Справа Гандзюк: помічник Паламарчука Павловський визнав, що знав Торбіна

 

Колишній помічник народного депутата від БПП Миколи Паламарчука Ігор Павловський визнав, що знайомий із Сергієм Торбіним “Опером”, якого слідство називає організатором нападу з сірчаною кислотою на громадську діячку з Херсона Катерину Гандзюк. Водночас Павловський, відомий у кримінальних колах під прізвиськом Собака, спростував свою причетність до злочину.
Про це Павловський заявив в ефірі “Громадського ТБ” 7 листопада.

За його словами, Торбін брав участь у бойових діях на Донбасі, зокрема в Донецькому аеропорту.
“З людьми спілкувалися, я їм допомагав на фронт — продуктами, соляркою, медикаментами”, — розповів Павловський.

Він каже, що також зустрічав Торбіна на різних дитячих змаганнях, до проведення яких той був залучений.
“Ми його з такої позитивної сторони знали”, — сказав Павловський.

Водночас екс-помічник депутата Паламарчука заперечив інформацію про те, що він передав гроші від замовника Торбіну для організації нападу на Гандзюк.

“Якщо би я був причетний, то, я думаю, з вами би вже не розмовляв”, — сказав Павловський, додавшио не знав Катерину.

Він зазначив, що поліція викликала його на допит.

“Фіксували на аудіо- та відеозапис, я давав свідчення по Катерині Гандзюк. Ставилися такі питання: “чи знаєте ви таку людину? чи знаєте ви Торбіна?”, — розповів Павловський.

Як повідомляла “Новинарня“, у день похорону Катерини Гандзюк громадські активісти підпалили дах його будинку під Херсоном, розмалювали паркан і ворота гаслами на кшталт “Смерть Собаці!”

Павловський в ефірі “Громадського” зазначив, що зловмисники також травмували його собаку.

Читайте також:
Замовники вбивства Гандзюк уникнуть покарання,
якщо поліція передасть справу в суд у нинішньому вигляді, — адвокат

Як повідомляла “Новинарня“, 31 липня громадську діячку, радника мера Херсона, друга й автора “Новинарні” Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою біля будинку в Херсоні.
Після майже трьох місяців боротьби за життя вона померла в Києві 4 листопада.

У Каті були хімічні опіки ІІІ-ІІ ступеня майже 40% тіла – рук, тулуба, шиї, частини обличчя й правого ока, волосяного покриву голови. Зловмисник вилив на жінку близько літра сірчаної кислоти.

Херсонські правоохоронці спершу кваліфікували злочин лише як “хуліганство”, згодом перекваліфікували на тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування. А після того, як 1 серпня праві активісти влаштували пікети ГУ Нацполіції і прокуратури Херсонщини з піротехнікою, напад ще раз перекваліфікували – як замах на вбивство.

Серед версій у розробці поліцейського слідства: службова діяльність потерпілої, активна громадянська позиція і побутовий конфлікт.

Сама Гандзюк не довіряла слідству ГУ НП Херсонщини, яке, на думку Катерини, може бути причетне до організації нападу.
Катерина опонувала як проросійським силам, сепаратистам на півдні України, так і багатьом представникам влади, зокрема МВС і поліції.

Надвечір 1 серпня Катерину Гандзюк перевезли літаком санавіації ДСНС до Києва в опіковий центр, там підтвердили її “стабільно важкий стан”. Дівчині надали державну охорону.

3 серпня їй зробили першу операцію на руці, 6 серпня – другу (на руці, шиї й грудях), надалі робили десятки операцій з пересадки шкіри . Катерина відчувала сильні болі.

Заяву з вимогою розслідувати замах на активістку зробило посольство США.

3 серпня генпрокурор Юрій Луценко провідав Гандзюк у лікарні і після розмови з нею вирішив передати розслідування від поліції в СБУ. Катерина висловила свої версії щодо можливої причетності правоохоронців і місцевих керівників до замаху.

Однак надалі слідство залишалося в херсонському ГУ Нацполіції – паралельно з провадженням центрального апарату СБУ, який припускає, що замах на Гандзюк замовили херсонські силовики.

Увечері 3 серпня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція затримала підозрюваного в замаху на Гандзюк.
6 серпня цього чоловіка – херсонця Миколу Новикова з кримінальним минулим – суд арештував на два місяці.

Невдовзі журналісти знайшли людей, які підтвердили алібі Новикова (у час скоєння замаху на Гандзюк він відпочивав на морі і не міг встигнути приїхати до місця замаху на Катерину; в нього на руках і ногах не було слідів від кислоти).

7 серпня в поліції заявили про розшук по фото другого підозрюваного в нападі, який нібито купував сірчану кислоту. Його затримали й арештували на два місяці – це був Віктор Горбунов.

Голова НПУ Сергій Князєв 22 серпня заявив загалом про шістьох затриманих за підозрою в причетності до організації злочину.

Того ж дня стало відомо, що поліція закрила провадження щодо першого підозрюваного – Новикова, визнавши, що він до злочину не причетний.

Як з’ясувалося, п’ятеро затриманих і заарештованих у справі про напад на Гандзюк – Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін, Микита Грабчук, В’ячеслав Вишневський – херсонські добровольці Української добровольчої армії (УДА), ветерани АТО, з них двоє – орденоносці.

Читайте також:
Геращенко перепросив Новикова за “подонка”.
Та назвав “подонками і злочинцями” нових підозрюваних

За даними слідства, Горбунов під час допиту зізнався, що купував кислоту 26 липня на складі у Каховці й за це отримав винагороду від Торбіна – 300 доларів. Горбунов повідомив, що здійснити замах запропонував саме Торбін, 41-річний керівник херсонського загону УДА, колишній співробітник міліції (в підозрі вказано, що Торбін був звільнений з Суворовського РВ МВС Херсона “за зловживання службовим становищем”).

Вишневський розповів, що кожному з виконавців Торбін запропонував по 500 доларів. Поки Вишневський і Васянович чатували, Грабчук підбіг до жертви і облив її кислотою.
Журналісти на суді помітили на обличчі Грабчука рану, схожу на хімічний опік.

Наразі лише Торбін відмовляється визнавати провину й говорити про замовників злочину.

Як розповідав генпрокурор Луценко, Торбін “узяв тайм-аут”, але його допитає СБУ.

Васянович, Вишневський, а з 16 жовтня – і Горбунов за рішеннями суду та прокуратури вже відпущені з СІЗО під домашній арешт.
Під арештом залишаються Торбін і Грабчук.

Днями стало відомо, що Торбіна перевезли в Київ – у слідчий ізолятор СБУ.

Ультрас “Динамо” на матчі з “Шахтарем” підняли банери на підтримку
Каті Гандзюк. ФОТО

У перший день роботи нової сесії Верховної Ради у вересні під парламентом провели фаєр-шоу із питанням “Хто замовив Катю Гандзюк?”

27 вересня відбулася масова акція “Мовчання вбиває. Ніч на Банковій” – із вимогами результативного розслідування замахів та нападів на громадських активістів, яких від початку 2017 року вже понад 55. Багато з них мають ознаки замовних (як і напад на Гандзюк) – але жоден замовник не знайдений.

Напередодні  виступу своїх соратників Катя Гандзюк записала відеозвернення з лікарняного ліжка.

У день смерті Катерини поліція перекваліфікувала справу про замах на Гандзюк – на закінчений злочин – за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, скоєне групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, на замовлення).

5 листопада Генпрокуратура заявила про передачу всього розслідування в СБУ, щоб там встановили замовників.

Друзі Катерини Гандзюк 5 листопада видали заяву, в якій сказано, що їм відомо про посередника між виконавцями і замовником убивства – це Ігор Павловський на прізвисько “Собака”, раніше судимий помічник нардепа від БПП Миколи Паламарчука, “смотрящого” за МВС у Херсонській області.

Читайте також:
“Будемо вдячні довіку”. Активісти просять виконавців замаху
на Гандзюк назвати замовників

Пізніше генпрокурор Юрій Луценко заявив, що в медіа “витекла частина слідства”, завдяки якому 12 людей (яких слідство розглядає як замовників) “отримали необхідну їм інформацію”.
Луценко подав заяву про відставку, але ВР її не підтримала.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна