США й ОБСЄ висловили зауваження та стурбованість через затримання в Києві роспропагандиста

 

США серйозно сприймають ситуацію з обшуками в редакції “РИА Новости Украина” в Києві та затриманням редактора цього проросійського медіа.
Про це заявила представник Держдепартаменту США Хізер Нойєрт, передає УНІАН.

Вона зазначила, що подібні дії повинні відбуватися з дотриманням закону.

“Затримання журналістів і обшуки в ЗМІ повинні повинні проводитися з дотриманням закону, в тому числі дотриманням міжнародного законодавства про права людини. Ми ставимося до таких дій серйозно”, – сказала Нойєрт.

Водночас речниця Держдепу підкреслила, що Вашингтон розуміє стурбованість України, як і багатьох інших країн, через активну пропаганду з боку Росії.

“Ми розуміємо стурбованість України, але все ж це дуже серйозні дії, які мають відповідати закону”, – додала Нойєрт.

Раніше представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив “серйозне занепокоєння” у зв’язку з діями української влади відносно пропагандистського видання “РІА Новости” в Києві.

“Я висловлюю серйозне занепокоєння в зв’язку (…) рейдом по офісах російських ЗМІ, затриманням журналістів і обшуків в їхніх будинках. Я знову закликаю владу утриматися від введення непотрібних обмежень на роботу зарубіжних журналістів, які (обмеження) впливають на вільне поширення інформації та свободу слова”, – йдеться в заяві Дезіра, оприлюдненій на сайті організації.

Він нагадав, що, “згідно до Гельсінського заключного акту, країни-учасниці ОБСЄ взяли на себе зобов’язання просувати умови, які дозволяють журналістам однієї країни-учасниці вести свою професійну діяльність в іншій”.

“Боротьба з пропагандою не повинна йти врозріз із міжнародними стандартами і ставати невідповідним втручанням в діяльність ЗМІ”, – вважає представник ОБСЄ.

У заяві наголошується, що Дезір продовжує уважно стежити за розвитком подій навколо обшуків СБУ офісів російських ЗМІ.

Читайте також:
Запобіжний захід керівникові “РИА Новости Украина” оберуть у Херсоні

Як повідомляла “Новинарня“, затримання Кирила Вишинського та обшуки в київському офісі “РИА Новости Украина” відбулися вранці 15 травня.
Кримінальне провадження відкрите за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (“державна зрада”). Вишинському оголосили про підозру, його затримали.

Обшуки було проведено також у квартирі кореспондента РІА “Новости” в Україні Людмили Лисенко та глави представництва російської держагенції Андрія Бородіна.

Заступник голови СБУ Віктор Кононенко під час брифінгу показав занйдене під час обшуків зокрема зазначив, що Росія щомісяця виділяла на “РИА Новости Украина” 53 тисячі євро, які переводилися через фіктивну сербську фірму.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна