Журналісти довели, що у справі Гандзюк поліція Херсона посадила “ліву” людину. ВІДЕО

 

Херсонець Микола Новиков, затриманий місцевою поліцією у справі про замах не громадську діячку Катерину Гандзюк і арештований судом на два місяці, “з великою часткою ймовірності” не скоював цей злочин.
Алібі Новикова встановили київські журналісти Денис Казанський і Мар’яна П’єцух, які їздили на Херсонщину для власного розслідування. Вони знайшли людей, які підтверджують, що в той час, коли Гандзюк обливали кислотою, Новиков перебував за півтори години їзди від місця злочину.

“З великою часткою ймовірності можна стверджувати, що поліція дійсно заарештувала ліву людину”, – пише у своєму блозі Казанський, який працює в журналі “Тиждень”.

У його дописі йдеться: “Затриманий Микола Новиков стверджує, що з 27.07 по 1.08 відпочивав на морі і взагалі був відсутній в Херсоні. Отже, ніяк не міг брати участь у замаху на Гандзюк.
Покази Новикова підтверджує його сестра, але її свідчення суд не враховує, так як вона родичка і зацікавлена ​​особа. А ось інших свідків, сімейну пару зі Львова, яка відпочивала з Новіковим і його сестрою на море в день нападу на Гандзюк, поліція взагалі проігнорувала і опитувати не стала! Хоча про існування цих свідків прекрасно відомо. З якої причини це сталося – не ясно. Але все виглядає так, ніби поліція зацікавлена ​​в тому, щоб повісити злочин саме на Новикова”, – пише Казанський.

“Знайомі сестри Новикова – Анна Антонишин і її чоловік Сергій – стверджують, що відпочивали з Новиковим у наметовому містечку біля моря, в селі Приморське. Від Херсона до Приморського – близько 90 кілометрів. Дорога там не дуже добра, ми проїхали її на машині за півтори години. На автобусі їхати ще довше. Теоретично Новиков міг їздити в Херсон і брати участь у замаху, а потім повернутися назад. Але в нього на це пішло б як мінімум години чотири. А за словами свідків, 31 липня він нікуди не відлучався”, – сказано в дописі Казанського.

Журналісти оприлюднили відео свідчень подружжя Антонишин:

“Підкреслюю, що поліція цих людей не опитувала. У суді над Новіковим їх не було”, – вказує Денис Казанський.

Як розповіла Мар’яна П’єцух, чоловік і дружина Антонишин “так само (…) не розуміють, чому досі їх ніхто ні про що не розпитав, чому їхні свідчення на користь алібі підозрюваного нікого не цікавлять. І вони певні, що Новиков не винен, а сам став жертвою імітації правосуддя”.

За словами Казанського, “вигороджувати Миколу Новикова цим людям немає сенсу – вони спілкуються з його сестрою (звів трагічний випадок, кілька років тому їхні дочки загинули в одній аварії), а з самим Новиковим мало знайомі”.

“Львів’яни не є близькими друзями Новикова і не мають ніяких причин, щоб лжесвідчити і заробляти собі кримінальну статтю. У будь-якому випадку, їх повинні були опитати, вони ключові свідки, але правоохоронці зробили вигляд, що не знають про існування цих людей”, – підкреслив журналіст.

За словами Казанського, сестра Новикова вважає, що на нього хочуть повісити справу Гандзюк тому, що “він просто підходить на цю роль”.

“Раніше Новиков уже був судимий за квартирну крадіжку, притягувався за хуліганство. Це неблагополучний чоловік із кримінальним минулим, який постійно перебуває в орбіті уваги поліції. Думаю, всім відомі випадки, коли на таких людей поліція просто вішає різні злочини, щоб потім відзвітувати про розкриття”, – наголосив журналіст-розслідувач.

“…За останній рік в Херсоні напали ще на трьох публічних людей, відомих активною проукраїнською позицією. Проте у слідстві жодних зрушень і навіть натяків на активну роботу слідчих… Ситуація з Катериною Гандзюк отримала надто великий резонанс і потягла за собою масові протести, і як наслідок – “винного” знайшли буквально за три дні”, – додала П’єцух.

Читайте також:
СБУ припускає, що замах на Гандзюк замовили херсонські силовики,
– провадження

Тиждень після замаху на Гандзюк: як нами маніпулюють правоохоронні органи

Як інформувала “Новинарня“, Катерину Гандзюк – проукраїнську політичну і громадську активістку, керуючу справами міськвиконкому Херсона, радницю мера міста, політтехнолога, автора “Новинарні” – вранці 31 липня облив кислотою невідомий.

Прес-служба ГУ Нацполіції Херсонщини згодом опублікувала перезняте на телефон відео з камери спостереження, на якому видно зловмисника в чорній футболці, сірих чи бежевих шортах і кепці, що тікає з місця злочину.

У лікарні Херсона заявляли, що стан пацієнтки важкий, але стабільний.

У Гандзюк хімічні опіки ІІІ-ІІ ступеня рук, тулуба, шиї, частини обличчя й правого ока (воно не відкривається), волосяного покриву голови – зловмисник вилив на жінку близько літра сірчаної кислоти.

Херсонські правоохоронці спершу кваліфікували злочин лише як “хуліганство”, згодом перекваліфікували на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування. А після того, як 1 серпня праві активісти влаштували пікети ГУ Нацполіції і прокуратури Херсонщини з піротехнікою, напад ще раз перекваліфікували – як замах на вбивство.

Серед версій у розробці поліцейського слідства: службова діяльність потерпілої, активна громадянська позиція і побутовий конфлікт.

Позиція Гандзюк полягає в тому, що вона не довіряє слідству ГУ НП Херсонщини, яке може бути причетне до нападу чи до організаторів нападу на неї.

Надвечір 1 серпня Катерину Гандзюк перевезли літаком санавіації ДСНС до Києва в опіковий центр, там підтвердили її “стабільно важкий стан”.
Дівчині надали державну охорону.

Заяву з вимогою розслідувати замах на активістку зробило посольство США.

3 серпня їй зробили першу операцію на руці, 6 серпня – другу (на руці, шиї й грудях).

3 серпня генпрокурор Юрій Луценко провідав Гандзюк у лікарні і після розмови з нею вирішив передати розслідування від поліції в СБУ. Катерина висловила свої версії щодо можливої причетності правоохоронців і місцевих керівників до замаху.
Однак надалі слідство залишалося в херсонському ГУ Нацполіції.

Увечері 3 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція затримала підозрюваного в замаху на Гандзюк, але, як пояснив заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін, докази його причетності ще збирають.
6 серпня цього чоловіка – херсонця Миколу Новикова – суд арештував на два місяці.

7 серпня в поліції заявили про розшук по фото другого підозрюваного в нападі.

Катерина Гандзюк

Катерина Гандзюк активно протистояла корупції та свавільним діям ГУ Нацполіції і керівництва ОДА Херсонщини, Департаменту захисту економіки, Укртрансбезпеки тощо; була рішучим опонентом проросійських сил у південному регіоні, зокрема силам, які діють у змичці з Соцпартією Іллі Киви; брала участь у політичних процесах на центральному рівні.

Читайте також:
Ультрас “Динамо” на матчі з “Шахтарем” підняли банери на підтримку
Каті Гандзюк. ФОТО

“Менти-ссавці”. Тиск на Катю Гандзюк у Херсоні
як прояв всеукраїнської вертикалі заносу бабла в поліції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна