Чоловіка, якого поліція Херсона підозрює в нападі на Гандзюк, арештували на два місяці

 

Херсонський міський суд визначив запобіжний захід для Миколи Новикова, якого поліція підозрює в замаху із сірчаною кислотою на громадську діячку Катерину Гандзюк.
Як передає “Новинарня“, на засіданні 6 серпня суддя Ярослав Мусулевський відправив Новикова під арешт на два місяці – до 1 жовтня включно.

Суд визнав, що свідчення сестри Новикова про те, що вони разом відпочивали на морі в день нападу (31 липня), не може слугувати доказом невинуватості через їхні родинні зв’язки.
Слова Ірини Кодакової слід перевірити в рамках досудового розслідування, сказав суддя.

Відтак суд задовольнив клопотання прокуратури про взяття Новикова під варту без застави, зазначивши, що є підстави вважати, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування, сховати чи спотворити докази, впливати на потерпілу, свідків чи експертів.

Це рішення захист може оскаржити в апеляційному суді впродовж п’яти днів.

Варто зазначити, що цього дня член колегії МВС, нардеп Антон Геращенко заявив, нібито злочин із замахом на Катерину Гандзюк уже розкрито. За його словами, поліція встановила, нібито раніше двічі засуджений Новіков сам купував сірчану кислоту, тепер залишилося встановити замовників злочину.

Сам Новиков та його рідна сестра у суді засвідчили, що їх не було в Херсоні в день нападу на Гандзюк: з 27 липня до 1 серпня включно вони відпочивали біля моря в селищі Більшовик.
Захисник Новикова заявив, що алібі його підзахисного можуть підтвердити 7-8 осіб.
Крім того, адвокат сказав, що Новиков має відмінні риси з людиною з фоторобота, який склали громадські активісти.

У активістів із кола Катерини теж є великі сумніви, що поліція не обрала на роль-підозрюваного цапа-відбувайла із кримінальних кіл того району, де проживає Гандзюк.

Читайте також:
Активісти склали фоторобот нападника на Гандзюк
і пропонують винагороду 100 000 грн.

Як інформувала “Новинарня“, Катерину Гандзюк – проукраїнську політичну і громадську активістку, керуючу справами міськвиконкому Херсона, радницю мера міста, політтехнолога, автора “Новинарні” – вранці 31 липня облив кислотою невідомий.

Прес-служба ГУ Нацполіції Херсонщини згодом опублікувала перезняте на телефон відео з камери спостереження, на якому видно зловмисника в чорній футболці, сірих чи бежевих шортах і кепці, що тікає з місця злочину.

У лікарні Херсона заявляли, що стан пацієнтки важкий, але стабільний.

У Гандзюк хімічні опіки ІІІ-ІІ ступеня рук, тулуба, шиї, частини обличчя й правого ока (воно не відкривається), волосяного покриву голови – зловмисник вилив на жінку близько літра сірчаної кислоти.

Херсонські правоохоронці спершу кваліфікували злочин лише як “хуліганство”, згодом перекваліфікували на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування. А після того, як 1 серпня праві активісти влаштували пікети ГУ Нацполіції і прокуратури Херсонщини з піротехнікою, напад ще раз перекваліфікували – як замах на вбивство.

Серед версій у розробці поліцейського слідства: службова діяльність потерпілої, активна громадянська позиція і побутовий конфлікт.

Позиція Гандзюк полягає в тому, що вона не довіряє слідству ГУ НП Херсонщини, яке може бути причетне до нападу чи до організаторів нападу на неї.

Надвечір 1 серпня Катерину Гандзюк перевезли літаком санавіації ДСНС до Києва в опіковий центр, там підтвердили її “стабільно важкий стан”.
Дівчині надали державну охорону.

Заяву з вимогою розслідувати замах на активістку зробило посольство США.

3 серпня їй зробили першу операцію на руці.

Цього ж дня генпрокурор Юрій Луценко провідав Гандзюк у лікарні і після розмови з нею вирішив передати розслідування від поліції в СБУ.
Однак у наступні три дні слідство залишалося в херсонському ГУ Нацполіції.

Увечері 3 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція затримала підозрюваного в замаху на Гандзюк, але, як пояснив заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін, докази його причетності ще збирають.

Катерина Гандзюк активно протистояла корупції та свавільним діям ГУ Нацполіції і керівництва ОДА Херсонщини, Департаменту захисту економіки, Укртрансбезпеки тощо; була рішучим опонентом проросійських сил у південному регіоні, брала участь у політичних процесах на рівні Києва.

Читайте також:
Ультрас “Динамо” на матчі з “Шахтарем” підняли банери на підтримку
Каті Гандзюк. ФОТО

“Менти-ссавці”. Тиск на Катю Гандзюк у Херсоні
як прояв всеукраїнської вертикалі заносу бабла в поліції

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна