФБ

“…Згідно з Гельсінським заключним актом, держави-учасниці ОБСЄ взяли на себе зобов’язання полегшити умови, за яких журналісти однієї держави-учасниці здійснюють свої професійні обов’язки в іншій державі-учасниці. Це стосується акредитації журналістів та кореспондентів іноземних ЗМІ”, – заявив Дезір.

“Боротьба з пропагандою не повинна суперечити міжнародним стандартам і не має становити непропорційне втручання в медійну діяльність”, – сказав він.

Проте, із суто формальної точки зору, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ не лише помиляється щодо громадянства Кирила Вишинського – адже, попри наявний російський паспорт, він є громадянином України, – а й не має рації щодо його професійної приналежності.

Те, чим останні роки займався Вишинський, називається навколомедійною комерційною діяльністю. Очолювана ним структура – ТОВ “Інтерселект” – це не засіб масової інформації, а підприємство, основним видом діяльності якого є розміщення і переробка даних.

Кирило Вишинський – не керівник “РИА Новости Украина”, хоча його так називає прес-служба суду. Він – засновник та керівник трьох фірм, “Інтерселект”, “Новостком Експерт” і “Консалт-медіа”, та кількох інших ТОВ зі схожими видами діяльності.

Ці фірми мають всі ознаки фіктивності: фальшиві юридичні адреси, тіньове фінансування з-за кордону через фірми-прокладки, зосередження печаток та адміністративних документів усіх структур в одному неофіційному офісі, податкову заборгованість.

Натомість “РИА Новости Украина” – нелегальна структура під відомим брендом. Вона не значиться у Державному реєстрі ЗМІ та інформаційних агентств України. Так само відсутня реєстрація “РИА Новости Украина” як представництва іноземного підприємства в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

Фактично, йдеться про неформальну групу осіб, які для своєї роботи використовували марку “РИА Новости Украина”.

Характерно, що материнська структура в Москві припинила називатися “РИА Новости” ще у грудні 2013 року.
Тоді президент РФ Володимир Путін ліквідував агентство “РИА “Новости” і створив на його базі “МИА “Россия сегодня”.
Генеральним директором “міжнародного інформагентства” був призначений сумновідомий Дмитро Кисельов, головним редактором – Маргарита Симоньян.

Відповідно до указу президента України від травня 2017 року, “МИА “Россия сегодня” перебуває під санкціями, діяльність цієї агенції в Україні заборонена.

Під українськими санкціями залишаються персонально Кисельов і Симоньян. Крім того, щодо Дмитра Кисельова діють також санкції Євросоюзу.

Вишинський близький до найвідомішого російського пропагандиста ще з початку 2000-х років, коли Кисельов працював у Києві на каналі ICTV.

Читайте також:
Кисельов пропонує обміняти Вишинського на Сенцова або Сущенка

Співробітники так званого “РИА Новости Украина” юридично не можуть вважатися журналістами ЗМІ, оскільки оформлені як фізичні особи-підприємці, а зарплату отримують через схеми з ухиленням від сплати необхідних відрахувань.

СБУ доводить замовні злочини
псевдожурналіста

Служба безпеки України заявила, що має докази безпосередньої участі пропагандиста Кирила Вишинського у сприянні російським структурам в інформаційній агресії проти України, наслідком якої також можна вважати тимчасову втрату Криму.

Суд щодо арешту Кирила Вишинського 17 травня 2018.
Фото: Новинарня

2014 року Вишинський отримав із Росії та виконував завдання про проведення підривних інформаційних акцій у Криму, а пізніше — про підтримку самопроголошених “ДНР/ЛНР”.
Про це повідомляв на брифінгу заступник голови СБУ України Віктор Кононенко.

За висновками експерта, що фігурує в матеріалах справи, низка публікацій, поширених на сайті “РИА Новости Украина” під керівництвом Кирила Вишинського, спрямовані на виправдання агресії Росії проти України, обґрунтовують належність Криму до Російської Федерації, розпалюють міжнаціональну ворожнечу в Україні.

Щодо вищевказаного отримана лінгвістична експертиза, згідно до висновку якої у матеріалах містяться ознаки злочину за ст. 110 (“посягання на територіальну цілісність і недоторканість України”) та 161 (“порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної незалежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”) КК України.

За даними слідства, Вишинський щомісяця отримував 53 тисячі євро для проведення підривної інформаційної діяльності.

Назва однієї із фірм, через яку РФ перераховувала гроші – “SPN MEDIA SOLUTIONS DOO BEOGRAD”. Підприємство зареєстровано у Республіці Сербія за адресою: місто Белград, Теразіє 5, поверх II, кв. 5Б.
Директор – Снєгова Тетяна Володимирівна.
Рахунки відкриті у банківській установі “ВТБ Дойчленд”, звідти надходили до України.

При цьому сама сербська компанія також має ознаки фіктивності та буде перевірятися через спецслужби України.

З огляду на доведений факт фінансування очолюваної Вишинським групи людей з федерального бюджету Російської Федерації, є підстави стверджувати про його активну участь в інформаційній війні країни-агресора проти України, вважають в СБУ.

Чому Вишинського судять,
а Виноградова – видворили

У рамках справи № 766/22242/17 слідство доводить участь у такій підривній діяльності ще кількох осіб, крім Вишинського, зокрема із так званої організації “Візантійський клуб”, створеної при інформаційному центрі МЗС Росії, а також творців інтернет-каналу “Новости Россия-Украина”.

Захар Виноградов

Водночас і в “РИА Новости Украина” Кирило Вишинський – не перший пропагандист, за якого взялася СБУ.

Як писала “Новинарня“, в листопаді 2017 року співробітники Служби безпеки в Конотопі зняли з поїзда громадянина РФ Захара Виноградова, який їхав до Києва, та заборонили йому в’їзд в Україну на п’ять років. Підстава – антиукраїнська діяльність.

Виноградов керував представництвом “РИА Новости” в Україні у 2006-2011 роках, згодом працював у їхній московській редакції.

Разом із Виноградовим Вишинський після початку війни на Донбасі їздив у захоплений бойовиками Донецьк та зробив звідти кілька відверто антиукраїнських репортажів.

Відмінність юридичного статусу Вишинського і Виноградова в тому, що другий не має українського громадянства. Тоді як 51-річний Кирило Вишинський – громадянин України.

Щоправда, при цьому він 30 вересня 2015 року незаконно отримав російський паспорт. Цей документ знайшли під час обшуків слідчі СБУ разом із медаллю “За повернення Криму”. Що лише посилює провину пропагандиста.

За законом, Україна не має права видворити за кордон свого громадянина. Але це можна зробити, позбавивши особу українського громадянства на підставі набуття нею громадянства іншої країни (що влада вже пройшла у справі з “торговцем Кримом”, екс-нардепом від партії Ляшка Андрієм Артеменком).

У такому випадку Вишинського цілком можливо буде обміняти в РФ на українських політв’язнів, які там перебувають – Сущенка, Сенцова, Карпюка та ін.

Читайте також:
МЗС не виключає обмін Сенцова на Вишинського

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.